Sankt Anna skärgård har fina segelvatten med många öar, holmar och skär. Här finns gott om både natur- och gästhamnar.
Vid Skärgårdsbyn Mon kan man äta, bo och hyra kajak.
Restaurang Båthusen Skärgårdsbyn Mons gästhamn serverar enkel, men vällagad mat på lokalproducerade råvaror.
1 AV 3
Sankt Anna skärgård har fina segelvatten med många öar, holmar och skär. Här finns gott om både natur- och gästhamnar.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
2 AV 3
Vid Skärgårdsbyn Mon kan man äta, bo och hyra kajak.
Foto: Jörgen Ulvsgärd
3 AV 3
Restaurang Båthusen Skärgårdsbyn Mons gästhamn serverar enkel, men vällagad mat på lokalproducerade råvaror.
Foto: Jörgen Ulvsgärd

Stor guide till makalöst vackra Sankt Annas skärgård

Det bästa sättet att upptäcka den östgötska skärgården är vattenvägen, med båt eller kajak. För den som älskar vacker natur och småskalig turism är Sankt Anna skärgård ett spännande turistmål.

Jörgen Ulvsgärd

Oxelösunds stålverkssilhuett försvinner långsamt i det blå morgondiset bakom oss. Det blåser en lätt bris. Havets inneboende rytm lyfter och sänker segelbåten i korta andetag och den ljumma vinden fyller seglens buk. Vi är på väg genom Sankt Annas skärgård med strandhugg på orter som Arkösund, Tyrislöt, Skärgårdsbyn Mon och Harstena. När vi tar oss igenom det smala sundet mellan Olsöarna dyker silvertärnor i kölvattnet efter fisk för att fylla på energiförråden innan det snart är dags för den långa vägen mot Antarktis drivisbälten. 

Den gamla badorten Arkösund är östkustens svar på Sandhamn. Hit kommer båtfolk och fastlandsbor för att umgås och njuta av badliv och härliga krogbesök. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Vid rodret står den vane skepparen Janne Costelius som känner skärgården som sin egen ficka, alla dess natur- och gästhamnar och smarta segelvägar bortom den stora farleden. Skärgårdsfåglarnas rop bildar en ljudkuliss synonymt med skärgården och den följer oss när vi kommer in i lite trängre leder omgivna av kobbar och skär.

– Det är gott om grynnor och förrädiska grund i Sankt Anna skärgård. Det gör navigationen till en utmaning, säger Janne medan han håller stenkoll på GPS och prickar. Som extra säkerhet följer brorsan Owe samtidigt med på sjökortet. 

– Jag tröttnar aldrig på att segla i den här skärgården, den är så vacker och förhållandevis orörd. Att den bitvis är lite besvärlig gör den än mer intressant.

Skepparen Janne Costelius är van att segla i Östergötlands skärgård som är rik på grynnor och skär. Brodern Owe håller för säkerhets koll på sjökortet. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Den östgötska skärgården har ofta hamnat i bakvattnet av det mer glamorösa skärgårdslivet på Västkusten och i Stockholms skärgård. Men på senare år har intresset i allt högre grad riktats mot Sankt Anna kulturhistoriskt intressanta skärgård som sträcker sig från Aspöja i norr till Södra Finnö i söder, en sträcka på 17 mil. En stor del av denna övärld omfattas av naturreservat med ett rikt och unikt fågelliv. Ett flertal satsningar har gjorts de senaste åren för att få till en mer levande skärgård som gynnar både ortsbefolkning och turister. Skärgårdsbyn Mon på Norra Finnö och Arkösund dit vi nu är på väg under vår första seglingsetapp är tydliga exempel på detta.

Badgästerna trivs på holmarna i Arkösund

En labb svävar över oss i uppvindarna och några skäggdoppingar gömmer sig i strandvassen där trollsländorna jagar flugor och mygg när vi i det sneda eftermiddagsljuset sakta glider in i Arkösunds gästhamn. På badholmarnas klippor, som ligger strax intill hamnbassängen, har badgästerna brett ut sina filtar och från terrasserna på trendiga Arkö Hotell och Restaurang hörs sorlet och musiken ända ner i ruffen. I restaurangen basar kocken Thomas Hallgren som brinner för lokalproducerad okomplicerad mat med hög kvalitet på råvarorna. När vi senare på kvällen slår oss ner på terrassen serveras han oss en gösfilé med handskalade räkor och en gräddsås med ansjovis medan det smygande mörkret släcker solens ljus.

Badholmarna i Arkösund uppskattas av badgäster under sommarhalvåret. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Restaurangen har sedan ombyggnaden blivit ett allt populärare utflyktsmål och är utan tvekan ett nav i Sankt Anna skärgård. Arkösund är östkustens svar på Sandhamn dit gäster från hela östkusten kommer för att äta gott och umgås. Det är med andra ord en perfekt skärgårdsdestination med anor. Badorten blev populär bland välbeställda Norrköpingsbor redan i slutet av 1800-talet när den smalspåriga järnvägen praktiskt taget gick ända fram till båtbryggan. De så kallade textilbaronerna byggde då sina vackra sommarhus här ute. En av dessa villor är i dag Norrköpings segelsällskaps NSS klubbhus, Sveriges tredje äldsta segelbåtsklubb efter KSSS och GKSS.

Ångfartyget Svanö tar passagerare till Harstena

Nästa morgon vaknar vi av ett ovanligt motorljud. Det är ångfartyget Svanö som lägger till med passagerare som ska vidare ut till Harstena i ytterskärgården på ett dagsbesök. Den unga kvinnliga sjökaptenen manövrerar lugnt in den stora vita båten till kaj där nya passagerare kliver på. Harstena är ett populärt utflyktsmål på gränsen till Gryts skärgård. Ön är mest känd för den säljakt som bedrevs här fram till 1940-talet då sälarnas späck kokades i trankokeriet för att sedan säljas som lampolja eller vagnssmörja. Med tanke på den fräna lukten från kokeriet placerades det så långt som möjligt från fastlandet.

Ångbåten Svanö trafikerar sommartid Arkösund, Tyrislöt på sin färd mot Harstena. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Från Arkösund är det bara fyra mil landvägen in till Söderköping vid Göta kanals mynning och ungefär 20 distansminuter med båt. Många av besökarna kommer därför härifrån. Söderköping är med andra ord en utmärkt utgångspunkt för de som vill ta sig hitut. Staden lär ha varit Sveriges mäktigaste stad i nära 100 år, från 1250 och framåt enligt historikern Dick Harrison. Det var för övrigt i Söderköping som filmatiseringen av Astrid Lindgrens ”Madicken” utspelade sig, och det är en ort som man lätt kan tillbringa lite tid i, inte minst för att ta en titt på slussningarna. 

Höj en skål vid sjömärket Kejsaren

På vägen söderut mot Tyrislöt och Harstena siktar vi på övernattning i Skärgårdsbyn Mon på norra Finnö. Under molnfria skyar glider vi på slören förbi sjömärket kejsaren väster om Aspöja. Som seden bjuder utbringar vi en skål för en lycklig resa när sjömärket med guldkrona på toppen passeras. Som också seden bjuder ska skepparen hälla ut halva glaset i havet. På en varningsskylt på den gröna pricken kan vi läsa att den som skadar eller gör åverkan på kejsarens krona kommer att drabbas av evig förbannelse. 

Sjömärket Kejsaren är en mytomspunnen prick väster om Aspöja i Sankt Anna skärgård. Här ska man under passagen höja en skål för fortsatt lycklig resa. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Den gamla skutleden och den populära naturhamnen Dromhals ligger inte långt härifrån. Ju närmare vi kommer Skärgårdsbyn desto mer tätnar skärgården med ett gytter av kobbar och skär. Vid Fågelön tar vi oss in i Turmulefjärden, en smal passage mellan några klippiga tallbeklädda öar, och lyckas få den sista lediga gästhamnsplatsen.

Skärgårdsbyn har gästhus och lägenhetshotell

Hit till Mon kom det unga paret Petra och Mattias Johansson för snart 25 år sedan och hyrde då av Norrköpings Kommun området som bestod av enkla campingstugor och ett gammalt pensionat som de började renovera. Ungefär tio år senare år, 2007, köpte de området och hade planer på att renovera det gamla båthuset i gästhamnen. 

– Tyvärr var det i så dåligt skick att vi tvingades riva det och bygga nytt. I samma veva bestämde vi oss för att sluta med vår restaurang i pensionatvillan och satsa allt på det nybyggda båthuset med kafé, restaurang och konferenslokal. Tillsammans med en kompanjon byggde vi 47 gästhus som vi hyr ut och byggde ett nytt lägenhetshotell. Med grannbondens hjälp har vi dessutom fått en paddelbana i området, säger Petra Johansson.

Restaurang Båthusen Skärgårdsbyn Mons gästhamn serverar enkel, men vällagad mat på lokalproducerade råvaror. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Paret driver också en lanthandel som är öppen året runt och ordnar olika kurser för de fastboende, samtidigt som de kämpar för att byn ska få behålla sin skola där deras dotter går.

– Skärgårdsbyn är vårt skötebarn. Vi drivs av att utveckla Sankt Anna till en turistdestination av rang, samtidigt som vi vill värna om att ge lokalbefolkningen och alla åretruntboende bästa möjliga service, säger Petra medan hon förbereder kvällsmiddagen tillsammans med personalen i Båthusets restaurang.

Gästhamnen i Skärgårdsbyn Mon är populär bland båtfolket i Sankt Anna skärgård. Foto: Jörgen Ulvsgärd

I viken intill Båthuset är det febril aktivitet vid Paradisets kajakuthyrning. Eldsjälen och ägaren Anders Lindroos har hållit till i Skärgårdsbyn Mon i tio år och hjälper nu en familj med att sjösätta sina kajaker, ger instruktioner och förhållningsregler innan de sticker i väg. Familjens yngste son hanterar sin barnkajak som om han aldrig gjort något annat. 

– I dag har vi alla 100 kajaker uthyrda, säger Anders. När jag började för tio år sedan hade jag bara tio kajaker. Sedan dess har intresset för paddling bara ökat. Den här skärgården kryllar av små holmar, skär och öar och är perfekta vatten att paddla i.

Kajakklubben Paradiset i Skärgårdsbyn Mon är omtyckt bland både paddlande entusiaster och familjer. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Nästa dag bär det av mot Tyrislöt på södra Finnö, ett populärt turistmål som också kan nås både landvägen och till sjöss. Vi gör ett kortare stopp innan vi stryker genom sundet mellan Olsöarna med kurs mot Harstena. För de som kan gå in till den ön Kupa-Klint några kilometer öster om Tyrislöt kan jag rekommendera att klättra upp på toppen av kummeln med mäktig utsikt över skärgårdens gytter av små öar.

Gästhamnen i Harstena är tyvärr full, så vi seglar vidare tillbaka mot Oxelösund under härliga undanvindar. Jannes bror Owe lagar en fiskgryta under gång som vi njuter av i solen. När en Maxi 95:a en stund senare försöker passera oss väcks tävlingsinstinkten till liv. Seglen trimmas, de bästa vindstråken söks upp. På ett ögonblick har den bekväma seglingen förvandlats till ett litet tävlingsrace men med idel leenden på läpparna.

Sankt Anna skärgård har fina segelvatten med många öar, holmar och skär. Här finns gott om både natur- och gästhamnar. Foto: Jörgen Ulvsgärd

Guide: 5 tips till Sankt Anna skärgård

1. Arkösunds Hotel och Restaurang

Härlig och fräsch hotell- och restauranganläggning ute på Vikbolandet där östgötske kockprofilen Thomas Hallgren sätter stort värde på lokalproducerad mat från skogen och havet.
Mer info: arkosundshotell.se 

Terrassen på Arkösunds hotellrestaurang är populär under sommarhalvåret. Foto: Jörgen Ulvsgärd

2. Båthusets Skärgårdsbistro 

Båthuset i Skärgårdsbyn Mon serverar frukost, lunch och middag med vällagad okomplicerad mat som kan avnjutas med en vacker vy över Hållfjärden. Restaurangen är öppen året runt. Den som vill kan hyra någon av områdets gäststugor eller hotellrum i den nya hotellbyggnaden. Till Skärgårdsbyn hör också en liten lanthandel. Det finns också möjlighet att hyra cykel, roddbåt, bastu och bubbelpool.
Mer info: skargardsbyn.se/mat 

3. Tyrislöt

Tyrislöt har en liten och populär gästhamn. I byn ligger en lanthandel och ett skärgårdsmuseum. Museet skildrar skärgårdsbornas levnadsvillkor i gången tid, deras fiskemetoder och olika bruksbåtar. Här berättas också om sjöfågeljakt och gamla tiders säljakt. Ann Malmstedt som ansvarar för museet är kunnig ciceron. Från Skärgårdsmuseet i Tyrislöt utgår också en 2,5 kilometer lång vandringsled.
Mer info: tyrislotcamping.se 

4. Stegeborgs hamnkrog

Charmig skärgårdskrog som ligger vid vattnet med vy över inloppet till Göta kanal. Krogen har uteservering och servering inomhus i bästa New England-stil.
Mer info: stegeborg.se 

5. Skärgårdstur till Harstena

Skärgårdslinjen har sommartid dagliga båtturer till Harstena från Arkösund via Tyrislöt, samt mellan Fyrudden och Harstena.
Mer info: skargardslinjen.com 

Ångbåten Svanö trafikerar sommartid Arkösund, Tyrislöt på sin färd mot Harstena. Foto: Jörgen Ulvsgärd

LÄS MER: Blekinge skärgård: Här kan du paddla, vandra eller cykla