Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa>Sverige

Publicerad 6 okt 2017 11:00

Fira Halloween med spöken och karuseller

I år är det första gången som Gröna Lund har öppet för Halloweenfirande.

I år är det första gången som Gröna Lund har öppet för Halloweenfirande.

1/2

Foto: Gröna Lund

Besöket på Kolmården innehåller spöklika upplevelser, ett specialskrivet Halloween-skådespel och eldshow.

Besöket på Kolmården innehåller spöklika upplevelser, ett specialskrivet Halloween-skådespel och eldshow.

2/2

Foto: KOLMÅRDEN

Buuu!

Det är åter dags för Halloween, ett firande som växer i Sverige.

Den som vill kan uppleva bergochdalbanor, Lego och vilda djur i sällskap av spöken, zombies och andra otäcka varelser. 

Vågar du?

1. Kolmården har roligt ”rysmys”

När: 1–5 november.

När Halloween kommer satsar Kolmården på roligt rysmys. Mystiska väsen, spöken och riddare finns då på plats i djurparken, men allt är anpassat för barnfamiljer. Besöket innehåller spöklika upplevelser, ett specialskrivet Halloween-skådespel och eldshow plus att safarituren fått en lite läskigare inramning. Nytt för i år är ett kusligt ödehus där den som törs kan gå in (rekommenderad ålder är från 10 år) och så har ett gammalt riddarsläkte vaknat till liv. Man får gärna komma utklädd och vara med i Halloweenparaden som avslutas med en spökbal. Åkattraktionerna har öppet om vädret tillåter. Bamses Värld är spökfritt område.  

Prisexempel: 3 995 kronor för två vuxna och två barn. Paketet ”Halloweenweekend” inkluderar en övernattning på Vildmarkshotellet, frukostbuffé, djurparksentré, delfinshow, Halloween-inspirerat lekrum, barnbio, spökdisco och entré till African Spa & Relax. 

Kolmarden.com

Den som är kreativ har 250 000 byggklossar till förfogande på Legoland, och tillsammans kan besökarna skapa ett stort Halloween-motiv.

Foto: LEGOLAND

2. Legoland – Brick or Treat

När: 7 oktober–5 november. 

När oktobermörkret lägger sig flyttar otäcka varelser och väsen in på Legoland i Billund. Området lyses upp av pumpor, skelett, gravstenar och spöken och höstlovsprogrammet är det största hittills. I parken finns en jättepumpa byggd av 100 000 legobitar, man kan också gå på ”Brick or Treat”-tur eller se en trollerishow. Den som är kreativ har 250 000 byggklossar till förfogande och tillsammans kan besökarna skapa ett stort Halloween-motiv eller hjälpa Frankenstein med en mur så att hans monster inte flyr. Mellan den 14–22 oktober samt 28 oktober är det Halloween Nights och öppet till klockan 21 (med fri entré efter klockan19.30). Kvällarna kulminerar med ett fyrverkeri vid King’s Castle. Missa inte det nya upplevelsehuset LEGO House som öppnade 28 september. 

Prisexempel: 2 924 kronor för en natt på Hotel Legoland för två vuxna och två barn, med frukost och två dagar i parken. Stena Line (Göteborg–Fredrikshamn och Varberg–Grenå) har höstlovspaket med båtresa med bil och övernattning med frukost från 1 052 kronor. Vill man hellre flyga har SAS direktflyg till Billund. 

Legoland.dk, Stenaline.se

Tivoli är dekorerad i varma färger med fågelskrämmor, spindlar och magiska väsen samt 22 000 pumpor, vilket är rekord

Foto: LASSE SALLING

3. Flest pumpor på Tivoli 

När: 13 oktober–5 november. 

När Tivoli i Köpenhamn för tolfte gången drar igång sitt stora Halloween-firandet blir det med besked. Parken är dekorerad i varma färger med fågelskrämmor, spindlar och magiska väsen samt 22 000 pumpor vilket är rekord. Bland nyheterna finns ett hemsökt barnhem där otäcka experiment har utförts. Åkattraktionen Demonen passar också extra bra, nytt för i år är att man kan åka med Virtual Reality-glasögon som gör att man ser drakar och demoner under turen. När mörkret lägger sig bäddas Tivoli in i sinnliga intryck som musik, ljus, vatten och rök. Den 28 oktober går Monsterparaden med runt 200 vampyrer, zombies och spöken genom Köpenhamns gator innan de sluter upp på Tivoli. Missa inte heller DM-tävlingen om den största pumpan eller de särskilda Halloween-åkturerna som bara finns denna tid på året.

Prisexempel: Entrén är gratis under 8 år (liksom med Copenhagen Card). Från 8 år och uppåt; 140 kronor. Åkpass 300 kronor. 

Tivoli.dk

LÄS MER: Världens 13 häftigaste övergivna platser 

4. Spöklov i Dalarna 

När: 2–5 november.

Tre anläggningar vid Siljan har gått ihop och skapat lagom läskiga aktiviteter kring höstlovet. Äventyret börjar med trollvandring genom ett spökpyntat Tomteland. Under dagen hålls olika föreställningar, häxan lär ut bus och håller i en melodifestival, och alla barn som vill kan dansa runt fulgranen eller gå på spökdisco. Orsa bowlinghall förvandlas till spökhus med häxor, spindlar, spöken och döskallar. På spökdiscobowling blir alla självlysande och det dukas upp en spökbuffé med maskar, ögon och avklippta fingrar. Alla utklädda barn bjuds på godis. På Orsa camping kan man gå spökvandring eller leta spökstenar. På Moraparken ordnas spökdiscobowling med spöken, spindlar och annat läskigt och i Rovdjursparken ordnas bland annat spökpyssel och ansiktsmålning.

