Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mysiga Vurma med tokrolig inredning.Mysiga Vurma med tokrolig inredning.Mysiga Vurma med tokrolig inredning.
På Svenskt Tenns tesalong kan du lyxa till det.På Svenskt Tenns tesalong kan du lyxa till det.På Svenskt Tenns tesalong kan du lyxa till det.
Kön ringlar sig ofta ut på gatan utanför franska bageriet Le Violon Dingue.Kön ringlar sig ofta ut på gatan utanför franska bageriet Le Violon Dingue.Kön ringlar sig ofta ut på gatan utanför franska bageriet Le Violon Dingue.
Fika under äppelträden i Rosendals trädgård.Fika under äppelträden i Rosendals trädgård.Fika under äppelträden i Rosendals trädgård.
Kanaans trädgårdscafé är naturskönt och mysigt – och har supergoda hembakta kakor.Kanaans trädgårdscafé är naturskönt och mysigt – och har supergoda hembakta kakor.Kanaans trädgårdscafé är naturskönt och mysigt – och har supergoda hembakta kakor.
Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.
1 AV 7
Stockholms bästa hotell enligt gästrecensioner och betyg
2 AV 7
Mysiga Vurma med tokrolig inredning.
Foto: VURMA
3 AV 7
På Svenskt Tenns tesalong kan du lyxa till det.
Foto: Svenskt Tenn
4 AV 7
Kön ringlar sig ofta ut på gatan utanför franska bageriet Le Violon Dingue.
Foto: LE VIOLON DINGUE
5 AV 7
Fika under äppelträden i Rosendals trädgård.
Foto: ROSENDALS TRÄDGÅRD
6 AV 7
Kanaans trädgårdscafé är naturskönt och mysigt – och har supergoda hembakta kakor.
Foto: KANAAN
7 AV 7
Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.
Foto: JONATAN INGVARSSON

Fika i Stockholm – kaféer och konditorier värda ett besök

Stockholm handlar mycket om att fika. Njut av mysiga uteserveringar, titta på folk, frossa i gigantiska kanelbullar och kaffe i världsklass.

Här är din guide till 50 av Stockholms bästa kaféer.

KAFÉER I CENTRALA STOCKHOLM

1. Gateau

Har funnits sedan 30-talet och har numera flera caféer runtom i Stockholm. Berömt för sina tårtor, bullar, kakor och matbröd. 

Adress: Sturegallerian, Stureplan

gateau.se

2. Wienercaféet anno 1904

Det är som att gå in i en film – som utspelar sig på ett sanslöst vackert kafé i Paris eller kanske Wien i början av 1900-talet. Här serveras wienerbröd, croissanter och ”norra Europas bästa baguetter”.

Adress: Biblioteksgatan 6-8

wienercafeet.com

Wienercaféet utstrålar en filmisk elegans.Wienercaféet utstrålar en filmisk elegans.Wienercaféet utstrålar en filmisk elegans.
Wienercaféet utstrålar en filmisk elegans. Foto: KRISTER BENGTSSON

3. Café Vurma

Veganska brownies, kardemummabullar och blåbärspajer. Plus sallader och grillade mackor. Vurma är populärt och alltid trångt. Finns ett systerscafé på Södermalm, Bergsunds strand 31.

Adress: Gästrikegatan 2

vurma.se

4.Café Pascal

Det här caféet intill Odenplan är så bra att det fått Dagens Nyheters utmärkelse Gulddraken, som Stockholms bästa café. Och det lever upp till förväntningarna. Gott fika och även smarriga luncher. Allt gjort med kärlek. Hundar är välkomna. Pascal har även öppnat ett nytt bageri/cafe på Skånegatan 76 på Södermalm. 

Adress: Norrtullsgatan 4

cafepascal.se

Pascal – ett prisbelönt kafé som nu expanderat till Södermalm.Pascal – ett prisbelönt kafé som nu expanderat till Södermalm.Pascal – ett prisbelönt kafé som nu expanderat till Södermalm.
Pascal – ett prisbelönt kafé som nu expanderat till Södermalm. Foto: CAFÉ PASCAL

5. Grillska Huset

Mysigt är det på Stadsmissionens eget kafé - Grillska Huset i Gamla stan med eget bageri, känt som ett av stadens bästa. Dessutom en trevlig uteservering. 

Adress: Gamla stan, Stortorget 3

stadsmissionen.se

6. Caffé Nero 

Ett kafé med italiensk känsla i Vasastan där man serverar lysande bra espresso, frukost och lunch. Har fått både Dagens Nyheters gulddrake två år i rad och Nöjesguidens Stockholmspris. Finns även på Kungsgatan 25 och Långholmsgatan 34.

Adress: Roslagsgatan 4

caffenero.se

7. Svenskt Tenns tesalong

Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson älskade te och drack två och en halv kopp te på morgonen och två och en halv kopp till lunch. Nu kan du själv dricka fint te i salongen där du sitter i exklusiva möbler från Svenskt tenn. Välj bland tesorter, scones, smörgåsar och småkakor.

Adress: Strandvägen 5

svenskttenn.se

8. Café Saturnus

Något av en institution bland fikagalningar i Stockholm. Hit går frankofilen för att dricka café au lait och mumsa pain au chocolat tills magen står i fyra hörn.

Adress: Eriksbergsgatan 6

cafesaturnus.se

https://www.instagram.com/p/BLIW8ZRDk99/?taken-by=cafe_saturnus

9. Bianchi café & cycles

Punka på cykeln? Eller bara sugen på en fika? Oavsett vilket är Bianchi Café rätt ställe. Här serveras krämig espresso och medelhavsinspirerad mat.

Adress: Norrlandsgatan 16

bianchi.cafe

10. Café Petissan

Pittoreskt och mysigt ligger Café Petissan med antika möbler och spetsgardiner i Skansenidyllen. Här finns ett stort kaffebord fyllt med kanelbullar, rulltårtor och småkakor.

Adress: Skansen, Djurgården

cafepetissan.com

11. Café Jarla

Hemlagat och hembakat bjuds det på på mysiga Café Jarla som har en stor uteservering. Förutom sötsaker, bröd och bullar serveras även lunchmat. Hundar är välkomna. 

Adress: Birger Jarlsgatan 76

Facebook: Café Jarla

12. Le Violon Dingue

Ett hål i väggen som bjuder på ljuvligt stenugnsbakat bröd och franska bakverk. Bagarna i rutiga byxor och med mjöl på händerna står själva bakom kassan och serverar himmelsk latte till tonerna av ofta fransk musik. Finns en minimal uteservering. 

Adress: Olof Palmes gata 12

Facebook: StenugnsbagerietLeViolonDingue

LÄS MER: 12 heta tips när du vill se något nytt i Stockholm

Le Violon Dingue – ett hål i väggen med ljuvliga bakverk.Le Violon Dingue – ett hål i väggen med ljuvliga bakverk.Le Violon Dingue – ett hål i väggen med ljuvliga bakverk.
Le Violon Dingue – ett hål i väggen med ljuvliga bakverk. Foto: LE VIOLON DINGUE

 

KAFÉER PÅ KUNGSHOLMEN

13. Caffè Ugo 

På denna espressobar beställer man små italienska sötsaker som cantuccini med mandel eller hasselnöt och aragostines tillsammans med vällagat kaffe av märket Elena, direktimporteras från San Remo. 

Adress: Scheelegatan 6

caffeugo.se

14. Bageriet Bulleboden

Bulleboden bakar bröd och bullar från grunden med ekologiska och rättvisemärkta råvaror så långt det går. Här serveras frukost, lunch och helt vanlig fika. 

Adress: Parmmätargatan 7

Facebook: @bulleboden

15. Petit France

Välkommen till en liten bit av Frankrike. Ligger i Sveriges första kollektivhus, byggt 1935. Stämningen måste upplevas! Gå hit och ät frukost eller lunch. Uteservering finns.

Adress: John Ericssonsgatan 6

petitefrance.se

Ät gott på Petite France.Ät gott på Petite France.Ät gott på Petite France.
Ät gott på Petite France. Foto: LISA MATTISSON

 

KAFÉER PÅ SÖDERMALM

16. Blooms

Ett välkänt fik runt hörnet från Mariatorget med hembakat bröd, ekologiskt kaffe och även sallader och pajer. Hundar är tillåtna. 

Adress: Sankt Paulsgatan 24

bloomsbageri.se

17. Lisas Café

Rödvitrutiga dukar pryder borden i detta lilla, intima kafé. Allt bakas på plats av Lisa. Smörgåsar görs på beställning och kakor och bullar plockar man själv från buffén. Barnvagnar och påslagna mobiltelefoner är inte tillåtna. 

Adress: Skånegatan 68

Facebook: Lisas Cafe & Hembageri

18. Gunnarsons Specialkonditori

Det har bakats bröd, tårtor och kakor under mer än 60 år på detta stora kafé i två våningar på Södermalm. Här samlas barnfamiljer, pensionärer och hipsters för att studera folklivet från uteserveringen eller försjunka i långa diskussioner över en latte inomhus. 

Adress: Götgatan 92

gunnarsons.se

19. Gildas Rum

På Nytorget ligger detta charmiga kafé med kitschig inredning à la fransk boudoir och en soldränkt uteservering. Här serveras hemgjorda bakverk, grillade surdegsmackor och olika sallader. Och te i enorma muggar. Hundar är välkomna. 

Adress: Skånegatan 79

20. Kaffebar

Livligt och ofta fullt är det på kaffebaren mitt på Bysistorget på Söder. Den stora uteserveringen, trevliga personalen och grillade mackorna lockar. Hundar är välkomna. 

Adress: Hornsgatan 78, Bysistorget Södermalm

Facebook: KaffebarBysisTorget6

LÄS MER: 10 sköna skäl till att älska Stockholm 

https://www.instagram.com/p/BibhidJl7Km/?taken-by=kaffebarbysistorget6

 

KAFÉER PÅ ÖSTERMALM

21. Café Foam

Inredningen är prisbelönt och designen står i fokus. Kändisar, kungligheter, lattemammor och kompisgäng söker sig hit för att dricka kaffe serverat av baristor. Hundar är välkomna. 

Adress: Karlavägen 75

cafefoam.com

22. Himmelska Hundar

Intill Tessinparken nära Karlaplan ligger kaféet som välkomnar både hundar och deras människor. Här serveras matiga mackor och rejäl lunchmat. Vovvarna har en egen meny. För 75 kronor i timmen kan man också “parkera” sin hund här om man har ett läkarbesök eller annat inbokat. 

Adress: Hedinsgatan 13

Hundar har egen meny på Himmelska Hundar.Hundar har egen meny på Himmelska Hundar.Hundar har egen meny på Himmelska Hundar.
Hundar har egen meny på Himmelska Hundar. Foto: HIMMELSKA HUNDAR

23. Tösse

Öppnades 1920 av skolköks­lärarinnan Helga Södermark från Tösse i Dalsland. En tidig kändis­besökare var Selma Lagerlöf. Fortfarande bra kändisspan. Liten uteservering.

Adress: Karlavägen 77

tosse.se

LÄS MER: Afternoon tea i Stockholm – från budget till lyx 

Tössebageriets berömda semlor.Tössebageriets berömda semlor.Tössebageriets berömda semlor.
Tössebageriets berömda semlor. Foto: MICHAELA HASANOVIC

 

FIKA MED UTSIKT ÖVER STOCKHOLM

24. KMK, Kungliga Motorbåtsklubben

Oansenligt litet skjul gör det svårt att ana att detta är ett riktigt stekarställe. Beställ en kaffe, sätt dig vid vattnet och spana på folk.

Adress: Strandvägen 56, alldeles vid Djurgårdsbron

25. Grand café

Slå dig ner på Grand Hôtels utekafé på kajen framför hotellet, alldeles vid skärgårdsbåtarna. Tvärs över vattnet har du Kungliga slottet.

Adress: Adress: Södra Blaisieholmshamnen 8

grandhotel.se

26. Paulikafét

Fika på Dramatens terrass med utsikt över Nybroviken. Gå in vid kassan och ta trappan upp.

Adress: Dramaten, Nybroplan

grandhotel.se

27. Fotografiska

På sommaren parkerar du dig på uteserveringen och hamnar nästan i vattnet. Fika eller ät lysande gott med tonvikt på grönsaker. Mästerkocken Paul Svensson står för konceptet. Vintertid måste du betala entré till museet för att komma åt kaféet och restaurangen på fjärde våningen med panoramautsikt över Stockholms inlopp – fast då får du ju en massa utställningar att titta på också.

Adress: Stadsgårdshamnen 22

fotografiska.eu

28. Fåfängan

Här högt upp på Söder lät grosshandlare Fredrik Lundin bygga sig ett lusthus på 1770-talet. Man förstår varför han valde den här platsen – utsikten är fantastisk. Nu kan du avnjuta ditt kaffe med samma utsikt på sommarserveringen. Lämplig bok att medföra är Stieg Trenters klassiska deckare "Farlig Fåfänga" som utspelar sig här.

Adress: Klockstapelbacken 3

fafangan.se

29. Magnolia Café

På väg upp från Mariatorget, mitt i trapporna, ligger det här lilla mysiga stället. Stanna till för en fika eller en bit mat, och fortsätt sedan uppåt och kolla in utsikten från Monteliusvägen.

Adress: Blecktornsgränd 9

magnoliacafe.se

LÄS MER: Stockholms 21 bästa takbarer – med ny favorit 

Magnolia cafés uteservering slingrar sig uppför trappan på Blecktornsgränd.Magnolia cafés uteservering slingrar sig uppför trappan på Blecktornsgränd.Magnolia cafés uteservering slingrar sig uppför trappan på Blecktornsgränd.
Magnolia cafés uteservering slingrar sig uppför trappan på Blecktornsgränd.

 

GRÖNA FIKA-OASER I STOCKHOLM

30. Rosendals trädgård

Ta 7:ans spårvagn ut på Djurgården. Promenera några hundra meter och du är i paradiset. Äppelträd, gräsmattor att ha picknick på, rosor, pioner, växthus. Köp kaffe och kanelbulle eller lunch i växthuset (räkna med att du kan få köa, men detta är ingen plats för stress) och bär med dig brickan ut bland de knotiga äppelträden.

Adress: Rosendalsterrassen 12

rosendalstradgard.se

31. Långa Raden

Vila från storstadsstressen och ta dig till lugnet på Skeppsholmen. Leta dig fram till Långa raden; låga hus som byggdes som bostäder för Karl XII:s personliga elitförband. Nu är det ­hotell med restaurang Långa raden.

Adress: Gröna gången 1

hotelskeppsholmen.se

32. Gamla orangeriet

Till Bergianska trädgården kan man åka för att vandra bland alla vackra växter men också för att fika eller äta en god lunch. Funkar lika bra om det regnar, då sitter man inne i växthusen.

Adress: Veit Wittrocksväg 7

gamlaorangeriet.se

Varmt och skönt på Gamla orangeriet.Varmt och skönt på Gamla orangeriet.Varmt och skönt på Gamla orangeriet.
Varmt och skönt på Gamla orangeriet.

33. Ulriksdal

Utmärkt, vegetarisk buffé och blommor och grönsaker på självplock. Slottsträdgården drivs av trädgårdsgurun Bo Rappne. Det går fint att fika i Ulriksdals slottscafé vid orangeriet, men verkliga entusiaster går lite längre bort till kaféet Svalkan och beställer kungligt gott kaffe och deras berömda bullar.

Adress: Ulriksdal, Solna

rappne.nu, ulriksdalsslottscafe.se, svalkan.com

34. Vetekatten

Innergården mitt i stan är en av Stockholms trevligaste överraskningar. Regnar det så finns det många salonger, prång och övervåning där du kan sitta och fika – länge. Vem vill inte mysfika på en hemlig innergård?

Adress: Kungsgatan 55

vetekatten.se

35. Skafferiet 

Ute på Norra Djurgården, vid Stora Skuggan, hittar man det mysiga kaféet Skafferiet. Här gnäggar hästar, kungens får passerar och det känns som om man är långt ute på landet. Men man är en kvarts promenad från Stockholms universitet. På sommaren sitter man vid bord under ekarna eller på terrassen med vackra träd och blomster runt. Hundar är tillåtna. 

Adress: Stora Skuggans väg 38

skafferiet.eu

Mitt ute på landet, fast bara en kvarts promenad från universitetets tunnelbana.Mitt ute på landet, fast bara en kvarts promenad från universitetets tunnelbana.Mitt ute på landet, fast bara en kvarts promenad från universitetets tunnelbana.
Mitt ute på landet, fast bara en kvarts promenad från universitetets tunnelbana. Foto: SKAFFERIET

36. Kanaans trädgårdscafé

I vacker omgivning intill vattnet ligger Kanaans trädgårdscafé. Här serveras hembakta kakor och bullar och goda mackor. Stor uteservering, vissa dagar är det livemusik. Hundar är välkomna.  

Adress: Kanaans väg 83, Bromma

kanaanstradgardscafe.se

37. Konditori Lyran

Huset är 149 år gammalt. Förutom att fika, kan du vissa kvällar lyssna på jazz eller beundra utsikten över Mälaren från tornet. Känt för sina räkmackor och bullar. Hundar är välkomna. 

Adress: Ålgrytevägen 90 

konditorilyran.se

38. Karamellan på Drottningholm 

Intill Drottningholms Slott ligger Karamellan. Här har det bedrivits kaféverksamhet i över hundra år.  Mackor, bakverk och kaffe serveras i mysig miljö. Sommartid står uteserveringen öppen och bjuder på utsikt över vattnet. 

Adress: Drottningsholm

drottningholmsslottscafe.se

LÄS MER: 27 tips på Djurgården – Stockholms vackraste ö 

Kaféet Karamellan ligger intill Drottningholms Slott.Kaféet Karamellan ligger intill Drottningholms Slott.Kaféet Karamellan ligger intill Drottningholms Slott.
Kaféet Karamellan ligger intill Drottningholms Slott. Foto: Shutterstock

 

RETROFIKA & HISTORISK CHARM

39. Chokladkoppen

Du sitter på kullerstenstorget i Gamla stan, mitt i historien och fikar i ett hus från 1520. Här är det alltid fullt med folk. Tycker du det verkar vara ovanligt många gaypar här så ser du alldeles rätt. Det är en klassiker i Stockholms gayvärld.

Adress: Stortorget 18

chokladkoppen.se

40. Under kastanjen

Det känns som en hemlig trädgård, det pyttelilla kullerstenstorget med en stor kastanj. Brända tomten kan vara Stockholms vackraste torg. Ta en fika under kastanjen eller bara njut av platsen. Hundar är välkomna. 

Adress: Kindstugatan 1

underkastanjen.se

41. Sturekatten

Det ryktas om att det var bordell här på 1700-talet, men det är nog mest ett rykte. På 1800-talet var det hälsohem. Och 1941 flyttade Anna Skog in och startade kafé. Knirka dig uppför de smala trapporna, stig in i salongerna och ta en fika. Har även en liten uteservering.

Adress: Riddargatan 4

sturekatten.se

42. Wallins Bageri & Konditori

Helt otrendigt, gammaldags konditori som numera expanderat med ett inre rum. Har även en liten uteservering och suveränt goda kardemummabullar.

Adress: Ringvägen 109

43. Ritorno

Här har stockholmarna beställt en kaffe och en bulle sedan 30-talet. Mer som ett vardagsrum än ett kafé. Även uteservering.

Adress: Odengatan 80-82

ritorno.se

LÄS MER: 6 fik i Stockholm som hyllas i utlandet 

https://www.instagram.com/p/2jReLGuB_O/?taken-by=ritorno1959

 

MER ÄN BARA KAFFE

44. Chokladfabriken

Gå in här på egen risk. Det doftar choklad, stället är fyllt med ­praliner och bakelser. Ta en espresso och en utsökt liten petit four eller drick en kopp choklad.

Adress: Renstiernas gata 12 (Tjärhovsplan)

chokladfabriken.com

45. Café String

Här kan du köpa kaffe, men även fåtöljen du sitter i. För allt är till salu. Frukostbuffé på helgerna. Alltid fullt. Hög hipstertäthet.

Adress: Nytorgsgatan 38

cafestring.se

På Café String kan du köpa stolen du sitter på.På Café String kan du köpa stolen du sitter på.På Café String kan du köpa stolen du sitter på.
På Café String kan du köpa stolen du sitter på. Foto: EWA LEVAU

 

FIKA FÖR FINSMAKAREN

46. Kafé Esaias

Charmig personal och vällagat kaffe, goda mackor och sallader - mitt i stimmet på Drottninggatan. Litet och trångt, och mysigt.

Adress: Adress: Drottninggatan 102

Facebook: Kafeesaias

47. Johan & Nyström

För kaffe-finsmakaren. Stort kafé med olika rostningar. Utsökt, kort sagt. Och kolla in omgivningarna. Swedenborgsgatan har börjat bli hipp med många butiker och fik.

Adress: Swedenborgsgatan 7

johanochnystrom.se

Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal.
Johan & Nyström har bra kaffe och trevlig personal. Foto: JONATAN LÅSTBOM

48. Drop Coffee

Internationellt känd kaffebar med eget rosteri. Här kan du – förutom att dricka prisvinnande kaffe – gå kurser och köpa utrustning för att få till den där perfekta koppen kaffe även hemma.

Adress: Wollmar Yxkullsgatan 10

dropcoffee.com

49. Felice cafè napulitano

Detta neapolitanska kafé i Birkastan serverar espresso och cappuccino med en god liten sötsak till. Kaffet av märket Passalacqua kommer från Neapel, och man kan även köpa med sig det hem. 

Adress: Vikingagatan 18

felicecafe.se

50. Sostas

Trång italiensk ståbar med kaffe. När det är kaffet du vill åt.

Adress: Sveavägen 84

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till 17 bästa öarna