Hälsingegårdarna – Hälsinglands unika kulturarv

De sju vackra och unika Hälsingegårdarna finns sedan den 1 juli 2012 med på Unescos världsarvslista.

Av cirka tusen hälsingegårdar är sju stycken inskrivna på Unescos världsarvslista. Gårdarna hittas tillsammans med byggnader som Kinesiska muren, Egyptens pyramider och Taj Mahal. De representerar en kategori av världsarv som i stort sett saknas på listan.

Många av jordens världsarv speglar en kultur där en maktelit eller överhet har låtit bygga byggnader och monument på bekostnad av stora resurser. Så är inte fallet med hälsingegårdarna, det är folkligt kulturarv och speglar en kultur som var utbredd över ett helt landskap.

Världsunikt med hälsingegårdarna är de målade interiörerna. Men utan de bevarade gårdsmiljöerna och omgivande landskap hade det inte blivit ett världsarv.

LÄS MER: Sveriges 15 världsarv – från norr till söder

1. Kristoffersgården, Järvsö

I Stene by i Järvsö socken ligger gården Kristofers. Gården flyttades till platsen under början av 1800-talet, men har rötter långt tillbaka i tiden, och är brukad av samma släkt i 14 generationer. Kristofers är känd genom arkivhandlingar sedan 1542 och har med största sannolikhet sitt ursprung i medeltiden. Läget är avskilt, en bit ifrån övriga gårdar i byn, med utsikt över älvdalens åker- och ängsmarker. Gammelbyggningen har en långsmal planlösning med fem rum på varje våningsplan. Här bedrivs ett aktivt jord- och skogsbruk med dikor och får. I portliderbyggnadens övervåning, som tidigare användes som drängstuga, finns en lägenhet som sommartid hyrs ut till gäster.

Adress: Kalvstigen 6, kristofers.se

Kristofers i Stene.

2. Jon-Lars i Långhed, Alfta

Hälsingegården Jon-Lars är den största av alla Hälsingegårdar och har målade och tapetserade rum, intakta ända från 1860-talet. Gården har ärvts i samma släkt sedan 1600-talet och ägdes från början av bonden Jon Larsson, som också gav gården namn. Enligt familjetraditionen användes bottenvåningens stora sal till dans och i den mindre salen på övre våningen åts festmåltiderna. Inget av dessa rum är i dag bevarat, men på gården förvaras rester av ett målat dörröverstycke från en av salarna. De enda yttre förändringar som gjorts sedan byggnadstiden är bytet av takmaterial omkring 1900, och tillbyggnaden av en mindre köksingång på norra gaveln 1947. På gården finns 11 K-märkta byggnader.

Hitta hit: Långhed, Alfa, regiongavleborg.se/halsingegardar/Gardarna/jon-lars-langhed-alfta/

Jon-Lars i Långhed. Foto: Lars Lööv

3. Gästgivars, Vallsta

Hälsingegården Gästgivars är ett gammalt gästgiveri med anor ända från 1700-talet. Gården är en av dem som fanns i byn 1535, och har med all sannolikhet legat på sin nuvarande plats ända sedan medeltiden eller längre. På Gästgivars finns två bostadshus byggda i två våningar. Det västra av dessa har fungerat som familjens dagliga bostad, medan den norra byggnaden enbart har varit avsedd för fester. På gården finns det främst bevarande exemplet på det rikt utvecklade schablonmåleri som Jonas Wallström introducerade i Hälsingland. Till skillnad från de andra gårdarna har Gästgivars tagits om hand som ett kulturhistoriskt monument redan under åren omkring 1950.

Hitta hit: Gamla Orbadenvägen 29, Vallsta, varldsarvetgastgivars.se

Gästgivars i Vallsta. Foto: Sara Mörtsell /Wikimedia

4. Pallars i Långhed, Alfta

Pallars har ägts av samma familj sedan 1600-talet, men hur länge gården har funnits är inte känt. Byn omnämns dock i skriftliga källor redan på 1200-talet och har sannolikt sitt ursprung i järnåldern. Gården representerar den tid då byggandet av stora bostadshus hade nått längst i Hälsingland. Trots detta tillhör Pallars en av de minsta världsarvsgårdarna till ytan. I bostadshuset har det funnits flera festrum, men i dag finns bara två rum med bevarade väggdekorationer. Sängstugan på Pallars är Hälsinglands bäst bevarade exempel på en friliggande byggnad avsedd för övernattning. Här har interiörerna bevarats utan några som helst förändringar.

Hitta hit: Långhed, Alfta, edsbyn-alfta.se/gora/halsingegardar/halsingegardpallarslanghed.46.html

Pallars i Långhed.

5. Bommars i Letsbo, Ljusdal

Bommars är en gård från 1840-talet inredd med tryckta papperstapeter där fler av mönstren återfinns på svenska slott och herrgårdar. Gården är också mest känd för sin välbevarade interiör som berättar om en storslagen byggnadskonst och tid. Det finns både gamla och välbevarade tapeter och målningar inuti gården. På utsidan kännetecknas Bommars av en solbrunbränd fasad som visar på gårdens historia. Gården har sitt ursprung i medeltiden och omnämns i skriftliga källor första gången 1542 och är den äldsta gården i byn Letsbo. År 1844 förstördes husen på Bommars vid en brand. Gården byggdes dock genast upp igen, trots att den inte var permanent bebodd.

Hitta hit: Letsbo Brovägen 8, Tallås, bommars.se

Bommars i Letsbo.

6. Erik-Anders i Asta, Söderhamn

Erik-Anders är ett av de äldst kända bostadshusen i Hälsingland, byggt i två våningar med en klassicistisk fasadarkitektur. På gården finns bara ett bostadshus och en ekonomibyggnad. Till ytan tillhör gården en utav de minsta av hälsingegårdarna. Huset är inrett omkring 1850 av medlemmar av Knutesfamiljen från Dalarna, en målarfamilj som var verksamma i Hälsingland. Rummen på bottenvåningen har varit i bruk sedan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet och nyinretts vid flera tillfällen. Trädgården som tillhör Erik-Anders är återskapad så som den såg ut 1920 och här hittar du ett vackert gårdscafé, en möbelutställning och en butik med både nytt och gammalt.

Hitta hit: Asta 726, Söderala, erik-anders.se

ANNONS: Läs mer och boka rum på Erik-Anders här [extern länk]

Erik-Anders i Asta. Foto: Lars Lööv

7. Fågelsjö Gammelgård, Ljusdal

Bortom Åa ligger i Fågelsjö, i gränstrakterna mellan Dalarna och Hälsingland. Gården ligger ensam vid stranden av Fågelsjön, skild från resten av byn av den å som gett gården namn. Här kan du uppleva hur livet tedde sig för en välbärgad bondefamilj. Gården har anor från 1600-talets skogsfinska kolonisation, där allt är bevarat sedan generationer tillbaka. Gården har varit i en enda släkts ägo under sju generationer och varje släktled har satt sin egen prägel på den. Interiören präglas av de inredningsarbeten som utfördes under åren 1856-63, men här finns även ett par rumsinredningar från 1820- och 1830-talen. I "Amerikahuset" vid Gammelgården finner du Café Bortom Åa, som serverar kaffe med hembakat.

Hitta hit: Fågelsjö Gryssjövägen 1, Los, fagelsjo.nu

Bortom åa i Los.

LÄS MER: Sveriges 16 vackraste turistvägar – värda en omväg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande