Kyrkbåtsrodden i Torsång.
1 av 4: Kyrkbåtsrodden i Torsång. Foto: HELENE LUNDGREN
På midsommarafton samlas här över 20 000 människor för att fira midsommar och titta på uppträdanden i Gropen.
2 av 4: På midsommarafton samlas här över 20 000 människor för att fira midsommar och titta på uppträdanden i Gropen. Foto: HELENE LUNDGREN
På midsommardagen är det dans kring stången vid Holens Gammelgård som ligger högt uppe i Tällberg, med utsikt över hela Siljan.
3 av 4: På midsommardagen är det dans kring stången vid Holens Gammelgård som ligger högt uppe i Tällberg, med utsikt över hela Siljan. Foto: HELENE LUNDGREN
Dans på Hjortnäs brygga.
4 av 4: Dans på Hjortnäs brygga. Foto: HELENE LUNDGREN

Den bästa guiden för midsommar i Dalarna

I Dalarna tar man midsommarfirandet på största allvar. Här firas det under flera veckors tid. Varje by reser sin egen midsommarstång, fiolerna ljuder över Siljan, knätofsarna fladdrar och gammal som ung dansar runt stången halva natten. Mer svenskt än så här kan det knappast bli!

Kyrkbåtsrodden i Torsång

Vid Dalälvens strand där flottningen av timmer var intensiv under fyra sekler, ligger byn Torsång. Torsångs stolta ångbåtsparad har varit en av höjdpunkterna på midsommarafton och många kommer hit i egna båtar för att titta på paraden. Ångbåtskaptenerna har blivit äldre, och numera körs i stället en mullrande båtparad med snabba racingbåtar och starka V8-motorer. Efter paraden är det dags för den traditionella kyrkbåtsrodden. En stor roddbåt fylld av dalkarlar, och en roddbåt fylld av dalkullor klädda i de finaste lokala folkdräkter ror för att hämta de stora björkkransarna till midsommarstången. Framme vid Lillälven bär dalfolket kransarna till festplatsen ackompanjerad av traktens kvinnliga folkmusiker. Hela byn hjälps åt att sakta resa stången till tonerna av fiolspel och dansen runt midsommarstången kan börja...

Torsang.org

LÄS MER: 11 skäl att älska Dalarna

Alla hjälps åt i Siljansnäs

På midsommarafton samlas bybor vid Sockenstugan för gemensamt festtåg till Björkberget. Musiker i traditionella folkdräkter, svarta rockar och slokhattar bär på kransarna till stången och i bakgrunden syns Dalarnas vackra natur med skogen, de blånande bergen och sjön Siljan. Alla hjälper till att resa den höga midsommarstången och ett barn sjunger ”välkommen, välkommen hit, vem du än är, var du än är" Vi utropar ett fyrfaldigt leve för Siljansnäs och den svenska sommaren. Sen sjunger vi den svenska nationalsången och dansar små grodorna i skymningen.

Hembygd.se

I Siljansnäs, där hjälps man åt. Foto: HELENE LUNDGREN

Världens största midsommarfirande i Leksand

Mitt i Leksand ligger Sammilsdal som liknar en naturlig amfiteater med grässlänter och en stor scen längst ner i gropen. På midsommarafton samlas här över 20 000 människor för att fira midsommar och titta på uppträdanden i Gropen som platsen kallas. För att resa den 25 meter långa midsommarstången, som är en av världens högsta tar man hjälp av ett gäng från den lokala roddklubben. Till hjälp har de två bundna pålar som kallas saxar och gott om folk som sakta baxar upp den 450 kg tunga stången. En konferencier leder arbetet och ber publiken att klämma i med ett rungande Åhhh hej! Längs slänterna görs vågen varv efter varv i ett rasande tempo. En hjärtformad krans hängs upp och när stången äntligen är uppe utropar vi ett fyrfaldigt leve för Sverige och sommaren. Hela den stora publiken ställer sig upp för att sjunga nationalsången. Stämningen är på topp och efter sången blir det en enorm ringdans runt stången.

Bokasiljan.visitdalarna.se

LÄS MER: Kalle Moraeus tipsar om 12 måsten i Dalarna

Högtidligt i Leksands kyrka 

På midsommardagens morgon fylls hela kyrkbacken i Leksand med människor klädda i traktens vackraste folkdräkter. Glada midsommarfirare väntar på att gudstjänsten ska börja, och det är en högtidlig stämning i den fullsatta kyrkan, vars äldsta delar är från 1200-talet. När kyrkokören sjunger ”Den blomstertid nu kommer” klämmer hela kyrkan i för full hals. Prästen drar ett skämt på äkta dalmål och vid kollekten spelar spelmännen ett vackert solo. I närheten av kyrkan ligger Hildasholm som var Axel och Hilda Munthes vackra sommarhem med en stor park, en japansk trädgård och ett kafé. Längs kyrkudden går en kort pilgrimsled, Via Sacra med 15 statyer huggna i dalsten. Från Leksandsbron kan man också gå en fin strandpromenad hela vägen ända till Leksand Sommarland.

Leksandspastorat.mildmedia.se

Leksands kyrka håller i gudstjänst under midsommardagens morgon. Foto: HELENE LUNDGREN

Holens Gammelgård var konstnären Gustaf Ankarcronas hem

På midsommardagen är det dans kring stången vid Holens Gammelgård som ligger högt uppe i Tällberg, med utsikt över hela Siljan. Gammelgården var konstnären Gustaf Ankarcronas hem och ateljé med timmerbyggnader från 1600 - 1700 -talet och på sommaren är det guidade visningar på gården. Midsommarstången ska resas och förste stångchef kollar att den håller sig rak. Han är påhejad av en hes konferencier och hela publiken som ropar "åhhhh hej" med jämna mellanrum. På midsommarstången hänger ett stort hjärta och tolv blomsterbuketter. Sex buketter med gula blommor som symboliserar sommarmånaderna, och sex buketter med lila blommor som symboliserar vintermånaderna. Högst upp sitter en krona som symboliserar konstnären Ankarcrona. Familjen Norman och och Susanne Höglund står för musiken och leder ringdansen och sklämmer i med små grodorna och andra gamla godingar.

Hembygd.se 

Duktiga musiker och livlig ringdans i Södra Rälta

På midsommardagen har folk bänkat sig tidigt i campingstolarna som är uppställda på gräsmattan framför midsommarstången. Stången står mitt i Södra Rälta och byns lokala ungdomar har fullt upp med att sälja varm korv, glass och kaffe. Folk sitter i solen och njuter av jordgubbar och glass medan de väntar på att processionen ska komma. En karismatisk sångare och ett gäng duktiga folkmusiker står på en liten scen och berättar roliga historier om lokala kändisar framför ett rött hus. Musiker och sångare låter bra, och får till och med näverlurarna att låta rockigt. Talarna pratar om den speciella gemenskapen som är viktig i byn, och när stången är uppe utropar vi ett fyrfaldigt hurra och sjunger den sedvanliga nationalsången. Framför midsommarstången blir det ringdans till våra kända barnsånger; ”skära, skära havre”, ”marknaden ute i Nora” och ”vi äro musikanter ifrån Skaraborg”. Hela publiken hänger med i dansens virvlar och många deltar med liv och lust.

Facebook.com/soderralta

Livlig ringdans i Södra Rälta. Foto: HELENE LUNDGREN

Dans på Hjortnäs brygga

Den gamla dansbanan vid Hjortnäs brygga ligger oerhört vackert vid Siljan strand, nära ångbåtskajen som anlades 1895. Den första dansbanan i trakten fanns här redan på 20 -talet och för några år sen firade den nuvarande dansbanan 70-årsjubileum. Ända sen 50 -talet har kvinnorna från den lokala Kamratföreningen sålt dryck och lite enklare mat i ett av båthusen. Dansbanan är byggd av gamla järnvägsrälsar och på midsommardagen spelar ett liveband gamla rocklåtar. I den ljuvliga svenska sommarnatten tar människor i alla åldrar en härlig svängom under bar himmel.

Sommardans.se 

LÄS MER: Midsommar – här är landets bästa firanden

Bo i Dalarna under midsommar

Klockargården 

Klockargården i Tällberg ligger mycket vackert vid en gård full av timrade gamla hus där hantverkare arbetar på sommaren. Mitt på gården står en midsommarstång och här blir det dans och lekar kring stången på midsommarafton. Pris i dubbelrum från: 625 kronor. 

Klockargarden.com 

Tällbergsgården

Tällbergsgården är ett boutiquehotell med gamla anor från 1908 och utsikt över Siljan. Restaurangen serverar ekologiska råvaror från närliggande natur och gårdar efter säsong. Pris i dubbelrum från: 1 450 kronor. 

Tallbergsgarden.se 

Green Hotel

Green Hotel ligger i ett timrat hus i Tällberg som byggdes 1917. Här finns en privat konstsamling med verk av Anders Zorn, Carl Larsson, Carl Milles, Picasso och Chagall. Pris i dubbelrum från: 1 500 kronor. 

Greenhotel.se 

Åkerblads hotell & Gästgiveri

Åkerblads hotell & Gästgiveri är Tällbergs äldsta gård och härstammar från 1400-talet. Åkerblads är ett fyrstjärnigt familjehotell i 22 generationer och har varit pensionat ända sen 1910. Pris i dubbelrum från: 1 530 kronor. 

Akerblads.se 

Parkgårdens Vandrarhem

Parkgårdens Vandrarhem i Leksand är Dalarnas äldsta vandrarhem. Den genuina dalagården med äppelträd och stora gräsmattor har varit vandrarhem sen 1937. Här finns även tio småstugor. Pris per person från: 200 - 250 kronor.

Vandrarhemleksand.se 

Tällbergs Camping 

Tällbergs Camping är en lugn campingplats som ligger perfekt med bad och bryggor alldeles vid Siljans strand. Tältplats från 175 kronor.  

Tallbergscamping.se 

Av Helene Lundgren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande