I Alingsås vet man hur man fikar.
1 av 3: I Alingsås vet man hur man fikar.
Alingsås är verkligen "The capital of fika".
2 av 3: Alingsås är verkligen "The capital of fika". Foto: Elisabet Axås / EXP
Bronsbysten på Alingsås torg är den av Jonas Alströmmer.
3 av 3: Bronsbysten på Alingsås torg är den av Jonas Alströmmer. Foto: Alingsås Kommun

Här är de 5 bästa kaféerna i fikastaden Alingsås

I kaféstaden Alingsås finns minst 30 kaféer att välja på. Så hur ska man kunna välja? Allt om Resors Elisabet Axås är född och uppvuxen i fikastaden. Häng med henne på en fikarunda!

När jag växte upp i Alingsås var fika en självklarhet. Varje tisdag gick mamma på kafé med en väninna och varje dag serverades kaffe och kakor hemma. När jag blev tonåring satt vi på kafé mest hela tiden. Vad skulle man annars göra i en stad som saknade både ungdomsgård, pub och disko? Men kaféer, det fanns på varje gata.

Och även om både Baudes och Gustafs är borta så är det fortfarande tätt mellan fiken. Det finns cirka 30 stycken enligt turistbyrån, som anordnar fikavandringar på lördagar. vastsverige.com/alingsas/alingsas-turistbyra

Foto: Elisabet Axås / EXP

 Varför så många kaféer just i Alingsås?

Jo, här började kvinnorna tidigt jobba utanför hemmen i textilindustrin. Efter tio timmar vid en slamrande vävstol varken hann eller orkade de baka bröd till familjen. Det fick bli köpebröd från bageriet, och varför inte en kopp kaffe också om plånboken tillät? Textilindustrin började redan med Jonas Alströmers manufakturverk 1720. Vid mitten av 1900-talet fanns här över 2 000 textilarbetare. Tekoindustrin krisade och gick under på 1970-talet, men inte kaféerna. De finns kvar, och nu håller de på att bli turistattraktioner.

Själv bor jag inte kvar i Alingsås, men när jag kommer dit fikar jag gärna på de gamla klassiska kaféerna, som ser ut ungefär som de alltid har gjort. Här är min fikavandring i Alingsås.

1. Café Viola

Ett av Alingsås äldsta kaféer, som startades redan 1889, då som ett nykterhetsvärdshus. Från början kom bönderna dit på torgdagarna. På 1900-talet blev det kafé där gubbarna gärna satt och diskuterade. Jag minns namnskyltarna som stammisarna hade vid sina platser.

Café Viola var populärt när jag var ung. Här har en och annan skinkmacka med senap slunkit ner när de serverade kåldolmar på Alströmerskolan.

Fortfarande serveras rejäla smörgåsar, om inte med skinka så med köttbullar eller den smått berömda räkmackan. Och bryggkaffe förstås.

Adress: Nygatan 16

Café Viola. Foto: Carina Lundgren / ALINGSÅS TURISTBYRÅ

2. Café Göta

När jag bodde i Alingsås stod ofta en stor och tung hemgjord cykel utanför Café Göta. Då visste man att stans original Lea-Kalle var där och fikade.

Café Göta är ett av Alingsås äldsta kaféer. Det öppnade 1898 och liksom Café Viola blev det ett ställe för bönderna som kom till marknaden på Lilla torget. 1930 flyttade kaféet till sin nuvarande lokal och inredningen som köptes in då står fortfarande till stor del kvar. Det är därför som just Café Göta ofta hamnar på bild när det skrivs om kaféer i Alingsås. Här kan man få en rejäl frukost med falukorvsmacka och ägg. Kaffet ska så klart vara bryggkaffe med påtår. Café Göta är med i White Guide.

Adress: Norra Strömgatan 7

Café Göta. Foto: Linda Hammarstrand / ALINGSÅS TURISTBYRÅ

3. Café Storken

Ett rött trähus med vita fönsterbågar. Ingång genom verandan på gården. Så kan det vara i Alingsås, där trähusen fortfarande dominerar. När man sitter på gjutjärnsmöblerna på innergården känns det som i en trädgård på landet. Man tänker knappt på gallerian Storken som breder ut sig i betonglådorna som förr var Epa- och Domusvaruhusen i samma kvarter.

Café Storken är en turistfavorit med gammaldags inredning och ibland gästande konstutställningar. Inte så fikagenuint som Viola eller Göta, men helt rätt en solig dag.

Adress: Norra strömgatan 30

Café Storken. Foto: Linda Hammarstrand / ALINGSÅS TURISTBYRÅ

4. Ekstedts bageri och kafé

Jag minns Ekstedts som ett bageri, inte kafé. Här har det bakats limpor och bullar sedan 1886. Men Ekstedts är också ett fik, särskilt på sommaren när man gärna sitter i trädgårdsmöblerna på innergården. Numera kan man till och med få kaffe från det egna rosteriet.

När Turistrådet Västsverige marknadsför Alingsås som kaféstad är det med ett foto från just Ekstedts innergård. Ekstedts är med i White Guide.

Adress: Drottninggatan 26

Ekstedts bageri och kafé. Foto: Jonas Ingman @ Bruksbild / ALINGSÅS TURISTBYRÅ

5. Gerdas bageri

Gerdas bageri har hållit igång sedan 1924 då Gerda Nilsson bakade allt från matbröd och vetebröd, till småkakor för mellan ett och tre öre styck. Idag drivs det gulliga och mysiga bageriet av tre tjejer. Här erbjuds tårtor, bakelser, kondisbitar, smörgåsar, matbröd och söta bröd. Många väljer att köpa med sig fikabröd och frallor från Gerdas men det många inte vet är att man kan faktiskt sitta ner och fika här också. 

Adress: Göteborgsvägen 16

LÄS MER: Sveriges 101 bästa kaféer för en fika i sommar

Fakta: Fikavandringar

Vandringarna ordnas varje dag utom midsommardagen fram till oktober. De tar en och en halv timme och kostar 330 kronor. Då ingår fika och en påse med sju sorters kakor.

Fikafest

Den 6–7 maj 2016 är det fikafest i Alingsås. Förutom öppna kaféer blir det bland annat loppmarknad och musik.

Info: kafestaden.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande