Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Gotland har ett stort utbud av kaféer som dina smaklökar kommer att älska.
Gotland har ett stort utbud av kaféer som dina smaklökar kommer att älska.
Gotland har ett stort utbud av kaféer som dina smaklökar kommer att älska.
Rute stenugnsbageri.
Rute stenugnsbageri.
Rute stenugnsbageri.
Leva Kungslador.
Leva Kungslador.
Leva Kungslador.
1 AV 3
Gotland har ett stort utbud av kaféer som dina smaklökar kommer att älska.
Foto: ADOBE STOCK
2 AV 3
Rute stenugnsbageri.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
3 AV 3
Leva Kungslador.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Gotlands 10 bästa kaféer och gårdsbutiker

Även utanför Visbys murar har Gotland ett stort utbud av mysiga ställen värda en omväg – från klassiska bagerier och kaféer till lokala gårdsbutiker. Här är 10 tips!

Ann-Charlotte Fägerlind

Följ med oss ut på en upptäcktsfärd till Gotlands stora utbud av kaféer – bland egentillverkade produkter med förankring i det lokala. Ekologiska ingredienser och spännande smaker. 

Efter den långa resan från Göteborg har jag nu fått vila ut på ett Bed & Breakfast i utkanten av Visby innan min resa fortsätter vidare mot Fårö. Solen lyser upp vägarna som tar mig genom mindre samhällen och fram till färjan. Fler personer än jag väntar på att få komma över Fårösundet och undan för undan växer kön av bilar, cyklister och husbilar.

Härliga kaféer på Fårö

Mitt första stopp blir Sylvis Döttrar Hemmabageri & Café. Inne i butiken möts man av en glad och uppsluppen stämning från bageriet. Här blandas skratt och stämningsfull musik med ljudet av plåtar som flyttas. Framme i kassan är diskarna fyllda med läckra bakverk och det är svårt att bara välja en kaka. Det slutar med att jag köper en större påse med olika kakor som fika till mitt nästa resmål Digerhuvud, som ligger i Sveriges största raukområde. Raukar består av hårdare kalksten som stått emot havsvågornas nötning och är lämningar från forntida rev som fanns i det tropiska havet från silurtiden för 430 miljoner år sedan. 

Sudergarda Grönt och Kutens Bensin är ytterligare två platser som är väl värda ett besök när man är på Fårö. Hos Sudergarda Grönt kan man köpa nyskördade ekologiska grönsaker och nyplockade snittblommor. I Kutens By kan man se olika föreställningar på deras teater Laterna Magica, botanisera bland böckerna i bokhandeln, ta en fika i Elsies kafé eller välja bland några olika restauranger beroende på var man vill avsluta dagen. 

Prima gård. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Gotlands spännande matställen

Gotland har massor av härliga resmål att besöka om man är matintresserad. Smakfulla chokladpraliner kan köpas hos Gotlandsgårdens Konfektyr i Stånga; den som gillar kryddig mat får inte missa Överstekvarn Chili Gotland inte lång ifrån Lummelundagrottan och om man vill köpa med sig lite tryffelprodukter är Risungs Gård i Lärbro rätta gårdsbutiken att vända sig till. Om törsten gör sig påmind, sväng förbi Halfvede Musteri i Dalhem som har gott om härlig äppelmust på sina hyllor. 

För den som vill grilla lamm på kvällen hittar ett stort sortiment hos Olsvenne Gårdskött i Havdhem på sydvästra sidan av Gotland eller hos Graute Gård Hejnum som ligger i Tingstäd. Presenter i form av dressingar, sylter och knäckebröd i vackra förpackningar kan vända sig till Gotlands Delikatesser, i närheten av Visby. Liknande produkter och delikatessknäckebröd i olika smaker finns också hos Hejde Knäcke i Hejde Forse, 10 km från Klintehamn. 

Vackra cykelvägar

För den som väljer att cykla finns det en cykelkarta över Gotland där de vägar som är bäst kan ta sig fram på, från Fårö ner till Sundre, är utmärkta. De som väljer att ta cykeln kommer att få uppleva ett helt otroligt landskap med vita stenstränder och ängar där vallmon vajar för vinden. Ett landskap som för tankarna till Medelhavets vinodlingar och solbelysta vita vägar. 

Allt detta får man uppleva i den takt man själv vill. Men tveka inte att stanna till om det står en skylt om grillkväll med lamm för då går ni miste om en stor smakupplevelse. Min resa avslutas med ett besök hos Hablingbo Crêperie som ligger vid väg 140 mot Hablingbo. Här njuter jag av en middag och tittar på varieté i solnedgången innan det bär av mot Visby igen. 

LÄS MER: Stor guide till Gotland – här är bästa tipsen

Resfakta

Resa hit: Destination Gotlands båtar till Visby utgår från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik. 

destinationgotland.se

BRA flyger från Bromma, Göteborg och Malmö. Man kan även flyga linjeflyg från Sundsvall, Ängelholm, Helsingfors, Norrköping och Umeå.

SAS och Norwegian flyger från Stockholm Arlanda. 

Finnair flyger från Helsingfors.

flygbra.se / sas.se / norwegian.com / finnair.com

Hyra bil: Det går att hyra bil från flygplatsen och Gotlandsfärjan (se hemsida). 

rentalcars.com 

Hyra Cykel: Priserna varierar mellan 110 och 495 kronor/dag. gotlandscykeluthyrning.com / visbyhyrcykel.se / destinationgotland.se 

10 TIPS PÅ KAFÉER OCH GÅRDSBUTIKER PÅ GOTLAND

1. Leva kungslador

En inspirerande plats full av god mat och shopping. I den här avslappnande miljön hittar man gårdsbutiker med närproducerade varor, rättvisemärkta produkter, målarverkstad för barn, husbygge, lekplats, mat och bakverk. Här finns något för alla. 

Adress: Toftavägen 20, Visby. levakungslador.se 

Leva kungslador. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

 2. Kutens Bensin och Crêperie Tati

Platsen där det franska köket möter svenska ingredienser och magi uppstår i form av franska bakverk, crêpes och utsökta fiskrätter. Kutens Bensin drivs av två starka konstnärssjälar vars personligheter återspeglas i byns omgivningar. 

Adress: Friggars 1119, Fårö. facebook.com/kutens.bensin/

Kutens Bensin. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

3. Sylvis döttrar hembageri & café

Ett klassiskt bageri med härliga bakverk och bröd som bakats med färsk jäst, färska ägg och svenskt smör. På baksidan finns en uteservering, inramad av stenmurar som ger lä, för den som inte tänker ta med sitt fikabröd till stranden. 

Adress: Fårö Bukleks, Fårö

Sylvis döttrar hembageri & café. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND / ANN-CHARLOTTE EXPRESSEN

4. Prima gård i Bunge

Försäljning av egentillverkade delikatesser, hantverk och goda rätter tillagade av gotländska, ekologiska råvaror. Ingredienser som tryffel, vilda bär, örter och blommor växer på Primas marker. Allt serveras i en trivsam miljö med en stor portion ekotänk.

Adress: Bung Ducker 405, Fårösund. primagard.se

Prima gård i Bunge. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

5. Rute stenungsbageri och café

På en plats som påminner mer om Medelhavet än Sverige kan man slå sig ner och njuta av kaffe med välsmakande bakverk eller en underbar tryffelpizza med ett glas rött. Allt bakas med lokala produkter och gräddas i bageriets vedeldade ugn i den gamla smedjan. 

Adress: Rute Risungs 217, Lärbro. rutestenugnsbageri.se

Rute stenugnsbageri och café. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

6. Överstekvarn chili Gotland

Gotlands stora chiliodling inhyser utställningar av chiliplantor från världens alla hörn. Här finns ett brett sortiment av chiliprodukter att köpa till matlagningen.

Adress: Lummelundabruk 102, Visby. chiligotland.se

Överstekvarn chili Gotland. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

7. Hablingbo crêperie

I de omgjorda stallarna avnjuts allt från nygräddade crêpes, galetter, surdegsmackor, sallader och grillat kött till öl, vin och cocktails. Kvällen bjuder på möjligheter – varför inte gå på varieté eller utmana din partner på ett parti boule? Gårdsbutiken som säljer vackra muggar från konstnären Åsa Lindström är väl värd ett besök. 

Adress: Hablingbo Stora Burge, Havdhem Gotland. hablingbocreperie.com

Hablingbo crêperie. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

8. Lilla Bjers

"Från jord till bord" är en bra beskrivning på denna gårdskrog där luncherna tillagas av vad gårdens marker har att erbjuda. De grönsaker, bär och ekologiska produkter som inte används i gårdskrogen säljs i deras ekobutik. 

Adress: Västerhejde Lilla Bjers 410, Visby. lillabjers.se

Lilla Bjers. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

9. Etelhems krukmakeri

Bakad potatis, sallad eller kladdkaka är bara några exempel på vad man kan avnjuta i en härlig miljö, inomhus eller utomhus. På onsdag-, fredag- och söndagkvällar kan man lyssna på olika liveband och äta en nygräddad pizza från den vedeldade pizzaugnen. 

Adress: Etelhem Tänglings 701, Etelhem. krukmakeri.com

Etelhems krukmakeri. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

10. Körsbärsgården

I den vackra trädgården serveras rättvisemärkt kaffe, fikabröd och sallader innan man kan gå runt och betrakta de olika skulpturerna i parken eller i konsthallen. I butiken säljs presentartiklar, smycken och olivolja från gårdens egna olivodlingar på Sardinien. 

Adress: Sundre Västergårde 135, Burgsvik. korsbarsgarden.se

Körsbärsgården. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

LÄS MER: Gotlands bästa badplatser – hitta rätt bland stränderna