Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efter promenaden längs klippor och småhus fortsätter färden.
Efter promenaden längs klippor och småhus fortsätter färden.
Efter promenaden längs klippor och småhus fortsätter färden.
Nya skärgården går mellan Göteborg och Strömstad och vice versa.
Nya skärgården går mellan Göteborg och Strömstad och vice versa.
Nya skärgården går mellan Göteborg och Strömstad och vice versa.
Carstens fästning, Marstrands största turistatraktion.
Carstens fästning, Marstrands största turistatraktion.
Carstens fästning, Marstrands största turistatraktion.
Smögen myllrar av små bodar längs kusten.
Smögen myllrar av små bodar längs kusten.
Smögen myllrar av små bodar längs kusten.
1 AV 4
Efter promenaden längs klippor och småhus fortsätter färden.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Nya skärgården går mellan Göteborg och Strömstad och vice versa.
Foto: DANIEL MAJAK
3 AV 4
Carstens fästning, Marstrands största turistatraktion.
Foto: DANIEL MAJAK
4 AV 4
Smögen myllrar av små bodar längs kusten.
Foto: DANIEL MAJAK

Kryssa längs vackra Västkusten – 11 tips

Kulturbåtarna var ett företag som hade hand om Svenska Västkustlinjen, bland annat Göteborg–Strömstad. Företaget gick i konkurs sommaren 2018.

LÄS MER: 12 ljuvliga öar längs vackra Västkusten 

LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten

LÄS MER: Bästa stoppen på Västkusten i sommar

 

Klockan närmar sig åtta. Människor kommer i strömmar, dragande sina kabinväskor efter sig. Vid båten möts de förväntansfulla passagerarna av gitarrspel och sång. 

Många känner igen mannen som spelar och välkomnar dem ombord. Kan det vara? Jo men det är det väl? Jodå, de har rätt. Mannen är Harald Treutiger och han kommer att vara med ombord på kryssningen.

– Jag har alltid varit en så kallad sjögubbe. Jag beslöt mig för att satsa på havet och i dag är jag delägare och skeppare i Kulturbåtarna där ”Nya Skärgården” ingår, säger Harald Treutiger. 

Efter säkerhetskontrollen ombord börjar båten ”Nya Skärgården” att röra sig mot sin första destination som är Marstrand. Under resans gång bjuds det på trubadurmusik. Lasse Dahlqvist är kompositören som skrev över 1 000 visor och hörde hemma på Brännö, även om han var född på Lidingö. 

Många av hans låtar handlar om Karl och Ada – symboler för Göteborg och det som är göteborgskt. Och det är hans låtar som varvas med Evert Taube och andra låtskrivare med koppling till Västkusten under trubadurstunderna.

Marstrand siluett där färstningen tornar upp sig i bakgrunden. Foto: SHUTTERSTOCK

Marstrand med sin vackra fästning

Vi angör Marstrand och här får samtliga passagerare stiga av och gå runt i en timme, en vacker ort som ståtar med sin fästning. Karlstens fästning syns redan från hamnen. Den började byggas år 1658, i samband med att Bohuslän blev svenskt efter att ha varit norskt, och tog cirka 200 år att bygga klar.

Hela fästningen är byggd i granit, en stenart som Bohuslän är känt för. Efter promenaden fortsätter båt­färden genom den bohuslänska skärgården. I salongen bjuds det torsk till lunch, det är en lugn och fridfull stämning ombord. Harald plockar fram gitarren igen och spelar några låtar som är klassiska för området. 

Vi närmar oss Skaftö, ön som är inspelningsplatsen för Viveca Lärns tv-serie ”Saltön”. Viveca Lärn satt i Lysekil och skrev berättelserna som sedan blev filmatiserade. Miljön här påminner mer om Stockholms skärgård med grönska hela vägen ner till vattnet, till skillnad från Bohusläns annars ganska så karga landskap. 

Nu kommer nordströmmarnas farvatten. Det är någonting unikt att gå så nära land med en så stor båt. Enligt Harald är det till och med en världsunik upplevelse. Och nog skulle det gå att nudda land på sina ställen? 

