Gör en roadtrip i Småland – här är 10 sevärdheter

Isterband och ostkaka, Astrid Lindgren och Lönneberga, glasbruk och slåtterängar. Småland har blivit något av en symbol för det gamla Bonde-Sverige. Och visst lever resterna av historien kvar, men i dag bjuder Småland dessutom på modern design, ett omtalat konstmuseum, populära vandringsleder och kanske Sveriges mest gedigna kök. Allt om Resor har åkt på roadtrip i Sveriges tredje största landskap och vaskat fram tio höjdpunkter.

Anna Wahlgren

1. Cykla på Visingsö

Vackra Visingsö beskådas oftast på håll – när man färdas på E4 i trakterna av Jönköping. Den pittoreska ön – som enligt legenden skapades när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön för sin gumma att kliva över – är dock värd att stifta närmare bekantskap med. Hit tar man sig lätt med färja, och det bästa sättet att upptäcka ön är på cykel. Man kan i princip beta av hela den 14 kilometer långa ön under en dagsutflykt. Vi inleder dagen med att trampa till Brahekyrkan, som uppfördes av grevarna Brahe. Vi passerar äppelträdgårdar och idylliska sekelskifteshus. Här och var har folk ställt ut honungsburkar till försäljning – man swishar sin betalning. Större än så är inte Visingsö. Vi vänjer oss snabbt vid ljudet av stillsamt klapprande hästhovar från remmalaget, öns typiska hästdragna vagnar. 

Så småningom blir vi hungriga. Restaurang Solbacken ser vid första anblicken ut att vara en turistfälla, men här äter vi gott. Nötköttet kommer från djur uppfödda på ön och fisken från det lokala rökeriet. Pizzan bakas med mjöl från ägarnas gård, där också grönsakerna är skördade. Vi avslutar med hembakade biskvier och toscakaka och knatar upp mot Visingsborgs slottsruin och dukar upp till picknick. På andra sidan sjön syns Brahehus och Gränna. Innan färjan avgår hinner vi med en kortare vandring – lite otippat ligger en av Sveriges största sammanhängande ekskogar på Visingsö. Vandringslederna utgår från hamnen och är mellan fyra och sju kilometer långa.

Mer info: jkpg.com/sv/visingso

Slottsruinen Visingsborg på Visingsö. Foto: JOHAN WAHLGREN

2. Snöskovandring i nationalparken Store Mosse

Vi snörar på oss snöskorna, lämnar den trygga leden och kliver ut i den blöta mossmarken. Att vandra på en mosse kräver sin teknik, särskilt när det är blött i marken. Trampar man igenom kan det till och med vara lite knepigt att komma loss. Om man skulle fastna är bästa tipset att luta sig bakåt och ta hjälp av kroppstyngden. Men det ska mycket till om man ska fastna i en mosse, det är sådant som framför allt händer i sagor och skrönor, säger guiden och Naturumföreståndaren Carina Härlin. Snöskovandring är framför allt ett kul sätt att ta sig fram, och tillsammans med stavarna blir det dessutom en skön helkroppsträning.

Vi befinner oss i Store Mosse nationalpark, mellan Gnosjö och Värnamo, på västra sidan av det småländska höglandet. Det är landets största myrområde söder om Lappland som breder ut sig över 7 674 hektar, en yta motsvarande nästan 11 000 fotbollsplaner. Naturen är vackrast tänkbara, som ett Norrland i miniatyr med sjöar, kärr, tranor, älgar och örnar. 

En bra utgångspunkt för vandringar i Store Mosse är Naturum, informationscentret i mitten av nationalparken. Här finns grillplats, fågeltorn, utställningar och personal som kan parken utan och innan. Vissa leder går över spänger, andra är skogsstigar, och de varierar i längd, från några hundra meter till 14 kilometer. Svartgölsleden och Wibecksleden är rullstolsanpassade. Keps, solskydd och vatten är att rekommendera – att vandra på mossen en solig sommardag är som att gå i öknen. Om det i stället regnar och blåser kan det bli rejält kallt. På hösten och vintern är dessutom spängerna ofta glashala, då är tipset att ha kängor med dubbar. 

Mer info: sverigesnationalparker.se/park/store-mosse-nationalpark

Store Mosse nationalpark ligger mellan Gnosjö och Värnamo. Foto: JOHAN WAHLGREN

3. Upplev konst- och designmuseet Vandalorum

I jättelika, rödmålade lador inom synhåll från motorvägen tronar Vandalorum – ett av Sveriges mest intressanta konstmuseer. Det strategiska läget i utkanten av Värnamo, där E4 och riksväg 27 möts, bidrar till att många förbipasserande spontant tittar in på en utställning, eller bara för att äta lunch. 

Här visas utställningar av framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella. Byggnaderna – de fyra ladorna – är en del i upplevelsen. Den italienske arkitekten Renzo Piano har hämtat inspiration från den gigantiska torklada som en gång i tiden låg här. Att utgå från lokala material och byggnadstraditioner var viktigt i uppförandet av museet. Här finns också en populär designstudio för barnen, en trevlig museibutik och förstås restaurangen Syltan – som förra året blev utnämnd till bästa vägkrog utmed E4. 

Just nu visas tre fina utställningar på Vandalorum, bland annat en om systrarna Jobs (till och med maj 2021) och en om den belgiske konstnären Éric van Hove (till och med den 7 mars 2021). Den som är nyfiken på lokal konst ska rikta in sig på den lada som rymmer Smålands Konstarkiv, vars utställningar främst lyfter fram konstnärer med koppling till Småland. 

Mer info: vandalorum.se

Vandalorum är ett av Sveriges mest intressanta konstmuseer. Foto: JOHAN WAHLGREN

4. Besök inspelningsmiljöer från Astrid Lindgren-filmerna

Hoppa upp på Pippis häst, handla i affären på Saltkråkan och besök doktorns mottagning i Mariannelund där Emil hamnar när soppskålen har fastnat på huvudet. I Filmbyn Småland har inspelningsmiljöerna i Astrid Lindgren-filmerna återskapats. Så här såg det ut i filmerna, med dåtidens filmutrustning inkluderad. Museet är underhållande för barn, men kanske får vuxna – som är uppvuxna med filmerna och kan de flesta replikerna utantill – ut ännu mer av besöket. 

Att Filmbyn Småland, med fokus på Astrid Lindgrens filmer, ligger just här, mitt emellan inspelningsplatserna Katthult och Bullerbyn, är förstås ingen slump. Det var i Gibberyd utanför Rumskulla och i Mariannelund som filmerna om Emil i Lönneberga spelades in i början av 1970-talet. Produktionen engagerade hela bygden, och många ortsbor bidrog med rekvisita och medverkade som statister. 

Vi vill ha mer av Astrid Lindgren och beger oss ut på en guidad tur för att besöka inspelningsplatserna runt om i bygden. Vi cyklar på bekväma Pilencyklar, som förstås är tillverkade i Småland, med en handvävd trasmatta på pakethållaren. Det här är inget cykelrace, utan vi varvar trampandet med fikapauser. Vi breder ut våra trasmattor och dricker kokkaffe och äter nybakade bullar från Stjernbergs skafferi. Guiderna, Carina Engqvist och Carina Eldåker, kan sin Astrid Lindgren utan och innan och underhåller oss med berättelser ur filmhistorien. Katthult och Bullerbyn är förstås de mest kända inspelningsplatserna, men vi passerar också Mariannelunds folkhögskola som var huvudinspelningsplats för Katthults inomhusmiljö, och företagslokalerna på Norra gatan 4 och 6 som utgjorde inspelningsplats för Snickarboa och doktorns mottagning i Mariannelund. Det finns flera cykelturer att välja mellan, från 13 till 65 kilometer långa. Den som vill ha minimalt med backar väljer Mariannelundsturen, den som vill ha mest utmaningar på kortast sträcka väljer Katthultsturen. Den som har egen cykel och inte vill hänga med på en guidad tur kan ladda ner kartor och inspelningsplatser på Cykla i filmlandskapet Smålands hemsida.  

Mer info: filmbyn.se, cyklaifilmlandskapetsmaland.se

I Filmbyn Småland har inspelningsmiljöerna i Astrid Lindgren-filmerna återskapats. Foto: JOHAN WAHLGREN

5. Stadsvandring i unika trästaden Eksjö

Kullerstenar, oregelbundna gränder och sneda hus. Trästaden i Eksjö bjuder på 400 år av välbevarad byggnadshistoria. Den som är det minsta historieintresserad ska absolut gå på stadsvandring med guide. Gamla stan med sina byggnadsminnen anses i dag vara ett av Europas bästa exempel på en bevarad sammanhållen trästad. I den idylliska stadskärnan finns över femtio kulturminnesmärkta trähus. Några hus uppfördes redan på 1600-talet, och i princip hela Gamla stan är K-märkt. Guiden visar oss flera innergårdar som är öppna för allmänheten. De säger mycket om hur livet en gång levdes i Eksjö.

Mer info: visiteksjo.se

Trästaden i Eksjö bjuder på välbevarad byggnadshistoria. Foto: JOHAN WAHLGREN

LÄS MER: Vättern runt – smultronställen du inte ska missa 

6. Frossa i äppelmust hos Rudenstams

Uppe i Äppledalen, precis norr om Huskvarna, har man den bästa utsikten över Vättern och de vidsträckta äppelodlingarna. De långa, prydliga raderna av äppelträd påminner om vinodlingar, det känns nästan som att man befinner sig i en bergsby i Italien. En av alla äppelodlare i området runt samhället Kaxholmen är familjen Rudenstam. De tillverkar äppelmust i alla dess former, och i gårdsbutiken säljs bland annat egenodlade jordgubbar, vinbär och bigarråer – utbudet växlar förstås med säsong. 

Mer info: rudenstam.se/gardsbutik

Familjen Rudenstam tillverkar äppelmust i alla dess former. Foto: JOHAN WAHLGREN

7. Lär känna John Bauer på Jönköpings läns museum

Konstnären John Bauer spelar huvudrollen på Jönköpings läns museum. I samlingarna finns mer än tusen av hans verk, och flera av de mest kända visas i en permanent utställning. Utställningen ”Följa John”, som vänder sig till både barn och vuxna, närmar sig John Bauers konstnärskap på ett annorlunda och lekfullt sätt. Här finns utklädningskläder till barnen, medan kärleksbreven mellan John Bauer och hans hustru Ester kanske mest intresserar vuxna. I den guidade visningen lär vi oss mer om John Bauers fascinerande liv. Om det till en början passionerade, men senare så olyckliga, äktenskapet, om hur han och hustrun Ester slår sig ner i de trolska omgivningarna i Bunn, och om det tragiska slutet då hela familjen omkommer i en båtolycka på Vättern. 

Mer info: jonkopingslansmuseum.se

Mycket att se på Jönköpings Läns Museum. Foto: JOHAN WAHLGREN

8. Åk på kanaltur i John Bauer-land

Att sakta glida fram i en vacker mahognybåt i de trolska miljöer där konstnären John Bauer fann sin inspiration är en närmast drömlik upplevelse. Smala kanaler, näckrosor, mossbeklädda stenar och täta skogar där tunna ljusstrålar precis klarar av att ta sig igenom grenarna … Och tystnad. Det är bara trollen och älvorna som saknas. 

För snart tjugo år sedan köpte skepparen Sigge Axelsson träbåten som han lät döpa till M/S Bauer och började köra trolska båtturer på sjöarna Bunn, Ören och Kvarnsjöarna. Turen startar i det lilla samhället Bunnström i Bunns norra ända, och vi färdas söderöver mot den näckrosfyllda kanalen som leder till Ören. På sina håll är kanalen nästan igenvuxen, och då och då ber Sigge oss att ducka. Broarna är låga, och den som inte har koll riskerar att slå i huvudet. Men det är så mycket drama det blir på den här idylliska, rogivande och nästan tre timmar långa, turen. Sigge underhåller med små anekdoter om bygden och berättar om John Bauers liv. Turen avgår varje dag under sommaren, och det är säkrast att förboka. 

Mer info: trolska.se

Åk på trolsk båttur i John Bauer-land. Foto: JOHAN WAHLGREN

9. Besök designmeckat Värnamo

Värnamobygden är känd för sina möbeltillverkare, formgivare och konstnärer. Möbelindustrin tog fart för att åkrarna var svåra att bruka på grund av all sten, och jordbrukarna började i stället se skogens och hantverkets möjligheter. Här ligger Bruno Mathsson Center och hans föräldrahem som i dag fungerar som utställning. Året runt kan man boka guidade visningar och bland annat skåda hans vilstolar av limmat böjträ. Också möbelföretaget Källemo, med showroom mitt i Värnamo, är ett populärt besöksmål. En designrunda i Värnamo bör dessutom inkludera de konstnärliga bänkarna utmed ån Lagan, samt den berömda Rutan, den vitmarkerade kvadraten mitt i centrum som också är själva utgångspunkten i Ruben Östlunds film ”The square”. 

Mer info: värnamo.se

Möbelformgivaren Bruno Mathssons föräldrahem fungerar som utställning i Värnamo. Foto: JOHAN WAHLGREN

10. Lär känna Gränna bortom polkagrisarna

Gränna har varit ett populärt turistmål sedan 1920-talet, och delvis är det förstås polkagrisarna som har lockat. Än i dag finns här ett dussintal polkagrisbagare, men Gränna har mer att erbjuda än rödvitrandiga godsaker. Tipset är att lämna turistgatan och att promenera runt bland den välbevarade träbebyggelsen. Vackert är det också nere vid Vätterns strand – här finns en fin strandpromenad, färjor till Visingsö och en fiskaffär där man bland annat kan köpa färska kräftor till ett bra pris (när det är säsong). Grännaberget, med en rad olika vandringsleder, är ändå favoriten. Mysigast är att ta trappan, från Södra Parken, med sina 243 trappsteg upp på berget. Härifrån har man utsikt över hela södra Vättern. 

Mer info: granna.jkpg.com

Gränna ligger vackert vid Vättern. Foto: JOHAN WAHLGREN

LÄS MER: Glasriket i Småland – här är allt spännande du kan göra 

GUIDE: SMÅLAND

ÄTA & DRICKA

Grenna Hotel

Kökschefen Martin Karlsson – som också är professionell musiker och har turnerat Sverige runt med landets mest framstående artister – har gått till semifinal i 2020 års version av kock-SM i professionell matlagning. Här äter vi resans bästa mat. Det är mer fine dining än husmanskost, och de flesta råvarorna är från trakten. Rödingen rekommenderas, likaså den hemgjorda versionen av Magnumglasspinnen. 

Adress: Ribbagårdsgränd 11, Gränna, grennahotell.se

Skogen Småland, Filmbyn

”Köttbullar, köttbullar, ge mig mera köttbullar…” Vi befinner oss i Astrid Lindgren-land och självklart är det just köttbullar som dominerar menyn i Filmbyn. Och vilka köttbullar. Köttet kommer från en närbelägen gård, och svampen i svampsåsen har plockats i skogarna runt omkring. Husmanskost när den är som bäst till det facila priset av 109 kronor.

Adress: Spilhammarvägen 4, Mariannelund, filmbyn.se/cafe-2

Restaurang Syltan på Vandalorum

Med sitt strategiska läge mellan E4 och riksväg 27 har konstmuseet Vandalorum blivit ett populärt matstopp. Krogen har flera gånger funnits med på listor över Sveriges bästa vägkrog och utsågs dessutom till Årets kulturrestaurang 2018. Till Vandalorum åker man alltså inte bara för de omtalade utställningarna. Det småländska arvet manifesteras i ostkakan och i Hugos isterband. ”Fräscht, hembakat och vällagat” är omdömet i White Guide som i senaste utgåvan gav Syltan betyget Mycket god klass. Barnen äter alla rätter till halva priset. Missa inte bakverken. Biskvier, citronmarängpaj och toscamazariner – självklart är allt hembakat.

Adress: Skulpturvägen 2, Värnamo, vandalorum.se/sv/cafe

Klassiska isterband på Vandalorum. Foto: JOHAN WAHLGREN

Madame

Franskt brasseri och kafé med eget bageri inrymt i Gummifabriken i centrala Värnamo. Klassisk meny med både svenska och franska rätter. Allt från moule marinière och croque monsieur till husets egen Burgare Madame – tillverkad av kött från pensionerade kossor vid närbelägen gård. 

Adress: Jönköpingsvägen 15, Värnamo, madame.se

Bauergården

I idylliska Bunn, mellan Gränna och Jönköping, mitt i John Bauer-land, ligger Bauergården. En bas för semester och friluftsliv – här passerar till exempel John Bauerleden. Men här kan man också äta god mat. Vi är hungriga och beställer Bauergårdens berömda räkmacka. Den stora versionen. Det visar sig vara en gigantisk hålkaka med en riklig mängd räkor, picklad lök och kockens hemgjorda majonnäs. Folk från hela bygden åker till Bauergården för just räkmackan. Ostkaka från Prästgårdens mejeri i Lommaryd rekommenderas också. 

Adress: Bunn, mellan Gränna och Jönköping, bauergarden.se

BO BRA

Amalias hus

Gård med sju fastigheter som uppfördes 1769 och som bland annat fungerat som tullhus. I slutet av 1800-talet flyttade Amalia Eriksson, hon som uppfann polkagrisen, in. I dag rymmer gården ett idylliskt boutiquehotell med klängrosor, egen äppellund, kakelugnar på rummen och pampig matsal. Dubbelrum från cirka 1 890 kronor inklusive frukost. 

Adress: Brahegatan 2, Gränna, amaliashus.se

Vaxblekaregården

Modernt boende i ett av Eksjös äldsta hus. Här har olika hantverkare bott genom åren. 1834 grundades ett vaxblekeri på gården – därav namnet. På 2000-talet byggdes gården om till hotell. Härlig innergård och personligt inredda rum. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor inklusive frukost. 

Adress: Arendt Byggmästares gata 8, Eksjö, vaxblekaregarden.com

Scandic Värmamo

Designhotell och funkisbygge i sju våningar. På femtiotalet beskrevs det nya, djärva stadshotellet som ett av ”Europas modernaste”. Den danska arkitekten Bent Jørgen Jørgensen hade velat skapa ett framtidshotell som bland annat utmärkte sig för den stora, runda trappan. Det var dock hissen som skapade mest uppmärksamhet bland ortsborna. På femtiotalet besökte Värnamoborna hotellet för att – åka hiss. Hotellet hade då stans första och enda hiss, och originalhissen finns kvar än i dag. Numera är hotellet anslutet till Scandickedjan, men inredningsdetaljerna från femtiotalet är bevarade. Hotellet samarbetar med möbelföretagen Bruno Mathsson, Källemo och Jonas Ihreborn, som har inrett hotellets sviter. Dubbelrum från cirka 1 200 kronor. 

Adress: Storgatsbacken 20 E, Värnamo, scandichotels.com/varnamo

Grenna Hotell

Anrikt hotell dit skygga Greta Garbo då och då lär ha tagit sin tillflykt. Bland de 30 individuellt inreda rummen – räkna med medaljongtapeter, kakelugnar och udda möbler – finns ”Greta Garbos rum” med fantastisk utsikt över Vättern. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor. 

Adress: Ribbagårdsgränd 11, Gränna, grennahotell.se

Läs mer: visitsmaland.se

Rum i anrika Grenna Hotell. Foto: JOHAN WAHLGREN

LÄS MER: 10 charmiga pensionat – för dig som vill upptäcka Sverige