Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Salta vindar längs Kattegattleden.
Salta vindar längs Kattegattleden.
Salta vindar längs Kattegattleden.
Flickorna Lundgren på Skäret har serverat kaffe och bakverk i 80 år.
Flickorna Lundgren på Skäret har serverat kaffe och bakverk i 80 år.
Flickorna Lundgren på Skäret har serverat kaffe och bakverk i 80 år.
Karin och Joakim Linhardt från Linköping cyklar Kattegattleden från Helsingborg till Halmstad.
Karin och Joakim Linhardt från Linköping cyklar Kattegattleden från Helsingborg till Halmstad.
Karin och Joakim Linhardt från Linköping cyklar Kattegattleden från Helsingborg till Halmstad.
Lilla mysiga Arild.
Lilla mysiga Arild.
Lilla mysiga Arild.
Utsikt från hamnen i Mölle.
Utsikt från hamnen i Mölle.
Utsikt från hamnen i Mölle.
Nimis, Lars Vilks kontroversiella konstverk på Kullaberg.
Nimis, Lars Vilks kontroversiella konstverk på Kullaberg.
Nimis, Lars Vilks kontroversiella konstverk på Kullaberg.
1 AV 6
Salta vindar längs Kattegattleden.
Foto: CENNETH SPARBY
2 AV 6
Flickorna Lundgren på Skäret har serverat kaffe och bakverk i 80 år.
Foto: CENNETH SPARBY
3 AV 6
Karin och Joakim Linhardt från Linköping cyklar Kattegattleden från Helsingborg till Halmstad.
Foto: CENNETH SPARBY
4 AV 6
Lilla mysiga Arild.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 6
Utsikt från hamnen i Mölle.
Foto: ROGER TILLBERG/COLOURBOX
6 AV 6
Nimis, Lars Vilks kontroversiella konstverk på Kullaberg.
Foto: SHUTTERSTOCK

Guide: Kattegattleden – Europas bästa cykelled

Följ med på en tramptur längs kustnära Kattegattleden. Europas bästa cykelled går från Helsingborg till Göteborg, där vi har cyklat den skånska delen, genom två backiga halvöar.

Cenneth Sparby

Den rullande resan längs Kattegattleden börjar i Helsingborg, efter tågresan hit från Mälardalen. Cykeluthyrningen ligger ett stenkast från järnvägsstationen, och på en halvtimme har vi hämtat ut hojarna, packat cykelväskorna och kollat kartan.

Nu väntar en tolv mil lång och solig tramptur längs den skånska delen av leden. En naturskön sträcka med Kulla- och Bjärehalvön som höjdpunkter – både när det gäller topografi och upplevelser.

Det är högsommartid. Cykelstråket förbi Norra Hamnen och vidare till strövområdet Gröningen bjuder på en rejäl dos semesterkänsla, med ett skimrande hav, badbryggor, kaféer, restauranger och strandflanörer.

Norra Hamnen i Helsingborg. Foto: SHUTTERSTOCK

Vi fortsätter med vinden i ryggen mot Pålsjö och Sofiero, men skippar slottsträdgården denna gång och stannar i stället till vid Brödkultur 2.0. I en vitkalkad stenlada har de prisade bagarna Petter Polacek och Jonatan Zaar skapat en oas för bröd- och kakälskare. Här är det surdeg som gäller, och efter en matig macka med lagrad ost och fermenterad rabarber avslutar vi med nybryggt kaffe, toscakaka och hallongrotta.

Vägen följer havet mot Höganäs, genom fiskelägena Domsten och Viken. Vi får en pratstund vid ett av vägkorsen med pendlarcyklisten Peter Belt, som stannar till när vi kollar kartan vid en av ledskyltarna. 

– Vad kul att ni cyklar Kattegattleden. Hur långt ska ni?

Peter, med holländskt ursprung, bor i Höganäs och trampar fem dagar i veckan till Helsingborg och tillbaka. Det blir drygt 600 pendlarmil om året på cykelsadeln.

Och han möter allt fler turister längs leden.

– Jag har själv cyklat hela sträckan upp till Göteborg och tillbaka ett par gånger och kan bara konstatera att vi fått en kustled som verkligen visar upp det bästa av naturen längs vägen. Som cykeltokig holländare är den en ren njutning.

After bike på Höganäs bryggeri

Stunden senare träffar vi Kattegattcyklisterna Karin och Joakim Linhardt från Linköping.

– Vi ville göra det enkelt och tog tåget till Helsingborg i morse. Hyrcyklarna lämnar vi i Halmstad om fyra dagar, berättar Joakim, som gett turen i 30-årspresent till Karin.

De har förbokat login på nätet och bor på vandrarhem och pensionat.

Karin trampar dessutom elcykel för första gången.

– Jag har hört att det är rejält backigt på de skånska halvöarna, och vill kunna njuta även när det går uppåt.

Väl framme i den gamla bruksorten Höganäs satsar vi på en after bike på Höganäs Bryggeri, granne med Saluhallen, som rymmer butiker med grönsaker, kött, ost, delikatesser och design.

Lukas Östberg har bryggt öl på orten sedan fem år tillbaka. Ett projekt han startade utan att ha några egentliga förkunskaper.

– Från början var tanken att enbart brygga till Garage - krogen rakt över gården. Men i dag finns vi på ett dussintal Systembolag och levererar till krogar runt om i Sverige, säger Lukas där han står vid bardisken och låter oss smaka av ofiltrerad ale, ipa, lager och pale ale.

Här kan man även köpa bryggeriets populära folköl och den egna ölkorven med kött från Kulla-lamm.

Morgondopp vid Kvickbadhuset

Nästföljande morgon, efter en middag med italienska förtecken och övernattning på Hotellet & Co, är det bad före frukost som gäller. Vi hakar på traditionen och samsas med dussinet morgonbadare i hamnen.

Höganäsborna Christine Wittesjö-Klaesson, Marianne Alfredson och Klase Klaesson sitter och småpratar på en bänk efter simturen.

– Det här har vi gjort i många år – med i stort sett samma rutin varje morgon. En kort promenad ner till hamnen för en simtur, torka kroppen med en rejäl frottéhandduk, på med morgonrocken och sedan rykande hett kaffe ur termos, säger Marianne med ett leende.

Höganäsborna Christine Wittesjö-Klaesson, Marianne Alfredson och Klase Klaesson sitter och småpratar på en bänk efter ett morgondopp. Foto: CENNETH SPARBY

De samlas alltid vid Kvickbadhuset, där Christine med stolthet visar den nya bastun, med panoramafönster ut mot havet.

– Vem som helst kan bada. Det kostar en femtiolapp om man är tillfällig besökare.

Klase är keramiker och har följt i pappans fotspår, med egen verkstad nära Saluhallen. För på Kullahalvön finns en lång tradition när det gäller konsten att skapa keramik, även om det inte längre bryts någon stengodslera på orten.

– Jo, här har hantverkets förts vidare i generationer hos många familjer, berättar han vars stolta keramik-måsar pryder bastubyggnadens tak.

Efter frukost i hotellets lummiga trädgård är det dags för Kullaberg, genom idyllen Nyhamnsläge. I Lerhamn viker Kattegattleden av mot Arild, men vi väljer att fortsätta mot Mölle.

Den gamla brandstationen i Mölle hamn har blivit brödbutik och kafé. Foto: CENNETH SPARBY

Våra cyklar har rejäla däck som gör det möjligt att ta en genväg och cykla några kilometer längs kuststigarna, innan asfalten tar vid igen.

”Mölle by the sea” ligger vid foten av Kullaberg och var den självklara skånska kändisbadorten för över hundra år sedan. Den har definitivt charmen och småskaligheten kvar, med Grand Hotel högt ovan hamnen. Byggnaden i jugendstil är från 1900-talets början och liknar mer ett pampigt slott så här på håll.

Nuförtiden är det inte bara badturister som söker sig hit, utan även vandrare, cyklister, golfare och surffantaster.

I hamnen har den gamla brandstationen blivit brödbutik och kafé, med poppis glasskiosk som närmsta granne.

Kullaberg – ett av Skånes drygt 150 naturreservat

Dags för lunch på Mölle Krukmakeri, där keramikern Lisa Wohlfahrt skapat bruksföremål sedan 1997. Verkstaden ligger vägg i vägg med kafé och orangeri. Tillsammans med partnern Albert Jacobson och kocken Tobias Eriksson har hon förverkligat sin dröm om en kreativ mötesplats för både ortsbor och turister.

– Kafé, krog och keramik. En perfekt kombination, enligt Lisa.

Trion frestar med matiga sallader, långkok och napolitansk pizza, tillsammans med idel smaskiga bakverk. Dessutom kryddar de med mat- och musikfestivaler under sommarmånaderna.

Vi cyklar vidare mot Kullaberg. Ett av Skånes drygt 150 naturreservat, vars mäktiga gnejsklippor stiger närmare 70 meter lodrätt upp ur havet. Vägen slingrar sig genom den täta bokskogen fram till själva Kullens fyr.

Någonstans långt där nere, där vågorna bryter mot de skarpa klipporna, ligger Nimis, det omtvistade konstverket av tusentals vraksprillror som konstnären Lars Vilks uppfört.

Fiskeläget i Arild har haft sommarturism sedan slutet av 1800-talet. Foto: CENNETH SPARBY

Vinprovning på Arilds vingård

Arilds vingård nästa. Vinmakandet har tagit fart på Kullahalvön under de senaste åren. Nu finns det fyra gårdar som satsar på produktion, där Arilds vingård erbjuder vinprovning, boende och restaurang. Annette och Jonas Ivarsson köpte egendomen för 20 år sedan och har nu närmare 20 hektar mark med vinrankor, där den tyska druvan Solaris dominerar.

– Men vi har även testat att göra ett mousserande vin på pinot noir. En riktigt bubblig och smakrik rosé, säger Anette där hon visar oss runt på gården.

Vi provsmakar både vitt och bubbel på uteterassen innan den sista kilometern till Rusthållargården, som drivits av samma familj i fem generationer. Fiskeläget har likt Mölle haft sommarturism sedan slutet av 1800-talet, där det sägs att Arild var mer aristokratiskt och sedesamt, medan Mölle stod för synden.

En middag på takterassen är ett måste efter en lång dag på cykelsadeln. Lättrimmad sejrygg och majskyckling från Munka-Ljungby passar perfekt till varsitt glas väld kyld Pinot Grigio i solnedgången.

Vi gör som andra sommarlediga och tar morgondoppet på klippbadplatsen vid Svensnäset och cyklar efter frukost till Bergahus, för att vandra den branta stigen ner till klippstranden för att kolla Nimis. Att kliva in i Lars Vilks labyrint av brädlappar är väl värt mödan.

LÄS MER: Bjärehalvön och Kullabygden – 14 härliga tips 

Skånes populäraste kafé

Flickorna Lundgren på Skäret några kilometer öster om Arild är Skånes mest populära kaffestuga, som i år firar 80-årsjubileum. 1700-talstorpet med sin prunkande trädgård är som gjort för en lunchpaus efter Nimis-utflykten.

Matiga sallader, äggakaga med stekt fläsk, gräddiga tårtor och sju sorters kakor. Och bästsäljaren vaniljhjärtan, som var Kung Gustav VI Adolfs favorit.

Dessutom kaffe serverat ur kopparpanna vid bord med rödrutiga dukar.

Elisabeth och Walter Graf från schweiziska Luzern sitter i skuggan under ett av träden och fikar. De trampar hela Kattegattleden till Göteborg med hyrcyklar. Elisabet cyklar eldrivet och är orolig över hur batteriet ska klara de längre sträckorna.

- Det har redan börjat ladda ur efter bara ett par mil. Så nu får jag snabbladda här på kaféet.

Tipset om leden fann Walter på nätet, och att den fått priset som Europas bästa cykelled gjorde valet enkelt.

Det är svårt att slita sig från Kullahalvön, men vi har fem mil att trampa till Torekov hotell. Med vinden i ryggen går det snabbt att rulla in mot Ängelholm, för att sedan cykla mot Skälderviken och Vejby strand, där vi tar ett dopp och en glass.

Här har även Morten Storm Andersen och Sara Fjellsted valt att vila en stund.  De cyklar Kattegattleden ”retro”. Morten trampar en gammal DBS som Saras morfar haft.

– Och jag har lånat mormors gamla cykel, säger Sara nöjt.

De har siktat in sig på Köpenhamn och Roskildefestivalen. Med i bagaget finns både tält och sovsäckar.

– Men hittills har det varit så varmt att vi sovit under bar himmel, berättar Morten.

Om Österlen liknas vid ett skånskt Toscana så är Bjärehalvön Provence. Ett kuperat landskap med lummiga bokskogar, vidsträckta sädesfält och ängar där får och kor betar. Bjärekustens naturreservat sträcker sig från Vejbystrand i söder ända upp till Hovs hallar.

Mäktiga Hovs Hallar på Bjärehalvön. Foto: INGEMAR MAGNUSSON / ADOBE STOCK

En doft av salt hav och tång sveper med jämna mellanrum in med den milda västvinden där vi cyklar vidare mot Torekov med sina kullerstensgator och husväggar täckta med både humle och klängrosor.

Bjärehalvöns Provence

Hotellet, med fasad i cederträ, ligger uppe på höjden. Rummet har egen terrass med plats för cyklarna. Sedan är det inte många meter till restaurangen, där vi mumsar på fisk och skaldjur, samtidigt som solen sakta sjunker ner bakom Hallands Väderö.

Naturreservatet vid Hovs hallar blir cykelturens absoluta höjdpunkt på Bjärehalvön, både bildlikt och bokstavligt. Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt, med höga uppspruckna klippbranter, raukar, klapperstensfält och grottliknande formationer. En lång, sugande backe från Torekov mot ”Hallarna” ger klar mjölksyrekänning

Landskapets dramatik har utnyttjats vid flera filminspelningar, bl a för att gestalta Spetsbergen i Jan Troells film om ingenjör Andrées luftfärd och för att ge dramatik åt Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.

Färden fortsätter genom ett böljande odlingslandskap mot Kattvik och Norrvikens trädgårdar, som är ett måste under en cykeltur på Bjärehalvön. En skapelse av trädgårdsarkitekten Rudolf Abelin i början av 1900-talet.

I nyrenoverade Villa Abelin ligger Orangeriet restaurang, där krögarparet Tobias och Ulrica Millqvist serverar halvöns läckraste bricklunch.

Här är det enbart smaker från Bjärehalvön som gäller. I morse var Tobias och plockade strandväxter i Torekov, som han använder som smaksättare och garnering till lunchrätterna med oxbringa, kummel, Bjärekyckling och lax.

– Vildkoriander, strandkål och spjutmålla hör till mina favoriter, säger han och visar resultatet av skörden.

Tobias berättar att han dessutom har en bonde i trakten som odlar grönsaker enbart för restaurangen.

Efter lunch och trädgårdsvandring är det dags för slutmålet Båstad och klassiska pensionat Enehall. Cykelstigen går längs havet, där vi stannar vid Skansenbadet för ett dopp och en ”after-bike” i Båstad hamn. En svalkande avslutning på den skånska turen.

LÄS MER: Bäst i test – funktionella ryggsäckar för både resa och vandring

FAKTA: KATTEGATTLEDEN

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled. Den invigdes 2015 och blev i våras utsedd till årets cykelled i Europa 2018. Det närmare 40 mil långa stråket sträcker sig från Helsingborg, längs kusten genom Halland och vidare till Göteborg. Leden har åtta delsträckor. Den skånska delen av leden går mellan Helsingborg och Båstad, via Kulla- och Bjärehalvön.

Resa hit: Res miljövänligt och ta tåget till Helsingborg, för att sedan resa tillbaka med Öresundståg från Båstad eller Halmstad. Du kan ju också välja att starta eller sluta i Göteborg, eller varför inte Varberg. Har du med egen cykel kan du även ta med dig den på tåget, efter avslutad cykling. Särskild cykelbiljett krävs, som går att köpa i länstrafikbolagens biljettautomater vid respektive station. oresundstag.se

Läs mer: kattegattleden.se, upplevbjare.se, kullaliv.se

GUIDE: KATTEGATTLEDEN

HYRA CYKEL

1. Travelshop 

Travelshop i Helsingborg hyr ut cyklar, där du kan lämna den på valfri större ort längs vägen mot Göteborg. Prisexempel: Helsingborg-Göteborg en vecka med 24-växlad touringcykel 1 750 kr. Det finns även elcyklar som kostar ca 2 000 kr för en vecka. Priserna är lägre om du själv väljer att lämna tillbaka cykeln. Det finns även cykelpaket med boende och bagagetransport. Pris för två dagar med en övernattning: 1795 kr per person, med del i dubbelrum och frukost. Välj till valfritt antal nätter för 1495 kr per person. travelshop.se

2. Gyllene Turer 

Gyllene Turer erbjuder färdiga cykelpaket utmed hela Kattegattleden, från Helsingborg till Göteborg, eller delar av den. Paket med boende, lunchpaket, middag samt cykelhyra (även elcykel) och bagagetransport för den som vill. Fem dagar med fyra övernattningar från 4 700 kr per person. gylleneturer.se

3. Rent-a-Bike 

Rent-a-Bike i centrala Halmstad hyr ut cyklar och erbjuder hämtning och lämning av cyklar och bagagetransport. rentabikehalnstad.se

BO BRA

Det finns en hel del att välja på för cyklisten. Allt från campingplatser, vandrarhem och enklare bed and breakfast till pensionat och mysiga hotell. Här följer ett urval längs den skånska delen, där du även kan äta middag.

4. Hotellet & Co

Bo nära hamnen i en renoverad skeppsredarvilla från slutet av 1800-talet. Endast tio rum och krog med italienska förtecken. Dubbelrum med frukost från 1495 kr för två pers.

Adress: Köpmansgatan 7, Höganäs, hotelletochco.se

5. Arilds vingård

Boende i lantlig miljö i utkanten av fiskeläget Arild. Kombinera vinprovning med en middag i sommarrestaurangen. Dubbelrum med frukost från 990 kr för två pers.

Adress: Lillavägen 71, Arild

ANNONS: Läs mer och boka Arilds vingård här [extern länk]

6. Rusthållargården

I Arild finner du även klassiska Rusthållargården, med anor från sent 1600-tal. I dag är det femte generationen som driver gården vidare. Paket med dubbelrum, frukost och trerättersmiddag samt tillgång till spa från 2 990 kr för två pers.

Adress: Stora Vägen 26, Arild

ANNONS: Läs mer och boka Rusthållargården här [extern länk]

7. Torekov hotell

Här bor du högt ovan Torekov, med vy över Kullahalvön. Spa med japansk touch. I Bistron äter du krav-märkt med smak av Bjäre. Dubbelrum med frukost från 2090 kr för två pers.

Adress: Själaviksvägen 2, Torekov

ANNONS: Läs mer och boka Torekov hotell här [extern länk]

8. Pensionat Enehall

Bo nära havet i lummig trädgårdsmiljö. Pensionatet har funnits sedan 1924. Här kan du även boka klassisk pensionatsmiddag. Dubbelrum med frukost från 1260 kr för två pers.

Adress: Stationsterassen 10, Båstad

ANNONS: Läs mer och boka Pensionat Enehall här [extern länk]

9. Bed & Bike 

Cykelfrämjandet har även startat Bed & Bike i Sverige. Cykelvänligt boende på hotell, vandrarhem, bed & breakfast och campingplatser. bedandbike.se

Det finns gott om campingplatser längs leden, camping.se.

ÄTA & DRICKA

10. Brödkultur 2.0

Populärt kafé och surdegsbageri på vägen mot Höganäs. Här kan du även spisa helgfrukost och lunch. 

Adress: Sofierovägen 126, brodkultur.se

11. La Maison Francaise

Fransk gårdsbistro och kafé mellan fiskeläget Viken och Ingelsträde, på vägen mot Höganäs. 

Adress: Brandstorpsvägen 141, Höganäs, lamaisonfrancaise.se

12. Mölle Krukmakeri & Café

Keramik, musik, mat och kafé. Den självklara mötesplatsen i Mölle sedan många år tillbaka. 

Adress: Mölle hamnallé 9, mollekrukmakeri.se

13. Höganäs Saluhall

Köp med något gott till picknicklunchen eller käka på plats. Granne med Höganäs bryggeri och ”bikerhaket” Garage, med matinfluenser från amerikanska södern och Mexico. 

Adress: Bruksgatan 36 Z, hoganassaluhall.se

14. Flickorna Lundgren på Skäret

Den +80-åriga fikaklassikern på Kullahalvön är ett måste. Smaskiga bakverk och äggakaga med stekt fläsk. Njut av lummig trädgård och kafénostalgi. 

Adress: Skäretvägen 19, flickornalundgren.se

15. Lillaro Café & Musik

White Guide-prisat kafé, norr om Vejby strand, med allt hembakt. Egen glassmaskin. Vedugnspizza på fredagar. 

Adress: Lillahultsvägen 118, lillaro.nu

16. Norrvikens Orangeri

Lyxig bricklunch med garanterade Bjäresmaker. Kombinera lunchen med en rundvandring genom stilträdgårdarna, skapade av Rudolf Abelin i början av 1900-talet.

Adress: Kattviksvägen 233, norrvikenbastad.se

17. Restaurang Sjöko

Minimal sommarkrog i bod vid hamnen i Båstad. Street-food med krydda. Kött, fisk och skaldjur från Bjärehalvön. facebook.com/restaurangsjoko

Missa inte!

Cykla vidare mot Steninge:

Finns energin och tiden, så är det läge att trampa vidare längs Kattegattleden från Båstad in i Halland. Naturen kring Steninge och Ugglarp norr om Halmstad är smått magisk. Boka ett rum i god tid på Steninge vandrarhem där du kan hyra kajak, SUP-bräda och mountainbike. Dessutom kör man yoga under sommarmånaderna.

Vandrarna får sitt lystmäte i ”Ingeland”, som diktaren och trubaduren Alf Hambe kallar naturen kring Steninge.

Vandrarhemsvärdarna Catarina Arvidsson och Per Carlsson bjuder på flädersaft för törstiga Kattegatt-cyklister. De satsar även på poppis ”bike-bar” med lunchplätteri och har prisats för sin goda grötfrukost. Per är nämligen världsmästare i grötkokning.

steningevandrarhem.se

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs