Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Royal County Down rankas som en av världens tio bästa golfbanor, och när det kommer till linksgolf finns det få konkurrenterRoyal County Down rankas som en av världens tio bästa golfbanor, och när det kommer till linksgolf finns det få konkurrenterRoyal County Down rankas som en av världens tio bästa golfbanor, och när det kommer till linksgolf finns det få konkurrenter
Old course – ursprunget till golf från 1550-talet, och en bana alla bör spela åtminstone en gång.Old course – ursprunget till golf från 1550-talet, och en bana alla bör spela åtminstone en gång.Old course – ursprunget till golf från 1550-talet, och en bana alla bör spela åtminstone en gång.
Praia d'El Rey är ett mästerverk med djupa bunkrar och ondulerade greener.Praia d'El Rey är ett mästerverk med djupa bunkrar och ondulerade greener.Praia d'El Rey är ett mästerverk med djupa bunkrar och ondulerade greener.
På 12 av de 18 hålen på Les Bordes huserar karpar i dammarna, så ta med en del bollar.På 12 av de 18 hålen på Les Bordes huserar karpar i dammarna, så ta med en del bollar.På 12 av de 18 hålen på Les Bordes huserar karpar i dammarna, så ta med en del bollar.
El Saler är verkligen en toppbana och det är inte konstigt att den varit rankad bland de 50 bästa banorna i världen.El Saler är verkligen en toppbana och det är inte konstigt att den varit rankad bland de 50 bästa banorna i världen.El Saler är verkligen en toppbana och det är inte konstigt att den varit rankad bland de 50 bästa banorna i världen.
1 AV 5
Royal County Down rankas som en av världens tio bästa golfbanor, och när det kommer till linksgolf finns det få konkurrenter
Foto: GETTY
2 AV 5
Old course – ursprunget till golf från 1550-talet, och en bana alla bör spela åtminstone en gång.
Foto: GETTY
3 AV 5
Praia d'El Rey är ett mästerverk med djupa bunkrar och ondulerade greener.
Foto: GETTY
4 AV 5
På 12 av de 18 hålen på Les Bordes huserar karpar i dammarna, så ta med en del bollar.
Foto: GETTY
5 AV 5
El Saler är verkligen en toppbana och det är inte konstigt att den varit rankad bland de 50 bästa banorna i världen.
Foto: GETTY

7 golfbanor i Europa som du inte vill missa

OK, du är sugen på att spela på någon av de bästa golfbanorna i Europa? 

Det finns gott om underbara banor i olika länder och miljöer, du har lite över 6 500 att välja mellan. Golfjournalisten Johan Dahlqvist gör ditt val lite lättare – här är 7 banor du vill uppleva!

Royal County Down i Newcastle, Nordirland

Royal County Down är Europas bästa golfbana! Banan rankas också som en av världens tio bästa och när det kommer till linksgolf finns det få konkurrenter. Royal County Downs bana ligger också på en av de vackraste platser man kan hitta en golfbana på. Med bergskedjan Mourne i fonden och kustlinjen vid Dundrum-bukten är den en njutning. Men håll dig på banan! Längs med fairway växer ett slags ärttörne. Det är taggiga saker och en boll in i buskarna är förlorad. Royal County Down är ett självklart val då man ska spela golf på Nordirland.

royalcountydown.org 

LÄS MER: 11 tips för att uppleva Irland maximalt 

Old course i St Andrews, Skottland

Här är ursprunget till golf från 1550-talet och en bana alla bör spela åtminstone en gång. Men det kan vara en utmaning. Inte minst 17:e hålet, The Road Hole, som stundtals spelas över Old Course Hotel. Många spelare vill gena över hotellets uteservering. Hör du ”fore” när du sitter där med din pint of lager ska du ducka! Detta beror på att man vill ha en bättre inspelsvinkel mot greenen för att försöka undvika den lömska bunkern Road Hole Bunker. Den är i princip omöjligt att ta sig ur, i varje fall mot greenen och i varje fall om du är en mänsklig varelse.

standrews.com 

Son Gual i Palma, Mallorca

Son Gual på Mallorca får symbolisera perfektionism. Utslagsplatserna är gigantiska och kan lätt misstas för greener eftersom gräset är så perfekt. Banan har designats av den tyske amatörmästaren och banarkitekten Thomas Himmel och är ett mästervek som slingrar sig genom det böljande landskapet strax utanför Palma. Blommor, vinrankor och tusentals olivträd kantar banan som också tillverkar sin egen olivolja och vin. Att spela här är att njuta, det är unika 30 minuter mellan bollarna vilket innebär att det aldrig blir jäkt eller trängsel. Inte på någon av banans fyra härliga par 3-hål. 

son-gual.com 

Son Gual har designats av den tyske amatörmästaren och banarkitekten Thomas Himmel.Son Gual har designats av den tyske amatörmästaren och banarkitekten Thomas Himmel.Son Gual har designats av den tyske amatörmästaren och banarkitekten Thomas Himmel.
Son Gual har designats av den tyske amatörmästaren och banarkitekten Thomas Himmel.

Praia dél Rey i Oeste, Portugal

De flesta golfbanor i Portugal ligger på Algarvekusten men den bästa ligger i Oesteområdet norr om Lissabon och heter Praia d'El Rey Golf & Beach Resort. Banan är ett mästerverk med djupa bunkrar och ondulerade greener. Det är en njutning att spela kombinationen av nio hål av parkbanekaraktär i tallskog och så nio linkshål med böljande sanddyner som följer kusten med en underbar utsikt över Atlanten. När vinden ligger på bildas vattenolm med saltmättad luft som du känner smaken av. Linkshålen är som ett stycke Skottland eller Irland fast i ett betydligt solsäkrare klimat. 

praia-del-rey.com

Les Bordes i Beaugency, Frankrike

Les Bordes ligger inne i den djupaste Sologne-skogen, där hjortar och vildsvin strövar fritt. Baron Machel Bich blev intresserad av golf och tillsammans med gode vännen japanen Yoshiaki Sakurai, beslöt han sig för att bygga en egen bana. Den amerikanske, något excentriske banarkitekten, Robert von Hagge anställdes. 1987 stod Les Bordes färdig och då hade klubben två medlemmar. Banan är makalöst bra och rankas som den bästa eller näst bästa på europeiska fastlandet. På 12 av de 18 hålen huserar karpar i dammarna så ta med en del bollar. Själv slog jag bort elva bollar – på de första nio hålen!

lesbordes.com 

LÄS MER: Frankrike – 12 platser du inte får missa på resan

Bro Hof i Upplands-Bro, Sverige

Den bästa golfbanan i stockholmsområdet, och i hela landet för den delen, är Bro Hof Slotts The Stadium Course. Det är en lakesidebana och öppnade 2007. Banan är byggd runt Bro Hof slott, som uppfördes av greve Johan Sparre i slutet av 1800-talet, och hela anläggningen genomsyras kvalitet. Banan är bäst helt enkelt med stora greener fast ändå svårträffade, långa hål, mycket vatten i spel i och med kontakten med Mälaren, lömska bunkrar och ofta är vinden ytterligare en försvårande faktor. Banan är rolig att spela och det finns ytterligare en 18-hålsbana på Bro Hof, The Castle Course.

brohofslott.se 

Bro Hof Slotts The Stadium Course är en lakesidebana och öppnade 2007.Bro Hof Slotts The Stadium Course är en lakesidebana och öppnade 2007.Bro Hof Slotts The Stadium Course är en lakesidebana och öppnade 2007.
Bro Hof Slotts The Stadium Course är en lakesidebana och öppnade 2007. Foto: JOHAN DAHLQVIST

Campo de Golf El Saler i El Saler, Spanien

Utsikten över Medelhavet är hänförande, konditionen och layouten på Campo de Golf El Saler likaså. Det är en verklig toppbana och det är inte konstigt att den varit rankad bland de 50 bästa banorna i världen. Den byggdes 1968 av den internationellt erkända "arkitekten av Spansk golf" Javier Arana och layouten är varierande, allt från linkskaraktär vid stranden som påminner om de skotska golfbanorna till områden med pinjeträd. Seasidehålen 5, 7 och 8 är underbara och avslutningshålen 17 och 18 makalösa. Dessutom gör den saltmättade luften från Medelhavet underverk med kropp, själ och humör!

Golfenparadores.es 

LÄS MER: Här hittar du Sveriges 12 bästa golfbanor

 

Av Johan Dahlqvist