Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ishotellet toppar svenskarnas bucket list.
Ishotellet toppar svenskarnas bucket list.
Ishotellet toppar svenskarnas bucket list.
Även den vilda nationalparken Sarek lockar.
Även den vilda nationalparken Sarek lockar.
Även den vilda nationalparken Sarek lockar.
1 AV 3
Platserna som sätter guldkant på semestern
2 AV 3
Ishotellet toppar svenskarnas bucket list.
Foto: Asaf Kliger/ ICEHOTEL
3 AV 3
Även den vilda nationalparken Sarek lockar.
Foto: Shutterstock

Här är Sveriges 10 coolaste upplevelser

En iskall natt på Ishotellet i Jukkasjärvi. Vinprovning på Österlen. Och vandring i Sareks vilda natur. Det är tre av tio upplevelser som svenskarna drömmer om, enligt en nya Sifo-undersökning gjord av SJ.  

1. Icehotel, Jukkasjärvi

Det krävs tusen handslipade iskristaller för att skapa en ljuskrona i ishotellet. Drygt 700 miljoner snöbollar för att skapa de handskulpterade sviterna av is och snö som byggs varje år med is från Torne älv. 

Konst av is och snö, barhäng, prisbelönt mat, norrsken och forsränning är några av höjdpunkterna på ishotellet. I år har omkring 50 000 besökare från 80 länder besökt hotellet som toppar svenskarnas önskelista. Ett rum för två kostar nästan tre tusen kronor natten, men för en svit tredubblas prislappen.

LÄS MER: Tjuvkika på vinterns sviter på ishotellet i Jukkasjärvi

Nya sviter designas varje år på Ishotellet. Foto: EMILIE STEELE & SEBASTIAN DELL'UVA / ICEHOTEL

 

 

2. Kebnekaise

Allt fler svenskar drömmer om att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. Från fjällstationen, några kilometer från busstationen i Nikkaluokta, går två leder till sydtoppen som länge var landets högsta punk. Nu är dock nordtoppen något högre. 

Många vandrare väljer den västra leden från fjällstationen som är tuff och brant, men inte kräver någon klättervana eller guide vilket rekommenderas om man tar den östra leden som passerar mer riskfulla passager över glaciärområden. Den västra leden är drygt 18 kilometer och tar mellan 10–14 timmar. Den östra leden är 14 kilometer och tar mellan 8–10 timmar.

Vandrare som vill undvika klättring och väldigt branta exponerade punkter kan även välja Durlings led som börjar strax norr om Singi i stället för vid fjällstationen. 

LÄS MER: 10 vandringsleder i Sverige för nybörjare och proffs 

Det har blivit populärt att bestiga Kebnekaise. Foto: Shutterstock

3. Fjällvandring

Det finns gott om vackra vandringar att välja mellan i den svenska fjällvärlden, i Åre, Sälen och norra Sverige. Förutom Kungsleden är Jämtlandstriangeln på 47 kilometer populär bland många vandrare. Den går mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. 

LÄS MER: Så förbereder du dig för vandring i fjällen 

Jämtlandstriangeln passerar Sylarna. Foto: Shutterstock

 

 

4. Gotland

Många svenskar drömmer om att lämna fastlandet och ta färjan över till Gotland. Visbys smakrika restauranger, underbara cykelvägar, vackra stränder, raukfält och den charmiga grannön Fårö är några av höjdpunkterna på ön i Götaland. 

LÄS MER: 13 guldkorn Gotland runt 

Raukrar på Fårö, utanför Gotland. Foto: SHUTTERSTOCK

5. Treriksröset

Många svenskar vill även bocka av att de varit i Sveriges nordligaste punkt, vid betongklumpen Treriksröset där Sverige, Norge och Finland gränsar till varandra. Men att komma dit från Sverige är inte det lättaste eftersom det inte går några bilvägar hela vägen. Det smidigaste sättet att komma till riksröset är att åka över till den finska sidan vid Karesuando och sedan köra till byn Kilpisjärvi. Där väntar antingen en 11 kilometers lång vandring genom nationalparken Malla eller en båttur över Kierakasvuopio samt en kortare vandrig till riksröset. 

LÄS MER: 10 trendiga resmål som allt fler svenskar vill upptäcka 

Treriksröset gränsar till Finland, Sverige och Norge. Foto: Shutterstock

6. Kungsleden

"Kungen av leder" som går genom fyra nationalparker är också med på svenskarnas topp-tio-upplevelser i landet. Eftersom det tar flera veckor att gå leden på 430 kilometer mellan Abisko och Hemavan väljer dock många att dela upp sträckan. Om man endast vill gå en sträcka rekommenderar Anna Willén, fjällsportansvarig vid Svenska Turistföreningen, att man börjar vandringen vid Ammarnäs och går hela vägen till Hemavan genom Vindelfjällen som har allt ifrån högfjäll till hedar och fjällbjörkskogar.

LÄS MER: Kungsleden erbjuder vandring i världsklass 

Dal längs Kungsleden. Foto: Shutterstock

7. Liseberg

Över 3 miljoner personer besökte Sveriges största nöjespark Liseberg i Göteborg förra året. Det är nästan två gånger fler än antalet besökare vid Stockholms nöjespark Gröna Lund. Trots det hamnar nöjesparken på svenskarnas topp-tio-lista över upplevelser de vill pricka av.

LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten

Sommaren 2018 öppnade Liseberg den nya attraktionen Valkyria. Foto: Liseberg

 

 

8. Sarek

Trots att det inte finns några stugor eller markerade leder i nationalparken Sarek drömmer många svenskar om att besöka dess vindlande och vilda landskap. Branta och dramatiska fjäll på upp emot 2 000 meter och nästan 100 glaciärer brer ut sig i det lappländska landskapet som tillsammans med flera andra nationalparker och samebyar skapar världsarvet Laponia.

LÄS MER: Upptäck Sveriges 15 världsarv 

Rapadalen i nationalparken Sarek. Foto: Shutterstock

9. Abisko

För några år sedan skrev Lonely Planet att Abisko är bästa stället i världen att se norrsken på. Sedan dess har personer från hela världen tagit sig till området, 95 kilometer nordväst om Kiruna, för att beskåda det mäktiga fenomenet. Vintertid kan man till exempel åka upp till toppstugan Aurora Sky Station för den bästa utsiktspunkten över aurora borealis. 

Hundspann och vandring är ytterligare anledningar att besöka nationalparken.

LÄS MER: Upptäck skönheten i norra Sverige – 11 tips! 

Abisko är det bästa stället i världen för att beskåda norrsken. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Österlen

Sveriges Provence avslutar svenskarnas topp-tio-lista. På Österlen kan man prova vin på vingårdar, äta god mat, sola vid underbara stränder och åka runt i det vackra landskapet.

LÄS MER: Österlen – 7 måsten du inte vill missa i sommar 

Ales stenar i Österlen. Foto: SHUTTERSTOCK