Att julbordskryssa på Östersjön blir alltmer populärt.
1 av 4: Att julbordskryssa på Östersjön blir alltmer populärt. Foto: Tuukka Ervasti
Viking Lines julbord har en hemlagad och genuin känsla, i allt från uppläggning till smaker.
2 av 4: Viking Lines julbord har en hemlagad och genuin känsla, i allt från uppläggning till smaker. Foto: Tuukka Ervasti
Tallink Silja presenterar sitt julbord som nordiskt med traditionella smaker. Målet är att ha hög kvalitet på råvarorna, gärna närproducerat och något för alla.
3 av 4: Tallink Silja presenterar sitt julbord som nordiskt med traditionella smaker. Målet är att ha hög kvalitet på råvarorna, gärna närproducerat och något för alla. Foto: Heidi Roven
Birka beskriver sitt julbord som klassiskt svenskt vilket följer den linje de sedan tidigare slagit in på med skärgårdstema, svenskt smörgåsbord och svenskt fika.
4 av 4: Birka beskriver sitt julbord som klassiskt svenskt vilket följer den linje de sedan tidigare slagit in på med skärgårdstema, svenskt smörgåsbord och svenskt fika. Foto: Heidi Roven

Här hittar du den bästa julbordskryssningen

Att julbordskryssa på Östersjön blir alltmer populärt. Hos Viking Line äter ungefär 170 000 gäster julbord varje år. Utöver julmaten lockar taxfreeshopping och fartygens julshower. Bästa artisterna hittar man på Silja Galaxy och Viking Cinderella. Vi har provätit tre rederiers julbord, här är betygen!

Viking Line – hemlagad känsla och bästa smakerna

Viking Lines julbord har en hemlagad och genuin känsla, i allt från uppläggning till smaker. Ansvarig bakom upplägget är den åländske mästerkocken och kokboksförfattaren Michael Björklund som till vardags driver Restaurang Smakbyn på Åland.

Stilen är nordisk med rätter från både Finland och Sverige. Här serveras till exempel de finska lådorna med morot, kålrot och potatis. Lutfisk finns också samt alla klassiker som skinka, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv och inlagd strömming samt sill. Både röd- och brunkål dukas också upp liksom Mickes egen senap.

Omdöme: Viking Line har det mest kompletta julbordet. Allt är ytterst vällagat och smakerna är mustiga och generösa. Lyxigt att man kan starta med löjrom. Till favoriterna hör örtströmming, senapsgriljerad lax, brunkål, de finska lådorna (suveräna) och kanelkryddad fläsksida som är oväntat gott. Mickes Jansson är ljuvlig men kunde smakat aningens mer ansjovis. Även julskinkan är fin. Specialiteten rökt simpstjärt kan man hoppa över liksom slaktgryn som var riktigt otäckt. Godisbordet är lika generöst som efterrättssidan fantasilöst.

Fakta och prisexempel: Julbordet är bredast på Helsingfors-linjerna. Julunderhållningen på Viking Cinderella pågår i princip hela december med Robert Wells show på torsdagar. Dygnskryssning med julshow och julbord inklusive dryck; 450 kronor. Dagkryssning med julbord och dryck från 307 kronor (Viking Club-medlem betalar från 297 kronor). Julbord serveras till 22/12. www.vikingline.se

 

Viking Lines julbord. Foto: Tuukka Ervasti

Birka Cruises – klassiskt svenskt, med ett par sidospår

Birka beskriver sitt julbord som klassiskt svenskt vilket följer den linje de sedan tidigare slagit in på med skärgårdstema, svenskt smörgåsbord, svenskt fika och så vidare. Många av julbordets rätter lagas av de egna kockarna ombord.

Birkas julbord har hela nio sorters sill varav en kallas ”dagens” där inläggningen varierar. Här finns också lax på olika vis, skinka, lutfisk, Janssons frestelse, köttbullar och mandelmusslor. Prinskorvens frånvaro har gett plats åt lammkorv (ett alternativ för icke-fläskätande gäster) och en morotslåda finns också. Utöver klassiskt julgott som knäck, ischoklad, brända mandlar och ris à la malta har deras tiramisu och fudge ton av pepparkaka.

Omdöme: Birkas julbord har en stark start på fisksidan. Sillen är fast och fin med distinkta, goda smaker. Årets nyhet ”dagens smak” (havtorn då vi provade) gillas starkt och den gravade laxen är i en klass för sig liksom skagenröran. Annars har vi svårt att hitta favoriter. Birkas Jansson når inte ända fram, inte heller köttbullarna som vi uppskattat tidigare år. Det som lyfter är deras oxfilé, fantastiskt mör och med en gudomlig sås till. Godast på efterrättsbordet är ostkaka med hjortronsylt och grädde till.

Fakta och prisexempel: Dygnskryssning med julshow och julbord inklusive dryck kostar från 395 kronor vid förköp (365 kronor för Club Birka-medlemmar). Julbordet serveras fram till den 22/12. www.birka.se

 

Birkas julbord. Foto: Heidi Rovén

Tallink Silja – starka på det ombordlagade

Tallink Silja presenterar sitt julbord som nordiskt med traditionella smaker. Målet är att ha hög kvalitet på råvarorna, gärna närproducerat och något för alla. Med både svenska, finska och estniska gäster består julbordet också av blandade traditioner.

Här finns både finska lådor liksom klassikerna köttbullar, prinskorv och julskinka (både grå- och rödsaltad). En nyhet för i år är siklöja, en finsk tradition. På dessertbordet finns såväl kakor, tårtor, smoothies och godis som glass. Tallink Silja är ensamma om att ha struvor och julstjärnor (smördeg fyllda med katrinplommon).

Omdöme: Här ska man börja med lax eller räkor. Sillsorterna är tråkiga, både i konsistens och smaker, som är svåra att skilja från varandra. Prinskorvarna är torra och som svensk tappar man lite julfokus bland surkål, sojamarinerad tofu och linsröror. Bäst är det ombordlagade. Att lutfisken ersatts av ångkokt torsk (som serveras med sås, bacon och ärtor) gör inget, den är suverän. Även kalkonen med cognacsås och rostbiffen med pepparsås är smakar jättebra, liksom Janssons frestelsen som får delad förstaplats med Viking Lines.

Fakta och prisexempel: Dagkryssning med julbord från 288 kronor. Dygnskryssning med julshow och julbord inklusive dryck; från 355 kronor. Julshowen GalaJul hålls på Galaxy utvalda datum till 18/12 med artister som Carola, Måns Zelmerlöv, Ace Wilder och Hasse Andersson med flera. Julbordet serveras till 26/12 på Helsingfors- och Åbo-linjerna samt till 30/12 på Tallinn- och Riga-linjerna. www.tallinksilja.se

 

Tallink Siljas julbord. Foto: Heidi Rovén

 

Alla priser i artikeln är frånpriser per person vid del i enklaste hyttkategorin om inget annat anges. Vid dagkryssning ingår inte hytt. 

 

LÄS OCKSÅ:

• Fira jul och nyår på svenska slott och herrgårdar

• Här hittar du Sveriges bästa julmarknader

• London värmer upp inför julen – med igloos

5 julklassiker – vem gör dem bäst?

Sillen – Birka Cruises, som vinner med sin friska havtornssill

Julskinka – Viking Line, vars härligt griljerade skinka skärs upp av en kock

Köttbullarna – Tallink Silja, som bjuder på extra stora bullar, saftiga och goda

Pastej/paté – Birka Cruises, som har en ny vargtasspaté

Janssons Frestelse – Tallink Silja/Viking Line, olika men båda väldigt lyckade

Aktuellt just nu