Under försommaren lockar Munkängarna med ramslök.
1 av 2: Under försommaren lockar Munkängarna med ramslök. Foto: Anna Wahlgren
Guckuskon, den fridlysta och rödlistade rariteten, kan skådas i Hjelmsäter under blomningen, cirka två veckor i juni.
2 av 2: Guckuskon, den fridlysta och rödlistade rariteten, kan skådas i Hjelmsäter under blomningen, cirka två veckor i juni. Foto: CECILIA ODLIND

10 vackra stopp vid Vänern: bästa guldkornen

Här finns allt man kan begära – pittoreska fiskelägen, fina vandringar i naturreservat, utmärkta fiskkrogar, dramatiskt rev och sagolika stränder. Ändå är Läckö-Kinnekulle är lite av en doldis. Åk hit – innan alla andra gör det. 

1. Vandra på Kinnekulle

”En plats bland de märkvärdigaste i riket”. Så beskrev blomsterkungen Carl von Linné Kinnekulle. Och Kinnekullehajpen verkar hålla i sig. För några år sedan utnämnde Sveriges Naturs läsare berget till en av Sveriges vackraste platser. 

Kinnekulle är södra Sveriges högsta berg, och stora delar av berget är naturreservat. Den 45 kilometer långa Kinnekulleleden är bergets pulsåder, och att vandra är nog det bästa sättet att ta sig an området. På toppen av berget befinner man sig 263 meter över Vänerns yta, och kan njuta av vackra vyer över både sjö och landskap.

För den som inte hinner avverka hela leden rekommenderas sträckan mellan Hällekis och Trolmen. Etappen är elva kilometer lång, men den tar sina timmar – det är mycket att se och fota längs vägen. Stora stenbrottet till exempel. Det fyrtio meter djupa stenbrottet är en av Kinnekulles mest besökta sevärdheter. Vattnet är påtagligt turkosfärgat och inte för inte kallas brottet för Sveriges Grand Canyon. Det är tjusigt att skåda på håll, då syns de olika lagren av kalksten, men det är också populärt att grilla och fika nere vid vattnet. 

När man är vid stenbrottet ska man också passa på att göra en avstickare ner till Munkängarna (ta trappen vid stigen som är till höger om leden om man går mot Trolmen). Det här är Sveriges ramslöksmecka nummer ett (se nästa tips). 

Ett givet lunchstopp på vandringen är Hellekis Trädgårdscafé & kök. Ett tips till den som vill ha mer av Kinnekulle är att ta sig upp i det 19 meter höga Utsiktstornet vid Högkullen. Vid klart väder ser man åtta, nio mil.

Kinnekulleleden bjuder på variationsrik natur - genom lummiga lövskogar, över blomstrande betesmarker och över vackra klippor. Foto: Anna Wahlgren

2. Munkängarna och ramslöken

Om Medelhavsköket har sin vitlök så har Kinnekulle ramslöken. Under försommaren vallfärdar folk till Munkängarna för att titta och lukta på ramslöken som liksom bildar en grönvit matta av blad och blommor. Ramslöken är sällsynt i stora delar av Sverige, men här finns den i parti och minut. Många restauranger och kaféer riktar in sig på den åtråvärda löken när det är säsong. Ramslökssoppa, ramslökspaj, dressing med ramslöksolja – ramslöken dyker upp överallt. Munkängarna har blivit synonym med ramslök, men Västerplana storäng är ännu en naturskön plats att skåda den blommande löken. 

Men allt handlar inte om ramslök. Kinnekulle är en plats där ovanligt många naturtyper finns samlade. Lövskog, granskog, lundar, ängar, hagar och alvar. Coolast är nog guckuskon, Sveriges egen förnäma orkidé. Blomman saknar nektar men ”läppen” fungerar som en tillfällig fängelsehåla för insekter som hittar ut efter en stund – då fulla med blommans pollen. Den fridlysta och rödlistade rariteten skådas i Hjelmsäter. Man svänger upp mellan ladugårdarna på en liten grusväg. Några hundra meter upp finns en parkering. Blomningen är kortvarig, cirka två veckor i juni, så det gäller att passa på. 

Under försommaren lockar Munkängarna med ramslök som bildar en grönvit matta av blad och blommor. Foto: CECILIA ODLIND

3. Sveriges vackraste tågbana

Ett stort plus med Kinnekulle är att området är lätt att nå med kommunala färdmedel. Kinnekullebanan (den finaste delen är mellan Mariestad och Lidköping) blev för några år sedan utsedd till Sveriges vackraste tågresa. Den enkelspåriga järnvägen binder samman småbyarna med Vänern och lättillgängliga naturreservat. Ett pärlband av pittoreska tågstationer breder ut sig längs vägen. Finast är nog Trolmen, med stationshus från 1895. Ett litet lånebibliotek och flera decenniers gammalt klotter på stationsväggarna bidrar till stämningen. Har man tur råkar Nisse Nyqvist, som bor i grannhuset och vars pappa var stins, finnas i närheten. Han kan områdets historia som ingen annan. 

Ett utflyktstips är att hoppa på tåget vid Trolmen, och åka två stationer till Hällekis, en tågresa under tio minuter. Och sedan vandra Kinnekulleleden tillbaka till Trolmen. I turistbroschyrerna föreslås ibland att man ska göra tvärtom, börja vandra i Trolmen och ta tåget tillbaka från Hällekis. Men då har man ju en tågtid att passa, det är smartare att inleda med tågresan. 

För den som vill tågluffa är tipset att köpa ett tredagarskort på Västtrafik (400 kronor) så kan man hoppa av och på tåget som man vill. I mån av plats får även cykeln följa med.

Kinnekullebanan utsågs för några år sedan till Sveriges vackraste tågresa. Foto: Anna Wahlgren

4. Forshems gästgivaregård

Forshem har anor långt tillbaka i medeltiden, och är ett av landets äldsta bevarade gästgiverier. Redan på 1500-talet fanns det ett gästgiveri i Forshem. På den tiden var gästgivargårdarna en samlingspunkt för ortsbefolkningen. Så är det faktiskt än i dag. Musikkvällarna och sommarbufféerna lockar halva nejden till krögarparet Stefan och Mia Johanssons trädgård. Men hit kommer också folk för att äta de säsongsbetonade avsmakningsmenyerna. 

Stefan är kock i fjärde generationen, och firar i år 30-årsjubileum som gästgivare på Forshem. Han är flerfaldigt prisbelönad för sin matlagningskonst och, kanske ännu mer, för sitt engagemang för det lokala köket. Inte minst har ramslöken blivit hans grej. 

För bara några decennier sedan fanns det ingen riktig tradition att äta ramslök, men det ville Stefan ändra på. Forshem var tio år före finkrogarna i storstäderna med att ha ramslök på menyn. Under våren och sommaren syns löken i de flesta rätterna. Hela personalen är engagerad i lökplockningen (det är dock inte tillåtet att plocka ramslök i naturreservaten) under några hektiska vårveckor. Det är bladen man plockar, för att kunna bereda pesto, oljor och sillinläggningar. En klassiker på gästgivargården är ramslökssoppan med vaktelägg. I butiken säljs ramslök i alla dess former – ramslökspesto, ramslöksknäcke, ramslöksolja.

Stefan Johansson på Forshems Gästgivaregård såg till att ramslök hamnade på menyn. Foto: CECILIA ODLIND

5. Lundsbrunn Resort & Spa 

Redan på 1700-talet reste folk till Lundsbrunn för att vila och läka. Vattnet ur brunnskällan ansågs vara nyttigt för hälsan och besökarna rekommenderades att dricka litervis av det mineralrika vattnet, samt att ta stärkande promenader runt brunnen. Ett tag fungerade Lundsbrunn som flyktingförläggning, men nu vill man återigen tillbaka till rötterna. De gamla byggnaderna i den forna kurorten har renoverats, moderniserats och hela stället har bytt namn till Lundsbrunn Resort & Spa.

Brunnen är en fin och vilsam utgångspunkt för utflykter. Många gäster vill vandra och Lundsbrunn har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa. Dessutom finns både en padelhall och golfbanan Lundsbrunn GK, som blivit utnämnd till ”Årets golfklubb 2021” i närområdet. 

Ett stort plus med Lundsbrunn är maten, som håller oväntat bra kvalitet. Brödet är hembakat och råvarorna från området. Också frukosten, med sina ingefärshots och blåbärssmoothies, rekommenderas. 

Lundsbrunn Resort & Spa har skräddarsydda vandringspaket med förslag på rutter inklusive lunchmatsäck och tillgång till spa.

6. Falkängens hantverksby i Hällekis

I den här natursköna och historiskt intressanta gamla bruksmiljön gömmer sig ett riktigt hantverksmecka. Byn består av åtta hus, alla från förra sekelskiftet, som tidigare fungerade som arbetarbostäder för anställda vid cementfabriken. Numera rymmer husen hantverkskollektiv. I ett tiotal charmiga, små butiker säljs allt från tomatplantor till stickade vantar med avancerade mönster. Hantverket håller hög kvalitet, och för den som är van vid Stockholmspriser är det dessutom prisvärt. Här finns också en kaffestuga.

7. Hindens rev

Den supersmala udden Hindens rev är ett av områdets mest populära utflyktsmål. Det är en fem kilometer lång landremsa rätt ut i Vänern. Revet är mellan 25 och 100 meter brett och når som högst 21 meter över Vänern. Sedan minskar höjden successivt och till slut försvinner revet under vattenytan, men fortsätter att breda ut sig i form av ett undervattensrev. Revet dyker upp igen på Dalslandssidan, och där kallar man det för Hjortens udde.  

Jag hade föreställt mig att jag skulle vandra på en smal remsa av sand, men i princip hela leden löper genom skogen. Först när man är framme vid revets slutpunkt öppnar det upp sig. Från parkeringen ut till revets slut är det ungefär fyra kilometer. Under de vindpinade tallarna gömmer sig små stränder, så var redo med badkläder och eventuellt badskor. Vid revets början ligger populära Svalnäsbadet, också känt som Vänerns Riviera. 

Udden Hindens rev är en fem kilometer lång landremsa rätt ut i Vänern. Foto: Anna Wahlgren

8. Läckö slott

På en klippa vid Vänern tronar sagolika Läckö slott. Från början var det här en strategiskt placerad försvarsborg, men så småningom byggde Magnus Gabriel De la Gardie sitt kära barockslott. Slottet är omgivet av vatten på tre sidor, det går nästan inte att föreställa sig en vackrare plats. Hit vallfärdar folk från hela Sverige för att ta del av utställningarna, miljön och inte minst musiken – på slottet anordnas ofta musikkvällar och konserter. 

Min slottsfavorit är ändå trädgården, som är snillrikt utformat av trädgårdsmästare Simon Irvine. I trettio år har han grävt, planterat och vårdat trädgården, som är omgärdad av vita stenmurar. Trädgården har gjort sig känd som en utställningsträdgård med en ny, unik design varje sommar. Men sedan några år jobbar teamet med att omvandla trädgården till den köksträdgård som den en gång i tiden var ämnad för. Simon Irvine, eller någon av medarbetarna, hänger ofta i trädgården och berättar gärna om hur de jobbar. Den som vill provsmaka vad trädgården har att erbjuda ska bege sig till närbelägna restaurang Hvita Hjorten.  

Bästa utsikten över slottet har man om man promenerar på halvön som ligger väster om slottet. Ett tips är att vandra Roparudden, en vacker, lättillgänglig led – blåmarkerad och fyra kilometer lång. Den går genom bergsterräng och härifrån har man fin utsikt över Vänern, Kinnekulle – och inte minst Läckö slott. Perfekt morgonjogg eller kvällspromenad om man bor på Naturum. 

På en klippa vid Vänern ligger vackra Läckö slott, omgivet av vatten på tre sidor. Foto: Anna Wahlgren

9. Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset 

Runtom i Sverige finns ett trettiotal naturum. De ska fungera som en port till naturen och bidra med kunskap och inspirera till utflykter i närområdet. Granne med Läckö slott ligger ett av få naturum som både fungerar som besökscenter och hotell – och här finns dessutom den prisbelönta restaurangen Hvita Hjorten. 

Det är verkligen natur, design, mat och estetik i en underbar förening. Härifrån arrangeras båtexpeditioner och kajakturer i Vänerskärgården, och här jobbar biologer som kan ge tips om vandringar och familjeutflykter. Rummen ligger på övervåningen, hälften vetter mot Vänern, hälften mot trädgården. Hela platsen andas omsorg om detaljerna. På frukosten serveras delikatesser som nybakad blåbärspaj, äppeljuice från närområdet, overnight oats och rawfoodbollar – allt serverat på vackert Iittala- och Marimekkoporslin. 

Missa inte att boka bord på populära Hvita Hjorten. Här serveras mat från de närbelägna skogarna och markerna, och fisk från Vänern förstås. Här finns ingen fast meny, utan dagens skörd och fångst avgör hur rätterna ska utformas. Abborre serveras ofta, likaså kött från någon av granngårdarna. Och alltid en vacker sallad och grönsaker. Kockarna arbetar tätt tillsammans med slottets trädgårdsmästare Simon Irvine. 

Trädgårdsmästaren på Läckö slott Simon Irvine samarbetar med kockarna på Hvita Hjorten. Foto: CECILIA ODLIND

10. Spikens fiskehamn

Vid Spikefjorden ligger Spiken, som är Vänerns, ja, till och med norra Europas största insjöfiskehamn. Här har fisket alltid spelat huvudrollen. Så än i dag. Ett tiotal yrkesfiskare har numera Spiken som hemmahamn. En del av fiskefångsten säljs på fiskeauktionen i Göteborg, men större delen av fångsten lämnar aldrig Spiken. 

Från bodarna luktar det rökt fisk, och ute på piren kan man köpa skaldjurspizza och baguetter fyllda med skaldjursröra. Till Spiken vallfärdar folk för att köpa fisk direkt från Vänerfiskarna. Många gäster är ute efter abborren, andra Vänerspecialiteter är gös, lake och gädda. Men det är löjrommen, lika fin som Kalixditon, som är sjöns verkliga guld. Under hösten fiskas den åtråvärda siklöjan, från vilken Vänernlöjrommen kommer. 

Produktionen av löjrom har stigit kontinuerligt sedan mitten av sextiotalet, numera produceras varje år tiotals ton Vänerlöjrom här i Spiken. Det är ett riktigt hantverk där rommen kläms ur fisken för hand och därefter vispas, sköljs, torkas och saltas. Det är ett pillgöra, och det krävs ett tiotal fiskar till den klick rom som serveras på tallriken, berättar krögare Petter Nordgren, som driver White Guide-omnämnda Restaurang Sjöboden. Han är född och uppvuxen i Spiken, hans pappa Stig var yrkesfiskare och en av dem som utvecklade Vänerns löjrom, som för bara några decennier sedan inte togs tillvara.

Den som vill slå sig ner och äta en riktigt bra fiskmåltid ska styra stegen mot just Sjöboden. Färsk fisk från Vänern dominerar menyn. Abborrfiléerna – som har fiskats av Anders Jonsson och serveras med dillkokt färskpotatis, brynt smör och rårörda lingon – rekommenderas.  

Men allt handlar inte om fisk i Spiken. Här är mysigt att bara strosa runt, äta glass och titta på båtar. Här finns också flera fina hantverksbodar och vintagebutiker. Jag lämnar fiskehamnen med skålar till min gamla Kokaservis och nya solhattar. 

Restaurang Sjöboden serverar den åtråvärda löjrommen från Vänern. Foto: CECILIA ODLIND

LÄS MER: Ölands guldkorn – för dig som vill ha lugn och ro 

GUIDE: LÄCKÖ/KINNEKULLE

BO BRA

1. Lundsbrunns Spa & Resort, i Lundsbrunn

Modernt spa i gammal kurort. 

Pris: Dubbelrum från 1 240 kronor per natt inklusive frukost. 

De gamla byggnaderna i den forna kurorten har renoverats och bytt namn till Lundsbrunn Resort & Spa.

2. Naturum Vänerskärgården Victoriahuset, vid Läckö slott

Granne med slottet. Perfekt utgångspunkt till Vänerskärgården. 15 fina rum, inredda med naturmaterial. Hälften har utsikt mot Vänern, hälften mot trädgården. 

Pris: Dubbelrum från 1 290 kronor per natt inklusive frukost.

På Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset jobbar biologer som kan ge tips om vandringar och familjeutflykter. Foto: CECILIA ODLIND

ÄTA GOTT

3. Forshems Gästgivaregård, i Forshem

Sveriges äldsta gästgivaregård, vid foten av Kinnekulle och vid Vänerns södra strand. Erbjuder måltidsäventyr, en avsmakningsmeny, i riktig slowfoodanda (för 765 kronor). Öppet från påsk till jul. 

Krögarparet Stefan och Mia Johanssons på Forshems Gästgivaregård lockar med säsongsbetonade avsmakningsmenyer, men även musikkvällar i trädgården. Foto: Anna Wahlgren

4. Hvita Hjorten, vid Läckö slott

Prisbelönt krog som ligger granne med Vänern och med utsikt över Läckö slott. Kort meny som skiftar för dagen. Kockarna jobbar tillsammans med trädgårdsmästaren i slottsträdgården, så räkna med mycket grönt.  

5. Mellbygatans, i Lidköping

Känd för sin råbiff och sitt innovativa kök. Här finns dessutom över hundra sorters hantverksöl att välja mellan. En varm sommarkväll rekommenderas den lummiga innergården. 

På Mellbygatans i Lidköping finns över hundra sorters hantverksöl att välja mellan. Foto: CECILIA ODLIND

6. Restaurang Sjöboden, i Spikens fiskehamn

Genuin fiskkrog med råvoror – också kött, ost och vegetariskt – från närområdet. På menyn syns till exempel vänerlöjrom och smörsteka abborrfiléer från samma sjö. Ägaren är född i Spiken, hans pappa var fiskare, och den numera stilrena krogen är inhyst i släktens gamla sjöbod. 

Frida Nordgren serverar läckerheter på restaurang Sjöboden i Spikens fiskehamn. Foto: Anna Wahlgren

7. Hellekis Trädgårdscafé & kök, Hällekis

Soppor, pajer, rejäla bullar och matiga smörgåsar. Ät i växthuset eller i den vackra trädgården.  

Jasmine Johansson, på Hellekis trädgårdscafé & kök, har bakat rabarberpaj. Foto: Anna Wahlgren

SHOPPA

8. Hantverksbutiken i Spiken, i Spikens fiskehamn

I den gulliga, lilla fiskehamnen finns inte bara rökerier och krogar, utan också en hel del hantverk från lokala konstnärer och hantverkare.  

9. Falkängens hantverksby, i Hällekis

Kvalitetshantverk i historisk miljö. 

I Falkängens hantverksby i Hällekis kan man hitta kvalitetshantverk i historisk miljö. Foto: CECILIA ODLIND

HÄR KAN DU FÅ MER TIPS

Ladda ner apparna ”Läckö Kinnekulle” (med kartor, tips på vandringar och evenemangskalender) samt ”Västtrafik To Go” (här kan man köpa biljetter och kolla tågtiderna till Kinnekullebanan).

LÄS MER: 12 svenska öar du måste besöka 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!