1 av 3: Tre fantastiska platser i Europa
Vadstena slott uppfördes av Gustav Vasa som en försvarsanläggning på 1500-talet men byggdes sedan ut till ett renässansslott i början av 1600-talet.
2 av 3: Vadstena slott uppfördes av Gustav Vasa som en försvarsanläggning på 1500-talet men byggdes sedan ut till ett renässansslott i början av 1600-talet. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Vadstena Klosterkyrka började byggas 1370 efter noggranna instruktioner från Heliga Birgitta med kalksten från Omberg. Det tog 60 år att färdigställa den imposanta byggnaden.
3 av 3: Vadstena Klosterkyrka började byggas 1370 efter noggranna instruktioner från Heliga Birgitta med kalksten från Omberg. Det tog 60 år att färdigställa den imposanta byggnaden. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Guide: Upplev spännande och sagolika Vadstena

Få svenska städer rymmer en så rik och spännande historia som Vadstena. Folkungaättens Birger Jarl, kung Gustav Vasa och Heliga Birgitta, alla har de satt sin prägel på pilgrims- och klosterstaden vid Vätterns strand. 

Det som slår mig efter några dagars vistelse i Vadstena är att denna lilla charmiga stad lyckats bevara en helt unik identitet oförstörd av alla kommersiella krafter. I stället rymmer de trånga medeltida kullerstensgränderna, kantade av små trähus med blomstrande innergårdar, personligt präglade butiker, bagerier, delikatessaffärer och restauranger. 

Heliga Birgitta – helgonförklarad åttabarnsmor

När jag i det svavelgula eftermiddagsljuset vandrar längs strandpromenaden utmed Vätterns nästan spegelblanka vatten vilar en magisk atmosfär över staden. Det råder ett välsignat lugn bland de stora lönnarna i slottsparken som bara då och då bryts av en flock kajor som sveper i täta skränande flockar från träd till träd. Det är ett lugn som vi delvis kan tacka Heliga Birgitta för, en av de mest fascinerande kvinnorna i svensk historia. Hon var åttabarnsmor, profet, politiker och helgonförklarades av påven 1391. För snart 700 år sedan fick hon sina uppenbarelser om att grunda ett kloster i Vadstena och skapa en ny klosterorden. Resten är historia som det heter. Men staden är så mycket mer än sitt kloster.

 – Vadstena är som en fransk by där alla talar svenska, säger stockholmaren Carl Elfgren som sedan många år tillsammans med sin fru hyr en lägenhet med rosenträdgård mitt i stan. 

– Här finns ett rikt kulturliv med teater, opera och musik, en fantastisk natur och god mat. Vad mer kan man önska?

Storgatan med Rådhustorget i Vadstena. Här ligger en rad butiker, restauranger och kaféer. Till nästa sommar kommer torget att göras om så att Rådhuset får en centralare plats. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Sveriges bästa spa 

Närvaron av Vätterns vatten med fiske, bad och båtturer, samt den omgivande trolska naturen i Ombergs mytomspunna skogslandskap och sjön Tåkerns fågelliv lockar med andra ord inte bara pilgrimer till Vadstena. 

När jag efter ett spännande guidat besök i Gustav Vasas renässansslott vandrar Sjögatan fram skymtar jag på andra sidan gatan en Birgittasyster i svarta nunnekläder med symboliskt birgittinerdok på huvudet som med raska steg kommer gående med ryggsäck. Jag sneddar över gatan, hälsar och presenterar mig.

– Nej någon intervju får jag inte att göra. Det måste abbedissan först godkänna, säger hon bestämt – Nej, någon intervju får jag inte att göra. Det måste abbedissan först godkänna, säger hon bestämt och tillägger urskuldande med ett varmt leende:

– Jag har glass i ryggsäcken som smälter, så jag måste skynda mig hem. 

Ingen hemlighet att syster Monika gillar fotboll

I mitt minne dyker en bild från det gamla TV–programmet ”Landgång” upp, där Anne Lundberg med värme och humor skildrar Birgittasystrarnas vardag och liv i Vadstena kloster, däribland den osannolika historien om den unga tyska nunnan syster Monika och hennes stora fotbollsintresse och förälskelse i den svenska målvakten Ronnie Hellström berättas. Det var ett intresse som föddes under fotbolls VM i München 1974 och som väckte hennes intresse för Sverige som senare i livet ledde till Birgittasystrarna i Vadstena kloster 1983. När hon firade 25 år som nunna hade hennes medsystrar ordnat en överraskning för henne.

Prästen i Klosterkyrkan inledde med att säga: ”Herrens vägar äro outgrundliga, ibland går kallelsen via straffområdet i fotboll”. När hon vänder sig om sitter den svenske fotbollsmålvakten på sista bänken i kyrkan.

– Det är möjligen inte så att det är du som är syster Monika? frågar jag snabbt. Döm om min förvåning när hon med ett skratt svarar: 

– Jo, det är det faktiskt, och därefter följer ett kort men fascinerande samtal om fotboll medan vi tillsammans vandrar Sjögatan fram.

– Det är ingen hemlighet att jag är intresserad av fotboll och vi är flera på klostret som är det, säger syster Monika, men vi följer bara de stora turneringarna som EM och VM. Faktum är att fotboll har flera ingredienser som kan överföras i en andlig kontext. Alla hudfärger och folkslag finns representerade, likaså alla politiska och religiösa tillhörigheter. Fotboll kräver dessutom samarbete och ödmjukhet även från de individualistiska stjärnorna i ett lag, Däremot måste jag erkänna att jag i dag är mer intresserad av damernas fotboll. Den är inte lika brutal som herrarnas och jag finner spelarna lite tuffare än killarna. De lägger sig inte på planen och vrider sig av smärta för minsta lilla tackling. Deras spel är renare och mer intressant, säger hon innan hon viker av i en tvärgränd ner till klostret med glassen till sina medsystrar.

Guidade turer sker dagligen av Vadstena slott, ofta är guiderna klädda i tidstypiska kläder. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Sveriges 12 vackraste städer och orter 

Det går inte att komma ifrån att Vadstena har en stark andlig prägling. Över 100 000 pilgrimer besöker staden under ett vanligt år. Heliga Birgitta som lät bygga den mäktiga Klosterkyrkan mellan 1370-1430 är självklart starkt förknippad med staden eller som kyrkoherde Magnus Svensson säger:

– Det råder ett välsignat ljus över Vadstena. Det kan även de icke troende vittna om. Jag som präst ser staden som ett fönster mot himmelriket.

Det han gillar bäst med Vadstena är att det är lika högt till tak som i Klosterkyrkan när det gäller samarbete över alla gränser, både när det gäller livsåskådning så väl som på det världsliga planet. 

– För några år sedan uppträdde Cirkus Cirkör i kyrkan i en fantastiskt fin föreställning. Men det är ändå våra gudstjänster som det över året kommer mest människor till. Trots pandemin hade vi 33 000 besökare i Klosterkyrkan under juli månad och då fick ändå inga européer komma hit. 

Allt fler unga kulturintresserade lockas hit

Det går inte att förneka att denna dualism mellan det världsliga och andliga är Vadstenas signum. Det som i dag är Klosterhotellets frukostmatsal var i mitten av 1200-talet folkungaättens Birger Jarls och Kung Valdemars kungapalats, en tummelplats och festlokal för Europas förnämsta elit. Under Gustav Vasas tid blev det nybyggda renässansslottet i stället samlingsplatsen för adelsfolkets baler och festligheter. Nästa år, 2021, är det 500 år sedan Gustav Vasa utsågs till riksföreståndare i Vadstena.

Vadstena är tyvärr också en typisk utflyttningsstad som till större delen befolkas av medelålders barnfamiljer och äldre. Men allt fler unga kulturintresserade och inte minst kockar dras hit. Restaurang Bakgatan och restaurang Hörnet drivs av unga målmedvetna kockar. Rosteriet Vadstena med sin utsökta kaffebar i restaurang Ladugård 206 i utkanten av staden har också den en ung och hängiven barista. Folkhögskolan, samt sång- och pianoutbildningen lockar dessutom yngre människor till staden. 

Vackra interiörer från Klosterhotellet som på 1300-talet inrymde Munkklostret. Foto: Jörgen Ulvsgärd

För ett par år sedan förärades Vadstena med en modern spa- och rekreationsanläggning som drivs av Klosterhotellet.

– Innan vi byggde spa-avdelningen hade vi ett åldersspann på våra gäster från 50 år och uppåt. I dag är gästerna betydligt yngre, säger hotellets vd Mathilda Milton. Med rekreationsanläggningen har vi dessutom förlängt turistsäsongen med flera månader.

Efter ett besök i Klosterhotellets vinkällare och en middag i restaurangen blir vi inbjudna till en kvällskonsert i Klosterkyrkan. Det blir en minnesvärd avslutning med orgelmusik och sång av två elever från Vadstenaakademien vars framförande berör mig djupt. 

Kanske beror det starka intrycket på det magnifika framförandet, på den suveräna akustiken eller så var det Heliga Birgitta som hade ett finger med i spelet. Hennes visioner om alla kyrkans mått, som hon sägs ha fått från gud, sammanfaller denna kväll till en minnesvärd upplevelse.

LÄS MER: Göta kanal: Stora Sverigeresan – en klassiker

GUIDE: 10 TIPS TILL VADSTENA

SE & GÖRA

1. Sancta Birgitta Klostermuseum

Museet ligger i den byggnad från 1260-talet där stora delar av Vadstenas klosterhistoria har utspelats. Här har riddartidens fester övergått till Birgittaordens klostervardag. I museet pågår ständigt olika utställningar och guidade turer kopplade till Heliga Birgitta. I bottenvåningen ryms också en butik inrymt i ena änden av gamla Kungasalen på Klosterhotellets innergård. klostermuseum.se

I Sancta Birgittas Klostermuseum, som ligger i ena ändan av det som på 1200-talet var ett kungapalats, lät Heliga Birgitta bygga nunneceller under 1300-talet. Här ligger hennes bönekammare. Foto: Jörgen Ulvsgärd

2. Vadstena Antik & Kuriosa

Ett besök i Antikladan är en lekfull upplevelse för alla sakletare som kan botanisera i olika tidsepoker av prylar från golv till tak i två våningsplan.

Adress: Ödeshögsvägen 7, vadstenaantik.com

3. Vadstena Gamla Teater

Gamla teatern i Vadstena är en gömd pärla som man absolut ska besöka när det ges föreställningar. När man öppnar dörrarna till den enkla byggnaden hamnar man i en trolsk värld med skådespelare från de bästa teatersällskapen och Kungliga Operan. Här drack man brunn från Medevi brunn och dansade under 1800-talet och än i dag används den välbevarade teatern som scen för Vadstenaakademiens mindre operaföreställningar. Större föreställningar äger rum på Vadstena slott. Vadstena Nya teater är stadens krog- och musikscen. riksteatern.se, vadstena-akademien.org, vadstenanyateater.se

4. Omberg och Tåkern

Med utgångspunkt i Borghamn där man i sjöboden kan få njuta av rökt fisk cyklar man sedan eller vandrar i Ombergs ekopark, en omgivning av fornborgar från folkvandringstiden och från vissa ställen med en vidunderlig utsikt över Vättern. 

Tåkern är en av landets främsta fågelsjöar. Med sitt grunda vatten skapas de bästa förutsättningarna för häckande sjöfåglar av alla slag men också för flyttfåglar. 

ÄTA & DRICKA

5. Restaurang Bakgatan

Denna restaurang med samma namn som gatan den ligger på är liten men naggande god. Den drivs av två unga matintresserade män, krögarduon Tobias Jansson och Oskar Andersson, som kväll efter kväll fyller de åtta borden med matgäster. Detta är en mysig kvarterskrog som serverar en vällagad à la carte-meny tillsammans med väl valda viner.

Adress: Bakgatan 15, restaurang-bakgatan.business.site

6. Restaurang Hörnet

Drivs av unga kocken och ägaren Mia Bremer och är en av Vadstenas bästa restauranger. Här lagas mat med närodlade råvaror i fokus på ett modernt och spännande sätt.

Adress: Skänningegatan 1, restauranghornet.se

7. Restaurang Ladugård 206

Ett annorlunda krogkoncept i en gammal lada i utkanten av Vadstena som överraskar både vad det gäller miljön och matupplevelsen. Restaurangen valdes i år till en av de tio mest populära restaurangerna i Sverige i en omröstning i tidningen Livets Goda. Här serveras fräsch och vällagad lunchmat, grönt och närodlat med kött och fisk som tillbehör, mellan 11.30 och 17.00 i ena delen av ladan. I andra änden ligger Vadstena Rosteriet med nymalt kaffe av bästa kvalitet som sätter den perfekta pricken över i:et. Efter maten kan den som är intresserad av inredning strosa runt i designbutiken. Den ostintresserade kan ta del av ostar från världens alla hörn i den 8 meter långa ostdisken.

Adress: Huvudstad 201, ladugard206.se

8. Gamla Konditoriet

Kondiset nära Stora torget andas som namnet gör gällande ett kafé i klassisk stil med möblering av ihopplockade möbler. Ingen espresso men gott bryggkaffe, goda bakverk och en mysig innegård.

Adress: Storgatan 18 

BO BRA  

9. Vadstena Klosterhotel & Spa

Det råder inget tvivel om att detta är stället där de som vill uppleva historiens vingslag i modern tappning vill bo. Med sin vackra spa- och hälsoanläggning mitt i stan får betydligt större turistmetropoler något att avundas. Restaurang och vinkällare ingår i hotellupplevelsen. Pris cirka 1 700 kronor natten.

Adress: Lasarettsgatan 5

ANNONS: Läs mer och boka Vadstena Klosterhotell här [extern länk]

Vacker interiör från Klosterhotellet.

10. Starby Hotell

För den som väljer att inte bo på Klosterhotellet är den vackra Herrgården Starby i lantlig stil mitt i staden ett utmärkt alternativ. Trädgården med sin bar och uteservering ligger vackert i soligt läge. Pris cirka 1 500 kronor natten.

Adress: Ödeshögsvägen 2

ANNONS: Läs mer och boka Starby Hotell här [extern länk]

LÄS MER: Sveriges bästa gratismuseum ligger i Linköping 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande