Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Glasriket är det magiska området i de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar.Glasriket är det magiska området i de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar.Glasriket är det magiska området i de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar.
Glasblåsarna jobbar vanligen i team om två. Här på Skrufs glasbruk.Glasblåsarna jobbar vanligen i team om två. Här på Skrufs glasbruk.Glasblåsarna jobbar vanligen i team om två. Här på Skrufs glasbruk.
Det går fint att forma den trögflytande, brännhett orangeröda glasmassan med en blöt träskopa.Det går fint att forma den trögflytande, brännhett orangeröda glasmassan med en blöt träskopa.Det går fint att forma den trögflytande, brännhett orangeröda glasmassan med en blöt träskopa.
Vem kunde tro att världens enda permanenta Bond-museum skulle finnas i Småland?Vem kunde tro att världens enda permanenta Bond-museum skulle finnas i Småland?Vem kunde tro att världens enda permanenta Bond-museum skulle finnas i Småland?
1 AV 4
Glasriket är det magiska området i de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar.
Foto: JOHAN ÖBERG
2 AV 4
Glasblåsarna jobbar vanligen i team om två. Här på Skrufs glasbruk.
Foto: JOHAN ÖBERG
3 AV 4
Det går fint att forma den trögflytande, brännhett orangeröda glasmassan med en blöt träskopa.
Foto: JOHAN ÖBERG
4 AV 4
Vem kunde tro att världens enda permanenta Bond-museum skulle finnas i Småland?

Glasriket i Småland – här är allt spännande du kan göra

Glasriket är det magiska området i de småländska skogarna mellan Växjö och Kalmar. Hit åker över en miljon människor om året för att se glaset ta form vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas. Och en del försöker sig på konsten att blåsa glas själva. 

Det går fint att forma den trögflytande, brännhett orangeröda glasmassan med en blöt träskopa. Men när mina guider i glasblåsningens sköna konst, Else Drejø och Vera Einemo, säger att nu är det dags att forma den blivande grönblå glasskålen med enbart några tunna lager vattenindränkt tidningspapper känns det inte bara svettigt utombords utan inombords med.

– Är det säkert att man inte bränner sig?

– Absolut, du kommer bara att känna värme genom papperet. Men var försiktig så att du inte kommer åt den mycket heta pipan med armen, säger Vera och tillägger:

– Fast att bränna sig ibland ingår i jobbet som glasblåsare.

LÄS MER: 7 smultronställen runt Vättern 

Giganterna Kosta, Boda och Orrefors

Tidningarna har i minst 20 år rapporterat om krisen i den svenska glasindustrin, och en rad berömda namn har försvunnit eller köpts upp. Exempelvis var Kosta, Boda och Orrefors tre olika glasbruk förr. Nu görs alla tre varumärkena i Kosta.

I dag finns bara fem av de klassiska småländska glashyttorna kvar. Men utöver dessa fem – Kosta, Skruf, Målerås, Pukeberg och Bergdalahyttan – öppnar faktiskt allt fler små konstglashyttor. Ofta av unga glasblåsare med höga ambitioner. Orrefors park, Transjö och Mickejohans konstglas är några av dem. Och alla glasbruk, stora som små, är öppna för besökare som ofta får röra sig ganska fritt i glashyttorna för att se på när glasblåsarna trollar fram det ena sköna föremålet efter det andra.

Fynda glas på outlet

Vill man shoppa glas har man så klart kommit rätt. Alla hyttor har affärer, de största är de i Kosta, Målerås och Bergdala. I Kosta hittar man dessutom Glasrikets enda outlet med chans till fynd bland kläder och prylar. I en annan prisklass, men också med fyndläge, får man väl placera den underbara vintagebutiken 60-talet i Strömbergshyttan fylld med högklassig dansk 50- och 60-talsmöbeldesign. 

Några av de mindre hyttorna med fyndchans på fint konstglas är Orrefors park och Glass Factory. På den senare fyndade vi glasfrukter för en spottstyver jämfört med liknande föremål i de stora glasbrukens affärer.

På Glass Factory finns chans att fynda bland unga glasblåsares alster.På Glass Factory finns chans att fynda bland unga glasblåsares alster.På Glass Factory finns chans att fynda bland unga glasblåsares alster.
På Glass Factory finns chans att fynda bland unga glasblåsares alster. Foto: JOHAN ÖBERG

Avstickare till Astrid Lindgrens Värld

Eftersom det sällan är mer än en mil mellan sevärdheterna kan man passa på att göra några avstickare också, till exempel till Virserums konsthall, Astrid Lindgrens Värld eller Sveriges häftigaste zipline i tallskogen i Klavreström.

Eller så nöjer man sig med ett dopp i någon småländsk skogssjö. Hovmantorp har ett av de familjevänligaste baden, långgrunt med sandig botten strax intill campingen.

Småland är ju klassiska utvandrartrakter och i Duvemåla står Kristina från Vilhelm Mobergs utvandrarböcker och musikalen staty. Och inte långt därifrån finns ett utvandrarmonument i Ljuder.

Men glaset står förstås i centrum: I Kosta finns läckra Kosta Boda Art Gallery, i Skruf visar museet en makalös samling bruksglas där många 100-åriga modeller ger vill ha-känslor och har man inte fått nog av konstglas kan man fylla på med upplevelser i Glass Factorys museum, där historien om det svenska konstglasets historia berättas.

LÄS MER: 10 svenska alternativ till världskända turistplatser 

FAKTA: GLASRIKET

Resa hit: Glasriket går utmärkt att nå med tåg. Växjö, Hovmantorp, Lessebo, Emmaboda, Nybro och Kalmar är alla järnvägsstationer i eller precis i utkanten av Glasriket. Ett alternativ är en kombination av långfärds- och länsbussar. Vill man se mycket är dock bil eller cykel smidigast, avstånden mellan attraktionerna är oftast max en mil.

Bästa tiden: Tveklöst sommaren, eftersom allt är öppet då. 

Bra att veta: På Glasrikets hemsida är det lätt att hitta info om alla öppettider, speciellt viktigt om man reser runt i trakten bortom sommarmånaderna.

Mer info: glasriket.se.

GUIDE: 10 UTFLYKTER I GLASRIKET

1. Grönåsens älgpark 

På parkeringsplatsen utanför dominerar bilar med tyska, holländska och danska plåtar. Men de flesta svenskar har förmodligen aldrig heller sett en vild älg i naturen. Om de 15-tal älgarna på Grönåsen är vilda kan ju diskuteras, men de lever ungefär som i det vilda i flera inhägnade skogsområden omgivna av stigar som besökarna kan spana från. Bästa tid är tidig morgon och sen eftermiddag då djuren är som mest aktiva, men ofta finns minst en älgkalv i ett hägn där den kommer så nära att man kan klappa den. Och självklart säljer butiken klassiska älgdekaler. Inträde: 100 kronor. Barn 5–12 år, 70 kronor.

Hitta hit: Grönåsen 2, Kosta, gronasen.se

Möt skogens konung på Grönåsens älgpark.Möt skogens konung på Grönåsens älgpark.Möt skogens konung på Grönåsens älgpark.
Möt skogens konung på Grönåsens älgpark. Foto: JOHAN ÖBERG

2. Kosta glascenter

Att blåsa glas är inte lätt och kräver en gedigen utbildning (som i Sverige numera endast tillhandahålls på Pukebergs riksglasskola). Men får man proffsig hjälp går det faktiskt att blåsa riktigt fina saker själv. Flera glasbruk erbjuder detta. Kosta glascenter är störst och har förutom drop in där man får blåsa en skål, vas eller dricksglas, också veckolånga kurser där man hinner en bra bit längre i den svåra glasblåsarkonsten. 

En femdagarskurs kostar 6 000 kronor. Att bara prova på kostar mellan 50 och 500 kronor, beroende på hur stora glasföremål man vill blåsa.

Hitta hit: Stora Vägen 96, Kosta, kostaglascenter.se

3. Little Rock Lake

Ute i den kuperade skogen en halvtimme norr om Kosta finns Europas längsta ziplineäventyr, en fyra kilometer lång bana där man far fram i svindlande hög hastighet bland trädtopparna. Namnet låter som lilla Amerika, liksom de roliga skyltarna längs skogsvägarna dit. Men det är en helsvensk upplevelse med hjärtat i maggropen. Man kan välja mellan tre banor med olika längd och adrenalinnivå. Däremot är svårighetsgraden densamma då man ju bara hänger i en sele som glider fram på en vajer med anpassad inbromsningen vid varje station. Trycket kan vara stort, boka tid på hemsidan. Pris: 850–1 500 kronor beroende på bana. Halva priset för barn och unga.

Hitta hit: Bränderydsvägen, Klavreström, swedenzipline.com

Little Rock Lake har Europas längsta zipline-äventyr.Little Rock Lake har Europas längsta zipline-äventyr.Little Rock Lake har Europas längsta zipline-äventyr.
Little Rock Lake har Europas längsta zipline-äventyr. Foto: JOHAN ÖBERG

4. Glass Factory

Boda var förr ett av Sveriges mest kända glasbruk, men i dag finns bara namnet kvar som ett varumärke inom samma koncern som gör glas under namnen Kosta och Orrefors. Men i Bodas gamla fabrik sjuder det ännu av liv. Här finns landets främsta museum vigt åt det svenska konstglasets historia och alla som var med på 80-talet då svenskt konstglas hade en storhetstid känner igen sig. I själva glashyttan arbetar numera unga glasblåsare från Sverige och utlandet. Man kan se dem i arbete och ibland fynda väldigt prisvärt konstglas. Inträde: 60 kronor, under 15 år gratis.

Hitta hit: Storgatan 5, Boda glasbruk, theglassfactory.se

På Glass Factorys museum kan man följa det svenska konstglasets utveckling.På Glass Factorys museum kan man följa det svenska konstglasets utveckling.På Glass Factorys museum kan man följa det svenska konstglasets utveckling.
På Glass Factorys museum kan man följa det svenska konstglasets utveckling. Foto: JOHAN ÖBERG

5. Kosta safaripark

Långköraren Grönåsens älgpark fick 2018 en konkurrent/komplement i Kosta safaripark. Här åker man traktorflak eller egen bil och spanar efter vilt i skogen. De flesta djuren är lätta att få syn på. En stor flock nyfikna vildsvin följer gärna efter i hopp om mat. Bambisöta dovhjortar är aningen skyggare, men spanar intill vägarna, med deras större släkting kronhjorten är lite skyggare. Parken har också mufflonfår och då man avstått från älgar är skogens konung här de mäktiga visenterna. Inträde: Egen bil 150 kronor, vuxna 100 kronor, barn 4–15 år 75 kronor. 

Hitta hit: Från Kosta, kör söderut på väg 28/31, efter två kilometer ligger parken på vänster sida, kostasafaripark.se

Bambisöta dovhjortar på Kosta safaripark.Bambisöta dovhjortar på Kosta safaripark.Bambisöta dovhjortar på Kosta safaripark.
Bambisöta dovhjortar på Kosta safaripark. Foto: JOHAN ÖBERG

6. James Bond 007 museum

Sett för mycket glas? Här är en ikon som mest brukar krossa den varan - James Bond. Vem kunde tro att världens enda permanenta Bond-museum skulle finnas i Sverige? I Nybro, där privatsamlaren Gunnar Schäfer visar allt från Pierce Brosnans BMW Z3 och Cessna 172 Skyhawk från filmen ”Golden Eye” till Izabella Scorupcos bikini från samma film, alla Ian Flemings Bond-böcker i förstaupplaga plus svävare, minihelikoptrar och drygt 40 000 andra prylar med Bond-koppling. Schäfer själv har tack vare samlingen mött massor av Bondskådisar. Inträde: 150 kronor, barn under 5 år gratis.

Hitta hit: Emmabodavägen 20, Nybro, 007museum.com

Svävaren som Pierce Brosnans James Bond kör i ”Die Another Day” finns på James Bond-museet i Nybro.Svävaren som Pierce Brosnans James Bond kör i ”Die Another Day” finns på James Bond-museet i Nybro.Svävaren som Pierce Brosnans James Bond kör i ”Die Another Day” finns på James Bond-museet i Nybro.
Svävaren som Pierce Brosnans James Bond kör i ”Die Another Day” finns på James Bond-museet i Nybro. Foto: JOHAN ÖBERG

7. Kosta Boda Art Hotel

Satsningen på Kosta Boda Art Hotel har betytt mycket för turismen i glasriket. Varje rum och alla offentliga utrymmen är fyllda med konstglas och blir man förtjust i något är det bara att ta fram plastkortet för allt är till salu. Hotellet har en av Sveriges bästa spaanläggningar, en skön utomhuspool och flera restauranger där den senaste, Brasserie 1742, är en gourmetrestaurang med avsmakningsmenyer. Bor man inte här bör man ändå unna sig en drink i glasbaren. Dubbelrum inklusive frukost från 2 300 kronor sommartid.

Hitta hit: Stora Vägen 75, Kosta

ANNONS: Läs mer och boka Kosta Boda Art Hotel här [extern länk]

Handblåst konst i Kosta Boda Art Hotel.Handblåst konst i Kosta Boda Art Hotel.Handblåst konst i Kosta Boda Art Hotel.
Handblåst konst i Kosta Boda Art Hotel. Foto: Kosta Boda Art Hotel

8. Astrid Lindgrens Värld

Vimmerby ligger strax norr om Glasriket. Precis som många andra temaparker är den uppbyggd i olika stationer: Pippis Villa Villekulla, Ronjas Mattisborg och så vidare. I Bröderna Lejonhjärtas värld finns både den idylliska Körsbärsdalen och den skrämmande Törnrosdalen. Och där, precis som hos de andra Astrid-figurerna utbryter teater flera gånger om dagen, ofta mitt bland besökarna som får chans att krypa upp i Madickens pappas knä, krama om Lillebror och ta Pippi i hand.

Hitta hit: Ligger nordväst om Vimmerby centrum och är lättfunnet tack vare bra skyltning, astridlindgrensvarld.se

Träffa Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.Träffa Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.Träffa Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Träffa Pippi Långstrump på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Foto: Astrid Lindgrens Värld

9. Virserums konsthall 

Virserums konsthall är ett måste för den konstintresserade. På en yta av 1 600 kvadratmeter visar man här enbart tillfälliga utställningar som ofta befinner sig i framkant av nutidskonsten. En grundtanke med konsthallen är att föra vidare ortens möbelindustritraditioner genom att arbeta med temat trä och textil. Sedan 2004 har dessa teman återkommit vart tredje år. Inträde: 100 kronor, under 18 år gratis i vuxens sällskap.

Hitta hit: Kyrkogatan 36, Virserum, virserumskonsthall.com

10. Bergdala glastekniska museum

När man ser glasblåsare i aktion tycks arbetet ofta avslappnat och konstnärligt. Men det är en chimär, för glastillverkning är en industri och det mesta vi använder till vardags har inte alls tillverkats i långsamma processer utan tempot har varit högt och jobbet tungt, svettigt och slitsamt. Entusiasterna som driver museet visar gärna hur de maskiner som kan gravera massor av glas samtidigt fungerar och har mycket att berätta om glasindustrins spännande historia. Något som helt förbises på glasbrukens egna utställningar.

Hitta hit: Ligger vägg i vägg med Bergdalahyttan i Hovmantorp, bergdala-glastekniska-museum.se

Bergdala glastekniska museum har en imponerande samling glasmaskiner.Bergdala glastekniska museum har en imponerande samling glasmaskiner.Bergdala glastekniska museum har en imponerande samling glasmaskiner.
Bergdala glastekniska museum har en imponerande samling glasmaskiner. Foto: JOHAN ÖBERG

LÄS MER: