Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Frida Boisen flyttade till Göteborg som sexåring.Frida Boisen flyttade till Göteborg som sexåring.Frida Boisen flyttade till Göteborg som sexåring.
1 AV 2
Frida Boisen flyttade till Göteborg som sexåring.
Foto: MAGNUS RAGNVID/BOOKMARK FÖRLAG /KAVALENKAVAVOLHA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
2 AV 2

Frida Boisens 10 bästa tips till Göteborg

Hon flyttade till Hisingen som sexåring och har sedan dess bott i Masthugget, Majorna och Västra Frölunda, pluggat på universitetet och varit både redaktör på Göteborgs-Postens nöjesbilaga och chefredaktör på Göteborgs-Tidningen. Numera försöker Frida Boisen besöka Göteborg så ofta hon kan, inte minst som talare eller författare på bokmässan. För som hon säger själv: ”Göteborg är alltid i mitt hjärta!”

1. Radisson Blu Scandinavia Hotel

Ett favorithotell är Radisson Blu Scandinavia vid Drottningtorget. Om du har råd att unna dig en extra lyxig upplevelse vid ett speciellt tillfälle – boka in dig i nya Lars Wallin-sviten som är magiskt romantisk och så otroligt smakfullt inredd. Du kommer att älska den! Och om du vill uppleva den näst coolaste sviten som finns i Göteborg – boka in dig i kungasviten, där världens största rockstjärnor som Rolling Stones och Madonna har bott.

Lars Wallin-sviten på Radisson Blu Scandinavia.Lars Wallin-sviten på Radisson Blu Scandinavia.Lars Wallin-sviten på Radisson Blu Scandinavia.
Lars Wallin-sviten på Radisson Blu Scandinavia. Foto: Frida Boisen

2. Hello Monkey

Hello Monkey på Magasinsgatan 26 är ett måste om man letar efter en mysig asiatisk krog. De har Sveriges godaste dumplings men också dim sum, sashimi och liknande. Jag brukar inte dricka öl, men här brukar jag faktiskt beställa in en god asiatisk öl ihop med fyra–fem smårätter – det är jättegott.  

3. Tavolo

Tavolo är en ny italiensk krog som också ligger på Magasinsgatan, och där det tronar ett gigantiskt hästhuvud från taket om man vill leka lite mafioso för en stund. Jättegoda stenugnsbakade pizzor samt ost- och charkbrickor, men det finns även god mat för vegetarianer. 

Ät stenugnsbakade pizzor hos Tavolo.Ät stenugnsbakade pizzor hos Tavolo.Ät stenugnsbakade pizzor hos Tavolo.
Ät stenugnsbakade pizzor hos Tavolo. Foto: SEBASNOO / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Slottsskogen

Slottsskogen är ju ett måste om man älskar Håkan Hellströms låt ”Valborg”, där han sjunger om Azaleadalen i Slottsskogen, och här kan man längta till nästa Way Out West. Här finns en helt gratis djurpark med svenska djur, alltifrån sälar till olika sorters getter och pingviner, perfekt för barnfamiljer. Man kan också spela minigolf, brännboll eller kubb, och på sommaren är det fantastiskt att slå sig ner och ta en picknick. 

Natursköna Slottsskogen.Natursköna Slottsskogen.Natursköna Slottsskogen.
Natursköna Slottsskogen. Foto: CLARANILA - STOCK.ADOBE.COM

5. Södra skärgården

Ta 11:ans spårvagn ut till Saltholmen och kliv på en skärgårdsbåt ut till södra skärgården. En vanlig lokaltrafikbiljett gäller på båten, så det är jättebilligt. Skärgården är så pittoresk och mysig på sommaren – här finns fantastiska bad och restauranger, och man kan åka och dansa på Brännö brygga. Vargön är en av mina favoriter, en jättemysig badö som är ett naturreservat, och vill man ha mer action finns klassiska Styrsö. Och alla öarna är bilfria!

Ta en skärgårdstur till Brännö i Göteborgs vackra skärgård.Ta en skärgårdstur till Brännö i Göteborgs vackra skärgård.Ta en skärgårdstur till Brännö i Göteborgs vackra skärgård.
Ta en skärgårdstur till Brännö i Göteborgs vackra skärgård. Foto: STEAMPIPE PRODUCTION STUDIO AB

6. Toso

Toso är en asiatisk fusionrestaurang som ligger högst upp på Avenyn, i samma hus som Göteborgs Konstmuseum. På sommaren har de en jättefin stor uteservering där man kan sitta och skåda ut över Avenyn och Poseidon och äta fantastisk god asiatisk mat och dricka goda drinkar. En höjdare även på vintern. Magiska rätter!

7. Champagnebaren Kyrkogatan 13

På Champagnebaren Kyrkogatan 13 glider jag in ibland med mina kompisar när jag är i stan. Ett mysigt och intimt ställe för den som älskar champagne och några ostron. Man kan också äta champagnelunch här, och det är inte särskilt dyrt heller.

Champagnelunch på Champagnebaren Kyrkogatan 13.Champagnelunch på Champagnebaren Kyrkogatan 13.Champagnelunch på Champagnebaren Kyrkogatan 13.
Champagnelunch på Champagnebaren Kyrkogatan 13. Foto: AZMANL / GETTY IMAGES E+

8. Café Husaren

Café Husaren på Haga Nygata 28 har världens största kanelbullar – de är nästan som en pizza! När jag pluggade köpte jag ofta en bulle till lunch och sen var man mätt. Och när du ändå är i Haga – gå omkring där och insup atmosfären i de klassiskt mysiga kvarteren. 

Kanelbulle modelll XXL.Kanelbulle modelll XXL.Kanelbulle modelll XXL.
Kanelbulle modelll XXL. Foto: Pressbild

9. Creperiet

Att sitta på Creperiet på Linnégatan 32 en sen sommarkväll är så trevligt! De har alltid den bästa nattmaten och så goda galetter och crêpes med olika fyllningar. Linnégatan är jättepittoresk, och när du ändå är där måste du också svänga förbi Andra Långgatan, en klassisk bartät kulturgata i Göteborg.

10. Sjöbaren i Haga 

Sjöbaren i Haga ska du gå till om du vill ha en jättegod klassisk fisk- och skaldjurssoppa. Det är ett riktigt klipp, 159 spänn inklusive vitlöksbröd. En liten gemytlig och familjär restaurang med träbord och de godaste musslorna som du kan äta. Har du oturen att komma till Göteborg när det är lite ruffigt väder är det extra mysigt att gå hit! 

I Haga finns flera trevliga restauranger, kaféer och butiker.I Haga finns flera trevliga restauranger, kaféer och butiker.I Haga finns flera trevliga restauranger, kaféer och butiker.
I Haga finns flera trevliga restauranger, kaféer och butiker. Foto: SHUTTERSTOCK/BNL

FRIDA BOISEN

Ålder: 47.

Gör: Författare, journalist och programledare. Driver Talarnas, Sveriges första hållbara talarförmedling.

Bor: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Maken Lars, barnen Tilda och Arvid.

Aktuell: Med nya boken ”Våga våga - Så får du livet du vill ha” och med självbiografiska romanen ”Du är inte längre min dotter”.

Frida Boisens nya bok.Frida Boisens nya bok.Frida Boisens nya bok.
Frida Boisens nya bok. Foto: Pressbild

LÄS MER: Här är 10 bästa hotellen i Göteborg för alla smaker
LÄS MER:
Skön weekend i Göteborg
LÄS MER:
Pekka Heinos 10 bästa tips till Helsingfors