Härifrån toppen av berget Sörknatten ropade Ronja Rövardotter "Hit med lite farligheter!" i den älskade filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok.
Vy över Vänern från Dalsborg. Sveriges största sjö är så stor att man kan tro att man blickar ut över ett hav.
Akvedukten i Håverud är Dalslands mest berömda sevärdhet.
Dalslands kanal förbinder flera sjösystem och gör att man kan paddla många, många mil över dalsländska sjöar.
Utöver otaliga små badsjöar bjuder också stora Vänern på fina dopp, som här i Åmål.
Det finns gott om vandringsleder i Dalsland – exempelvis kan man vandra i Karl XII:s fotspår.
Att hitta lägerplats för natten är enkelt i Dalsland vare sig man paddlar, cyklar eller vandrar. På många håll finns iordningsställda lägerplatser.
1 AV 7
Härifrån toppen av berget Sörknatten ropade Ronja Rövardotter "Hit med lite farligheter!" i den älskade filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok.
Foto: Johan Öberg
2 AV 7
Vy över Vänern från Dalsborg. Sveriges största sjö är så stor att man kan tro att man blickar ut över ett hav.
Foto: Johan Öberg
3 AV 7
Akvedukten i Håverud är Dalslands mest berömda sevärdhet.
Foto: Johan Öberg
4 AV 7
Dalslands kanal förbinder flera sjösystem och gör att man kan paddla många, många mil över dalsländska sjöar.
Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com
5 AV 7
Utöver otaliga små badsjöar bjuder också stora Vänern på fina dopp, som här i Åmål.
Foto: Johan Öberg
6 AV 7
Det finns gott om vandringsleder i Dalsland – exempelvis kan man vandra i Karl XII:s fotspår.
Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com
7 AV 7
Att hitta lägerplats för natten är enkelt i Dalsland vare sig man paddlar, cyklar eller vandrar. På många håll finns iordningsställda lägerplatser.
Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Upptäck vilda Dalsland – njut av storslagen natur

Dalsland bjuder på vacker natur med vildmark, kurviga småvägar, bergsknallar, skogar och otaliga sjöar. Perfekt för vandring, kajakturer och cykelsemester. Här finns även spännande konstupplevelser och vackra boenden.

– Hit med lite farligheter! ropade Ronja Rövardotter ut över vildmarken från Mattisborgen på bergets topp i Tage Danielssons filmatisering av Astrid Lindgrens bok.

Nu står vi också där – på bergets topp, där borgkulisserna en gång restes 1983 då filmen spelades in. Många av scenerna filmades i Dalsland och filmpubliken fick ofta se den milsvida utsikten från Sörknatten.

Utsikten från Sörknatten över skogar, berg och långt i öster Vänern är storslagen. Foto: Johan Öberg

I dag syns inga spår av Mattisborgens filmkulisser, men när vi ser om filmen känner vi igen oss gång på gång. Sörknatten är den högsta punkten i ett naturreservat med samma namn, en knapp mil öster om Dals Långed. Fågelvägen vill säga. Kör man är sträckan den dubbla. Väldigt typiskt i detta lilla landskap inklämt mellan Vänern och den norska gränsen. Stora delar av Dalsland är kuperat vilket ger många kurviga vägar, men körsträckorna påverkas ännu mer av att det finns så väldigt många sjöar här. Dalsland är det svenska landskap som har störst andel sjöar av alla – 25 procent – och då de ofta är långsmala och sträcker sig från norr till söder får man köra rejäla omvägar nästan vart än man ska.

För kanotister väntar den vildaste naturen i den norra halvan av Dalsland. Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com

Att ta sig upp på Sörknatten denna sommardag innebär minimalt med farligheter men en stor dos svett. För att förenkla för vandrare och skydda känsliga marker har länsstyrelsen byggt trappor på de brantaste partierna och spänger där marken är sank. Så bekvämt hade definitivt inte Ronja det i sagan. Några vildvittror, rumpnissar eller grådvärgar ser vi heller inte till. Däremot en hel del husbilsfolk som tagit chansen att fricampa längs grusvägen till parkeringen då den slingrar sig tätt intill en fin sjö.

Trestickland nationalpark har gott om sjöar, precis som hela Dalsland. Foto: Johan Öberg

Vill man vandra i vildmark är Dalsland perfekt. Leden genom Sörknatten naturreservat är bara sju kilometer. Ett mer rejält kraftprov är Pilgrimsleden från Vänersborg via Holms kyrka utanför Mellerud till Edsleskog, strax väster om Åmål - en tur på 100 kilometer längs en led som förr användes av pilgrimer på väg till Nidarosdomen i Trondheim.

Vildmarken väntar i Tresticklans nationalpark

Men störst dos verklig vildmark väntar den som vandrar i Tresticklans nationalpark. Med sina 30 kvadratkilometer är den södra Sveriges största väglösa och obebyggda vildmark. Här har tallskogen fått växa fritt i nära 200 år. Det har heller aldrig funnits mer än två bosättningar här i storskogen då marken är för mager för både odling och djur. Däremot finns rester av några pyttesmå järngruvor från 1700-talet.

Under vår dagstur möter vi inte mer än 30 vandrare, mest holländare, danskar och tyskar.

Terrängen i Tresticklans nationalpark är mycket kuperat och utan spänger och broar skulle det vara ytterst svårt att vandra här. Foto: Johan Öberg

Det finns tre markerade leder i nationalparken, en öst-västlig till Norge, en nord-sydlig och en rundslinga som tar en dag och som de flesta väljer.

Naturen här är mycket ovanlig i globalt perspektiv då den domineras av ett spricklandskap som uppkommit då urberg spruckit på grund av spänningar i jordskorpan. Spricklandskapet sträcker sig i nord-sydlig riktning och formar branta åsar med långsmala och blöta myrar med undersköna mossor emellan. Där berget går i dagen på toppen av åsarna ser man hur berget också är räfflat av inlandsisen.

Akvedukten i Håverud Dalslands mesta kändis

I Stora Tresticklans ljumma vatten svalkar vi av oss. Sedan en liten lunch innan vi fortsätter turen medan solen går i moln och åskmoln tornar upp sig. De som startat senare än oss riskerar att bli blöta av ett skyfall snarare än av svett.

Ett svalkande dopp i sjön Stora Tresticklan efter svettiga vandringstimmar. Foto: Johan Öberg

Vill man cykla är Dalsland också fint, fast ganska backigt så en bunt växlar eller hjälp av elmotor underlättar. Landskapet har kallats för ett Sverige i miniatyr. Men snarare är det som Sverige var förr. När man på slingrande grusvägar passerar faluröda små gårdar vid knallblå sjöar känns Dalsland lite som en resa minst 50 år tillbaks i tiden.

Både runt Åmål och runt Bengtsfors har man satsat stort på vildmarksleder för mtb-cyklister Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Dalslands mest ikoniska turistattraktion är tveklöst akvedukten i Håverud. Den är inte Sveriges enda bro för båtar men den i särklass mest kända. Akvedukten ligger intill ett före detta pappersbruk och korsar en torrlagd fors där vattnet släpps på vissa klockslag sommartid. Den har dessutom både järnvägsbro och vägbro ovan sig.

Akvedukten i Håverud är en spännande upplevelse att passera genom med kajak. Foto: Johan Öberg

Akvedukten i Håverud ingår i Dalslands kanal – ett av 1800-talets stora svenska infrastrukturprojekt. 1868 invigdes den av Karl XV efter fem års byggande - en 240 kilometer lång segelbar transportled genom flera sjösystem med 12 kilometer grävd eller sprängd kanal och 31 slussar för att övervinna höjdskillnaderna mellan Vänern och sjöarna närmast den norska gränsen.

Syftet då var att underlätta för industritransporter, som nu kunde nå Göteborg och havet via Dalslands kanal och Trollhätte kanal eller vidare till Östersjön genom Göta kanal.

Dalsland bjuder på fina kanotupplevelser

I dag är industritransporterna sedan länge borta. Sommartid används kanalen av fritidsbåtar och den smala kanalbåten M/S Storholmen gör turer på 3–5 timmar med passagerare i båda riktningarna mellan Håverud och Bengtsfors. På återvägen tar man rälsbuss. 

Eller så tar man sig fram på kanalen och över sjöar av egen kraft. Dalsland bjuder på några av världens finaste kanotupplevelser.

Tänk att få glida fram i kajak över fridfulla dalsländska sjöar. Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com

Den norra delen av det omfattande sjösystemet passar bäst för den som vill komma ut i vildmarken. Samtidigt finns det där över 100 iordningställda lägerplatser där man kan resa sitt tält. Vatten, som bör kokas, kan man ta direkt ur sjöarna.

Vackra väggmålningar i träkyrkorna

I den södra delen är det mindre vilt och tätare mellan sevärdheter, fikachanser och möjlighet att bo på hotell, i stugor eller på vandrarhem. Söker man extra mycket bekvämlighet erbjuder mysiga Baldersnäs herrgård boendepaket som inkluderar kajaker.

Även om Dalslandsresenärer kanske främst söker naturupplevelser finns det en hel del annat värt en omväg. Som de många gamla träkyrkorna med sina vackra väggmålningar. Ska man bara se en är spånklädda Fröskogs kyrka från 1730, drygt två mil sydväst om Åmål, ett bra val med väldigt fina målningar av kyrkomålaren Hans Georg Schüffner.

Fröskogs kyrka hör till de allra mest sevärda av Dalslands många fina träkyrkor. Foto: Johan Öberg

I Fengersfors, sydväst om Åmål, håller det spännande konstnärskollektivet Not Quite till i en nedlagd pappersfabrik. Här har flera av de jättestora maskinerna fått stå kvar och bli en ingrediens i den stora konstutställningen varje sommar. Sätt av rejält med tid för att uppleva all konst, äta gott i kaféets trädgård och shoppa i någon av butikerna på området.

Varje sommar ordnar konstnärskollektivet Not Quite en stor konstutställning i den gamla pappersfabriken i Fengersfors. Foto: Johan Öberg

GUIDE: 11 TIPS TILL DALSLAND

Se & göra

1. Dalslands konstmuseum – tänkvärd konst

Sevärt konstmuseum som inte ryggar för konst som kräver lite mer av betraktaren. Fri entré.
Adress: Upperud, 464 40 Åsensbruk
Mer info: dalslandskonstmuseum.se 

Fina Dalslands konstmuseum visar ofta konst som utmanar besökarens sinnen. Foto: Johan Öberg

2. Dalslands Moose Ranch – möt skogens konung

Här finns åtta älgar i olika åldrar – från kalvar till äldsten Ludwig II.
Adress: Högankas 2, Dals Ed
Mer info: dalslandsmooseranch.se 

3. Dals Rostock – anrik brunnsort

Dals Rostock är en av Sveriges äldsta kurorter. Här drack man brunn från tidigt 1700-tal till 1948. Kvar finns några fina hus och en örtagård värd en vilsam paus. Se också järnvägsstationen, återskapad i skala 1:2.
Mer info: rostock.se 

Örtagården i den forna kurorten Dals Rostock är en lisa för själen. Foto: Johan Öberg

Äta & dricka

4. Öjentorps kök – elegant middag

Baldersnäs herrgårds restaurang är även öppen för de som inte bor här – men man måste förboka. På tallriken klassiker som uppdaterats och omtolkats.
Adress: Baldersnäs 22, 660 10 Dals Långed
Mer info: baldersnas.eu/ojentorps-kok 

5. Mellanbrons Café – enkelt och bra

Kafé och restaurang mitt i Åmål där ett hårdjobbande par serverar allt från bakelser till stora matportioner med finess.
Adress: Mellanbrogatan 4, Åmål
Mer info: facebook.com/mellanbronscafeamal/ 

6. Håfveruds brasseri – mumsa rökt fisk

Vid akvedukten ligger detta stora ställe som drivs av samma gäng som har rökeriet vägg i vägg. Satsa på fisksoppa eller deras rökta fisk.
Adress: Kanalvägen 4, Håverud
Mer info: hafveruds.se 

Njut av olika sorters rökt fisk på Håfveruds brasseri. Foto: Johan Öberg

7. Restaurang Stenebygrytan – vilt på tallriken

Viltrestaurang i vackra lokaler som drivs av en fransk kock.
Adress: Steneby gård 1, Dals Långed
Mer info: dalslandsaktiviteter.se/stenebygrytan/ 

Shopping

8. Not Quite butik – utsökt konsthantverk

Här finns leksaker, konst, smycken, trädgårdsprylar, skulpturer, kläder, keramik, väskor – allt av medlemmar i nätverket Not Quite.
Adress: Fabriksvägen 2, Fengersfors
Mer info: notquite.se/butik/ 

Konstnärskollektivet Not Quite arbetar och visar sin konst i ett före detta pappersbruk där många maskiner ännu står kvar. Foto: Johan Öberg

Bo bra

9. Baldernäs herrgård – ståndsmässigt boende

Herrgården ligger i en härlig park vid Laxsjön. Ta en drink på terrassen, bada i sjön eller mys i spat. Har ofta temahelger.
Adress: Baldersnäs 22, 660 10 Dals Långed
Mer info: baldersnas.eu 

Vackra Baldernäs herrgård erbjuder många aktiviteter för sina övernattande gäster. Foto: Johan Öberg

10. Upperud 9:9 – designhotell vid vattnet

En hundraårig spannmålssilo som har blivit mysigt designhotell med balkonger över vattnet.
Adress: Upperud 9, 46440 Åsensbruk
Mer info: Upperud.se 

Upperud 9:9 är en hundraårig spannmålssilo som blivit mysigt designhotell. Foto: Gaby Karlsson/Westsweden.com

11. Örnäs camping – campa vid Vänern

Vid Vänerns strand med fint bad och promenadavstånd till centrum. har både stugor och plats för husvagnar, husbilar och tält.
Adress: Gamla Örnäsgatan , 66231 Åmål
Mer info: ornascamping.se 

Örnäs i Åmål ligger vackert vid Vänern. Foto: Johan Öberg

LÄS MER: Stor guide till ljuvliga doldisen Läckö-Kinnekulle