Dalarna är bäst – 11 skäl att älska Dalarna

Dalarna är bäst. För handen på hjärtat – vad finns det att inte tycka om här?

Alla är trevliga (åtminstone låter det så), landskapet är sagolikt vackert och Dalarna känns ju som själva hjärtat av Sverige.

Här är 11 av många självklara skäl att älska Dalarna.

Foto: Anna Hagvärn

1. De röda stugorna

Dalarna är ett vackert landskap i mellersta Sverige. Till ytan är Dalarna lika stort som Belgien, men här finns inte alls lika många människor. Här bor knappt 300 000 invånare.

Hit åker många för att till exempel fira det världsberömda midsommarfirandet kring Siljan eller för att åka skidor i norra Europas största vinterdestination Sälen. Ja, Dalarna är ett stort turistmål, särskilt orterna kring Siljan, Dalarnas största sjö.
Och det är något speciellt med det här landskapet.
Frågan är vad som gör att de flesta älskar Dalarna? Det måste vara en kombination av mycket: det ursvenska, den vackra naturen, den glada dialekten och de trevliga människorna. Erik Axel Kalrfeldt har skrivit i STF:s årsskrift från 1926, att Dalarna är ett Sverige i miniatyr – med sin blandade natur i de olika delarna av landskapet.
Det finns många skäl att älska Dalarna. Här har vi samlat elva av dem.

1. De röda stugorna
Kupade landskap, skog, sjöar – och de faluröda stugorna med vita knutar. Kör igenom en dalaby och du ser garanterat små eller stora trähus längs små vägar. Och det finns nog ingen som inte tycker att de är charmiga.
De äldsta spåren man funnit av falu rödfärg kommer från 1500-talet – bara en sån sak. På 1600-talet var rödfärgade timmerhus ett tecken på rikedom. I dag finns de faluröda husen överallt. Inte bara i Dalarna – men det är Dalarna du ska tacka för den röda, fina färgen på ditt hus.


2. Dialekten

Är en kulla eller mas arg låter hen fortfarande sjungande glad. Dalmål finns i oändligt många varianter, men det är ett gäng urmysiga dialekter som gör dalfolket till landets kanske trevligaste människor.

En företagare i Dalarna, som härstammade från Stockholmstrakten, fick ett vd-jobb i Falun. Då fick han frågan om han nu skulle flytta verksamheten till Stockholm. Svaret kom direkt: Aldrig! Det vore en katastrof. Dalfolket och dalmålet skapar förtroende och trygghet.


Foto: ADOBE STOCK

3. Midsommar

Det finns en anledning till att tågen och bussarna mot Dalarna är fullbokade till midsommar, och att bilköerna till Rättvik och Leksand ringlar sig milslånga.

Det är i Dalarna det händer. I Leksand finns Sveriges i särklass största midsommarfirande med Sveriges längsta midsommarstång. Midsommar ska firas i Dalarna. Punkt.


Foto: Christer Wahlgren

4. Falukorven och knäckebrödet

Falukorven och knäckebrödet är båda älskade råvaror från Dalarna.

Knäckebrödsindustrin är typisk för Dalarna. Finns det någon som köper något annat knäckebröd än Falu rågrut, Vikabröd eller Leksandsknäcke?

Falukorven är en annan älskad råvara från Dalarna som har sitt ursprung i Falu koppargruva. Den har ju till och med en egen sång ("Blommig falukorv").5. Masjävlar

Masjävlar, Maria Bloms film från 2004, är filmen som alla sett, och som fortfarande får folk att slänga sig med roliga citat ur filmen.

Det är också filmen som speglar en igenkännande mentalitet – som inte bara känns igen i Dalarna. En sak bara: det blir aldrig bra när andra än dalfolk försöker prata dalmål.


6. Musiken och fiolerna

Miss Li, Mando Diao, Björn Skifs, Sugarplum Fairy, Jussi Björling, Marit Bergman, Sabaton, Stiko Per Larsson, Larz-Kristerz, Svenne Rubins, Charlie Norman, Putte Wickman, Orsa spelmän... Ja, herregud, ingen kan förneka att Dalarna har fött upp många fantastiska musiker.

Här finns konsertarenan Dalhalla, här finns Bingsjöstämman som är en av landets största spelmansstämmor och här finns dansbandsveckan i Malung. Det finns massor av musik i Dalarna, men fiolmusiken är ändå typisk för trakten. Låt Kalle Moraeus och Orsa spelmän stämma upp i Gärdebylåten eller Koppången och du är hemma.Foto: Tomas Leprince

7. Leksand

Även om Mora IK också finns är det Leksands IF som är Dalarnas stolthet.

Det spelar ingen roll hur många gånger det här laget åker upp och ner mellan SHL och hockeyallsvenskan. Supportrarna står alltid kvar. Och det är något speciellt när en så liten ort som Leksand har så höga publiksiffror på hockeymatcherna.Foto: Henrik Hansson

8. Vasaloppet

Första söndagen i mars händer det vi alla väntat ett helt år på. Världens största skidtävling. VASALOPPET!

De allra hurtigaste svettas på skidor i nio mil från Sälen till Mora, men de flesta av oss äter en mysig traditionsenlig långfrukost i soffan och följer hela loppet framför tv:n.


Foto: Artur Widak

9. Inredning

Dalarna finns överallt – i hela Sverige. Det är inne med Dalarna i hemmen.

Kurbits och dalahästar har letat sig långt utanför länsgränsen och nu finns det inte bara klassiska trähästar (vilka fortfarande görs för hand i lilla Nusnäs) på var och varannan prydnadshylla i landet. Nu finns dalahästar på kuddar, kurbits på affischer, dalahästar på disktrasor, kurbits på tapeter, dalahästar på gardiner – ja, Ikea har till och med kurbitspåslakan. Tacka Dalarna för den vackra inredningen!


Foto: Sven Lindwall

10. Personligheterna

Många härliga kända personer kommer från Dalarna.

Några av länets stoltheter är förstås Cissi Forss, Kalle Moraeus, Jenny och Sanna Kallur, Gunde Svan, Sofia Rågenklint och Tony Rickardsson. Det går inte att låta bli att tycka om de här härliga kullorna och masarna.


Foto: Sven Lindwall

11. Fjällen

Den som vill åka slalom, snowboard eller längdskidor har mycket att välja på i Dalarna.

Allt från Romme i söder till Grövelsjön i norr, och däremellan Idre, Bjursås men framför allt Sälen som är ett av landets största alpina resmål. Här finns verkligen något som passar alla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande