Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fira jul och nyår på svenska slott och herrgårdar

Jul- och nyårsfirande på slott och herrgård är något utöver det vanliga och blir alltmer populärt. Man slipper stök och stress hemma, och kan bara dra i väg till dukat bord i en härlig miljö. Party eller lugn eller ro? Du bestämmer. Här är 10 mysiga herrgårdar att fira jul och nyår på.

Colette van Luik
Tjolöholms Slott är en upplevelse för hela släkten. Foto: Photographer Thomas Carlen +46 7 / DIGIPICT.SE

 

1. Tjolöholms Slott

Julupplevelse för hela släkten

Dagens julbord på Tjolöholms Slott är inspirerad av greveparet Bondes jultraditioner på Tjolöholm Slott i början på 1900-talet. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets matsal. Grevinnan Blanche Bondes familj härstammar från Skottland och England och på dagens julbord finns brittiska specialiteter, blandat med viltdelikatesser och rätter med lokala råvaror. Sammanlagt serveras över sextio rätter på slottets julbord.
Varje år arrangerar man en stor julmarknad med ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade matdelikatesser.
Husdjur är välkomna.

Var: Fjärås, Halland.
Varför: För att man vill uppleva rejäl julstämning med levande musikunderhållning vid flygeln och sprakande brasor i öppna spisar.
Prisexempel: Julupplevelse inklusive inklusive glögg, julbord, kaffe, musikunderhållning och slottsvisning 925 kronor. Inget julbord på julafton, men man kan sova över i flera olika hus på godset (dock inte på själva slottet) över jul och nyår. Kostar 1 250 kronor per person eller från 6 500 kronor per hus och vecka.
Passar: Större sällskap och barnfamiljer. Ofta är det en flergenerationsfamilj som bokar flera stugor. Inget nyårsfirande vilket gör att många hundägare hyr in sig då eftersom det är garanterat fyrverkerifritt.
tjoloholm.se

 

 

På Toftaholms herrgård får du uppleva en klassisk nyårsmiddag i ombonad miljö. Foto: Toftaholms Herrgård

2. Toftaholms herrgård

Relaxavdelningen och eleganta salonger

Både släkten Stenbock och familjen Bonde har bott på Toftaholms herrgård i hjärtat av Småland. I dag njuter gästerna av sprakande brasor, trivsamma sällskapsrum och eleganta salonger som de kunde sett ut för drygt 150 år sedan. Numera finns även en relaxavdelning.
I köket huserar en ung och ambitiös köksmästare som säger sig vilja ta ut svängarna.
Herrgården har även ett spöke vid namn Matts som då och då skymtas på vinden. Matts var en dräng som slutade äta när flickan han älskade gifte sig med en annan.
Husdjur är välkomna (dock inte i huvudbyggnaden).
Var: Vittaryd, Småland.
Varför: För att uppleva en klassisk nyårsmiddag i en ombonad och välkomnande herrgård vid sjön Vidöstern.
Prisexempel: Nyårspaket 2 990 kronor per person i dubbelrum. Då ingår lunch, tillgång till spa, eftermiddagsaktiviteter, fördrink, fyrarätters middag, dans, nyårsskål och fyrverkerier, vickning, övernattning och frukost.
Passar: Företrädesvis medelålders par som uppskattar god mat, gillar att klä upp sig i kavaj och klänning och dansa till DJ.
toftaholm.se

 

På Ulvsby herrgård kan du njuta av julens alla delikatesser, från julbord till kalkonmiddag. Foto: Ulvsby Herrgård

3. Ulvsby herrgård

Avkoppling i Drottning Kristinas badstuga

Ulvsby herrgård ligger vid sjön Fryken i Värmland. Det var drottning Kristina som först utnämnde gården till säteri för att senare helt enkelt lägga beslag på den för egen del. Herrgårdens nio gästrum är inrymda i flygelbyggnader och några har sjöutsikt.
Stort julfirande börjar den 23 december och pågår till annandagen. Man kan följa med på julpromenad, åka på julbön och på egen hand närvara på julotta.
På juldagen har Selma Lagerlöfs Mårbacka specialvisning om julen på Selmas tid, och man guidas runt i ett vackert juldekorerat författarhus.
För den som vill hålla i gång kan man åka skidor och efter det koppla av i Drottning Kristinas badstuga.

Var: Sunne, Värmland.
Varför: För att man vill njuta av julens alla delikatesser, från julbord till kalkonmiddag, utan att behöva göra ett handtag.
Prisexempel: Julpaket två dygn, 4 295 kronor per person i dubbelrum. Då ingår bland annat välkomstglögg, julsupé, julfrukost, stort julbord, kaffe, desserter och godis.
Lilla Nyårspaketet, 2 495 kronor per person. Då ingår logi i dubbelrum en natt, champagne med tilltugg, 5-rätters festmiddag, vinpaket eller alkoholfritt, kaffe och choklad, nyårsskål och nyårsbrunch.
Passar: De som vill fira en lugn och avkopplande nyår där god mat och dryck är i fokus, och däremellan sköna promenader eller lite kultur. Och de som vill ha med sig hunden, flera av hundrummen har till och med en liten uteplats.
ulvsbyherrgard.se

 

 

Dömle har anor från 1446 och är en blandning av klassisk herrgård och modern konferensanläggning. Foto: Dömle Herrgård

4. Dömle herrgård

Klassisk herrgård för naturälskaren

Dömle har anor från 1446 och är en blandning av klassisk herrgård och modern konferensanläggning. Här finns även en spaanläggning med flera spabad ute och inne, bastu, lounge och en stor altan. Det finns även gym, vinkällare och ett bra kök. Här får naturälskarna sitt i vacker miljö. Omkring herrgården finns skog, berg och öppna fält. Husdjur är välkomna.

Var: Deje, Värmland
Varför: För att man vill andas frisk luft, vara i naturen och kunna ha hunden med sig. Och totalt kunna släppa julhetsen.
Prisexempel: Julpaket tre nätter: 13 180 kronor för två vuxna. Då ingår: Afternoon tea buffé. Tillgång till spaavdelning. Fördrink i salongen. Trerättersmiddag. Julafton börjar med  herrgårdsfrukost. Tillgång till spa och glögg i salongen. Stort julbord. Tomtebesök och dans kring granen. Julaftonsmiddag. Juldagen börjar med herrgårdsfrukost och sedan tillgång till spa. Julotta i herrgårdens egen kyrka, Dömle Kapell. Jullunchbuffé. Trerättersmiddag. Musikunderhållning och fest i Frugården. Annandag jul herrgårdsfrukost.
Passar: Med sina 66 rum och 120 restaurangplatser passar julbordet inte minst stora sällskap och barnfamiljer.
domle.se

 

 

Hennickehammars herrgård ligger vackert inbäddad i värmländsk skog invid en sjö. Foto: Hennickehammars herrgård

5. Krokstad herrgård

7-rätters nyårssupé för matälskare

En pampig ekallé välkomnar en till denna renoverade herrgård från 1300-talet som ligger i en anlagd park i engelsk stil. Rummen kombinerar en gammaldags stil med moderna bekvämligheter. Vissa rum har även en öppen spis att mysa framför.
Här satsar man hårt på kvalitetsmat gjord på lokala råvaror. Krokstad Herrgård är därför inte otippat också med i White Guide.
Husdjur är välkomna.

Var: Säffle, Värmland
Varför: För att man älskar mat och vill äta en riktigt bra nyårssupé - men slippa besväret att göra den själv.
Prisexempel: Nyårspaket kostar 2 995 kronor per person. Då ingår: Välkomstskål och snittar vid ankomst, 7-rätters nyårssupé med dryckespaket, skål till tolvslaget samt logi och brunch.
Passar: De som vill äta in det nya året, i första hand matälskande par. Köket har hög svansföring. Man får gärna ha med sig hunden och har därför inga fyrverkerier.
krokstadherrgard.se

 

 

Görvälns Slott är numer ett boutiquehotell. Foto: Görvälns Slott

6. Görvälns Slott

Barnfritt firande i boutiquehotell

Slottet från 1673 är numera ett boutiquehotell som slog upp portarna 2008. Hotellet har 45 rum och ligger vackert i Görvälns naturreservat vid Mälarens strand 30 minuter från Stockholms city. I hotellet finns även Restaurang Galleriet där Andreas Printz som tävlat i Svenska Kocklandslaget är köksmästare.
Husdjur är tillåtna i två av dubbelrummen men inte inne på slottet.

Var: Järfälla, Uppland.
Varför: För att man vill ha en barnfri helg och kunna fira in det nya året med sin partner. Eller bästis eller mamma/pappa.
Prisexempel: Cirkapris för två personer 6 790 kronor i Queens rum. Då ingår lunch, 4-rätters middag samt två glas champagne och frukost.
Passar: Par och andra matintresserade som till exempel gillar piggvar, hummer och fjällko med passande drycker. Köket har höga ambitioner. Herrgården är ett "adults only hotel" vilket betyder att gästerna måste vara över 16 år.
gorvalnsslott.se

 

 

På Jordhammars herrgård njuter du Klassiskt julbord med traditionella rätter och egna specialiteter med inspiration från Bohuslän. Foto: Jordhammars Herrgård

7. Jordhammars herrgård

Familjemys hyfsat billigt

Jordhammars Herrgård var en gång i tiden Ödsmåls största egendom. Huvudbyggnaden byggdes 1884 av bygdens store man, kallad Ammen i Byn, som bröllopsgåva till hans ende son Andreas. Hit kan man åka över dagen för att äta julbord eller även sova över på herrgårdens vandrarhem som har ett kök för självhushåll.
I herrgårdens matsal dukar man upp för 80 gäster på långbord och ytterligare 20 personer på den angränsande verandan. Är man ett större sällskap kan personalen ordna musikalisk underhållning, musikquiz eller liknande.
Bubbelbad finns att hyra samt vedeldad tunna.

Var: Ödsmål, Bohuslän.
Varför: För att man vill umgås med familjen men ändå känna sig som hemma.
Prisexempel: Klassiskt julbord med traditionella rätter och egna specialiteter med inspiration från Bohuslän, 595 kronor. Övernattning i vandrarhemmet en trappa upp 700 kronor i dubbelrum, 950 kronor i trebäddsrum och 1050 kronor för fyrbäddsrum. Extra avgift tillkommer för lakan.
Passar: Barnfamiljen som vill fly jäkt och julstress men ändå komma hyfsat billigt undan.
jordhammarsherrgard.se

 

 

Nyår på Örenäs Slott blir ett minne för livet. Foto: Örenäs Slott

8. Örenäs Slott

Dans i slottets salonger

På Örenäs slott njuter man av den vackra omgivningen och utsikten över Öresund och Ven medan fyrverkerierna lyser upp vinternatten. Här finns totalt 115 rum, de flesta i hotell- och herrgårdsbyggnaden. Inne på själva slottet finns tio personligt inredda rum, varav ett är slottssviten på våning tre. Här kan man gå på långa promenader och även strosa ner till Ålabodarnas Hamnkrog där man säljer färskfångad fisk.

Var: Glumslöv, Skåne.
Varför: För att man inte orkar arrangera nyårsparty själv men ändå vill fira in det nya året med god mat och musik.
Prisexempel: Nyårspaket ett dygn: Från 3 045 kronor per person i dubbelrum. I det ingår afternoon tea, fyrarätters middag, vinpaket, kaffe och dans till levande musik i slottets salonger. Champagne och fyrverkerier till midnattsslaget. Vickning, logi och frukost på slottet.
Passar: Par som vill klä upp sig och dansa in tolvslaget.
orenasslott.com

 

 

Södertuna Slott och dess vintriga engelska trädgård. Foto: Södertuna Slott

9. Södertuna Slott 

Livemusik, dans och fyverkerier

Södertuna Slott ligger vackert och är en bra plats för naturupplevelser och promenader i den vintriga engelska slottsparken från 1700-talet. Alla rum har utsikt mot Frösjön, slottsparken eller trädgården. I den norra flygeln på entrésidan av slottet ligger slottsgemak som är större än de andra rummen. På slottet kan man tillbringa både en julweekend och fira in det nya året med god mat och dryck, dansa till livemusik och uppleva färgsprakande fyrverkerier. Här finns även en relaxavdelning med bastu, badtunna och pool.
Husdjur är välkomna.

Var: Gnesta, Sörmland
Varför: För att man vill komma bort några dagar och gå ner i varv tillsammans med sin partner, kompis eller familj.
Prisexempel: Julweekend 3 695 kronor per person i dubbelrum inklusive lunch, eftermiddagskaffe, klassiskt julbord och frukost. Kvällen innan julafton kommer tomten förbi. Nyårspaket 3 295 kronor per person inklusive afternoontea, fördrink, 5-rätters middag med löjrom, skaldjur, vilt, ostar och dessert, levande musik, nyårsskål, vickning, logi och frukost. Levande musik på nyår.
Passar: Hundvänner som inte vill lämna jycken hemma (men hundar får bara vistas på hotellrummen). Över jul kommer främst familjer och par. Över nyår främst par och sällskap med vänner.
sodertuna.se

 

 

Husby säteri, här har alla rum utsikt över trädgården. Foto: Husby Säteri

10. Husby säteri

Traditionellt julbord i slottsmiljö

Husby Säteri från 1795 ligger en mil utanför Söderköping i S:t Anna Skärgård. I slottets huvudbyggnad finns stora salonger och matsalar och en välfylld vinkällare. Bor gör man antingen i Husby Säteris huvudbyggnad eller i stugor som varierar i stil från enkla och moderna till eleganta och klassiska. Alla rum har utsikt över trädgården.
På Husby föder man även upp hopphästar, inackorderar unghästar och det finns dovhjort/kronhjort, får och kor på ägorna.
Här bjuder man på gammeldags, traditionellt julbord.
Husdjur är välkomna i ett av hotellanexen som har tio rum.
Var: Söderköping, Östergötland.
Varför: För att man vill kunna strosa runt i vacker natur och uppleva jul i gammaldags slottsmiljö.
Prisexempel: Julbordsweekend 1 295 kronor per person. Då ingår: Glögg, julbord, del i dubbelrum och fri tillgång till relaxavdelningen. På julbordet finns mycket rökt viltkött som vildsvin, kronhjort, dovhjort och älg samt de vanliga, traditionella rätterna.
Passar: Både större och mindre sällskap. Stora matsalen kan ta cirka 70 personer och totalt en kväll med samtliga salonger kan man ta emot cirka 120 personer. Det finns även några smårum om man vill sitta lite för sig själva.
husbysateri.se