Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Foto: Anna Wahlgren
2 AV 2

6 vackra kustnära vandringsleder i Sverige

Hav eller berg? Bada eller vandra? Varför välja? Här är sex kustnära vandringar i Sverige där man kan njuta av storslagen natur och ett ljuvligt bad. Det bästa av två världar, kort och gott. 

Anna Wahlgren

1. Bogesunds naturreservat, Vaxholm

På den uppochnedvända ekan dukar vi upp köttbullssmörgåsar, nygräddade kanelbullar, nypressad äppeljuice och starkbryggt te. Jag och guiden Linda Wahlström har kommit halvvägs på vandringen, och precis tagit en paus. För det vet alla som vandrar: viktigast med strapatsen är ju ändå en härlig matsäck som dukas upp på något naturskönt ställe. Just här har vi utsikt över glittrigt hav och segelbåtar. 

Vi befinner oss i Bogesundslandets naturreservat. Det är ett vackert reservat, inte minst för att skogen hela tiden skiftar karaktär. Här finns äldre tallar, granskog, lövskog och, inte minst, gamla omfångsrika ekar. Bogesund är ett ovanligt lättillgängligt naturreservat med ett tiotal olika leder och stigar – sammanlagt 70 kilometer markerad vandringsled. Här är relativt platt och lättvandrat och havet är ständigt närvarande. Vi tog till vänster direkt efter Pålsundsbron och vandrar hela tiden längs vattnet. Det är en vacker vandring och vi har med oss kikare – det finns mycket fågel att spana på. Den fågelorienterade bör definitivt åka hit om våren, då upp mot 120 fågelarter häckar i området, och sommartid får man förstås inte missa att ta ett dopp från någon solvarm klippa.

För vandringar i Bogesundslandets naturreservat är Vaxholms Bed & Breakfast den perfekta basen. Det ligger i Vaxholms äldre villakvarter, granne med Villa Akleja, som byggdes av konstnären J.A.G Acke. Här finns bara två rum, och de är ärligt talat ofta fullbokade, i alla fall sommartid. Men den som är ute i god tid, alternativt vill vandra off season, har goda möjligheter att haffa ett av de prisvärda rummen (för dryga tusenlappen) med antingen två eller fyra bäddar. 

Man behöver visserligen inte bo här för att nyttja vandringspaketen. Linda ordnar fikakorgar och matsäckar, och utrustar vandrare med karta över reservatet. Om hon själv inte agerar guide. Hon kan hyras in som medföljande, och hunden Zelda kommer på köpet. För den som önskar kan vandringen avslutas med en after walk i parets trädgård eller i växthuset. Vaxholms Bed & Breakfast drivs av makarna Linda och Jesper Wahlström, som är mångsysslare, precis som många är ute på öarna. De driver trädgårdskafé, lagar mat, arrangerar vandringar och tar ut gäster i båt på havet. Allt efter önskemål och smak. Det här är turism i sin mest småskaliga form. På Vaxholms Bed & Breakfast råder en hemma hos-känsla som uppskattas av gästerna. Många gäster deltar i parets matlagningskurser och lär sig allt från att trilla svenska köttbullar till att baka den perfekta kanelbullen. När den brittiska morgontidningen The Guardian listar de tio bästa matlagningsklasserna i Europa är Vaxholms Bed & Breakfast självklart med på listan. 

Den naturliga samlingspunkten är det gröna växthuset med gigantiskt matbord, där man kan samlas hur många som helst och sköna fåtöljer strategiskt placerade framför kaminen. Jag slår mig ner med mina vandringsböcker, och när vinden börjar vina runt husknuten är Linda där och tänder brasan. Snart sprider sig en behaglig värme från björkveden. Gästerna älskar det där hemtrevliga, skvallrar recensionerna på Tripadvisor om. Gosiga lammskinn, boktravar, pelargoner och tända ljus skapar förstås trivsel. Här är vackert som i ett inredningsreportage. Som gäst får man för sig att man vill säga upp sig, och själv flytta till ett gammalt hus i skärgården och börja ta emot övernattande gäster. Tills man kommer på att man ju inte alls är lika praktisk eller har samma estetiska sinne som det här Vaxholmsparet. 

När jag vaknar dagen därpå står frukosten i en korg på trappen. Nyrostad granola, hembakat bröd, äppelmust och smarriga pålägg. Jag tar korgen och sätter mig i skuggan av bigarråträdet. Linda, och Vilma som också jobbar här, gör mig sällskap med var sin kaffekopp. Att mingla med gästerna är den del av poängen och snart ansluter även de som bor i mitt grannrum. Vi får tips om nya vandringsrutter, för nu är det dags igen … Jag får tips om att följa havet Vaxholm runt. 

Missa inte: Att ta en titt på Bogesunds slott, byggt av Per Brahe den yngre på 1640-talet. Sedan 1914 har slottet mer eller mindre stått tomt. Byggnaden och de omkringliggande markerna missköttes och förföll. 1946 exproprierade staten hela Bogesundslandet med en för ändamålet ny instiftad lag – Lex Bogesund. 

Resa hit: Från Stockholm väg 274, sväng höger till Pålsundsvägen, skyltat mot Bogesundslandet. Från Stockholm buss 670 eller 671.  

Vilma Moquist på Vaxholms Bed & Breakfast. Foto: Anna Wahlgren

2. Roslagsleden, Norrtäljetrakten

Intresset för vandringar har skjutit i höjden i och med pandemin, många betraktar vandring som ett säkert sätt att resa och umgås. Åtellet i Norrtälje, idylliskt beläget vid Norrtäljeåns mynning, har satt ihop ett vandringspaket där såväl inspirationsguide till vandringarna som karta (skala 1:50 000) ingår. Ett plus för att man kan ta sig till samtliga föreslagna turer med buss – man besparas krånglet med egen bil, och framför allt: man slipper gå fram och tillbaka på leden, utan kan bara hoppa på en ny buss tillbaka till hotellet. Dessutom utrustas man med picknickkorg med både lunch och fika, så allt man behöver tänka på är egentligen sin egen utrustning. Friluftsliv när det är som smidigast alltså. Den som är riktigt vandringsugen ser till att utnyttja konceptet maximalt och gör rejäla turer både dagen före och efter övernattningen. 

Hotellpersonalen är påläst och ger gärna förslag på för dagen lämpliga vandringar. Roslagsleden i sin helhet sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn, och bjuder på 19 mils varierad vandring genom fornminnesbygd, skogar med klara sjöar, levande landsbygd med kossor och gårdar, historiska platser med kyrkor och slott – och framför allt längs en kust med klippor, klappersten och ett oändligt vackert hav. Leden är markerad med orangemålade band runt träd, här och där finns pilar som visar riktning och avstånd. Vid varje etappstart och slut finns en informationstavla. 

Etapperna är olika långa, mellan 9 och 25 kilometer. En personlig favorit – dessutom lätt att nå från Åtellet – är etapp 11, som är hela 20 kilometer lång och går från Sandviken till Grisslehamn, periodvis med strålande utsikt över Ålands hav. Den väljer jag också den här gången. Leden bjuder på en hel del skärgårdskänsla, men det ska sägas: långt ifrån hela leden har havsutsikt – bara så att man har rätt förväntningar. Halvvägs, vid Fjällboholmar, dukar jag upp picknicken från hotellet – siksallad och tryffel till efterrätt. Lätt mör – att vandra 20 kilometer tar sin tid – pustar jag ut på hotellet. I matsalen – Åtellet är ett vackert träbygge inspirerat av det sena 1800-talets grosshandlarvillor – väntar en trerättersmiddag. Den perfekta uppladdningen för etapp sju, som blir morgondagens projekt.  

Missa inte: Åtellets roslagsschnitzel med skirat smör, citron och sockerärtor, som tillagas enligt det originalrecept från 1956 som köksmästaren på Stadshotellet i Norrtälje en gång i tiden gjorde till en vida berömd klassiker. Paradrätten har funnits på menyn sedan 2009, då Åtellet öppnade. 

Resa hit: Åtellet ligger i centrala Norrtälje. Till och från samtliga etapper som föreslås i guiden kan man ta sig med buss. 

Roslagsleden bjuder på varierad vandring. Foto: JOHAN WAHLGREN

LÄS MER: Så förbereder du dig inför vandring i Sverige – experttips 

3. Siggesta gård, Värmdö

Jag har haft mycket att göra och knappt hunnit förbereda mig alls, men plötsligt står jag på en vandringsled med lånad ryggsäck som är fylld av smarrigt fika som fixats av någon annan. I handen håller jag en karta med förslag på leder som jag kan vandra. En kortare för barn, en fyrakilometersvandring som passerar naturstranden eller en niokilometersvandring som mestadels löper genom skogen? Jag väljer mellanmjölksalternativet, framför allt för att jag är nyfiken på naturstranden. Efter några kilometer vacker, lättrampad vandring är jag framme vid den lilla viken. Här slår jag mig ner, tänder en eld, grillar levainbröd, äter nybakade bullar och tittar ut över havet. Aldrig har väl friluftsliv varit mer lättillgängligt. Jag serveras underbar ute på landet-känsla utan att ha ansträngt mig det minsta. 

Siggesta gård, ute på Värmdö, är en bra bas för friluftsliv, inte minst om man har barn, men däremot varken tid eller kunskap att själv förbereda en vandring. Gården i sig är ett aktivitetsmecka som bland annat erbjuder äventyrsgolf, fotbollsgolf, hinderbana i skogen, alpackamatning, mountainbike, paddleboard och minigolf. På gården bor höns, getter, hästar och alpackor, och här finns både fik – inrymt i orangeriet – och en restaurang som har allt från hjortcarpaccio till nässelrisotto på menyn. Den uppenbara fördelen med bredden av aktiviteter och utbud är att alla i ett sällskap kan hitta sin grej. Några kanske stannar på gården och spelar äventyrsgolf, medan andra ger sig ut på vandring. Förutom aktivitetsutbudet är de vackra omgivningarna Siggestas trumfkort. Hästarna betar runt knuten, och naturen är en del av upplevelsen. 

Gårdens gamla byggnader har renoverats till hotellrum. Man kan dessutom hyra hela hus, som ligger avskilt och som har haft hög efterfrågan under pandemin. Jag checkar in i Smedjan som har renoverats, men där de gamla detaljerna är bevarade. Den gamla tegelväggen är kvar, likaså original-eldstaden. Men här finns också fem meter höga, moderna industriglaspartier och ett badrum som är gjort av betong. Mixen av gammal bondgård och modern industridesign är cool, och någon har kallat smedjan för skärgårdens finaste boende. Baksidan – med stor eldstad och bänkar med fårskinn – är det perfekta stället att varva ner efter vandringen. Att dricka en kall öl och titta på dovhjortarna som rör sig runt träsket är härlig avrundning på en friluftsdag, och en perfekt uppladdning för morgondagens niokilometersvandring. 

Missa inte: Att titta på Siggesta ek som är ett naturminne och som mäter hela 868 centimeter i omkrets. Det är en av de största ekarna i Mälardalen, och den hamnar på runt femtonde plats över kända jätteekar i Sverige. Ingen vet riktigt hur gammal eken är, men gissningsvis runt 700 år.  

Resa hit: Bil från Stockholm, väg 222 från Slussen i Stockholm mot Värmdö, förbi Gustavsberg, följ skyltar för väg 274 för Vaxholm. Buss 437 eller 439 från Slussen i Stockholm. 

Siggesta gård på Värmdö är en bra bas för friluftsliv. Foto: Anna Wahlgren

4. Skuleskogens nationalpark, Höga kusten

Slåttdalsskrevan är en av Höga kusten-ledens höjdpunkter – i dubbel bemärkelse. Det är en av Skuleskogens nationalparks högst belägna platser, men också en av de mest populära. Skrevan är en 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred passage som delar Slåttdalsberget i två delar. Här kan man stå, mitt i skrevan, och blicka upp mot två näst intill lodräta väggar. Magiskt!

Vandringen hit är en lång uppförsbacke, och man vandrar på stigar och spänger. Man kan nå skrevan från södra, norra och västra entrén till nationalparken. Många väljer den sydliga entrén, där det är tydligt skyltat upp mot Slåttdalsskrevan. Det är bara att följa orange markering. Var beredd på att stigen blir brantare och mer ojämn ju närmare skrevan man kommer. Också Entré Väst bjuder på en vacker vandring upp till skrevan.  

Den som väljer att gå över Slåttdalsberget – som ligger öster om skrevan – på vägen tillbaka kommer att kunna njuta av makalösa vyer. Det är en otroligt vacker och varierad led – skog, berg och utsikt om vartannat. När man står på en klippa och blickar ut över hav och öar är det lätt att förstå varför Unesco har listat Höga kusten som världsarv. Det här är, enligt mig, en av Sveriges vackraste – och samtidigt mest lättillgängliga – vandringsleder. Den påminner om Dronningruta på Vesterålen i Nordnorge, som är en av grannlandets vackraste och mest varierade, om än ganska krävande, vandringar. En annan fin väg tillbaka är att gå ner mot Tärnättholmarna och följa ”kuststigen” tillbaka till Entré Syd – då blir vandringen en klassisk rundvandring. 

Ett sista tips är att kolla in Världsarvsbussen som sommartid kör mellan Höga kustens pärlor och som gör det enkelt att vandra mellan de olika entréerna. 

Missa inte: Att den sista biten av vandringen är mer krävande. Ha gärna ordentliga skor, det här är en populär vandringsled och de många vandrarna har trampat fram stenar och rötter vilket kan göra att det blir lite halt – inte minst regniga dagar. 

Resa hit: Sväng av E4 mot Skuleskogen Entre Syd i höjd med Skuleberget. 

Höga kusten-leden är en av Sveriges vackraste vandringsleder. Foto: Anna Wahlgren

LÄS MER: Höga kusten-leden: 13 vackra vandringsleder 

5. Gammelstadsviken, Luleå 

En av de vackraste vandringarna i Luleå startar vid ett världsarv – Gammelstads kyrkstad. Den är världens största och bäst bevarade kyrkstad med över 400 små, gulliga kyrkstugor. Men här finns också ett härligt naturreservat – Gammelstadsviken. Reservatet ligger inte längre vid havet, men själva namnet skvallrar som att sjön har varit en havsvik. En gång i tiden var det här farleden in till hamnen i Luleå Gamla stad – alltså nuvarande Gammelstad. På grund av landhöjningen grundades viken upp och blev i stället en insjö. Därmed tvingades Luleå stad 1649 att flytta till sin nuvarande plats, närmare havet, och fick en ny hamn. Håll utkik på väg in i reservatet där man faktiskt passerar den gamla hamnen. 

Här vandrar man genom historien alltså, men också genom fantastiska naturområden. Tack vare de vidsträckta våtmarkerna bjuder naturreservatet nämligen på ett ovanligt rikt fågelliv. Här har över 200 arter observerats genom åren, vilket är i klass med många sydsvenska fågelsjöar. Gammelstadsviken är en av länets absolut finaste platser att skåda fågel, inte minst om våren. Leden är markerad med orange färg och stora delar av sträckan är spångad. Här är platt och lättvandrat, och här finns såväl fågeltorn som eldstäder och toaletter. 

Missa inte: Att ta med kikaren – framför allt om du är fågelintresserad. Här häckar bland annat skäggdopping, snatterand, brunand och skedand. Men också sothönan, som har en av sina få häckningsplatser i länet just här. 

Resa hit: Reservatet ligger cirka fyra kilometer norr om Luleå, men kan även nås från friluftsmuseet Hägnan som ligger precis utanför världsarvet Gammelstads kyrkstad – 10 kilometer nordväst om Luleå. 

Världsarvet Gammelstads kyrkstad är världens största och bäst bevarade kyrkstad. Foto: Anna Wahlgren

6. Nordkoster, Västkusten

Jag har verkligen inget jätteberg att bestiga, men i eftermiddagshettan tar det ändå på krafterna att trava upp till Nordkosters högsta punkt – berget Högen, också kallat Kosterbonden, med de två Kosterfyrarna. Det är klart, och sikten är god – jag ser hela Nordkoster med sina klapperstensfält, en del av Sydkoster, Väderöarna och den norska kusten. 

Nordkoster är ett svårslaget resmål, det går inte att komma ifrån. Här finns både stränder och klippor, vattnet är salt och klart, och kajakpaddlingen bland det bästa Sverige har att erbjuda. Naturälskare har alltid strömmat till Nordkoster, och möjligtvis har ön som naturturistmetropol fått ytterligare en skjuts på grund av att Kosterhavet för något decennium sedan klassades som marin nationalpark.

Nordkoster med sina stigar och mindre grusvägar är dessutom perfekt för vandring. Här finns två markerade rundslingor – 3,5 och 4 kilometer långa. Naturen präglas av ljunghedar och vidsträckta klapperstensfält – som bär spår från istiden. Favoriten är annars hela nordvästra sidan. Här finns de perfekta badvikarna och klippor som man kan klättra på i all oändlighet. 

Men skönheten är bara halva grejen med ön. Andra halvan är den behagligt tillbakalutade stämningen och det långsamma tempot. Här finns inga bilar, knappt några cyklar. Det är inte ens tillåtet att ta med sin hyrcykel på linfärjan från Sydkoster. Många Nordkostergäster bor på naturcampingen. Det går inte att föreställa sig en vackrare belägen campingplats och campinggästerna återvänder år efter år. Man måste boka plats i förväg och i juli blir det alltid fullt, så det gäller att vara ute i god tid. Ett tips är att resa hit första halvan av juni eller andra halvan av augusti då det är lugnare på ön. Konceptet är enkelt: campingen har inga som helst bekvämligheter förutom närhet till vattnet. Här är bohemiskt och fridfullt. En barnfamilj kokar nyplockade blåmusslor i ett stormkök, en kvinna stickar på en tröja och utanför ett tält spelas det både backgammon och gitarr. I övrigt händer inte så mycket. Folk hänger vid sina tält, läser slitna pocketböcker eller sitter bara och pratar. 

Missa inte: Att göra avstickare. Längs lederna finns möjligheter till omvägar, så rådet är att vara spontan. Nordkoster är så pass litet att man inte direkt travar vilse.

Resa hit: Kosterbåtarna avgår från Norra hamnen i Strömstad. På Nordkoster finns två tilläggsplatser: Vettnet på östsidan och Västra bryggan i Kostersundet. Alla båtar angör inte vid alla bryggor. 

Bryggan på Nordkoster. Foto: Anna Wahlgren

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs