Fira midsommar i Dalarna – stor guide med 7 tips

Midsommarfirande i Torsång i Dalarna.

Foto: HELENE LUNDGREN

1 av 4: Midsommarfirande i Torsång i Dalarna.

Midsommarstången reses i Siljansnäs.

Foto: HELENE LUNDGREN

2 av 4: Midsommarstången reses i Siljansnäs.

Blomsterkrans i håret, folkdräkt och fiol – så firar man midsommar i Dalarna.

Foto: HELENE LUNDGREN

3 av 4: Blomsterkrans i håret, folkdräkt och fiol – så firar man midsommar i Dalarna.

Traditionell kyrkrodd i Torsång.

Foto: HELENE LUNDGREN

4 av 4: Traditionell kyrkrodd i Torsång.

I Dalarna tar man midsommarfirandet på största allvar. Här firas midsommar i varenda by under flera veckors tid. Varje by reser sin egen midsommarstång, fiolerna ljuder över Siljan, knätofsarna fladdrar och gammal som ung dansar runt stången halva natten. Mer svenskt än så här kan det knappast bli!

Andra har också läst

Kyrkbåtsrodd i Torsång

Vid Dalälvens strand, där flottningen av timmer var intensiv under fyra sekler, ligger byn Torsång. Torsångs stolta ångbåtsparad har varit en av höjdpunkterna på midsommarafton och många kommer hit i egna båtar för att titta på paraden. Ångbåtskaptenerna har blivit äldre, och numera körs i stället en mullrande båtparad med snabba racingbåtar och starka V8-motorer. Efter paraden är det dags för den traditionella kyrkbåtsrodden. En stor roddbåt fylld av dalkarlar, och en annan roddbåt fylld av dalkullor klädda i sina finaste lokala folkdräkter, ror för att hämta stora björkkransar till midsommarstången. Framme vid Lillälven bär dalfolket kransarna till festplatsen, ackompanjerade av traktens kvinnliga folkmusiker. Hela byn hjälps åt att sakta resa stången till tonerna av fiolspel och dansen runt midsommarstången kan börja.

torsang.org/event/midsommar-i-torsang-2019

Foto: HELENE LUNDGREN

Kyrkbåtsrodden i Torsång är en stor händelse under midsommar.

Traditionell midsommarvandring i Siljansnäs

På midsommarafton samlas alla bybor, gamla som unga, på skolgården i Siljansnäs för att vandra hela vägen till festplatsen ovanför Mas-Olles gammelgård. Den årliga midsommarvandringen leds av Siljansnäs Folkdanslag, och många människor väntar längs vägen. Äntligen kommer musikerna gående längs grusvägen, och det är en stilig syn med män och kvinnor i traditionella folkdräkter, svarta rockar, slokhattar och fanorna vajande i vinden. De bär på kransarna till stången, och i bakgrunden syns Dalarnas vackra natur med skogen, de blånande bergen och sjön Siljan. Alla hjälper till att resa den höga midsommarstången, och under talet hyllas den svenska landsbygden, kyrkokören sjunger och ett barn sjunger ”välkommen, välkommen hit, vem du än är, var du än är”. Man utropar ett fyrfaldigt leve för Siljansnäs och välkomnar den svenska sommaren. Sen sjunger man den svenska nationalsången och dansar ”Små grodorna” i skymningen tills traktens ungdomar tar vid med eget band.

hembygd.se/siljansnas/activities/12461

Foto: HELENE LUNDGREN

Musiker i traditionella folkdräkter bjuder in till dans i Sijansnäs.

LÄS MER: Sveriges 16 bästa campingplatser 

Världens största midsommarfirande i Leksand

Mitt i Leksand ligger Sammilsdal som liknar en naturlig amfiteater med grässlänter och en stor scen längst ner i gropen. På midsommarafton samlas här över 25 000 människor för att fira midsommar och titta på uppträdanden i Gropen, som platsen kallas. Spelmanslaget anländer med kyrkbåtar på älven, och för att resa den 26 meter långa midsommarstången, som är en av världens högsta, tar man hjälp av ett gäng från den lokala roddarklubben. Traditionellt har det bara varit män, men nu får även kvinnor vara med och resa stången. Till hjälp har de två bundna pålar som kallas saxar och gott om folk som sakta hjälper till att baxa upp den 800 kilo tunga stången. En konferencier leder arbetet och ber publiken med jämna mellanrum att klämma i med ett rungande ”Åhhh hej”. Längs slänterna görs vågen varv efter varv i ett rasande tempo, och tusentals fötterna stampar takten i ”raketen”. En hjärtformad krans hängs upp, och när stången äntligen är uppe utropar man ett fyrfaldigt leve för Sverige och sommaren. Hela den stora publiken ställer sig upp för att sjunga nationalsången. Stämningen är på topp, och efter sången blir det en enorm ringdans runt stången.

visitdalarna.se/boka/evenemanget/a1557351/midsommarfirande-i-leksand/detaljer

Foto: HELENE LUNDGREN

Över 25 000 människor brukar samlas för att fira midsommar i Gropen i Leksand.

Högtidligt i Leksands kyrka

På midsommardagens morgon fylls hela kyrkbacken i Leksand med människor klädda i traktens allra vackraste folkdräkter. Glada midsommarfirare väntar på att gudstjänsten ska börja, och det är en högtidlig stämning i den fullsatta kyrkan, vars äldsta delar är från 1200-talet. Traktens spelmän anländer med kyrkobåtar, och när kyrkokören sjunger ”Den blomstertid nu kommer” klämmer hela kyrkan i för full hals. Prästen drar ett skämt på äkta dalmål som vi utsocknes inte förstår, och vid kollekten spelar spelmännen ett vackert solo. I närheten av kyrkan ligger Hildasholm som var Axel och Hilda Munthes vackra sommarhem med en stor park, en japansk trädgård och ett kafé. Längs kyrkudden går en kort pilgrimsled, Via Sacra, med 15 statyer huggna i dalsten. Från Leksandsbron kan man också gå en fin strandpromenad hela vägen ända till Leksand Sommarland.

visitdalarna.se/boka/evenemanget/1557675/midsommardagsgudstj%C3%A4nst/detaljer

Foto: HELENE LUNDGREN

På midsommardagens morgon fylls kyrkbacken utanför Leksands kyrka med folk.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

Konstnärshemmet på Holens Gammelgård

På midsommardagen är det dans kring stången vid Holens Gammelgård som ligger högt uppe i Tällberg, med utsikt över hela Siljan. Gammelgården var konstnären Gustaf Ankarcronas hem och ateljé med timmerbyggnader från 1600- och 1700-talet, och på sommaren arrangeras guidade visningar på gården. Midsommarstången ska resas och förste stångchef har till uppgift att se till att stången håller sig rak. Han är påhejad av en hes konferencier, och hela publiken som ropar ”Åhhhh hej” med jämna mellanrum. På midsommarstången hänger ett stort hjärta och tolv blomsterbuketter. Sex buketter med gula blommor som symboliserar sommarmånaderna, och sex buketter med lila blommor som symboliserar vintermånaderna. Högst upp sitter en krona som symboliserar konstnären Ankarcrona. Familjen Norman står för musiken och leder ringdansen. 99-åriga Hilda Norberg spelar fiol, och runt midsommarstången klämmer hela familjen i med ”Små grodorna” och andra gamla godingar.  

visitdalarna.se/midsommarfirande-pa-holens-gammelgard

Foto: HELENE LUNDGREN

Midsommarstången reses vid Holens gammelgård i Dalarna.

HÄR BOR DU BRA I DALARNA UNDER MIDSOMMAR

De flesta hotell har paketpris med boende och mat under midsommar.

Klockargården i Tällberg ligger mycket vackert vid en gård full av timrade gamla hus där hantverkare arbetar på sommaren. Mitt på gården står en midsommarstång, och här blir det dans och lekar kring stången på midsommarafton. Pris i dubbelrum från 995 kronor. 

klockargarden.com

Tällbergsgården är ett boutiquehotell med gamla anor från 1908 och utsikt över Siljan. Restaurangen serverar ekologiska råvaror från närliggande natur och gårdar efter säsong. Pris i dubbelrum från 1 450 kronor. tallbergsgarden.se/sv  

Green Hotel ligger i ett timrat hus i Tällberg som byggdes 1917. Här finns en privat konstsamling med verk av Anders Zorn, Carl Larsson, Carl Milles, Picasso och Chagall. Pris i dubbelrum från 1 100 kronor.

greenhotel.se  

Åkerblads hotell & Gästgiveri är Tällbergs äldsta gård och härstammar från 1400-talet. Åkerblads är ett fyrstjärnigt familjehotell i 22 generationer och har varit pensionat ända sen 1910. Pris i dubbelrum från 1 530 kronor. akerblads.se  

Nyrenoverade Parkgårdens B & B i Leksand öppnade i februari. Den genuina dalagården med äppelträd och stora gräsmattor var tidigare vandrarhem ända sen 1932. Här finns även stugor att hyra. Pris i dubbelrum från 700 kronor.

allarum.se/boende/3943/bb-parkgarden-leksand

Tällbergs Camping är en lugn campingplats som ligger perfekt med bad och bryggor alldeles vid Siljans strand. Tältplats från 175 kronor.
xn--tllbergscamping-0kb.se

Mer info: 

visitdalarna.se/midsommar

visitdalarna.se/evenemang-midsommar visitdalarna.se/artikel/midsommarfiranden-kring-siljan 

visitdalarna.se/boka/boende/erbjudanden?categoryId=997 

Livlig ringdans i Södra Rälta

På midsommardagen har folk bänkat sig tidigt i campingstolarna som står uppställda på gräsmattan framför midsommarstången. Stången står mitt i Södra Rälta, och byns lokala ungdomar har fullt upp med att sälja varm korv, glass och kaffe till alla besökare. Folk sitter i solen och njuter av jordgubbar och glass medan de väntar på att processionen ska komma. En karismatisk sångare och ett gäng duktiga folkmusiker står på en liten scen framför ett rött hus och berättar roliga historier om lokala kändisar. Duktiga musiker och sångare får till och med näverlurarna att låta rockigt. Talarna hyllar den speciella gemenskapen som är så viktig i byn. När stången väl är uppe utropar man ett fyrfaldigt hurra och sjunger nationalsången. Framför midsommarstången blir det ringdans till kända svenska barnsånger som ”Skära skära havre”, ”Tre små gummor” och ”Vi äro musikanter”. Hela publiken deltar med liv och lust i dansens virvlar, och långt in på midsommarnatten blir det dans på den lövade dansbanan.

leksand.se/medborgare/startsida-medborgare/visit-kalender/midsommarfirande_i_soder_ralta_1557603

Foto: HELENE LUNDGREN

Kvinnor i folkdräkter under midsommarfirandet i Södra Rälta.

Midsommardans på Hjortnäs brygga

Den gamla dansbanan vid Hjortnäs brygga ligger oerhört vackert vid Siljans strand, nära ångbåtskajen som anlades 1895. Dansbanan är byggd av gamla järnvägsrälsar, och den första dansbanan i trakten fanns här redan på 1920-talet. För några år sen firade den nuvarande dansbanan 70-årsjubileum. Ända sen 1950-talet har kvinnorna från den lokala Kamratföreningen sålt dryck och lite enklare mat i ett av båthusen under midsommar. På midsommardagen spelar Backhans Mekaniska från Leksand ett gäng gamla kända låtar. Under bar himmel tar människor en härlig svängom på dansbanan i den ljuvliga svenska midsommarnatten.

sommardans.se/hjortnas, facebook.com/events/705780019880825

Foto: HELENE LUNDGREN

Många vill ta sig en svängom under midsommardansen på Hjortnäs brygga.

LÄS MER: Midsommar i Sverige – här är landets 20 bästa firanden 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande