Njut av god mat i vacker miljö på Tjolöholms Slott.
1 av 2: Njut av god mat i vacker miljö på Tjolöholms Slott. Foto: Tjolöholms Slott
Dufweholms Herrgård bjuder på klassiskt julbord med sörmländska smaker.
2 av 2: Dufweholms Herrgård bjuder på klassiskt julbord med sörmländska smaker. Foto: Dufweholms Herrgård

Fira jul och nyår på mysiga slott och herrgårdar

Vill du komma ifrån ett litet tag och bara koppla av och njuta i vacker miljö? Checka in på ett hotell, slott eller herrgård där man maxar julen med pynt, julstämning och juliga delikatesser!

1. Ystad Saltsjöbad – fira jul vid havet

Anrika Ystad Saltsjöbad på Österlen, ”ett klassiskt destinationshotell med Newportkänsla”, firar 124 år i år och ligger vackert precis vid stranden. Här njuter man av havsluft och spa med olika sorters pooler, jacuzzi, varma källor utomhus, torrbastu med havsutsikt och sprakande brasor. Ett ställe att fly undan julaftons alla krav och måsten och i stället hänga i spaavdelningen på eftermiddagen och på kvällen njuta av en fyrarättersmeny i restaurangen. Vill man kan sedan slå ihjäl några timmar i någon av barerna innan det är sängdags. På juldagen serveras frukost och det finns möjligt att hänga i spaavdelningen eller ta en promenad på stranden innan hemfärd.
Var: Saltsjöbadsvägen 15, Ystad.
Varför: För att komma ifrån hets och stress och bara koppla av i en lugn och skön miljö.
Prisexempel: Från 5 145 kronor för två personer i dubbelrum. Då ingår välkomstfika, tillgång till spaavdelningen, fyrarättersmeny och frukost.
Passar: Företrädesvis par utan barn eller med utflugna barn (det är 16-årsgräns i spaavdelningen) som vill njuta av god mat och slippa alla julkrav. 

Ystad Saltsjöbad på Österlen ligger vackert precis vid stranden. Foto: REBECCA WALLIN

2. Dömle Herrgård – klassiskt mys i Värmland

Dömle har anor från 1446 och är en blandning av klassisk herrgård och modern konferensanläggning i en naturskön omgivning. Det finns skidbackar både nära och några mil bort och gott om möjligheter till vinterpromenader med hunden, som också är välkommen. Eller så kopplar man av i någon av bubbelpoolerna, tar en behandling eller bara slappar i en vilstol. Här finns även gym, vinkällare och ett bra kök.
Var: Deje, i Forshaga kommun.
Varför: För att man vill komma ut i naturen, koppla av i ett spa och äta och dricka gott. Prisexempel: 3 590 kronor för två personer i dubbelrum. Då ingår julbord, livemusik i loungen och herrgårdsfrukost. Tillgång till spaavdelningen kostar 295 kronor extra per person. Möjliga ankomstdagar är onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar.
Passar: Med sina 66 rum och stora restaurang passar detta större sällskap och barnfamiljer.

Checka in på Dömle Herrgård och få skön julkänsla i naturskön omgivning. Foto: Dömle Herrgård

3. Wallby säteri – njut av småländska specialiteter

Med utsikt över Skirösjön ligger vackra Wallby Säteri. Vill man får man ta med sig hunden, som är välkommen i alla utrymmen. Här tas man emot med eftermiddagsfika och Bettans lussekatter och kan sedan ta en promenad i de vackra omgivningarna och bada bastu nere vid sjön. Julmiddagen är uppdelad i sju ”akter” och inleds utomhus med skål i äppelglögg. Sedan serveras lokala småländska specialiteter i en strid ström i den stora matsalen och avslutas med desserter och Metas ostkaka.
Var: Skirö, strax utanför Vetlanda.
Varför: För att man vill uppleva en genuin och gammaldags jul i naturskön miljö och njuta av råvaror från den egna gården och små småländska producenter.
Prisexempel: 1 995 kronor per person. Barn under sju år 595 kronor och barn under 12 år 995 kronor. Då ingår övernattning, välkomstfika, glögg, stor julmiddag och frukost. Observera att paketet bara erbjuds tre gånger: första, andra och tredje advent.  
Passar: Par och familjer. 

Wallby Säteri serverar julmiddag i ”sju akter”. Foto: Wallby säteri

4. Rosersbergs Slott – fransk jul i 1600-tals slott

Rosersbergs Slott från 1600-talet är ett lite okänt slott med salar som under 1800-talet stod orörda i 65 år. De 64 hotellrummen ligger i tre flyglar: Kavaljersflygeln som inhyst slottsgäster sedan 1700-talet, Teaterflygeln med anor från tiden som slottsteater och Källarbacken med rum inredda i samarbete med Svenskt Tenn. Här njuter man av mat och dryck och går på promenad i slottsparken. Maten som serveras är ekologisk och närodlad och i baren kan man beställa slottsöl som bryggts i källarvalven. Även här är hundar välkomna.
Var: Slottsvägen 203, Rosersberg. Nära Arlanda flygplats.
Varför: För att man inte vill laga mat själv och gillar en lugn och avkopplande stilfull miljö.
Prisexempel: Pris från 3 495 kronor för två personer. Då ingår ett glas mousserande vin i baren innan maten, fransk femrättersmeny, frukostbuffé samt tillgång till gym.  
Passar: Stressade storstadsbor och andra som vill ha miljöombyte och har en förkärlek för det franska köket.

Vill du äta en fransk femrättersmeny är Rosersbergs Slott rätt ställe för dig. Foto: SARA ATZORI

5. Tjolöholms Slott – anrikt och traditionellt

Årets julbord på Tjolöholms Slott är inspirerad av greveparet Bondes jultraditioner på Tjolöholm Slott i början på 1900-talet. Vid ankomst serveras glögg med frasiga pepparkakor framför brasan i stora hallen. Efter det kan man gå runt i slottet och se den överdådiga inredningen samt nya utställningen ”Queen Victoria – Dressed to Rule an Empire”. Slottet är vackert juldekorerat och granarna, klädda i samma färger som på grevinnans tid, lyser upp i de olika rummen. Middagen serveras vid den sprakande brasan i matsalen. Köksmästarens femrättersmeny ger det bästa av julens smaker i samklang med slottets brittiska traditioner. Det erbjuds även en vegetarisk femrättersmiddag som alternativ.
Var: Fjärås, i Kungsbacka kommun.
Varför: För att man är road av traditioner och historia och vill njuta av god mat i vacker miljö.
Prisexempel: 1 760 kronor för två personer i en stuga i Allmogebyn, 895 kronor för en femrättersjulmeny inklusive glögg.
Passar: Större sällskap och barnfamiljer. Ofta är det flergenerationsfamiljer som bokar flera stugor. Inget nyårsfirande vilket gör att många hundägare hyr in sig då eftersom det är garanterat fyrverkerifritt.

Slå dig ner framför brasan i stora hallen med en glögg och frasiga pepparkakor på Tjolöholms Slott. Foto: Tjolöholms Slott

6. Dufweholms Herrgård – sörmländska smaker

Lilla romantiska Dufweholms Herrgård ligger intill Duveholmssjön nära Sörmlandsleden. Runt om på området hittar man historiska föremål och byggnader från svunna tider. I trädgården kan man besöka den 100-åriga lanthandeln och köpa till exempel hemkokt marmelad. På herrgården finns även ett spa som erbjuder olika behandlingar. Man checkar in på julafton och njuter av klassiskt julbord med sörmländska smaker. Hundar är välkomna i vissa rum.
Var: Strax utanför Katrineholm. En halvtimme från Norrköping, Vingåker och Flen.
Varför: För att man inte vill slava i köket före jul utan vill komma till dukat bord.
Prisexempel: 4 195 kronor per person i delat dubbelrum. Då ingår lunch, bubbel och snittar, julbord, inträde till spaavdelningen och juldagsbrunch.
Passar: Par med eller utan större barn (det är 12-års gräns i spaavdelningen) som vill koppla av tillsammans i en vacker miljö. 

På Dufweholms Herrgård kan du varva ner i spat. Foto: Dufweholms Herrgård

7. Villa Gransholm  – småskaligt och personligt 

Ett lantligt beläget hotell med tolv hotellrum inrymt i en vacker villa, ursprungligen byggd som representativ bostad åt disponenten för Gransholms bruk och hans familj. Det som i dag är hotellrum var arbetsplatser åt brukets kontorsanställda. Den över 100 år gamla villan med vackra matsalar och salonger kringgärdas av en stor park med stensatt damm och tennisbana. Hundar är välkomna.
Var: Gransholmsvägen 132, Gemla. Mellan Alvesta och Växjö.
Varför: För att man gillar ett lite mindre och mysigare hotell helt utan konferenskänsla.
Prisexempel: Övernattning i dubbelrum 1 695 kronor. Julbord onsdag till torsdag 595 kronor, 675 kronor fredag till söndag. Då ingår fika med hembakade julkakor, julbord med traditionella delikatesser och frukostbuffé. Nytt för i år är många fler gröna rätter och ännu fler närproducerade produkter.
Passar: Vänner, par och familjer som vill umgås i vacker naturnära miljö. Möjlighet finns att boka hela hotellet och då få tillgång till totalt 30 bäddar. 

Över 100 år gamla Villa Gransholm har tolv hotellrum. Foto: Villa Gransholm

8. Hennicke Herrgård – naturskönt julfirande

Mellan skogstjärnen Hemtjärn och Potten bildas ett 20 meter högt fall, Hennickehammar. Här har det bedrivits bruksrörelse i flera sekler. Platsen ligger i ett område omgivet av ett flertal järngruvor. Här tronar även Hennickehammars Herrgård som byggdes 1722. Det finns längskidåkningsspår i närheten och man hyr även ut skidor till gäster som vill prova på. Här finns även vandringsleder och gym, det sistnämnda har alla gäster gratis tillgång till. I relaxavdelningen finns bubbelpool och bastu och det erbjuds klassisk massage och andra behandlingar.  
Var: Hennickehammars Herrgård, två kilometer söder om Filipstad.
Varför: För att man vill umgås med nära och kära i en vacker miljö.
Prisexempel: Från 1 695 kronor per person. Då ingår övernattning i standardrum, julbord och frukostbuffé. Tillägg för boende i huvudbyggnaden 150 kronor/person.
Passar: Inte minst större sällskap, samt friluftsintresserade.

I relaxavdelningen på Hennicke Herrgård finns bubbelpool och bastu. Foto: Hennicke Herrgård

9. Brösarps Gästgifveri – skånska delikatesser

Detta historiska gästgiveri från 1600-talet ligger rofyllt och vackert precis vid Verkeåns naturreservat i Österlen. 2017 utsågs det till Årets Skånska Destination av Skånska Gastronomipriset. Här är maten i fokus. Julbordet är stort och givetvis hemlagat. Råvarorna är ekologiska och kommer från odlare och uppfödare i trakten. 

Här finns även ett intilliggande litet spa med relaxavdelning, torr- och ångbastu, en bubbelpool vid den öppna spisen med utsikt över trädgården och ute i trädgården finns även två varma källor som håller 35 grader året om. Notera dock att spaavdelningen håller stängt mellan 22 och 25 december och att man där har en åldersgräns på tolv år under jul och nyår.
Var: Albovägen 2, Brösarp. 40 minuter från Kristianstad.
Varför: För att man vill uppleva ett vällagat och stort skånskt julbord med lokala ingredienser.
Prisexempel: Från 2 700 kronor för två personer i standardrum. Då ingår julbord och frukostbuffé. Tillgång till spaavdelningen kostar 195 kronor extra per person.
Passar: Matintresserade par och kompisgäng. Även hundar är välkomna, mot en avgift. 

Råvarorna till julbordet på Brösarps Gästgifveri är ekologiska och kommer från odlare och uppfödare i trakten. Foto: REBECCA WALLIN

10. Ulfsunda Slott – elegant och flärdfull jul

Ulfsunda Slott är omgiven av en vacker trädgård och ligger intill Mälaren. På övervåningen finns sköna fåtöljer där man kan ta en drink framför brasan. De 54 hotellrummen är individuellt inredda och i restaurangen äter man gott och dricker viner från vinkällaren. Restaurangen använder svenska ingredienser av hög kvalitet samt örter och kryddor från slottets egna trädgårdar. 

Hundar är mycket välkomna och det finns promenadstigar bland annat runt Lillsjön fem minuters promenad bort.
Var: Margretelundsvägen 125, Bromma. 15 minuter med bil från centrala Stockholm.
Varför: För att man inte vill trängas vid ett buffébord och inte är galen i prinskorv och lutfisk.
Prisexempel: 2 332 kronor för två personer i dubbelrum. Då ingår ett glas välkomstchampagne, fyrarättersmiddag och frukostbuffé.
Passar: De som vill fira jul med flärd och hoppa över det traditionella julbordet.

På övervåningen på Ulfsunda Slott kan du ta en drink framför brasan. Foto: Ulfsunda Slott

LÄS MER: Sveriges bästa spa – för par, kompisar och familj

Aktuellt just nu