Här är Sveriges 12 vackraste tågresor

1 av 5: Det ska du tänka på – både inför weekendresan och charterresan

Lidköping–Mariestad över Kinekulle har röstats fram som den vackraste tågresan i Sverige av landets resenärer.

Foto: ANNA HÅLLAMS

2 av 5: Lidköping–Mariestad över Kinekulle har röstats fram som den vackraste tågresan i Sverige av landets resenärer.

Kiruna–Narvik kommer på andra plats.

Foto: JOCHEN ROEMLING

3 av 5: Kiruna–Narvik kommer på andra plats.

Järvsö–Ånge hamnar på tredje plats.

Foto: ANNA HÅLLAMS

4 av 5: Järvsö–Ånge hamnar på tredje plats.

Tågkuren Trolmen i Kinnekulle.

Foto: ANNA HÅLLAMS

5 av 5: Tågkuren Trolmen i Kinnekulle.

Tågresan mellan Lidköping och Mariestad är Sveriges vackraste tågresa. Det visar SJ:s nya undersökning där resenärer rankat landets 12 vackraste sträckor. 

Andra har också läst

Lokföraren Sofia Lundborg förstår varför sträckan på knappt en timme mellan Lidköping och Mariestad vunnit många resenärers hjärtan och korats till landets vackraste tågsträcka.

– Dovhjortar ute på slätterna, utsikt över Vänern, pittoreska stationshus och till och med havsörnar har jag sett. Att ha sådana vyer utanför lokförarhytten gör det lite extra roligt att jobba, säger hon.

LÄS MER: 9 resor i Europa där tåget är snabbare än flyget 

Men enligt SJ:s kommunikationsstrateg, Karin Starkman Ahlstedt, var det inte självklart att sträckan runt Vänerns strand, förbi dovhjortar och öppna fält skulle ta hem förstaplatsen bland de 12 nominerade. 

– Det var många vackra sträckor bland de nominerade och en tuff kamp i täten. Även tvåan och trean är magiskt vackra tågresor. Sträckan Kiruna och Narvik går genom Europas sista vildmark och Järvsö-Ånge genom ett böljande landskap med sjöar och Hälsingegårdar, säger hon. 

Sveriges vackraste tågsträcka går förbi Kinnekulle, när SJ:s resenärer får bestämma.

Foto: ANNA HÅLLAMS

1 av 3: Sveriges vackraste tågsträcka går förbi Kinnekulle, när SJ:s resenärer får bestämma.

Foto: ANNA HÅLLAMS

2 av 3

Foto: KARIN BOO

3 av 3

SVERIGES 12 VACKRASTE TÅGRESOR

1. Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

Den här tågresan går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand. Detta är ett sceniskt naturområde som har en rik flora och fauna. Under våren blommar bland annat ramslök och på vintern är det ofta ett vitt sagoland fullt med hjort och älg.

2. Kiruna-Narvik

En vacker tågresa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. En kombination av vatten, berg och grönska där du får uppleva både Sverige och Norge på samma resa.

3. Järvsö-Ånge

Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas av vatten, böljande kullar och fina Hälsingegårdar.

LÄS MER: 18-åringar får gratis tågluff i Europa 

4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping

Tåget åker utmed Vätterstranden med vy över öppet vatten, den långa sandstranden i Jönköping, Vättern och Huskvarnadalen. Visingsö skymtar även i horisonten när det är klar sikt.

5. Halmstad-Göteborg

Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet med utsikt över den dramatiska kusten och Varbergs fästning.

6. Borlänge-Mora

En resa genom Dalarnas skog, berg, sjöar och röda stugor. Järnvägen slingrar sig runt Siljans vikar och bäddas in i ett magiskt ljus, speciellt i gryning och skymning. Under resan gång korsas även den 3 mil långa Österdalälven vid Leksand.

LÄS MER: Världens 10 lyxigaste tågresor 

7. Malmö-Helsingborg

En tågresa som är vackrast en vårdag då alla rapsfälten på Lundaslätten lyser gula. Sträckan går sedan längs med kusten och erbjuder utsikt över Öresund och Danmarks kust.

8. Laxå-Karlstad

Värmlandsbanan tar dig genom de djupa värmländska skogarna och passerar dramatiska landskap, blanka sjöar och vackra bevarade stationshus från 1800-talet.

9. Malmö-Köpenhamn

En resa över Öresundsbron som är extra vacker när solen går upp på sommaren. 

LÄS MER: Transsibiriska järnvägen kan ändras – här är nya rutten 

10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan erbjuder stor variation, genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och slutligen fram till Västkusten.

11. Ludvika-Örebro

En äldre järnvägssträcka genom Bergslagens orörda vildmark med raviner, gammal tallskog, sjöar, myrar och tjärnar. Det eleganta stationshuset i Örebro är också K-märkt och ritades av Adolf W. Edelsvärd 1862.

12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

En resa i Mellansverige med stor variation, höga broar och djupa bergskärningar samt vacker utsikt över Södertäljes inlopp och över den anrika museibanan vid Läggesta.

Så gick tävlingen till: SJs personal har under januari och februari nominerat vackra tågresor runt om i Sverige som SJ kör. Dessutom har resenärer via tidningen Kupé haft möjlighet att nominera ytterligare bidrag. För att utse en vinnare har det skett en öppen omröstning på SJs hemsida under april. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande