Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Fira jul och nyår på svenska slott och herrgårdar

Fira jul utan måsten på en vacker herrgård i Sverige. Med dukat långbord och rofyllt glöggmys framför brasan slipper ni pynta, fixa skinkan eller ta hand om disken.

Här är 10 mysiga herrgårdar att fira jul och nyår på där ni kan njuta av god mat, härlig stämning, skön natur och kanske ett spabesök.

Häringe slott är lättillgängligt och djurvänligt.

Foto: Carl Dahlstedt/HÄRINGE SLOTT

1 av 10

1. Häringe slott

Lättillgängligt via pendeltåget söder om Stockholm ligger en riktig oas för hundägare. Här välkomnas husdjuren särskilt på rummen och får följa med överallt (i koppel) inne på slottet – även i matsalen. Inför julsäsongen pyntas hela slottet och doftar av nykokt knäck och granris. På ägorna finns pool, sjöbastu, bowlingbana och mysig bar med öppen spis – perfekt för glöggmys eller kvällschoklad efter en stärkande vinterpromenad i naturreservatet.
Var: Västerhaninge, Södermanland.
Hur: Julfirande 23-26 december, som innehåller bland annat uppesittarkväll, slädfärd, skaldjursbuffé och tomtebesök.
Pris: 7 797 kronor (tre nätter) per person i dubbelrum, med helpension och aktiviteter. Medföljande hund, 300 kronor per natt.
Julbordshelg: 1 645 kronor per person (en natt 22 november-22 december) i dubbelrum inklusive traditionellt julbord och frukostbuffé.
Nyår: 3 385 kronor (en natt) per person i dubbelrum. Fyrverkeriförbudet gör detta till ett populärt firande för hundägare, och blir därför snabbt fullbokat. Det nya året skålas in och firas med afternoon tea, skaldjur och livejazz.
haringeslott.se

STORSLAGET JULFIRANDE PÅ SVENSKA HERRGÅRDAR
Ett storslaget julfirande i dagarna tre med pyntade salonger, lokala delikatesser och nystrukna lakan – utan att du behöver lyfta ett finger. Att fira jul borta är ett lockande alternativ till stress och julstök i december. Kosta på dig en riktig drömjul i vacker herrgårdsmiljö, med slädturer, rykande glögg och spabesök – själv eller med nära och kära.
Många herrgårdar erbjuder mysiga familjeaktiviteter som att klä granen, julpyssla eller göra eget julgodis. Givetvis kommer tomten på besök! Flera hotell ordnar också med gemensam avfärd till stämningsfull midnattsmässa eller julotta.
Ett mysigt budgetalternativ är en kortare herrgårdssvistelse med julbord och övernattning – samma ombonade känsla till lägre pris. Eller varför inte komma i stämning genom att tillverka julgodis i ett äkta Ernst Kirchsteiger-inrett orangeri?
Skålar du hellre in det nya året i herrgårdsmiljö, väntar lyxig supé, dans i salongerna, bubbel (i pool eller glaset) och musik.
Allt om Resor tipsar här om svenska herrgårdar som sätter guldkant på julhelgen, nyårshelgen eller en helt vanlig vinterkväll. Bläddra vidare för ytterligare nio favoriter!
1 av 10