Ernst Kirchsteigers 12 favoriter i Sverige

Ernst Kirchsteiger, aktuell med "Sommar med Ernst", är stolt värmlänning som flyttade från Degerfors till Örebro för kärleken.

Fortfarande är hemstaden en av hans svenska pärlor och här delar han med sig av sina andra smultronställen från Österlen i söder till Överkalix i norr.

Ernst Kirchsteiger tycker att Österlen är lite lurifaxigt. Foto: Cecilia Möller/Tv4

1. Luriga Österlen

Jag brukar säga att Österlen är självsnyggt eftersom det är snyggt oavsett åt vilket håll du vänder huvudet. Österlen är lite lurifaxigt, man blir lurad att tro att “åh det här är Sverige”.

Det är ju en väldigt liten och unik del av det här landet. För mig är Österlen avkoppling och vi har fått lite vänner där nere. Det är kreativitet, väldigt många keramiker, bildkonstnärer, kläddesigners och trädgårdar. Toscana och Provence light. Om man inte vill flyga i väg kan man alltid åka till Österlen för man får den formen av tillfredsställelse. Vi brukar bo på ett ställe som heter Karnelund, ett litet gästgiveri i närheten i Haväng och Skillinge. Man kan sitta under en platan i deras trädgård och äta frukost vilket är lite ovanligt i Sverige.

karnelund.se

 

AKTUELL I "SOMMAR MED ERNST"

Namn: Ernst Kirchsteiger.

Ålder: 59 år.

Familj: Hustrun Ulla och sönerna Sebastian, 33 och Ludvig, 29.

Bor: I en 1700-talsvilla på landet utanför Örebro.

Gör: Programledare och inredare.

Aktuell: I “Sommar med Ernst” på TV4 med premiär den 22 juli klockan 20:00.

 

Ernst återvänder gärna till Klässbols linneväveri utanför Arvika. Foto: Christian Örnberg

2. Kulturella Värmland

Dels är jag värmlänning och marinerad i Värmland men jag tycker att det görs lite väl mycket löje över den värmländska dialekten. Det där gör mig lite upprörd. 

Tänk alla de författare och konstnärer som kommer därifrån. Värmland är faktiskt ett ganska potent landskap vad gäller kultur och det är spännande både vad gäller historiskt med Selma Lagerlöf och Nils Ferlin och hela gänget. Jag är väldigt stolt över att vara värmlänning för det är ett spännande landskap och det händer så mycket roligt där. Klässbol är ett linneväveri i Värmland. Ett av de få som finns kvar. Det är en plats jag gärna återvänder till. De väver fram det mest fantastiska linnet och som inredare är det en guldgruva. Sen gillar jag bröderna som driver det. 

klassbols.se

 

Oaxen – en av alla stora matupplevelser i Stockholm. Foto: Per Ranung

3. Matstaden Stockholm

Jag är väldigt stolt varje gång jag kommer hit eftersom jag tycker att vi har en av de finaste huvudstäderna i Europa. Jag är här mycket i jobbet men ibland åker vi upp och turistar. 

Det är en otroligt fin mix av gamla och nya byggnader och sen är Stockholm en otrolig matstad. Herregud vad mycket bra mat det finns. Är man utomlands och äter runt lite och kommer hem hit så tänker man att helsike vad bra mat det finns i Stockholm. En väldigt stor matupplevelse var ute på Oaxen när vi åt deras avsmakningsmeny. Mina ögon blev bara större och större för varje rätt som kom in. Det var som Alice i underlandet, verkligen fine dining men inte på det här stiffa sättet. Personalen var otroligt blodfylld och kunnig. Och de skrattade mycket. Det blev en skön mix emellan total mänsklighet och den här maten som var otroligt avancerad. 

oaxen.com

 

Örebro är Sveriges svar på Florens, enligt Ernst Kirchsteiger. Foto: Istock

4. Kontinentala Örebro

Någon gång har jag stuckit ut hakan och sagt att Örebro är Sveriges svar på Florens. Örebro är en missförstådd stad. 

Det är en fantastisk matstad, inte bara det som serveras på restaurangerna utan det finns otroligt mycket odlare runt stan. Och stadskärnan står inte långt efter Stockholms stadskärna. En kärna med ett slott omslutet av vatten med många gamla hus. På senare år bara poppar det upp restauranger. Och ett uteliv. Går du runt på sommarkvällarna så är det smäckfullt på alla uteserveringar och folk har jättekul. Örebro har verkligen blivit en kontinental stad från att jag flyttade dit. Idag finns det ett otroligt utbud. Det var kärleken som gjorde att jag hamnade i Örebro. Min fru Ulla började läsa där och då började snabbt åka dit och hälsa på. Sen fick hon jobb där och jag gick en formgivarutbildning. 

 

Bastubad vid Kukkolaforsen i Överkalix. Foto: Kukkolaforsen

5. Minnesvärda Överkalix

Jag har inte så jättemycket erfarenhet av Norrland men det finns en plats och det är Överkalix. Under en period i mitt liv åkte jag runt och föreläste väldigt mycket och det gjorde att jag fick se många platser. 

I Överkalix har jag ett riktigt starkt minne, dels för att jag tyckte det var så otroligt vackert men så hade jag spännande möten med människor där uppe. Jag drack kokkaffe på något kafé där och pratade med en man som till stora delar levde i skogen väldigt nära naturen. Efter föreläsningen kom byns män och sa till mig att jag skulle komma och bada bastu med dem. De hade tänt upp bastun och vi badade badtunna vid Kukkolaforsen. Vi såg norrsken vilket var jättekonstigt eftersom jag var där på höstkanten och norrskenet är vanligast på vinterhalvåret. 

kukkolaforsen.se

 

Hotel Diplomat är Ernst hem i Stockholm. Foto: Louise Billgert

6. Hotel Diplomat i Stockholm

Här bor jag hela tiden och nätt och jämt. Alltid när jag är i Stockholm sedan nio år tillbaka. I och med att det har varit en sådan kontinuitet har det blivit som en familj. 

När jag kommer väldigt sent frågar de om jag är hungrig och när jag säger att en smörgås vore gått så kommer de upp med två. “Du som är så stor behöver nog två smörgåsar”. När jag sitter och äter frukost i restaurangen så känns det som ett hotell i Europa. Alla språk, det rör sig hela tiden, någon kommer med barnvagn. Det är verkligen att vara europé i Stockholm. Det är så levande. Livet som formar det här hotellet är inte att man försöker skapa sig någon slags stämning utan här skapar stämningen sig själv. Det bara händer. Eftersom jag är en riktig smygtittare så får jag full jackport när jag är här.

diplomathotel.com/sv/hotell-diplomat-stockholm

 

Bastard i Malmö – Foto: Per-Anders Jörgensen

7. Restaurang Bastard i Malmö

Den restaurangen var som att få en hink vatten över sig när jag gick in genom dörren första gången och insåg att nu är jag någonting väldigt bra på spåret. Personalen som jobbar där är så fruktansvärt pålästa och vet allting men de är inte chic i brallan på något sätt. Otroligt glada, enkla och vågar bjuda på sig själva. 

Det är inte pretentiöst utan man blir bara väldigt intresserad. Någon diskkille kommer och går med en vagn genom köket och det skramlar till lite. Det är verkligen full fart på den här restaurangen. Köket är ny modern matlagning fast inte fine dining med gaser och kuber så där som det kan vara ibland. Rejäl mat och även om de ibland gör en kåldolme så är den gjord med sådan respekt att man känner okej, jag har ätit kåldolmar förut men det här är den godaste kåldolmen ja har ätit i mitt liv.

bastardrestaurant.se

 

Malmö har bra mat, bra butiker och trevliga människor. Foto: Istock

8. Inspirerande Malmö

Malmö är en väldigt spännande och laddad stad. Eftersom det har hänt så mycket saker i Malmö så har det skrivits mycket och pressen har pratat om det som en av de farligaste städerna hit och dit. 

Lite konstigt tycker jag för när jag är i Malmö har jag mött otroligt mycket vänliga människor. Många bra restauranger och många bra butiker kan jag tycka att det finns. Min favoritbutik är Norrgavel, den finns i Stockholm också. Det finns också bra blomsteraffärer. I och med att Malmö ligger så nära Köpenhamn som har Tage Andersen, som är en stor blomsterkonstnär, är man väldigt snabb med att få de här influenserna i Malmö. Jag ser saker för första gången här. “Just ja, så kan man också tänka”. En inspirerande stad. Sen ska jag inte sticka under stol med att det är fint att kunna åka över till Köpenhamn och äta en bit mat.

norrgavel.se

tage-andersen.com

 

Ernst Kirchsteiger är ambassadör för Degerfors i Värmland. Foto: Tommy Karlsson

9. Degerfors arbetarromantik

Jag måste väl ändå nämna Degerfors eftersom jag kommer därifrån. En liten bruksort som har haft det ganska tufft. Jag är också ambassadör i Degerfors så jag har fått mycket information om hur det är i kommunen. 

Det har gått en liten gåsmarsch eftersom järnverket håller på att monteras ner undan för undan så det finns inte så mycket arbetstillfällen längre. Men som trakt betraktat tycker jag att Degerfors är väldigt fint just för att det är en arbetarkommun som väcker mycket minnen och funderingar över hur Sverige ser ut i dag. Där ryker inte längre skorstenarna. I närheten ligger en stor sjö som heter Möckeln, Letälven rinner igenom gamla fina arbetarbostäder. Arbetarromantik skulle man kunna säga. 

 

Nora Diversehandel är ett måste för secondhand-älskare. Foto: Frida Edlund

10. Antikpärlan Nora

Det är en av de bäst sammanhållna trästäderna i Sverige. Det är inte en slump att man spelar in ganska mycket film just i Nora. “Den goda viljan” bland annat. 

Så fort man letar efter historiska miljöer så letar man väldigt mycket i Nora. Speciellt är det vackert här på vintern. Är man som jag lite romantiker så är det faktiskt som att kliva rakt in i en adventskalender. Det där man kommer ihåg från barndomen. På något konstigt sätt är det alltid snö i Nora. Och de här torgen och trähusen. Väldigt, väldigt vackert. Om man älskar second hand och antikt måste man besöka Nora Diversehandel som ligger på torget. Jag har haft med mig många kompisar från Stockholm dit och de bara skriker. "Shit vilka priser!” De är helt chockade av hur saker de känner igen ifrån Stockholmsbutiker kostar en tredjedel.

noradiversehandel.cybersite.nu

 

 

Vadstena ligger vackert vid Vättern. Foto: Istock

11. Historiska Vadstena

Det är också en sådan där plats som man blir helt fascinerad över att man fortfarande är kvar i Sverige. Med klosterområdet och Vätten som ser ut som ett innanhav. 

Vi har som tradition att svänga in i Vadstena och fika när vi är på väg söderut. Vi sätter oss i klosterträdgården, alltså örtagården, och man känner att nu är vi på väg ut. Vi har semestern framför oss. Vadstena har blivit sinnebilden för ledighet och semester för mig. Det är också en sådan plats som inte så många känner till hur vacker det är. Väldigt storståtligt med en otrolig historia. Och Vättern! Jag upphör aldrig fascineras av hur häftig den är och hur olik den är allt annat. Det är som om den där sjön har en helt egen idé. Jag är sjö men jag gör som jag vill. Ganska svår att segla, djup och blir aldrig varm på sommaren. Jag älskar den sjön.

birgittaskloster.se

 

Ellen Keys hus betyder mer för utländska turister än svenskar. Foto: Hedda Jansson

12. Ellen Keys Strand

Ellen Keys hus Strand ligger vid Omberg i Östergötland och det besöker jag ganska ofta. Omberg är också sägenomspunnet. 

Här finns det bokskog som är ganska ovanligt. Här kan man plocka ramslök som man annars måste åka till Gotland för att plocka. Och så Ellen Key och hennes Strand, hur hon byggde sitt drömhus. Man har guidade turer här. Jag vet att Ikea använde Strand som inspirationskälla för nya inredare. Det finns människor som är så intresserade av Ellen Key och hennes teorier att de flyger till Sverige och åker till Strand, åker tillbaka till Arlanda och flyger hem. Det huset betyder väldigt mycket mer för många utlänningar än vad det gör för oss svenskar. Ellen Key var ju en skön människa. Obstinat och sa hemska saker på den tiden.

ellenkey.se
LÄS MER: Sommar med Ernst 2018 – här är årets projekt
LÄS MER: Nu kan du besöka Ernst sommartorp

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande