Nästan 1,7 miljoner människor besökte Gröna Lund förra året.
1 av 3: Nästan 1,7 miljoner människor besökte Gröna Lund förra året. Foto: MARKO T WRAMÉN / Gröna Lund
Gröna Lund ligger på Djurgården i Stockholm.
2 av 3: Gröna Lund ligger på Djurgården i Stockholm. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Magnus Widell är vd på Gröna Lund.
3 av 3: Magnus Widell är vd på Gröna Lund. Foto: Frans Hällquist

Gröna Lund växer: ”Största projektet i parkens historia”

På lördag slår dörrarna till Sveriges äldsta existerande tivoli upp för säsongen. I år bjuder inte Gröna Lund på några nya åkattraktioner, fokus är i stället på att bygga om en tredjedel av parken och installera en ny bergochdalbana till 2021.

Nytt för i år är en restaurang som serverar trendiga Poké bowls och en utökad satsning på konserterna. I år kommer över 70 artister att uppträda på Gröna Lunds klassiska scen, vilket innebär att konserterna börjar tidigare än vanligt, redan 3 maj.

– Jag tror att det kommer gå bra i år, det gäller att vi får vädret med oss. Förra året slog vi besöksrekord, mycket tack vare vädret. Det var lite regn och kalla kvällar, så att det inte blev varmt i vattnet. Det gynnar oss, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Under 2017 hade parken nästan 1,7 miljoner besökare, vilket är en ökning med åtta procent från 2016. All vinst som görs återinvesteras i verksamheten – vilket nu möjliggör det största projektet i parkens historia.

– Vi ska bygga om ungefär en tredjedel av parken, vid Tyrolerparken. Fastigheterna där är gamla och slitna, vi har länge velat göra något åt dem, säger Magnus Widell.

LÄS MER: 27 tips på Stockholms vackraste ö – Djurgården 

Gröna Lund kan få en ny bergochdalbana efter ombyggnationen. Foto: LUBBE GARELL / Gröna Lund

Bygger om för bergochdalbana i världsklass

Ombyggnationen vid området vid Tyrolerparken kommer att innebära att flera byggnader rivs för att göra plats för en stor bergochdalbana. Den har ännu inget namn, men ska invigas i april 2021 och vara 34 meter hög. Maxhastigheten kommer att vara 100 km/h.

–  Det blir nya restauranger, en ny miljö, och som pricken över i:et en bergochdalbana i världsklass. Det första spadtaget tas i höst och allt utom bergochdalbanan ska vara klart 2020, säger Magnus Widell.

LÄS MER: Bästa nyheterna i Sveriges nöjesparker 2018

Så 2019 kommer att bli lite av en byggarbetsplats?

– Det kommer kanske att se ut lite så, men vi kommer att bygga upp tillfälliga bodar, kanske food trucks, och vi tittar på möjligheterna för tillfälliga attraktioner.

Planen är att öppna upp området ner mot vattnet, för att få en trevligare miljö.

– Vi försöker hela tiden göra ”Grönan” grönare, vi vill ha mer träd, växter och parkkänsla. I och med att vi öppnar upp mot vattnet kommer miljön att bli ljusare och trevligare.

På lång sikt vill parken bygga ut ännu mer – på sin egen parkering.

– Vi vill bygga på vår egen parkering för att göra parken större, men det tar lång tid med detaljplaneprocessen på ett så känsligt område. Processen har precis startat och Stockholms stad är positiva till utbyggnaden, säger Magnus Widell.

LÄS MER: 12 bästa tipsen i Stockholm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande