Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Dalarna är bäst – 11 skäl att älska Dalarna

Dalarna är bäst. För handen på hjärtat – vad finns det att inte tycka om här?

Alla är trevliga (åtminstone låter det så), landskapet är sagolikt vackert och Dalarna känns ju som själva hjärtat av Sverige.

Här är 11 av många självklara skäl att älska Dalarna.

Foto: Anna Hagvärn

1 av 11

1. De röda stugorna

Dalarna är ett vackert landskap i mellersta Sverige. Till ytan är Dalarna lika stort som Belgien, men här finns inte alls lika många människor. Här bor knappt 300 000 invånare.
Hit åker många för att till exempel fira det världsberömda midsommarfirandet kring Siljan eller för att åka skidor i norra Europas största vinterdestination Sälen. Ja, Dalarna är ett stort turistmål, särskilt orterna kring Siljan, Dalarnas största sjö.
Och det är något speciellt med det här landskapet.
Frågan är vad som gör att de flesta älskar Dalarna? Det måste vara en kombination av mycket: det ursvenska, den vackra naturen, den glada dialekten och de trevliga människorna. Erik Axel Kalrfeldt har skrivit i STF:s årsskrift från 1926, att Dalarna är ett Sverige i miniatyr – med sin blandade natur i de olika delarna av landskapet.
Det finns många skäl att älska Dalarna. Här har vi samlat elva av dem.

1. De röda stugorna
Kupade landskap, skog, sjöar – och de faluröda stugorna med vita knutar. Kör igenom en dalaby och du ser garanterat små eller stora trähus längs små vägar. Och det finns nog ingen som inte tycker att de är charmiga.
De äldsta spåren man funnit av falu rödfärg kommer från 1500-talet – bara en sån sak. På 1600-talet var rödfärgade timmerhus ett tecken på rikedom. I dag finns de faluröda husen överallt. Inte bara i Dalarna – men det är Dalarna du ska tacka för den röda, fina färgen på ditt hus.
1 av 11