1 av 7: Om du funderar på en weekend någonstans i Sverige är det hit du ska åka!
Aktiviteten i ladans kök och restaurang på Hotel Stelor är febril under sommarhalvåret. Kocken Linus Ström har huvudrollen i köket.
2 av 7: Aktiviteten i ladans kök och restaurang på Hotel Stelor är febril under sommarhalvåret. Kocken Linus Ström har huvudrollen i köket. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Vid Digerhuvuds naturreservat på Fårö ligger Helgumannens fiskeläge direkt på strandvallens klappersten.
3 av 7: Vid Digerhuvuds naturreservat på Fårö ligger Helgumannens fiskeläge direkt på strandvallens klappersten. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Klassiska pensionat Gula hönan på södra Gotland.
4 av 7: Klassiska pensionat Gula hönan på södra Gotland. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Det unga paret Andrea Bendelin och Viktor Sundén på Smissarve gård satsar stenhårt på sin verksamhet som genomsyras av ett grönt och hållbart fokus där alla produkterna säljs i deras gårdsbutik.
5 av 7: Det unga paret Andrea Bendelin och Viktor Sundén på Smissarve gård satsar stenhårt på sin verksamhet som genomsyras av ett grönt och hållbart fokus där alla produkterna säljs i deras gårdsbutik. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Lammbonden Torbjörn Svensson i Västergarn driver sina får till häst och levererar köttet till restaurangerna på Gotland.
6 av 7: Lammbonden Torbjörn Svensson i Västergarn driver sina får till häst och levererar köttet till restaurangerna på Gotland. Foto: Jörgen Ulvsgärd
Det karga hedlandskapet runt Stora Gåsemora på Fårö rymmer både klassiska Gotlandsbyggnader med halmtak och väderkvarnar.
7 av 7: Det karga hedlandskapet runt Stora Gåsemora på Fårö rymmer både klassiska Gotlandsbyggnader med halmtak och väderkvarnar. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Häng med på en smakresa till magiska Gotland

Gotland rymmer inte bara ett magiskt ljus och ett säreget landskap. Här vimlar det av entusiastiska och idérika människor som lägger ner hela sin själ i att utveckla sina produkter och råvaror. Följ med på en kulinarisk smakresa kors och tvärs över denna vackra ö.

Efter en härlig vegetarisk middag på Stora Gåsemora Gård på Fårö blir det övernattning i gårdens gamla renoverade kvarn med anor från början av 1800-talet. Åskan mullrar i fjärran och det gnisslar och rister från spån och takvirke. Det blir svårt att somna, men när morgonen gryr flödar solen över det öppna hedlandskapet där hästarna och fåren går och betar.

När vi ätit frukost tar vi vägslingan längs Langhammars rauklandskap och dess naturreservat och stannar till vid Helgumannens fiskeläge. De gråa vindpinade sjöbodarna ligger direkt på strandvallens klappersten. För den som gillar att bada kan man kosta på sig en kort avstickare till den långa fina stranden Norsta Auren vid fyren på norra Fårö.

Dagen innan på väg österut passerade vi skylten ”Kutens Bensin” som nu lockat oss tillbaka. Att detta är ett unikt och särpräglat ställe inser man vid första anblicken. Vi möts av en färgstark inramning med rostiga skrotbilar på gårdsplanen och gamla neonreklamskyltar från 50-talet, en miljö som snarare andas USA än gotländsk bondmiljö. Men den vitkalkade byggnaden intill landsvägen är dock ett genuint Gotlandshus. Här har ägaren Thomas Lindholm, som i bygden går under namnet Thomas von Kuten efter att blivit adlad av en motorcykelklubb, skapat ett ställe som rymmer både kafé, crêperie, restaurang och B&B. I den nedlagda macken ryms en prylbod och en klubb med bar och scen där artister som Pugh Rogefeldt, bluesartisten Seasick Steve och Elvis trummis, DJ Fontana, uppträtt. Det är ”fuel for the soul” som Thomas uttrycker det och från jukeboxen strömmar amerikanska 50-tals hits.

LÄS MER: Fårö – en liten ö med stora naturupplevelser 

På vägen tillbaka till Visby passar vi på att besöka Puttersjaus gårdsmejeri i Lärbro. Vad vore Gotland utan sina kor och hästar, men på denna gård är det inte svenska svartvita raskor som betar utan vita fjällkor. Varje dag på sommarhalvåret ger korna 100 liter fet lågpastöriserad ”gräsmjölk” utan tillsatser av kraftfoder, en mjölk som passar utmärkt till ost, yoghurt, grädde, fil och som levereras i glasflaskor till gourmetkrogar på Gotland, men också till fastlandets restauranger, som till exempel Operakällaren och Den Gyldene Freden.

– Jag är så glad att det går att få ekonomi i en så småskalig verksamhet som vår, men det är förutsättningen om vi ska ha en levande landsbygd med ett naturligt kretslopp här på Gotland, säger Lotta Bogren som driver gården i femte generationen tillsammans med maken Anders.

Värdshuset Lindgården – som en innergård nere i Provence

Åter i Visby efter vår Fåröutflykt tar vi in på Värdshuset Lindgården och slår oss ner i valnötsträdens skugga innanför de medeltida ringmurarna. Värdshuset som härrör från 1300-talet har både restaurang, bar och ett litet antal hotellrum. Servitrisen Ella Wiesmer ilar mellan borden i den fullbokade uteserveringen och det känns som om vi befinner oss på någon innergård nere i Provence. 

– Vi är många i min ålder som gör likadant för att uppleva det bästa av två världar, sommaren här i Visby och vintern i Åre, säger Ella medan hon serverar husets fiskgryta. Jag älskar sommaren och baden här på Gotland lika mycket som snön och skidåkningen i Norrland på vinterhalvåret.

Visby kan stoltsera med flera restaurangpärlor där närodlad mat och ett ekologiskt tänk står i centrum, som till exempel rökt fisk och rökta räkor från Katthammarsvik. Den lilla fisk- och skaldjursrestaurangen Bakfickan vid Stora torget är ett sådant ställe, en familjär, trång och trivsam liten krog som präglas av ägartrion Malins, Gustafs och Christoffers smittande entusiasm. Den som kommer över en av de två stolarna i stans minsta bar kan skatta sig lycklig, eller de som lyckas få en plats vid något av de åtråvärda borden på den lilla terrassen. Till lunch väljer vi Bakfickans sillröra på smörstekt Gotlandsbröd och en Wisby lageröl från Gotlands bryggeri. Skulle det vara fullt på Bakfickan kan jag varmt rekommendera Österdahls Brygga nere vid gästhamnen, om möjligt en ännu mindre och intimare krog med hög svansföring i köket. 

LÄS MER: Gotlands bästa badplatser – hitta rätt bland stränderna 

Det är en fläkt av Provence när bartendern Filip och servitrisen Ella serverar gästerna i trädgården på Lindgårdens värdshus i Visby. Foto: Jörgen Ulvsgärd

När vi lämnar Visby tar vi vägen sydväst ut för ett första stopp vid Lilla Bjers gårdsbutik och krog i Västerhejde där paret Göran och Margareta Hoas har förvandlat sonens fädernegård till ett av Gotlands populäraste och mest prisbelönta utflyktsmål. Allt som odlas på gården är baserat på en ekologisk passion där avståndet mellan jord och bord ska vara så kort som möjligt och alla produkter kravcertifierade. För lite mer än tjugo år sedan bestämde sig Göran för att bli ekobonde på heltid. Efter att ha gått in i väggen som lärare var målet att bli helt självförsörjande på frukt och grönsaker, ett mål som är uppnått.

– Det är ett fysiskt slitigt jobb att sköta alla våra odlingar efter ekologiska principer, men jag får så mycket glädje och uppskattning tillbaka att jag inte känner tröttheten, säger Göran och startar med ett stort leende sin älskade röda Massey Ferguson traktor årgång 1958. 

I gårdens restaurangkök förbereder samtidigt kocken Luqaz Ottosson dagens lunch till alla väntande gäster i trädgården. Flera gånger har han tävlat i Årets kock och har följdriktigt en hög gastronomisk profil baserat på gårdens säsongsprodukter som till exempel försommarens sparris, jordgubbar och tomater och höstens rödbetor, kål och lök. 

Stelors boutiquehotell – gård från 1820-talet 

Efter att ha njutit av en rostad paprikasoppa i trädgården reser vi vidare söderut mot Västergarn för övernattning på Stelors boutiquehotell. Vi landar i solnedgången innanför grindarna till en gotländsk gård från 1820-talet. Aktiviteten i ladans kök och restaurang med kocken Linus Ström i huvudrollen är i full gång. Hans gotländska fru My Wrethagen sköter hotelldelen och hjälper till som hovmästare i restaurangen. En tavla med följande devis hänger på väggen till matsalen.

”För mig är ingen rätt lika härlig och ingen sås lika aptitretande som gott sällskap vid bordet.” 

– Jag försöker uppnå båda delarna för att gästerna ska få en trevlig kväll att minnas, säger Linus.

Stelors boutiquehotell i Västergarn är en renoverad gård från 1820-talet. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav 

Dagen därpå följer vi med grannen och lammbonden Torbjörn Svensson på vallning till häst med hans bordercollies som hjälp. Uppväxt på gården för han arvet vidare med lammuppfödning och grönsaksodling. Lammköttet och grönsakerna från gården förser sedan öns restauranger.  

– Man måste brinna för det här livet annars lyckas man inte. Min farfar som också odlade kravodlat sa ofta till mig: ”Det är bättre att dö utfattig men med gott samvete”. Det har jag ofta tänkt på. Om man tror på det man gör blir det ett sätt att leva, även om det kan vara tufft ibland, säger Torbjörn och sätter i väg i galopp för att driva ihop sin stora fårflock.

Gula Hönan – pensionatsdröm för finsmakare

På smala landsortsvägar tar vi oss allt längre söderut. Här nere i sommarfagra Ronehamn på den gotländska sydöstkusten ligger ett knallgult pensionat med det prosaiska namnet Gula Hönan. Följdriktigt pickar en och annan gul höna i det gröna gräset i skuggan under de gamla ekarna. Med glasveranda och spröjsade fönster från mitten av 1800-talet är detta en pensionatsdröm för nostalgiker, men låt er inte luras i tron att pensionatet skulle vara ett gammalt mossigt ställe. Nej, tvärtom. Hit vallfärdar finsmakare från när och fjärran för att njuta av modern mat på gammalt vis, det vill säga färska ekologiska råvaror, odlade på den egna gården, som har förvandlats till gourmetmat. I dag drivs pensionatet av familjen Qwiberg. 

– Detta är hjärtat i vår verksamhet och det är min passion, säger Josefin Qwiberg och tar oss med på en rundvandring i köksträdgården. Här odlar vi alla örter och grönsaker som vi behöver i köket, säger hon. I restaurangen basar sonen Marc Enderborg som också ansvarar för restaurang Tuppen i Visby.

Det råder en vilsam stämning över stället. Till tonerna av Ella Fitzgeralds ”Dream a little dream of me” i den lilla baren slår vi oss ner på verandan och inväntar kvällens måltid.

Nästa dag avslutar vi vår smakresa på Gotland hos det unga paret Andrea Bendelin och Viktor Sundén på Smissarve gård. De får bli symbolen för den nya, yngre generationen av öns bönder och krögare som stenhårt tror på vad de gör och vars verksamhet genomsyras av ett grönt och hållbart fokus. Deras stora matintresse är det som driver dem.

Vad vore mer lämpligt än att sätta punkt med en lokalproducerad singelmalt från Gotlands Whisky. Den svagt rökiga och fina aromen landar perfekt denna ljumma sommarkväll medan solen släcker sin brandgula fackla i havet vid Ronehamn.

LÄS MER: Storslagen natur på unika Stora Karlsö 

RESFAKTA: GOTLAND

Resa hit: Destination Gotlands båtar till Visby utgår från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik. BRA flyger från Bromma, Göteborg och Malmö. Det går också linjeflyg från Sundsvall, Ängelholm, Helsingborg, Norrköping och Umeå. SAS och Norwegian flyger från Stockholm Arlanda.

Bästa tiden: Maj till och med oktober.

Läs mer: ”Gotländska gårdsbutiker & kaféer” av Ann-Charlotte Fägerlind, ”Gotland: mat, dryck och öliv” av Patrik Leje.

GUIDE: 10 tips till Gotland

BO, ÄTA OCH DRICKA

1. Värdshuset Lindgården Restaurang & Hotel – sydeuropeisk känsla i trädgården

Att sommartid slå sig ner i den vackra trädgårdsrestaurangen i skuggan under mullbärsträd och valnötsträd ger en känsla av att befinna sig i Sydeuropa. För de som vill övernatta har värdshuset åtta nyrenoverade dubbelrum.

Adress: Strandgatan 26, Visby

ANNONS: Läs mer och boka Lindgården här [extern länk]

Det är en fläkt av Provence när bartendern Filip och servitrisen Ella serverar gästerna i trädgården på Lindgårdens värdshus i Visby. Foto: Jörgen Ulvsgärd

2. Hotel Stelor – mysigt boutiquehotell i Västergarn

I Västergarn ligger detta mysiga lilla boutiquehotell med bara sju rum i ett renoverat gotländskt stenhus från början av 1800-talet. Här har kocken Linus Ström, som tidigare arbetat med en rad stjärnkrögare på fastlandet, skapat en stämningsfull restaurang i gårdens lada. Hans fru My Wrethagen ansvarar för hotelldelen.

Adress: Västergarn Stelor 117, Gotlands Tofta

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Stelor här [extern länk]

Gotländskan My Wrethagen sköter hotelldelen på Stelor medan hennes man driver restaurangen i den renoverade ladan. Här med barnen Loui och Tove. Foto: Jörgen Ulvsgärd

3. Pensionat Gula Hönan – klassiskt boende för finsmakare

 Det är nostalgi att ta in på detta klassiska pensionat på södra Gotland. Hit vallfärdar finsmakare för att få ta del av egenodlad och närproducerad mat tillagad av kocken Marc Enderborg. Pensionatet har varit öppet för gäster sedan 1930-talet.

Adress: Rone Ronehamnsvägen 40, Hemse

ANNONS: Läs mer och boka Gula Hönan här [extern länk]

Pensionat Gula hönan på södra Gotland är ett klassiskt och mycket populärt ställe med hög svansföring i köket. Foto: Jörgen Ulvsgärd

4. Kutens Bensin och Crêperie Tati – franskt möter svenskt

Att kliva in i denna 50-talsmiljö där det franska köket möter det svenska är ett rent nöje som inte lämnar någon oberörd. Kutens Bensin drivs av två konstnärssjälar vars personligheter speglar både crêperiet, restaurangen och kaféet. Stället har också B&B. 

Adress: Friggars 1119, Fårö, facebook.com/kutens.bensin/

Kutens Bensin är ett mycket udda men spännande ställe på Fårö med skrotbilar på gårdsplanen. Kafe, crêperie och restaurang går i 1950-talets nostalgitecken med jukebox i baren. Foto: Jörgen Ulvsgärd

5. Sylvis döttrar hembageri & café – bageri med uteservering

Detta ställe doftar alltid ljuvligt av nybakade bröd och kakor. Det är ett klassiskt gotländskt bageri med uteservering på baksidan i lä av stenmurar.

Adress: Fårö Bukleks, Fårö

6. Prima gård i Bunge – meny av ekologiska smårätter

Gården är en charmig ekologisk oas som både säljer och serverar sina grönsaker, frukter och bär. Restaurangens idé är att gästerna själva komponerar sin meny av smårätter.

Adress: Bung Ducker 405, Fårösund, primagard.se

7. Rute Stenugnsbageri och café – pizza, bröd och bakverk

På denna vackra plats på nordöstra sidan av Gotland kan man slå sig ner och njuta av kaffe, bakverk eller en pizza. Allt bakas med lokala produkter och gräddas i bageriets magnifika vedeldade ugn i den gamla smedjan. Brödet säljs också i egna butiken.

Adress: Rute Risungs 217, Lärbro, rutestenugnsbageri.se

8. Lilla Bjers – gårdens produkter på menyn

Epitetet ”Från jord till bord” passar bra på denna gårdskrog där luncherna tillagas av vad gårdens marker har att erbjuda. De cirka 200 olika sorters grödor och ekologiska produkter som produceras på gården används i egna restaurangen, resten säljs i deras ekobutik.

Adress: Västerhejde Lilla Bjers 410, Visby, lillabjers.se

Göran och Margareta Hoas ekologiska trädgårdar på Lilla Bjers gård lockar många besökare både till restaurangen och gårdsbutiken. Försommarens sparris är eftertraktade likasom chilifrukterna, tomaterna och jordgubbarna. Foto: Jörgen Ulvsgärd

9. Gotland Whisky  – destilleri i gamla sockerfabriken

En guidad visning på detta unika svenska whiskydestilleri i gamla sockerfabriken i Roma ger en intressant inblick i tillverkningen – från torkning av korn, mältning och rökning, där hela processen är ekologisk.

Adress: Sockerbruket, 622 54 Romakloster, https://www.gotlandwhisky.se/

Gotlands Whisky i Roma producerar whisky av hög kvalitet i bästa skotska single-malt-stil med gotländska råvaror. Foto: Jörgen Ulvsgärd

10. Gotlands bryggeri – prova öl i mikrobryggeri

Här föddes Wisby Klosteröl för 20 år sedan. Detta charmiga mikrobryggeri mitt i centrala Visby arrangerar dagliga guidade turer med ölprovning under sommaren.

Adress: S:t Hansgatan 47, Visby, www.gotlandsbryggeri.se

LÄS MER: Åtta deckarmiljöer du känner igen på Gotland 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande