Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Morgongåva och Snålkuk kvalar båda in på listan över vackraste respektive roligaste ortnamn.Morgongåva och Snålkuk kvalar båda in på listan över vackraste respektive roligaste ortnamn.Morgongåva och Snålkuk kvalar båda in på listan över vackraste respektive roligaste ortnamn.
Morgongåva och Snålkuk kvalar båda in på listan över vackraste respektive roligaste ortnamn.

Här är Sveriges vackraste och roligaste ortnamn

Tidskriften Språktidningen har samlat in roliga och vackra ortnamn från sina läsare och sammanställt i en lista. Här är Sveriges vackraste och roligaste ortnamn.

Den lilla orten Morgongåva i Heby kommun har funnits sedan 1667, men vid den tiden syftade namnet på ett endaste litet torp. Enligt legenden hade en brukspatron i orten en kärleksaffär med en piga och när hon blev gravid vände han sig till en dräng som gick med på att ta på sig faderskapet och gifta sig med pigan. Drängen hade inte råd med någon dyr morgongåva, men i utbyte mot giftermålet stod brukspatronen för bröllopspresenten i form av ett torp med omgivande mark. Torpet kom att kallas Morgongåva.

– I dag har Morgongåva starka positiva associationer. Många tänker på morgongåvan som en kärlekspresent. Andra tolkar namnet Morgongåva som att varje ny dag är en gåva som det är upp till var och en att göra det bästa av, säger Anders Svensson chefredaktör på Språktidningen.

Morgongåva station.Morgongåva station.Morgongåva station.
Morgongåva station. Foto: Calle Eklund/V-wolf

Sveriges roligaste ortnamn

Sveriges roligaste ortnamn är enligt språktidningens läsare Snålkuk, ett fjäll i Jokkmokks kommun. Traditionellt har kuk ibland tolkats som en äldre betydelse av ”spets”. Troligare är dock att namnet är bildat till lulesamiskans snålkke, ”bergutsprång som bildar en brant bergvägg”.

Här reser sig fjället.Här reser sig fjället.Här reser sig fjället.
Här reser sig fjället. Foto: Google maps

– Ortnamn bevarar ofta betydelser som har fallit i glömska och speglar också kontakter mellan olika språk som inte längre är uppenbara. Snålkuk var inte dråpligt när fjället fick sitt namn. Men för den som tolkar namnet utan kunskap om historien blir det dråpligt. Därför är också ortnamn en viktig del av vårt kulturarv, säger Anders Svensson.

10 vackraste ortnamnen i Sverige

1. Morgongåva, Uppsala 

2. Juniskär, Sundsvall

3. Kärleken, Halmstad

4. Klockrike, Motala

5. Sunnanäng, Dalarna

6. Midsommarkransen, Stockholm

7. Gullringen, Vimmerby

8. Månasken, Blekinge

9. Mörkret, Älvdalen

10. Läppapuss, Tivedens nationalpark

10 roligaste ortnamnen i Sverige

1. Snålkuk, Jokkmokk

2. Frufällan, Borås

3. Stjärtnäs, Stockholm

4. Aha, Norrbotten och Lappland

5. Normlösa, Mjölby

6. Hej, Skellefteå

7. Buslätt, Uddevalla

8. Mensalvaret, Öland

9. Mellangården, flera ställen i Sverige

10. Värsta, Uppland

Så gick undersökningen till

Inför omröstningen om Sveriges vackraste och roligaste ortnamn samlade Språktidningen in förslag från läsarna, allmänheten och en expertjury. Totalt fick vi in drygt 500 förslag. De tio kandidaterna i respektive kategori togs fram i samråd med expertjuryn. Omröstningen har varit öppen för såväl Språktidningens läsare som allmänheten. Över 10 000 personer deltog i omröstningen.


LÄS MER:
Platserna i Sverige med snuskigt roliga namn – från Barslida till Snålkuk