Vill du campa vid kusten gäller det att boka stugan eller campingplatsen i tid.
BILD SAKNAS
1 AV 3
Man behöver inte bara campa under sommarhalvåret – här är campingplatserna som har öppet hela året.
2 AV 3
Vill du campa vid kusten gäller det att boka stugan eller campingplatsen i tid.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Ann-Charlotte Ekensten delar sina bästa tips inför semestertider.
Foto: Jeanette Larsson

Experten: 8 tips till dig som ska campa i sommar

Vill du få ut mer av semestern, upptäcka nya campingplatser och områden? 

Ann-Charlotte Ekensten, som driver bloggen Campingfamiljen, delar med sig av sina bästa tips.

Perfekt för dig som är nybörjare eller van campare som söker inspiration inför semestertider.

1. Boka campingplats tidigt

Vill du campa på Gotland, vid stora svenska sjöar eller kusten under högsäsong bör du boka campingplatsen eller campingstugan redan under våren, anser Ann-Charlotte Ekensten.

– Man kan inte riktigt vara lika spontan med camping om man vill vara vid de fina campingarna vid de finaste strandlägena. Det funkar inte för camping är för populärt för det, säger hon. 

2. Testa mindre campingplatser

Dra dig inte för att testa mindre campingar, tipsar Ann-Charlotte.

– En av våra bästa campingar var när vi stannade till spontant i Nora, vid en gammal familjeägd camping. Det var så mysigt. 

– Det finns så många pärlor som inte stoltserar med massa stjärnor på olika listor. Mindre familjedrivna campingar som inte har massa pooler, vattenrutschkanor och program med barnklubbar kan ha ett speciellt läge, ett annat lunk. 

3. Skaffa katalogen Svensk Camping och Campingkatalogen

Svensk camping ger ut en katalog varje år med alla campingplatser som är anslutna till SCR. Fristående campingar kan du hitta i Allt om Husvagn & Campings Campingkatalogen.  

– Allt detta finns på nätet också så klart, men ibland kan det vara bra att ha de här blädderexemplaren när man sitter i bilen till exempel, säger Ann-Charlotte.

4. Testa på camping du inte är van vid

Är du en van campare, så testa en ny sorts camping, föreslår Ann-Charlotte. Brukar du campa vid stora campingplatser, välj små. Glampar du ofta, välj de enklaste campingplatserna. 

– För ett par år sedan testade vi en vildmarkscamping i Värmland. Det var inte hög standard, men vi kom så nära naturen man kan komma. Det var avskilt, inte trångt mellan husvagnarna eller ekipagen. Och det var utedass, vilket varken jag eller barnen gillade. Men det blev en helt ny upplevelse. 

Ann-Charlotte Ekensten fann campglädjen när barnen var små, 2010. Foto: Marie Näslén

5. Använd campingen som bas 

 – Det är lätt att snöa in sig, eftersom det är så bekvämt med strand och allt på campingen. Men Sverige är så fantastiskt, så ha campingen som bas för utflykter, säger Ann-Charlotte.

Hör med personalen vad som finns i området, kolla i gårdsbutiker, gå runt på torget. Vidga dina vyer. 

– Jag kan få frågan: ”Hur kan ni campa i tre veckor på sommaren, är det så himla roligt?”, som om vi bara sitter vid vår husvagn, men det är inte så vi gör. Vi är jätterörliga när vi är ute och har bara husvagnen som bostad. 

– Vi kanske stannar fem dagar på en och samma camping. Då hinner vi både utforska området och ta det lugnt på campingen. 

LÄS MER: 17 svenska weekendstäder 

6. Dela på familjen för att hålla sams

Har du barn i olika åldrar så dela upp familjen och hitta på olika saker. 

– Campar man nära hemmet kan en åka hem med tonåringen några dagar så han kan tanka kompiskraft några dagar, så kan man campa några dagar hela familjen sen, säger Ann-Charlotte.

7. Läs böcker tillsammans

Packa ner böcker, eller kolla om campingen har ett bibliotek, så du är beredd om det regnar. 

– Jag vill slå ett slag för högläsning. Det är så många som förknippar högläsning med små barn som inte kan läsa själva, men det kan man göra så mycket högre upp i åldrarna också, bland vuxna. Det är ett jätteskönt sätt att koppla av och dela upplevelsen.

Ann-Charlotte tipsar om sin nya barnbok ”Tyras Husvagn” för lite yngre, Åsa Linds ”Sandvargen” och Jakob Wegelius ”Mördarens apa” för lite äldre. Selma Lagerlöf för vuxna. 

8. Du behöver inte längre campingkort

Ska du checka in på en campingplats som är ansluten till SCR behöver du antingen ett Camping-ID eller ett Camping Key Europe. De har ersatt campingkortet som gällde fram till årsskiftet 2018–2019, enligt Eva Svärd på Svensk Camping.

Du kan skaffa ett Camping-ID gratis via campingplatsen eller appen My Camping Key (från och med april 2019). Ett Camping Key Europe kostar 160 kronor. Det kan du köpa på Camping.se och på campingplatsernas hemsida och reception. Med ett Camping Key Europe får du rabatter och erbjudanden. 

På de fristående campingarna behöver du varken ett Camping-ID eller ett Camping Key Europe. 

LÄS MER: Sveriges 14 bästa campingplatser