Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Härligt glid mot Friibergh, efter en visit vid Wiks slott.
Härligt glid mot Friibergh, efter en visit vid Wiks slott.
Härligt glid mot Friibergh, efter en visit vid Wiks slott.
Den släta isen vid Friibergh lockar till än mer åkning.
Den släta isen vid Friibergh lockar till än mer åkning.
Den släta isen vid Friibergh lockar till än mer åkning.
1 AV 2
Härligt glid mot Friibergh, efter en visit vid Wiks slott.
Foto: Lasse Modin
2 AV 2
Den släta isen vid Friibergh lockar till än mer åkning.
Foto: Lasse Modin

Glidartur på Mälaren med fika och herrgårdsmys

Vattenvägen mellan Uppsala och Sigtuna bjuder på vild natur, medeltida slott, stilfulla herrgårdsboenden och ljuvlig mat. Det goda glidet får man på köpet - när isen väl lagt sig.

Cenneth Sparby

Minusgrader och flödande sol. Stora delar av Mälaren har äntligen fått ett fint och stabilt istäcke inför de kommande sportlovsveckorna, som gör att vi skridskoåkare stortrivs.

Nu är det definitivt läge för en vilsam helgtur, med boende på herrgård och hotell längs vägen.

Utgångspunkten för vår färd är Skarholmen vid Fyrisåns mynning och Ekolns norra strandlinje. Mälarviken ligger strax söder om Uppsala, vars vattenväg leder vidare mot Sigtuna och Stockholm.

Sigtuna Stadshotell, designhotell med mer än hundraåriga anor. Foto: Cenneth Sparby

Det är en bitande kall fredagsförmiddag, med endast ett fåtal åkare i sikte. En grupp skrinnare från Friluftsfrämjandet har just anlänt och förbereder sig för dagens isutflykt. Ute på isen tävlar entusiasterna i skridskoseglarklubben med sina fartsnabba ekipage, tacksamma för den jämna och rätt så kraftiga nordvästvinden.

Varm choklad och sprakande brasa på Hammarskogs herrgård

Vi tar sikte på Hammarskogs herrgård, allra längst in i Dalbyviken. Hammarskogs friluftsområde är en Uppsalaklassiker när det gäller friluftsliv. Här finns vintertid väl preparerade skidspår, fin pulkabacke och plogad skridskobana till Skarholmen när snön ligger djup. Området har en rik och omväxlande natur, med både öppna ängsmarker, åkrar, ekbackar och tät skog.

Efter en kopp choklad och matig smörgås framför en sprakande brasa i herrgårdskaféet skrinnar vi vidare, förbi Dalby kyrka och vidare mot nästa delmål, Wiks slott i Lårstaviken.

Lunchdags på Friibergh. Piggvar med saffransaioli. Foto: Lasse Modin

Ute på isen stöter vi på familjen Kallin från Uppsala, som är ute på en heldagstur.

– För oss är skridskor den perfekta familjeaktiviteten som snabbt tar oss ut i naturen. Det ger en rymd och frihetskänsla, som kan jämföras med havet eller bergen, menar föräldrarna Ulrika och Calle.

Det handlar om spännande möten med naturen och vädret, då isen kan ändra sig nästan från timme till timme.

Barnen Smilla och Elis gillar framför allt glidet och farten – i synnerhet en dag som denna med spegelblanka isar och vinden i ryggen.

Familjen åker framför allt i närområdet, och har slotts- och herrgårdsturen runt Ekoln som klar favorit, med Krusenberg, Skokloster, Wiks slott och Hammarskog som goda hållpunkter.

Ett absolut måste under turen är gott fika, betonar Calle. Aldrig smakar varm choklad, en smörgås och en bulle så bra som utomhus.

– Och så lite mutor till våra barn, i form av godis, russin och nötter när orken tryter, säger Ulrika med en blinkning mot Elis och Smilla.

Familjen Kallin från Uppsala är ofta ute på Ekoln när isarna bär. Foto: Cenneth Sparby

Marschaller lyser upp gångvägen till Friibergh herrgård

Vi säger hej och fortsätter färden på stundvis spegelblank is, förbi täta bestånd av guldgul vass som vajar i vinden. Efter den fornminnesmärkta gravhögen vid Björk framträder siluetten av Wiks slott, med sina tinnar och torn. Det byggdes på 1400-talet och förebilden var en fransk riddarborg. Slottet är sju våningar högt i dag, men har visst en gång i tiden haft hela elva plan.

Gorran nästa, vars vattenväg leder vidare in mot Biskops Arnö och Bålsta. Det har börjat skymma, och solnedgången färgar landskapet i djupt orangeröda toner. Inloppet bjuder på några tunnare passager, som format sällsamma cirkulära mönster i isen. Något som gör att ispikarna kommer väl till pass.

Sällsamt möte med highland cattle vid Friibergh. Foto: Lasse Modin

Rum och middag väntar på Friibergh herrgård. Den vita byggnaden, med anor från 1600-talet, ligger ett stenkast från vattnet, och marschaller lyser upp gångvägen från bryggan till entrén.

Friibergh hade under 1700- och 1800-talet flera ägare och alla hade naturligtvis sin smak och sina idéer. Något som tydligt kan avläsas i husens och rummens charmiga inredning och byggstil.

Efter en rejäl stund i sjöbastun är det dags att njuta av en välförtjänt middag med grillad lammfilé och krämig hallonpaj.

På Friiberghs herrgård väntar en värmande brasa. Foto: Lasse Modin

Grötfrukosten nästa morgon får ta sin goda tid. Utan större brådska skrinnar vi sedan vidare, med planerat lunchstopp på Krusenberg herrgård, nära Skofjärden.

Det är ännu en dag med flödande sol och skimrande rimfrost i den flortunna snön. Först rundar vi Biskops-Arnö med sitt kulturhistoriska naturlandskap, för att sedan ta oss ut på Ekoln än en gång.

I dag är det betydligt fler åkare ute på isen. Ett gäng från Stockholms skridskoseglarklubb håller minst sagt högt tempo. De startade i Bålsta och ska nu ta sig så nära Stockholm som möjligt, innan mörkret lägger sig.

Jenny Rosenius är en av snabbskrinnarna.

– Vilken is vi hittills har haft i dag. Helt fantastisk, hojtar hon till oss och vinkar glatt i farten.

Kandelabrar och stärkta linneservetter på Krusenberg

Vid lunchtid närmar vi oss Krusenberg. Den renoverade 1600-talsbyggnaden lyser inbjudande i solen, där vi vandrar de 300 metrarna från bryggan upp till den ståtliga entrén.

I en av hagarna står en flock med highland cattle och blänger på oss. Långhåriga och med väldiga horn liknar de mer urtidsdjur tagna ur sagan om ”Barna Hedenhös”.

Dagens rätt är piggvar med saffransaioli, som serveras i en av de mindre matsalarna, med kandelabrar på borden och stärkta linneservetter.

Fikabuffén i salongen på andra våningen bjuder sedan på tårtor, kakor och smådesserter. En perfekt avrundning i anrik kulturmiljö. 

Herrgården har på sitt sätt fått en plats i den svenska konsthistorien, i och med att Gustaf Cederström målade den andra versionen av sitt livsverk, Karl XII:s likfärd, här på godset. Originalet finns i dag att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm, men i stora salongen finns en reproduktion av verket.

Och visst är det en maffig känsla att dricka kaffe med målningen som närmsta granne och samtidigt ha vyn över isen och passerande skridskoåkare.

Historisk fikastund på Krusenberg herrgård. Foto: Lasse Modin

Färden vidare - mot Stavsund och inloppet till själva Skofjärden – bjuder på öppet vatten vid själva udden, så vi får hålla ut rejält för att vara på den säkra sidan.

En havsörn svävar i ensamt majestät högt ovan oss när vi passerar Skoklosters slott, ett av världens mest välbevarade barockpalats. Hit kan man åka ångbåt från Uppsala sommartid. 

Erikssund blir nästa anhalt, som i stort sett alltid bjuder på öppet vatten, så här får vi promenera 700 meter, förbi bron och vidare till fast fin is igen.

Det är blå timmen när vi når Sigtunafjärden. Magiskt ljus, is med nyanser och skridskonjutare i alla åldrar på glid.

Agneta Landegren och Linda Bernheden bor bägge i Sigtuna, och åker så ofta de kan ute på fjärden. Denna eftermiddag är det en kortare tur som gäller.

Det är perfekta förhållanden just nu, så det är svårt att slita sig från isen, hävdar de båda, som strax ska ta en fika på klassiska Tant Bruns konditori i en av de smala gränderna.

Sista sträckan in till Friibergh får vi försiktigt kryssa oss fram. Foto: Lasse Modin

Sigtuna stadshotell lockar med White Guide-prisad restaurang

För oss väntar Sigtuna stadshotell, med klart isnära läge. Det anrika hotellet lockar med klassisk afternoon tea och White Guide-prisad restaurang.

Hotellet invigdes år 1909, och teglet till bygget kom i pråmar över Mälaren.

Den pampiga byggnaden har återfått sin forna glans, med ljus skandinavisk interiör och en hel del nostalgisk design. 

Dessutom är bastun varm, meddelar receptionisten glatt när vi checkar in.

Så efter några koppar te med scones, clotted cream och snittar i salongen, byter vi om till frottébadrock och tofflor.

En hastig titt på middagsmenyn, med rätter på bland annat pärlhöna, älg och gös, lovar gott inför kvällen. 

I morgon vänder vi åter mot Uppsala, med trolig motvind. Upplands Väsby och Stockholm är annars två goda alternativ – om isläget är det rätta.

Sigtuna Stadshotell har ett perfekt läge för skridskoåkare. Foto: Lasse Modin

LÄS MER: 12 härliga slott & herrgårdar i Stockholm och Uppland

3 STILFULLA TURER MED ÖVERNATTNING

Skridskoturen från Skarholmen till Sigtuna via Hammarskog, Wik, Friibergh och Skokloster är drygt tre mil lång. Här får man som kultur- och naturintresserad åkare riktigt gotta sig i slott och herrgårdar längs den frusna vattenvägen. Om isläget är okej kan man fortsätta turen mot Upplands Väsby och Stockholm.

Vid goda skridskovintrar är Ekoln åkbar redan från början av januari till en bra bit in i mars månad.

Både Friibergh och Krusenberg erbjuder sjönära bastubad, gourmetmat och bekvämt boende. Och i Sigtuna, nära hamnen, ligger det gamla stadshotellet, omskrivet för design, service och restaurang.

sigtunastadshotell.se, krusenbergherrgard.se, friibergh.se

Mälarglid utanför Krusenberg. Foto: Lasse Modin / LASSE MODIN 0708-202161

Herrgårdsglid i Norduppland

Kring Österbybruk och Gimo i Norduppland finns flera fina skridskosjöar, där isen ofta lägger sig tidigt. Gimodammen, Dannemorasjön, Stordammen och Harvikadammen är några exempel. Dessutom kan du övernatta och äta middag på herrgårdarna i de gamla bruksorterna.

gimoherrgard.se, gammeltammen.se

BÄSTA GLIDET – EXPERTENS RÅD 

Långfärdsskridsko handlar om passion, upptäckarglädje och spänning. Att glida fram på bäriga, blanka och snöfria isar en strålande vacker vinterdag slår det mesta när det gäller friluftsliv.

Jonas Ettemo från Uppsala är en isfantast av stora mått, som mer än gärna ger sig ut på is så fort insjöarna lagt sig. I bästa fall redan tidigt i november.

Jonas är dessutom svävarpilot inom Sjöräddningssällskapet där han utbildar sjöräddare och andra vetgiriga kring isar och säkerhet.

– Under de tre senaste åren har jag genomfört ett 30-tal övningsplurr och spelat in en film i ämnet, som hittills haft över 250 000 visningar på nätet. 

– Mitt stora intresse för långfärd på is väcktes för 30 år sedan då jag följde med mina föräldrar till Långsjön norr om Uppsala. Kärnisen låg som ett glaslock över sjön och vi kunde se gäddor och mörtar simma under oss. Där och då blev jag fast, berättar Jonas Ettemo, aktiv i föreningen Östhammars Skrinnare.

Han skaffade raskt egna prylar och gick flera skridskoutbildningar med Friluftsfrämjandet i Uppsala under de kommande åren. Intresset och lusten har bara ökat sedan dess.

– Tyvärr har det varit dåligt med is i Mälardalen under de senaste åren. År 2018-2019 var väl okej, men 2019-2020 frös inte mälarfjärden Ekoln, söder om Uppsala, en enda gång.

Hitta en förening – anmäl dig till en kurs

De normalt pålitliga sjöarna kring Österbybruk och Gimo i Norduppland var endast bäriga under ett fåtal dagar.

Så större delen av säsongen fick jag och mina skridskovänner åka upp till södra Gästrikland och Dalarna för att hitta istäckta sjöar.

En vanlig skridskovinter lägger sig de grunda slättsjöarna i Uppland först, följt av mindre sjöar med liten genomströmning, innan de skyddade Mälarvikarna tar vid. För att de större Mälarfjärdarna ska lägga sig krävs långvariga högtryck med kyla.

Vilka råd har du att ge till den rådville nybörjaren? 

– För att komma i gång bör man söka sig till en förening som arrangerar utbildning i långfärdskridsko. Det finns förvisso en hel del litteratur i ämnet och bra kartor, men för att få bäst utväxling bör man gå med i en förening och anmäla sig till en kurs. Då får man ju dessutom tillgång till israpporter från alla klubbar som är anslutna till Skridskonätet.

Övernattningsturer dit isen är som bäst

Jonas pratar lyriskt om alla upplevelser, från turerna på de små skyddade sjöarna i Norduppland, där han ofta skrinnar 4-5 sjöar på en dag, till de gränslösa mälarutflykterna en bit in på det nya året.

– Då kan man med vinden i ryggen lätt åka sträckor upp mot tio mil, för att sedan ta bussen eller tåget hem till Uppsala.

Gynnsamma vintrar lockar skärgården. Den mest minnesvärda turen är en snart 20 år gammal utflykt från Blidö ända ut till Fredlarna.

– Att glida fram bland kobbar och skär, och samtidigt skåda havsörn på platser där jag om somrarna seglar och paddlar kajak, gav minnen för livet.

Även övernattningsturerna med kompisarna i skrinnarklubben får höga betyg.

– Varje år brukar vi ordna övernattningsturer dit isen är som bäst just den helgen. Vi har varit till bland annat Sörmland, Östergötland, Åland, Dalarna och Hälsingland – och med boende på mysiga pensionat och herrgårdar som extra bonus.

JONAS 7 BÄSTA TIPS

1. Åk aldrig ensam. Kunskap, utrustning och sällskap är tre viktiga ledord vid långfärdsskridskoåkning.

2. Gå med i en förening som bedriver skridskoverksamhet. De flesta har kurser kring åkteknik, utrustning och säkerhet, samt anordnar turer. 

3. Satsa på en förening som är ansluten till Skridskonätet (www.skridsko.net). Där finns en förteckning över alla klubbar.

4. Skaffa rätt skridsko för dig. Det finns bindningar med både lös och fast häl. Du kan alltid börja med att hyra, för att pröva dig fram. 

5. Isdubbar, ispik, räddningslina, ryggsäck med grenband och första förband är a och o. Packa ombyte i vattentäta påsar.

6. Satsa på smidiga skalplagg, som skyddar mot regn och blåst.

7. Förvara mobiltelefonen i vattentätt fodral – och ha den lättåtkomlig. Likaså karta och kompass.

För mer information om Sjöräddningssällskapets satsning på issäkerhet, filmmaterial och säkerhetstips, se: sjoraddning.se/sjosakerhet/issakerhet

Jonas Ettemo från Uppsala är en isfantast av stora mått. Foto: Lasse Modin

LÄSTIPS FÖR VETGIRIGA

Calazo förlag har gett ut en rad praktiska handböcker kring friluftsliv på is, bland annat ”Stora boken om långfärdsskridsko”, med tips för både nybörjare, fantaster och nördar. I böckerna ”Friluftsliv kring Uppsala”, ”Skrinnarens guide till sjöarna i Östra Svealand” och ”Skrinnarens guide till Mälaren” finns detaljerade beskrivningar av en mängd fina turer.

Se vidare www.calazo.se

LÄS MER: Guide: Så kollar du att isen är tjock nog att åka på