Fiskebäckskil är belägen på Skaftö i mellersta Bohuslän på södra sidan av Gullmarns mynning, mittemot Lysekil. Foto: DANIEL MAJAK

Egentid på Gullmarsstrand & Lysekil Hotell 

Inför kvällen lägger båten först till i Fiskebäckskil. Vissa av passagerarna checkar in på Hotell Gullmarsstrand. Resten av passagerarna fortsätter båtresan en stund till och hamnar på Hotell Lysekil. Kvällen ägnas åt egna aktiviteter.  

De som har fått nog av stora upplevelser för dagen väljer att äta middag på någon restaurang, ta en promenad eller helt enkelt göra en tidig kväll. Lysekil stenkyrka är väl värd ett besök. Den är i nygotisk stil med vackra glasfönster och är Bohusläns största kyrka. 

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara så vansinnigt mycket bebyggelse. Alla kåkar ligger så läckert samlade och det är helt galet att se, säger passageraren Ann-Christine Karlsson.

Kryssningen går längs Gullmarsfjorden. Foto: SHUTTERSTOCK

Ljudet av fiskmåsar vid Fiskebäckskil

Morgonen inleds med ljudet av vatten och fiskmåsar. Ett ljud som passar väldigt bra in i denna miljö.

Först frukost i riktig hotellanda för oss som övernattat i Fiskebäckskil sedan makar vi oss sakta till hamnen och väntar på att båten ska komma och plocka upp oss. Båten tuffar vidare. Passagerarna sprids ut på båten. 

Vissa sitter kvar i salongen. Andra har tagit sig ut på däck och några sitter och löser korsord på övre däck. Harald bryter med jämna mellanrum in och informerar om platserna.

Gullmarsfjorden visar upp kulturhistoria

Det börjar bli allt mer kargt på öarna. På sina platser ser det ut som om delar av berget har lossnat och ramlat ner i vattnet. Så är inte fallet. Sanningen är att det för många år sedan var tillåtet att bryta granit här. Det som till utseendet ser ut som klippor där det saknas sten är just det. Gamla brytningsplatser – lämnade vind för våg. 

Efter Gullmarsfjorden syns de tydliga lämningarna efter stenindustrin.

– Det är intressant. Innan så tittade vi bara på utsikten och trodde att det var en del av den naturliga miljön. Nu när vi vet att det brutits sten här så syns det tydligt överallt, säger Gertrud Larsson, en annan av passagerarna ombord.

Överallt syns spåren efter granitbrytningen. Foto: DANIEL MAJAK

Berömda Fjällbacka

Båten lägger till vid Smögen. Nu finns det tid för shopping och för att strosa runt. Det är räkmackor och skaldjur på samtliga menyer som passeras, och många små gränder med hantverk. Smögen påstår sig också ha världens enda räktombola och några står och håller tummarna medan hjulet snurrar. 

Andra har valt bort skaldjur för glass. Väl ombord igen, och efter lunchen som består av lax, fortsätter färden. Genom Sotenkanalen förbi Hunnebostrand och vidare till Hamburgsund. Förbi det berömda Fjällbacka som författarinnan Camilla Läckberg gjort känt genom sina böcker.    

Därefter är det incheckning på Tanumstrand i Grebbestad, natthamnen för ”Nya Skärgården”. Efter middagen har alla tid till egna aktiviteter. Liksom i Lysekil väljer vissa en promenad medan andra drar sig tillbaka för kvällen. Strandpromenaden kan rekommenderas i denna sommarstad.

Fjällbacka sett från havet. Foto: SHUTTERSTOCK

Sydkoster och kosterhavets nationalpark

Sista dagen bjuder på ett besök till Sydkoster och kosterhavets nationalpark. Här kan man välja en guidad tur runt ön. Första stoppet är en ekologisk farm. Kosters Trädgårdar har en ekologisk inriktning. Det har byggts upp ett eget kretslopp och några höns går runt och pickar fritt.    

Turen går vidare till en utsiktsplats. Kosteröarna breder ut sig framför oss. Det ger lite tid till eftertanke om hur fantastisk naturen kan vara – för nog är det vackert här. Sista anhalten är Naturum. Det är Kosterhavets nationalpark och vattenrike. De som inte vet att det finns koraller även i svenska vatten har chans att lära sig det här. Västkusten erbjuder några av Sveriges bästa dykplatser och här finns stora väggar med koraller, sjöstjärnor och fiskar som många kanske inte förväntar sig att finna i Sverige.

Slutdestinationen är Strömstad

Nya Skärgården välkomnar samtliga passagerare ombord igen och det bär av mot slutdestinationen som är Strömstad. Samtalsämnet ombord kring lunchen är båtliv. Många av passagerarna har tidigare varit båtägare och de älskar att vara ute på vattnet. 

– Det är så härligt med detta eftersom vi inte suttit fast utan förflyttat oss till olika platser. Vi har fått möjlighet att se väldigt mycket på ganska kort tid, säger Göran Karlsson som reser med sin fru Ann-Christine.

Vi har hört många historier, mycket gitarrspel och information. Det har skrattats och lösts korsord och fotograferats och upplevts. Nya bekantskaper har knutits och det är med glatt sinne som vi sätter oss på bussen tillbaka till Göteborg.

Smögen myllrar av små bodar längs kusten. Foto: DANIEL MAJAK

GUIDE: VÄSTKUSTEN

SE & GÖRA

1. Carlstens fästning, Marstrand 

Marstrands största sevärdhet. Strosa runt på egen hand eller ta en guidad tur. 

Läs mer: carlsten.se

2. Naturum, Sydkoster 

Missa inte denna pärla på Sydkoster.  En interaktiv utställning tar besökaren med ner till havets djup. Perfekt för hela familjen.

Läs mer: vastsverige.com

3. Kosters trädgårdar

Isoleringen på byggnader består av människohår och grisar har fått böka fritt för att förbereda jorden. Det kan kallas ekologiskt på ett annat plan. Gå runt och titta på odlingarna eller ta en ekologisk fika. 

Läs mer: kosterstradgardar.se

ÄTA & DRICKA

4. Shanti Shanti, Marstrand

Ett avslappnat ställe med loungekänsla som serverar asiatisk mat. Biffsalladen rekommenderas. 

Adress: Hamngatan 41

5. Luna Café–Vingård & Restaurang, Lysekil

På Luna Café serveras tapas och hålls vinprovningar. 

Adress: Dalskogen 102, lunacafe.se

6. Norra Hamnen 5, Lysekil

Rekomendabel restaurang som blivit omnämnd i The White Guide. Här serveras bland annat hummer och massor av andra läckerheter från havet.

Adress: Norra Hamngatan 5

SHOPPING & NÖJEN

7. Smögenbryggan

Flera butiker kantar hamnen allt från kläder och smycken till böcker och inredning.

Läs mer: smogenbryggan.se

BO BRA

8. Gullmarsstrand, Fiskebäckskil

När du checkar in här är du bokstavligt talat så nära havet som du kan vara. Hotellet består av flera olika byggnader som tillsammans bildar en fin helhet.

Adress: Strandvägen 2-14

ANNONS: Läs mer och boka Gullmarsstrand här [extern länk]

9. Hotell Lysekil

Merparten av rummen har utsikt mot marinan i Lysekils södra hamn.

Adress: Rosvikstorg 1

ANNONS: Läs mer och boka Hotell Lysekil här [extern länk]

10. TanumStrand, Grebbestad

Ett hotell som erbjuder en mängd aktiviteter också. Här hålls ostronskola och du kan även testa parkour.

Adress:

ANNONS: Läs mer och boka TanumStrand här [extern länk]

11. Laholmen Hotell, Strömstad

Vakna med kosterhavet utanför fönstret och njut av musiken i pianobaren. Hotellet ligger nära Strömstads nöjesliv.

Adress: Laholmen 1

ANNONS: Läs mer och boka Laholmen Hotell här [extern länk]