1 av 7: Dessa vill du inte missa
Under sommaren kan idérika personer få bo på Fredrik Häréns Ideas Island i Mälaren.
2 av 7: Under sommaren kan idérika personer få bo på Fredrik Häréns Ideas Island i Mälaren. Foto: IDEAS ISLAND
Ideas Island ligger bara 150 meter från fastlandet, och roddbåt ingår.
3 av 7: Ideas Island ligger bara 150 meter från fastlandet, och roddbåt ingår. Foto: IDEAS ISLAND
På Ideas Island går det att vara kreativ både inne…
4 av 7: På Ideas Island går det att vara kreativ både inne… Foto: IDEAS ISLAND
…och ute. Allt är möjligt!
5 av 7: …och ute. Allt är möjligt! Foto: IDEAS ISLAND
Fredrik Härén vill ge kreativa människor från hela världen chansen att bo på hans ö.
6 av 7: Fredrik Härén vill ge kreativa människor från hela världen chansen att bo på hans ö. Foto: Pressbild
Härlig utsikt och nära till vattnet är en bonus!
7 av 7: Härlig utsikt och nära till vattnet är en bonus! Foto: Ideas Island

Har du en bra idé? Då kan du få bo gratis på den här ön

En vacker ö i Mälaren som du kan få låna en hel vecka bara för att utveckla en idé – tycker du att det låter för bra för att vara sant? I så fall har vi en glad överraskning för dig.

Ibland behövs bara lite lugn och ro, tid och avskildhet för att förverkliga en idé. Det är något som författaren och föreläsaren Fredrik Härén har tagit till sig, och därför låter han vem som helst få ansöka om att bo på hans privata ö i Mälaren en vecka – helt gratis. Allt som krävs är att du har en bra idé som du vill ha lite tid att utveckla.

– Tanken är att om man sitter själv på en ö och jobbar på ett projekt blir man väldigt fokuserad, det blir lite Robinson Crusoe-känsla, säger Fredrik Härén. Jag har själv upplevt detta, och jag vill ge andra människor samma känsla.

Ideas Island ligger i Mälaren

Ideas Island – eller som den egentligen heter: Vifärnaholme – är en 7 000 kvadratmeter stor ö i Mälaren, nära Färingsö nordväst om Stockholm. För fem år sedan köptes den av Fredrik Härén, som har specialiserat sig på föreläsningar och författarskap inom området kreativitet. Han bor i Singapore men sedan 20 år tillbringar han somrarna på en annan ö, utanför Lidingö öster om Stockholm, och tidigare ägde han en ö i Filippinerna – den allra första Ideas Island – där huset som han hade byggt tyvärr blåste bort i en tyfon. Det var efter det som han köpte ön i Mälaren.

Huset på Ideas Island har plats för sex personer. Foto: Ideas Island

LÄS MER: 40 tips för en härlig budgetsemester i sommar

Ideas Island är öppen för gäster från maj till september varje år. Hyran är gratis, du betalar bara för mat och resa. Man ansöker normalt om att få stanna en vecka, fast man kan få stanna längre om man lyckas övertala Fredrik Härén om att det är nödvändigt. 

Man kan få komma själv eller ta med sig några vänner – som mest kan sex personer bo på ön. Fastlandet ligger bara 150 meter bort, och en roddbåt som är fri att använda ingår i vistelsen. Men även om Fredrik Härén inte tjänar några pengar på ön ser han gärna att varje gäst donerar pengar, helst 1 000 dollar, till välgörenhet. 

– Har man inte råd kan man ge mindre eller inget alls, men har man råd är det ett krav, säger han. Och summan är per grupp, inte per person, om man är flera.

Besökare från hela världen

Besökarna kommer från hela världen, och motiven kan verkligen variera. Bland gästerna hittills finns en IT-tekniker som ville lära sig måla, en kvinna som ville jobba med krukmakeri och en arrangör av en hårdrocksfestival som ville göra den mer miljövänlig, för att bara nämna några. 

– Ideas Island är inte bara för konstnärer, och man måste inte vara superkreativ heller, säger Fredrik Härén. Det räcker med att man har en bra idé som man vill jobba med.

Sugen på att ansöka? Gå in på ideasisland.com och läs mer om vad som gäller. Ansökningar till sommaren 2020 bör komma in senast i januari för att komma på fråga.

LÄS MER: 12 bästa tipsen i Stockholm 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Allt om Resor! Se erbjudande