I dag finns bara ett Muminland i världen: I finska Nådendal.
1 av 4: I dag finns bara ett Muminland i världen: I finska Nådendal. Foto: JENNI VIRTA ILOINEN LIFTARI OY
Går allt som planerat kommer världens andra Muminvärld att byggas i Karlstad.
2 av 4: Går allt som planerat kommer världens andra Muminvärld att byggas i Karlstad. Foto: JENNI VIRTA ILOINEN LIFTARI OY
Kommunen har sparat platsen på Skutberget för en upplevelseanläggning i flera år.
3 av 4: Kommunen har sparat platsen på Skutberget för en upplevelseanläggning i flera år. Foto: JENNI VIRTA ILOINEN LIFTARI OY
Muminvärlden i Karlstad är tänkt att stå klar år 2020.
4 av 4: Muminvärlden i Karlstad är tänkt att stå klar år 2020. Foto: JENNI VIRTA ILOINEN LIFTARI OY

Här planeras Sveriges första Muminvärld

Sverige kan få världens andra Muminvärld. Går allt enligt planen öppnar den nya upplevelseparken i Karlstad år 2020. 

Nu är det slut med hemlighetsmakeriet kring vad som planeras vid Skutberget i Karlstad. Under tisdagen avslöjade kommunen att man planerar att bygga ett Muminland på platsen som man under många år har sparat för en upplevelseanläggning. 

– Det är inte 100 procent klart att Muminvärlden blir verklighet, men vi hoppas självklart det. Det här något som är otroligt positivt för Karlstad. Vi saknar något som lockar barnfamiljer i Karlstad, säger Per-Samuel Nisser, kommunalråd i Karlstad, till NWT. 

Andra Muminparken i världen

I dag finns det en Muminvärld i finska Nådendal, som är en populär turistattraktion för barnfamiljer från hela norden. Den i Karlstad skulle om allt går enligt planen bli den andra i världen, och förhoppningen är att den ska stå klar under år 2020. 

– En anledning till att Karlstad är så intressant för dem är att 65 procent av Sveriges befolkning kan ta sig hit på tre timmar. I Nådendal har man ungefär 200 000 besökare om året. Här i Karlstad hoppas de på ännu fler, säger kommundirektören Ulf Nykvist till NWT.

Mumin på Skutberget i Karlstad

Intill det tilltänkta Muminområdet ligger ett friluftsområde med en motionsanläggning som också kommer integreras i den nya upplevelseparken. Nu återstår bara att se ifall Karlstads kommun kommer hela vägen i förhandlingarna med de finska ägarna av Mumin-varumärket.

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande