1 av 2: Tre fantastiska platser i Europa
Allmänna badet i Frihamnen är en del av Jubileumsparken.
2 av 2: Allmänna badet i Frihamnen är en del av Jubileumsparken. Foto: BEATRICE TÖRNROS/ GÖTEBORG & CO

Guide till Göteborg: 13 heta sommartips

Göteborg är en av Sveriges populäraste sommardestinationer.

Utbudet av aktiviteter under sommaren är enorm. 

Här är 13 heta tips för dig som vill uppleva något nytt bortom givna attraktioner som Liseberg och Avenyn. 

1. Se konst gratis

Konsthallen som ligger högst upp på Götaplatsen visar samtidskonst av svenska och internationella konstnärer. 

Besökare kan också delta i guidade visningar, konstnärssamtal, workshops och skapa själva i Öppen verkstad. Det anordnas också filmvisningar, performance och fördjupande föreläsningar. Alltid gratis entré.

https://konsthallen.goteborg.se/ 

Upplev svensk och internationell samtidskonst på Konsthallen. Foto: HENDRIK ZEITLER

2. Edible country på Gunnebo Slott och Trädgårdar

Laga mat med ingredienser som du kan hitta i svensk natur. Ha på dig några bra stövlar, en varm jacka och ha skoj. Bland kullar och lummiga skogar, mellan Rådasjön och Stensjön, finner du Gunnebo Slott, en av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar. Öppet året runt ett brett utbud av evenemang.

gunneboslott.se/inlagg/the-edible-country-vastsverige

Laga mat med ingredienser som du kan hitta i svensk natur på Gunnebo Slott. Foto: Göteborg & co

3. Wine mechanics – Nordens första stadsvineri

På Wine Mechanics i Gamlestadens slakthusområde produceras vin enligt konstens alla regler, med druvor direkt från tyska och franska vindistrikt. Förutom allt som har med vin att göra kan du även njuta av lunch, middag och helgbrunch i den tillhörande restaurangen.

http://winemechanics.se/se_sv/

Wine Mechanics tillverkar eget vin mitt i Göteborg. Foto: Pressfoto/Wine Mechanics

4. Jubileumsparken

Parken ligger i Frihamnen och är en mötesplats som tar staden närmre vattnet. Redan nu står en spektakulär bastu på plats, en flytande simbassäng och mycket mer. Jubileumsparken utvecklas som en del i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

https://www.goteborg.com/jubileumsparken/

Allmänna badet i Frihamnen är en del av Jubileumsparken. Foto: BEATRICE TÖRNROS/BEATRICE TÖRNROS/ GÖTEBORG & CO

5. Doftande rosor

Njut av tusentals färgsprakande och väldoftande rosor i Trädgårdsföreningen, en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Bästa tiden att uppleva de cirka 1200 olika arter och sorter som finns i Rosariet varje sommar är i månadsskiftet juni-juli då rosorna är som vackrast. Då anordnas också Rosenfesten där blomman hyllas med utställningar, seminarier och föreläsningar.

http://tradgardsforeningen.se 

Titta och dofta på rosor i vackra 1800-talsparken Trädgårdsföreningen. Foto: JAN WIRIDEN/GT/EXPRESSEN

6. Göteborgs ölkonstnärer

Göteborg är Sveriges ölhuvudstad med runt 40 lokala hantverksbryggerier. Några av dem har taprooms som du enkelt kan besöka. Beerbliotek som har en stor uteservering och ett helt bibliotek av öl. På Vega Bryggeri där man brygger öl enligt gamla traditioner i kombination med innovativa idéer och nyfikenhet inför det nya. Spike Brewery är ett kreativt, kompromisslöst och experimenterande bryggeri i slakthusområdet i Gamlestaden. Från Spike kan du förvänta dig moderna, kul och ofta humliga öl. Glöm inte att besöka Haket pub, som har stadens största ölsortiment.

https://www.goteborg.com/taprooms-i-goteborg/

Ett av Göteborgs cirka 40 hantverksbryggerier: Beerbiblioteket. Foto: PETER KVARNSTRÖM/GÖTEBORG & CO

7. Hönö

I den norra delen av Göteborgs skärgård ligger Hönö som har en populär gästhamn, fina badvikar och ett stort utbud av aktiviteter som klättring och kajakpaddling. För den som är intresserad av fiske och historia rekommenderas ett besök på Fiskemuseet i Hönö Klåvas hamn. Här finns även flera matställen, både restauranger, kaféer och pizzerior. Nordvästra Hönö består av naturreservatet Ersdalen och på den sydvästra delen finns fina promenadvägar. 

Här erbjuds sälsafari bland vågor, vind och saltstänkta klippor. Turen går utanför farlederna mellan Hönö och Vinga bland sälkolonier där några av de största har över 100 individer. Du kan även fiska makrill eller krabbor.

Under sommaren går det smidigt att ta att ta direktfärjan från stan ut till Göteborgs skärgård. 

goteborg.com/hono

Skärgårdsön Hönö har gästhamn, badvikar och fullt av sommaraktiviteter Foto: Göteborg & co

8. Göteborgs Garderob 

Utställning på Stadsmuseet där vi möter allt ifrån ateljésydda drömklänningar i siden till en liten lappad barnjacka, som slutat sina dagar som isolering i ett torp. Vad kan ett enskilt plagg berätta? Vad kan modet avslöja om sin tid? Och hur kan museets modesamling påverka oss i dag? Utställningen fokuserar på tiden runt 1880–1930, när klädfabriker tar plats i ett växande Göteborg och förändrar hur människor ser på mode, konsumtion och inte minst varandra. Utställningen pågår till 22 augusti 2021

goteborgsstadsmuseum.se

Utställning på Göteborgs stadsmuseum visar hur svenskarna klädde sig 1880-1930. Foto: BEATRICE TÖRNROS / BEATRICE TÖRNROS/ GÖTEBORG & CO

9. Lek och lär

Universeum är Nordens största vetenskapscentrum. Här kan man gå på safari genom regnskog, göra roliga experiment, resa ut i rymden, gissa djurbajs och kolla in när hajarna hugger in på maten i akvariehallen. 

Är man sugen på att lära sig mer om kropp och knopp är ett besök i Hälsa ett måste. Här kan man bland annat testa sin balans, uthållighet och snabbhet i fötterna.

universeum.se

Utforska regnskogen på Universeum. Foto: MAJA KRISTIN NYLANDER

10.  Kayak Center

Point65 Kayak Center ligger centralt i Lilla Bommens hamn, så nära vattnet man kan komma. Här kan du hyra kajak vare sig du vill paddla på lunchen, eftermiddagen eller under en hel vecka.

goteborg.com/point-65-kayak-center

På Point65 Kayak Center får du hjälp med att ta kajaken runt i centrala Göteborg. Foto: COPYRIGHT: BEATRICE TÖRNROS/ GÖTEBORG & CO

11. Mr Cake

Amerikanska bakverk möter svensk fika på det här kaféet som drivs av Roy Fares och Mattias Ljungberg. 

goteborg.com/mr-cake

Amerikanska bakverk i stan tack vare Roy Fares, Mattias Ljungberg och deras Mr Cake. Foto: Mr Cake

12. Artilleriet och Da Matteo 

Artilleriet är en unik butik med heminredning och design. Ett eklektiskt utbud av möbler, belysning, mattor, textil, hudvård från hela världen, med en personlig blandning av klassiskt, vintage och moderna produkter. Da Matteo är för många göteborgare synonymt med gott kaffe, pizzor, fika och bra solläge.

artilleriet.se, damatteo.se

Udda designprylar och bra kaffe på Artilleriet. Foto: BEATRICE TÖRNROS 0763626234 HEJ@ / BEATRICE TÖRNROS/ GÖTEBORG & CO

13. 100 Point Challenge

Ett spel, en frågesport och en kamp mot klockan. Ett roligt sätt att utforska Göteborg, och det är svårare än du tror...

100pointchallenge.com/gothenburg

Frågesporten 100 Point Challenge är ett kul sätt att utforska Göteborg tillsammans. Foto: Göteborg & co

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande