Upptäck vilda Dalsland – njut av storslagen natur
Dalsland bjuder på vacker natur med vildmark, kurviga småvägar, bergsknallar, skogar och otaliga sjöar. Perfekt för vandring, kajakturer och cykelsemester. Här finns även spännande konstupplevelser och vackra boenden.
– Hit med lite farligheter! ropade Ronja Rövardotter ut över vildmarken från Mattisborgen på bergets topp i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens bok.
Nu står vi också där – på bergets topp, där borgkulisserna en gång restes 1983 då filmen spelades in. Många av scenerna filmades i Dalsland och filmpubliken fick ofta se den milsvida utsikten från Sörknatten.
I dag syns inga spår av Mattisborgens filmkulisser, men när vi ser om filmen känner vi igen oss gång på gång. Sörknatten är den högsta punkten i ett naturreservat med samma namn, en knapp mil öster om Dals Långed. Fågelvägen vill säga. Kör man är sträckan den dubbla. Väldigt typiskt i detta lilla landskap inklämt mellan Vänern och den norska gränsen. Stora delar av Dalsland är kuperat vilket ger många kurviga vägar, men körsträckorna påverkas ännu mer av att det finns så väldigt många sjöar här. Dalsland är det svenska landskap som har störst andel sjöar av alla – 25 procent – och då de ofta är långsmala och sträcker sig från norr till söder får man köra rejäla omvägar nästan vart än man ska.
Att ta sig upp på Sörknatten denna sommardag innebär minimalt med farligheter men en stor dos svett. För att förenkla för vandrare och skydda känsliga marker har länsstyrelsen byggt trappor på de brantaste partierna och spänger där marken är sank. Så bekvämt hade definitivt inte Ronja det i sagan. Några vildvittror, rumpnissar eller grådvärgar ser vi heller inte till. Däremot en hel del husbilsfolk som tagit chansen att fricampa längs grusvägen till parkeringen då den slingrar sig tätt intill en fin sjö.
Vill man vandra i vildmark är Dalsland perfekt. Leden genom Sörknatten naturreservat är bara sju kilometer. Ett mer rejält kraftprov är Pilgrimsleden från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog, strax väster om Åmål - en tur på 100 kilometer längs en led som förr användes av pilgrimer på väg till Nidarosdomen i Trondheim.
Vildmarken väntar i Tresticklans nationalpark
Men störst dos verklig vildmark väntar den som vandrar i Tresticklans nationalpark. Med sina 30 kvadratkilometer är den södra Sveriges största väglösa och obebyggda vildmark. Här har tallskogen fått växa fritt i nära 200 år. Det har heller aldrig funnits mer än två bosättningar här i storskogen då marken är för mager för både odling och djur. Däremot finns rester av några pyttesmå järngruvor från 1700-talet.
Under vår dagstur möter vi inte mer än 30 vandrare, mest holländare, danskar och tyskar.
Det finns tre markerade leder i nationalparken, en öst-västlig till Norge, en nord-sydlig och en rundslinga som tar en dag och som de flesta väljer.
Naturen här är mycket ovanlig i globalt perspektiv då den domineras av ett spricklandskap som uppkommit då urberg spruckit på grund av spänningar i jordskorpan. Spricklandskapet sträcker sig i nord-sydlig riktning och formar branta åsar med långsmala och blöta myrar med undersköna mossor emellan. Där berget går i dagen på toppen av åsarna ser man hur berget också är räfflat av inlandsisen.
Akvedukten i Håverud Dalslands mesta kändis
I Stora Tresticklans ljumma vatten svalkar vi av oss. Sedan en liten lunch innan vi fortsätter turen medan solen går i moln och åskmoln tornar upp sig. De som startat senare än oss riskerar att bli blöta av ett skyfall snarare än av svett.
Vill man cykla är Dalsland också fint, fast ganska backigt så en bunt växlar eller hjälp av elmotor underlättar. Landskapet har kallats för ett Sverige i miniatyr. Men snarare är det som Sverige var förr. När man på slingrande grusvägar passerar faluröda små gårdar vid knallblå sjöar känns Dalsland lite som en resa minst 50 år tillbaks i tiden.
Dalslands mest ikoniska turistattraktion är tveklöst akvedukten i Håverud. Den är inte Sveriges enda bro för båtar men den i särklass mest kända. Akvedukten ligger intill ett före detta pappersbruk och korsar en torrlagd fors där vattnet släpps på vissa klockslag sommartid. Den har dessutom både järnvägsbro och vägbro ovan sig.
Akvedukten i Håverud ingår i Dalslands kanal – ett av 1800-talets stora svenska infrastrukturprojekt. 1868 invigdes den av Karl XV efter fem års byggande - en 240 kilometer lång segelbar transportled genom flera sjösystem med 12 kilometer grävd eller sprängd kanal och 31 slussar för att övervinna höjdskillnaderna mellan Vänern och sjöarna närmast den norska gränsen.
Syftet då var att underlätta för industritransporter, som nu kunde nå Göteborg och havet via Dalslands kanal och Trollhätte kanal eller vidare till Östersjön genom Göta kanal.
Dalsland bjuder på fina kanotupplevelser
I dag är industritransporterna sedan länge borta. Sommartid används kanalen av fritidsbåtar och den smala kanalbåten M/S Storholmen gör turer på 3–5 timmar med passagerare i båda riktningarna mellan Håverud och Bengtsfors. På återvägen tar man rälsbuss.
Eller så tar man sig fram på kanalen och över sjöar av egen kraft. Dalsland bjuder på några av världens finaste kanotupplevelser.
Den norra delen av det omfattande sjösystemet passar bäst för den som vill komma ut i vildmarken. Samtidigt finns det där över 100 iordningställda lägerplatser där man kan resa sitt tält. Vatten, som bör kokas, kan man ta direkt ur sjöarna.
Vackra väggmålningar i träkyrkorna
I den södra delen är det mindre vilt och tätare mellan sevärdheter, fikachanser och möjlighet att bo på hotell, i stugor eller på vandrarhem. Söker man extra mycket bekvämlighet erbjuder mysiga Baldersnäs herrgård boendepaket som inkluderar kajaker.
Även om Dalslandsresenärer kanske främst söker naturupplevelser finns det en hel del annat värt en omväg. Som de många gamla träkyrkorna med sina vackra väggmålningar. Ska man bara se en är spånklädda Fröskogs kyrka från 1730, drygt två mil sydväst om Åmål, ett bra val med väldigt fina målningar av kyrkomålaren Hans Georg Schüffner.
I Fengersfors, sydväst om Åmål, håller det spännande konstnärskollektivet Not Quite till i en nedlagd pappersfabrik. Här har flera av de jättestora maskinerna fått stå kvar och bli en ingrediens i den stora konstutställningen varje sommar. Sätt av rejält med tid för att uppleva all konst, äta gott i kaféets trädgård och shoppa i någon av butikerna på området.
GUIDE: 11 TIPS TILL DALSLAND
Se & göra
1. Dalslands konstmuseum – tänkvärd konst
Sevärt konstmuseum som inte ryggar för konst som kräver lite mer av betraktaren. Fri entré.
Adress: Upperud, 464 40 Åsensbruk
Mer info: dalslandskonstmuseum.se
2. Dalslands Moose Ranch – möt skogens konung
Här finns åtta älgar i olika åldrar – från kalvar till äldsten Ludwig II.
Adress: Högankas 2, Dals Ed
Mer info: dalslandsmooseranch.se
3. Dals Rostock – anrik brunnsort
Dals Rostock är en av Sveriges äldsta kurorter. Här drack man brunn från tidigt 1700-tal till 1948. Kvar finns några fina hus och en örtagård värd en vilsam paus. Se också järnvägsstationen, återskapad i skala 1:2.
Mer info: rostock.se
Äta & dricka
4. Öjentorps kök – elegant middag
Baldersnäs herrgårds restaurang är även öppen för de som inte bor här – men man måste förboka. På tallriken klassiker som uppdaterats och omtolkats.
Adress: Baldersnäs 22, 660 10 Dals Långed
Mer info: baldersnas.eu/ojentorps-kok
5. Mellanbrons Café – enkelt och bra
Kafé och restaurang mitt i Åmål där ett hårdjobbande par serverar allt från bakelser till stora matportioner med finess.
Adress: Mellanbrogatan 4, Åmål
Mer info: facebook.com/mellanbronscafeamal/
6. Håfveruds brasseri – mumsa rökt fisk
Vid akvedukten ligger detta stora ställe som drivs av samma gäng som har rökeriet vägg i vägg. Satsa på fisksoppa eller deras rökta fisk.
Adress: Kanalvägen 4, Håverud
Mer info: hafveruds.se
7. Restaurang Stenebygrytan – vilt på tallriken
Viltrestaurang i vackra lokaler som drivs av en fransk kock.
Adress: Steneby gård 1, Dals Långed
Mer info: dalslandsaktiviteter.se/stenebygrytan/
Shopping
8. Not Quite butik – utsökt konsthantverk
Här finns leksaker, konst, smycken, trädgårdsprylar, skulpturer, kläder, keramik, väskor – allt av medlemmar i nätverket Not Quite.
Adress: Fabriksvägen 2, Fengersfors
Mer info: notquite.se/butik/
Bo bra
9. Baldernäs herrgård – ståndsmässigt boende
Herrgården ligger i en härlig park vid Laxsjön. Ta en drink på terrassen, bada i sjön eller mys i spat. Har ofta temahelger.
Adress: Baldersnäs 22, 660 10 Dals Långed
Mer info: baldersnas.eu
10. Upperud 9:9 – designhotell vid vattnet
En hundraårig spannmålssilo som har blivit mysigt designhotell med balkonger över vattnet.
Adress: Upperud 9, 46440 Åsensbruk
Mer info: Upperud.se
11. Örnäs camping – campa vid Vänern
Vid Vänerns strand med fint bad och promenadavstånd till centrum. har både stugor och plats för husvagnar, husbilar och tält.
Adress: Gamla Örnäsgatan , 66231 Åmål
Mer info: ornascamping.se