Prisexempel: 2 395 kronor för spökpaket för två vuxna och två barn, med två övernattningar, entré till både Sagolandet Tomteland och Orsa Rovdjurspark, samt bowling i någon av bowlinghallarna. Spöklovskortet kostar 1 295 kronor per familj, då ingår entré till både Sagolandet Tomteland och Orsa Rovdjurspark i två dagar.  

Spoklov.se

Det blir tredje året som Liseberg har öppet för Halloweenfirande och årets säsong blir både längre och större än tidigare.

Foto: LISEBERG

5. Skräckfyllt på Liseberg 

När: 13–15, 20–22 och 27–31 oktober samt 1–5 november.

Premiären infaller på den klassiska otursdagen fredagen den 13:e. Det blir tredje året som Liseberg har öppet för Halloweenfirande och årets säsong blir både längre och större än tidigare. Nytt för i år är en skräcktematiserad åkattraktion och flera rys-mysiga områden för de yngre. Vinden heter det nya skräckhuset där några barn har varit inlåsta i nästan hundra år. När dörren öppnas, fredagen den 13 oktober, är de ute efter hämnd. Parken kommer att förvandlas med fågelskrämmor, lyktor, mystiska varelser, mängder av godis och förstås pumpor, hela 100 ton. Besökare får också förbereda sig på att de kan stöta ihop med någon av de 200 magsjuka gastar, blodiga zombier och galna vetenskapsmän som rör sig i parken. Lisebergs skräckhus och skräckområden utomhus har en åldersgräns på 11 år.

Prisexempel: Från 2 800 kronor för Stora Halloween-paketet för fyra personer. Då ingår övernattning, parkentré, fria åk i alla Halloween-öppna attraktioner samt fria besök i skräckhusen. 

Liseberg.se

LÄS MER: Grandiosa spökstationen vaknar till liv på nytt 

6. Gröna Lund – Fyra skräckhus 

När: 27 oktober–5 november. 

I år är det första gången som Gröna Lund har öppet för Halloweenfirande. Lilla Området anpassas för de yngre med pumpor, häxor och spöken samt barnföreställning två gånger per dag. På Stora Området kommer man kunna vandra på kyrkogården, besöka häxans offerplats eller träda in i zombiezonen. I House of Nightmares kan man uppleva nya mardrömmar, Blå Tåget är kryddat med levande spöken, Lustiga Huset blir Olustiga Huset och på det tidigare radiobilsområdet öppnas ett helt nytt skräckhus; Motel Hell/o som har skräcknivå 5 av 5. För att alla ska våga röra sig i parken kommer det finnas en uppmärkt skräckzon. Efter klockan 18.00 aktiveras zonen och då får man räkna med att möta vålnader, zombies och läskiga clowner där. På Stora Scen bjuds det på eldshow från artisterna i Burnt Out Punks.

Prisexempel: 395 kronor (375 kronor vid förköp) för entré, åkband samt inträde till alla skräckhusen. 

Gronalund.com

Skansens museipedagoger berättar om de väsen som hade stor betydelse i människors liv förr i tiden – som naturväsen, knytt, tomtar och troll.

Foto: SKANSEN

7. Skansen – besök en klok gumma

När: 28 oktober–1 november.

Höstlovet bjuder på magiska och lite lagom läskiga dagar på Skansen. Skansens museipedagoger berättar om de väsen som hade stor betydelse i människors liv förr i tiden – som naturväsen, knytt, tomtar och troll – och vad man trodde skyddade mot dessa. För alla som törs och vill ordnas vandringar då olika kusliga väsen kan dyka upp. Man kan även gå vandringen ”Ensam i staden” på egen hand. Besök hos Kloka gumman är en annan aktivitet som ordnas liksom spökpyssel. Modiga lyssnar på sägner om gastar och osaliga andar, vålnader och rysliga samiska historier. Som avslutning kan man grilla en korv, medhavd eller köpt på plats. Ponnyridning finns också. Den 30 oktober hålls en visning kl. 14.00 anpassad för familjer i behov av teckenspråk. Plats till denna förbokas.

Prisexempel: 120 kronor för vuxna, 60 kronor för barn (4–15 år) gratis för barn 0–3 år. 

Skansen.se

LÄS MER: Här är de 11 bästa resorna på höstlovet 

8. High Chaparral – Zombielopp 

När: 28 oktober och 4 november.

I Vilda Western-världen High Chaparral ordnas två Halloween-event; Spöktåget och loppet Run for your lives. Spöktåget grundar sig i att märkliga saker hänt kring järnvägen till Old Mexico. Det påstås att en smitta har spridit sig som får de döda att resa sig. Borgmästaren vill förbjuda High Chaparral Railroad Company att köra fler tåg på sträckan, medan järnvägsdirektören istället lockar nyfikna att följa med på tåget för att motbevisa ryktet. Barn åker dagtid, vuxna kan åka turen när mörkret lagt sig. Den 4 november är parken i stället fylld av zombies och det gäller att springa en bana på 4,5 km med livet i behåll. Varje deltagare får tre band som fästs runt midjan där varje band är ett liv. Horder av zombies kommer att försöka ta löparnas liv (band) och det gäller att klara sig i mål med band kvar. 

Prisexempel: Spöktåget kostar 175 kronor för barn 7–15 år liksom medföljande vuxen, 395 kronor för alla över 15 år (13–15 år i vuxens sällskap). Upplevelsen tar en timme och måste förbokas (i övrigt är parken stängd). Loppet Run for your Lives går dagtid för barn (250 kronor för barn mellan 7–12 år) och kvällstid för vuxna (395 kronor vid förköp online).

Highchaparral.se

ELISABETH MONTGOMERY