Annorlunda sevärdheter i Sverige – för en rolig utflykt

Har du hört talas om Ytterby-gruvan, näsorna i Lund eller sett en skvader? Här är några helt klart annorlunda sevärdheter i Sverige, för dig som söker en rolig utflykt.

1. Bexells talande stenar, Grimeton, Halland

Mitt ute i den halländska skogen finns hundratals namn, citat och talesätt inristade i berg och hällar. Den här märkliga sevärdheten skapades av godsägaren och politikern Alfred Bexell, ett arbete som tog flera år och krävde en liten stab av stenhuggare. I många år var de ”talande stenarna” glömda och täckta av mossa men i dag är de imålade.

Hitta hit: En dryg mil öster om Varberg i Halland.

Foto: MICKE JÄGERBRAND

2. Malmska valen, Göteborgs naturhistoriska museum

Den uppstoppade valen har hedersplatsen på Göteborgs naturhistoriska museum. Efter att ha hamnat på en strand utanför Göteborg blev den här 16 meter långa jätten ett museiföremål – och hångelrum. Det inre av valen inreddes med väggar och bänkar och det mörka rummet blev snabbt en favorit bland ungdomar som ville vara för sig själva.

Adress: Museivägen 10, gnm.se

Malmska valen är världens enda uppstoppade blåval, sedan 1918 utställd på Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: MICKE JÄGERBRAND

3. Döda fallet - Sveriges största naturkatastrof, Jämtland

Det finns många exempel på storartade byggprojekt runtom i Sverige; slott, kanaler och vackra städer. Döda fallet är ett skräckexempel på när det går fel. Ett kanalbygge år 1796 slutade med att en hel sjö tömdes. Indalsälven övergav det 35 meter höga vattenfallet Storforsen och en galen sevärdhet föddes.

AdressDöda Fallet 181

Döda fallet, Sveriges största naturkatastrof. Foto: MICKE JÄGERBRAND

4. Nimis, Kullaberg

Konstverket Nimis är ett av de mest hotade sevärdheterna i Sverige. Eftersom de 20 meter höga trätornen ligger i ett naturreservat så kommer de förr eller senare att rivas som svartbygge. Länsstyrelsen har fört krig mot Nimis under mer än 35 år.

Hitta hit: Utgå från Himmelstorp och följ sedan de obskyra pilarna ner mot havet.

Nimis, en spektakulär sevärdhet på Kullaberg, som besöks på egen risk. Foto: MICKE JÄGERBRAND

5. Kolarbyn, Skinnskatteberg

I Kolarbyn bor du i en äkta koja. Här finns vare sig elektricitet, rinnande vatten, mjuka sängar eller restaurang. Du bor mitt ute i skogen och måste själv hugga din ved om du vill ha värme eller varm mat. Det här vandrarhemmet ingår i STF och har öppet året runt.

Hitta hit: Skärsjön, Skinnskatteberg

ANNONS: Läs mer och boka Kolarbyn här [extern länk]

Kolarbyn. Foto: MICKE JÄGERBRAND

6. Tycho Brahes observatorium på Ven

På ön Ven fanns ett berömt observatorium, skapat av Tycho Brahe. Det är tyvärr borta sen länge. Men hans trädgård finns kvar. Och i museet får du veta mer om hans spännande liv.

Adress: Landsvägen 163, Sankt Ibb, landskrona.se/tychobrahe

Tycho Brahe i trädgården. Foto: Daniel Sidenbladh

7. Gruvan i Ytterby, Vaxholm

Glöm de fina salongerna inne i Stockholm, det är här vid gruvan i Ytterby som alla Nobelpristagare borde få sina medaljer. Det är en av världens viktigaste vetenskapliga platser. Här har hela nio grundämnen upptäckts, bland annat Yttrium, Ytterbium och Erbium. Alla tre exemplen är döpta efter orten.

Hitta hit: Resarö, Vaxholm

Gruvan i Ytterby är en av världens viktigaste vetenskapliga platser. Foto: MICKE JAGERBRAND

8. Nasoteket, Lunds universitet

I Hollywood gör de avgjutningar av stjärnornas händer och fötter. I Lund finns i stället en samling med kändisarnas näsor. Samlingen startades av Hasse Alfredsson och har sedan dess växt. Här finns bland annat en kopia av Tycho Brahes berömda silvernäsa.

Adress: Sankt Annegatan 1, nasala.se

Nasoteket, Lunds universitet. Det var Hasse Alfredson som startade samlingen av stjärnors avgjutna näsor. Foto: / MICKE JAGERBRAND JÄGERBRAND

9. Biologiska museet, Stockholm

Om du varit på Djurgården så har du säkert sett det svarta huset precis innan du kommer fram till Skansen. Det här är Biologiska museet som är fyllt med uppstoppade nordiska djur. Det mest spännande djuret här finns däremot inte ens i verkligheten. Här kan du se den fantasifulla skapelsen skvadern. Djuret skapades av två uppstoppade djur: framdelen av en hare samt vingarna och bakdelen från en tjäder.

AdressHazeliusporten 2, skansen.se/sv/biologiska-mus

Biologiska museet, Stockholm. Här kan du se den fantasifulla skapelsen skvadern. Foto: MICKE JAGERBRAND

10. Svenska solsystemet, Stockholm, Uppsala med flera

Arenan Globen är en del i en märklig astronomisk sevärdhet där vårt solsystem återskapats i skala 1:20 miljoner. Globen symboliserar solen och modeller av de övriga planeterna finns utplacerade på rätt platser i flera orter. Planeterna finns i Stockholm och dess förorter, Uppsala (Saturnus) och ända till Delsbo (Pluto). I Kiruna (95 mil bort) finns en skylt som visar var vårt solsystem tar slut.

Läs mer: swedensolarsystem.se

Globen representerar solen i det svenska solsystemet.

LÄS MER: 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande