Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vadstena klosterhotell.Vadstena klosterhotell.Vadstena klosterhotell.
Duwfeholms herrgård.Duwfeholms herrgård.Duwfeholms herrgård.
Gimo herrgård.Gimo herrgård.Gimo herrgård.
1 AV 3
Vadstena klosterhotell.
2 AV 3
Duwfeholms herrgård.
3 AV 3
Gimo herrgård.

Fira jul och nyår på svenska slott och herrgårdar

Slipp stressen med julpynt, pepparkaksbak och disk efter stora släktmiddagar. 

Här är sju svenska slott och herrgårdar som slår upp portarna i jul. 

För 18:e året i rad arrangerar Gimo Herrgård julfirande i jul. 

– Gemensamt för våra gäster är att de vill fira jul, men slippa julstöket. De vill få allt serverat och komma i skön julstämning, men inte själva behöva rullar köttbullar till hela släkten. Istället vill de ha tid att umgås, och sitta i någon av salongerna och prata, spela spel, och läsa böcker, säger herrgårdsägare Mathias Schneider. 

Intresset för att fira jul på bortaplan ökar varje år, menar han. 

– Vi var rätt tidiga med att bjuda in till julfirande. Under de snart tjugo år som har vi har firat jul på herrgården har det bara blivit mer och mer populärt. Julfirandet brukar vara fullbokat redan i oktober, och numera skulle vi kunna fylla ytterligare ett helt hotell med gäster. 

LÄS MER: Julfrossa i London – 24 mysiga tips

Jul och nyår 2017 – på slott och herrgårdar

På Hooks Herrgård har man firat jul med gäster sedan 50-talet. 

– Vi upplever att efterfrågan på våra julfiranden har ökat. Vi har haft fullbokat i många år, men gästerna bokar in sig allt tidigare på säsongen. En av anledningarna tror jag är att vi lever i ett så stressat samhälle att många känner att de inte har tid och ork att bjuda hem familj och vänner med allt vad det innebär i förberedelser. Att julpynta, baka julgodis, köpa julklappar och laga julmat tar ju sin lilla tid, säger Therese Edberg, som tillhör familjen som driver Hooks Herrgård. 

En rundringning till herrgårdar och slott runtom i Sverige visar samma trend. Allt fler svenskar vill slippa helgstressen, och byter gärna bråk om vem som ska vara tomte och julstädning mot promenader i slottsträdgårdar och god mat i anrik miljö. 

– De som kommer till oss vill ha det ganska traditionellt. Vi erbjuder det som folk förväntar sig av julen. Dagen före julafton provsmakar vi skinkan, och hjälps åt att klä granen. På julafton blir det förstås julbord, och så kommer tomten. Alla gäster, liten som stor, får en julklapp. En pianist spelar julsånger, och vi ordnar med transport till midnattsmässan i Hökhuvuds kyrka. Det brukar vara jättepopulärt, oftast är vi över 60 personer i bussen. Inte lika många gäster följer med till julottan, säger Mathias Schneider. 

LÄS MER: Stockholms bästa julmarknader 2017

Julpaket med övernattning

Gästerna väljer själva vilka aktiviteter de vill vara med på. 

– Vi har salonger och rum där gästerna kan dra sig tillbaka för eget firande, och till exempel ha en privat julklappsutdelning. Vissa vill vara med på alla aktiviteter, andra vill vara lite mer privata, säger Mathias Schneider. 

Mixen bland gästerna är stor. Till årets julfirande på Gimo Herrgård har en familj på 22 personer bokat in sig – tre generationer med farmor och farfar, barn och barnbarn. Hit brukar också förstagångsfirarna komma. De nyblivna paren som inte hunnit skaffa sig egna traditioner, och som kanske firar sin första jul tillsammans. Och så brukar det alltid dyka upp några utlandssvenskar som vill fira en klassisk jul i Sverige, men som inte längre har något fast punkt här. 

– När vi drog i gång med julfirandet föreställde vi oss att de flesta gäster skulle vara äldre och ensamma. Men det har varit mycket mer blandat än så. Vissa kommer hit ensamma, och de brukar oftast börja umgås med varandra. Andra tar med hela släkten, säger Mathias Schneider. 

LÄS MER: Nu kan du äta julbord på Hogwarts

"Fira en jul utan barn" 

– Våra gäster kommer både från Sverige och utlandet. Många är utlandssvenskar som väljer att samla familjen, som kanske är spridda över världen, på Hooks. Andra är skilda och ska fira en jul utan barn, och väljer att åka bort för att få lite liv och rörelse runt sig, säger Therese Edberg. 

Maria Lexhagen, forskare vid turismforskningsinstitutet Etour, konstaterar att vi i allt större utsträckning reser tillsammans med familjen och släkten. Och det gör vi för att vi vill få kvalitetstid ihop, bortom vardagens måsten. 

– Om man reser bort för att fira jul har man ju mer tid för varandra jämfört med om man firar jul på hemmaplan och någon eller några måste fixa med allt det praktiska. Julen är den svenska högtid som utan jämförelser skapar mest stress. Det är sällan man hör att någon är så stressad över påsken att den måste resa bort. Men julen är en sådan högtid som människor vill resa ifrån. 

GUIDE: JULFIRANDE PÅ 7 SLOTT OCH HERRGÅRDAR

1. Hooks Herrgård, utanför Jönköping

Välkomnat julgäster i ett halvt sekel

Hooks Herrgård, som sedan 1963 drivs av familjen Edberg, har anor från 1300-taletHooks Herrgård, som sedan 1963 drivs av familjen Edberg, har anor från 1300-taletHooks Herrgård, som sedan 1963 drivs av familjen Edberg, har anor från 1300-talet
Hooks Herrgård, som sedan 1963 drivs av familjen Edberg, har anor från 1300-talet Foto: Lisa Nestorson

På Hooks Herrgård har ägarfamiljen Edberg välkomnat julgäster i ett halvt sekel. Herrgården har anor från 1300-talet, och nuvarande huvudbyggnad med flyglar byggdes i slutet av 1700-talet. Numera finns en spaanläggning med gym och swimmingpool på Hooks. Julfirandet inleds med afternoon tea dagen före julafton. På kvällen hjälps gästerna åt att klä granen. På julafton väntar glöggmys vid brasan, tomte och femrättersmiddag med klädkod ”smoking/mörk kostym”. Juldagen bjuder, för den som vill, på julotta och föredrag om herrgårdens historia. 

Prisexempel: Julpaket i två dygn, 4 890 kronor per person. 

Var: Tre mil söder om Jönköping, Småland, utmed väg 30 mot Växjö.  

Adress: Hooks Herrgård, Hok. 

hooksherrgard.se

2. Gimo herrgård, utanför Uppsala

Traditionellt firande i gustaviansk miljö

Gimo Herrgård ligger inbäddad i de norduppländska skogarna, precis vid Gimosjön.Gimo Herrgård ligger inbäddad i de norduppländska skogarna, precis vid Gimosjön.Gimo Herrgård ligger inbäddad i de norduppländska skogarna, precis vid Gimosjön.
Gimo Herrgård ligger inbäddad i de norduppländska skogarna, precis vid Gimosjön. Foto: Gimo

Gimo Herrgård är Sveriges första gustavianska herrgård, och delar av festlokalerna är från 1700-talet. På herrgården firas traditionsenlig jul i dagarna tre. Dagen före julafton hjälps gästerna åt att klä granen, samt smakar av årets julskinka. På julafton kommer tomten och delar ut klappar till alla gäster, liten som stor, och för de som vill arrangeras transport till midnattsmässan. Restaurangen fokuserar på lokala råvaror från Roslagen, och dukar fram traditionella rätter som hör julfirandet till. På Gimo Herrgård finns ett spa, med behandlingar, bastu och jacuzzi. 

Prisexempel: Tvådagarspaket komstar 4 950 kronor per person. 

Var: Vid Gimosjön, utanför Östhammar, en halvtimmes bilresa från Uppsala, 

Adress: Gimo Herrgård, Bruksgatan, Gimo.

gimoherrgard.se

LÄS MER: 13 slott och herrgårdar du kan fira jul och nyår på 

3. Vadstena klosterhotell, Vadstena

Fridfull jul på kloster

Den anrika byggnaden från 1300-talet har under århundradena varit allt från festplats till kloster under den Heliga Birgittas tid.Den anrika byggnaden från 1300-talet har under århundradena varit allt från festplats till kloster under den Heliga Birgittas tid.Den anrika byggnaden från 1300-talet har under århundradena varit allt från festplats till kloster under den Heliga Birgittas tid.
Den anrika byggnaden från 1300-talet har under århundradena varit allt från festplats till kloster under den Heliga Birgittas tid. Foto: Vadstena Klosterhotell

På Vadstena klosterhotell hade Magnus Eriksson och hans hustru Blanche storslagna fester redan på 1300-talet. Senare omvandlade Heliga Birgitta det kungliga palatset till ett kloster. I dag finns här ett hotell, och en White Guide-listad restaurang – Restaurant Munkklostret. Och numera finns alltså chansen att uppleva ett julpyntat kloster. Både högläsning av julevangeliet och dramatisk sagostund står på programmet. Förutom julbordet serveras klostrets grönkålssoppa efter gammalt recept. 

Prisexempel: Tvådagarspaket kostar från 4 395 kronor per person. 

Var: Vadstena i Östergötland. 

Adress: Lasarettgatan 5, Vadstena. 

klosterhotel.se

4. Örenäs Slott, mellan Helsingborg och Landskrona

Klassisk jul på skånskt slott

Julen i Örenäs Slott bjuder på julsånger, skånsk julmat och julpyntning i historisk miljö.Julen i Örenäs Slott bjuder på julsånger, skånsk julmat och julpyntning i historisk miljö.Julen i Örenäs Slott bjuder på julsånger, skånsk julmat och julpyntning i historisk miljö.
Julen i Örenäs Slott bjuder på julsånger, skånsk julmat och julpyntning i historisk miljö. Foto: Örenäs slott

Örenäs Slott, på skånska Västkusten med utsikt över Ven, slår under julhelgen upp portarna för julgäster. Den 23:e är det uppesittarkväll med skinkprovning och pyntning av slottsgranen. Julafton firas traditionsenligt med slottets skånska julbord och tomte, julklappsutdelning och sällskapsspel i slottets salonger. Den som vill besöker julottan i Glumslövs kyrka, dessutom arrangeras pepparkakspyntning, tipspromenad i slottsparken och cocktailparty. I anslutning till slottet ligger vackra fiskeläget Ålabodarna och naturreservatet Glumslövs backar. 

Prisexempel: Tvådagarspaket kostar från 2 905 kronor per person. 

Var: 1,5 mil söder om Helsingborg, i Skåne. 

Adress: Ålabodsvägen 193, Glumslöv. 

orenasslott.com

5. Södertuna Slott, utanför Gnesta

Slottsfirande i dagarna tre

Godset har anor från 1300-talet i form av den medeltida gården Vad.Godset har anor från 1300-talet i form av den medeltida gården Vad.Godset har anor från 1300-talet i form av den medeltida gården Vad.
Godset har anor från 1300-talet i form av den medeltida gården Vad. Foto: Södertuna

Dukade bord med julens delikatesser, glittrande julgran och toner av julmusik – på Södertuna Slott firas jul i dagarna tre. Bad i vedeldad tunna finns också på programmet. Miljön runt slottet är fylld av lämningar från skilda epoker i Sveriges historia. Man har funnit spår från järnåldern, men troligen bodde folk här redan tidigare. Slottet i sig rymmer också massa historia – huvudbyggnaden är av medeltida ursprung, därefter är den om- och tillbyggd på 1600- och 1700-talen. 

Prisexempel: Tvådygnspaket kostar 4 340 kronor per person. 

Var: Vid Frösjön, utanför Gnesta i Sörmland. 

Adress: Södertuna Slott, Gnesta. 

sodertuna.se

6. Dufweholms Herrgård, utanför Katrineholm

Herrgårdsjul i Sörmland

Dufweholms Herrgård är ett herrgårdshotell mitt i Sörmland.Dufweholms Herrgård är ett herrgårdshotell mitt i Sörmland.Dufweholms Herrgård är ett herrgårdshotell mitt i Sörmland.
Dufweholms Herrgård är ett herrgårdshotell mitt i Sörmland. Foto: Dufweholms herrgård

God mat, Kalle Anka och aktiviteter i vackra omgivningar står på programmet när Dufweholms herrgård bjuder in till julfirande. Dufweholms herrgård har under århundradena haft hela 22 ägare, och åtskilliga gäster av olika slag. I det lilla lusthuset har såväl Albert Engström som Zorn lämnat spår i form av illustrationer. På gården finns också en traditionell lanthandel, ett gårdsmuseum, men också ett spa med relaxavdelning. Kökets råvaror är hämtade från gårdar runtom i Sörmland. 

Prisexempel: Ett dygn kostar 3 395 kronor per person. 

Var: Utanför Katrineholm, Sörmland. 

Adress: Herrgårdsvägen 16 A, Katrineholm. 

dufweholm.se

7. Häringe Slott, utanför Stockholm

På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger.På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger.På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger.
På 1930-talet renoverades och moderniserades slottet av tändsticksmiljonären Torsten Kreuger. Foto: Thomas Carlgren

Slottsbyggnaden vid Häringe slott uppfördes redan 1657. På 1930-talet ägdes slottet av tändstickskungen Torsten Kreuger som anlade pool och en bowlingbana. Bowlingbanan finns kvar än i dag, och är landets äldsta. Här finns dessutom en sjöbastu. Den 23:e inleds med lunch, sedan blir det julteater, skaldjursmiddag, paketinslagning, rimstuga och glögg. På julafton bjuds det på frukost, slädtur över markerna runt slottet, Kalle Anka och besök av tomten innan julbordet. På juldagen blir det spökvandring och kalkonmiddag och helgen avslutas med brunch den 26:e.

Prisexempel: 6 924 kronor per person. 

Var: Västerhaninge, Stockholm. 

Adress: Häringe Slott, Västerhaninge. 

haringeslott.se