Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dalarna i våra hjärtan.
Dalarna i våra hjärtan.
Dalarna i våra hjärtan.
Dalarna i våra hjärtan.

11 självklara skäl att älska Dalarna – här finns mycket att uppleva

Landskapet Dalarna ligger där bokstavligt talat som hjärtat i vårt avlånga land. Här har vi listat alla självklara skäl att älska Dalarna, allt från dialekten till det sagolika landskapet.

Till Dalarna åker många för att till exempel fira det världsberömda midsommarfirandet kring Siljan eller för att åka skidor i norra Europas största vinterdestination Sälen. Ja, Dalarna är ett stort turistmål, särskilt orterna kring Siljan, Dalarnas största sjö.
Och det är något speciellt med det här landskapet.
Frågan är vad som gör att de flesta älskar Dalarna? Det måste vara en kombination av mycket: det ursvenska, den vackra naturen, den glada dialekten och de trevliga människorna. Erik Axel Kalrfeldt har skrivit i STF:s årsskrift från 1926, att Dalarna är ett Sverige i miniatyr – med sin blandade natur i de olika delarna av landskapet.
Det finns många skäl att älska Dalarna. Här har vi samlat elva av dem.

1. De röda stugorna

Kupade landskap, skog, sjöar – och de faluröda stugorna med vita knutar. Kör igenom en dalaby och du ser garanterat små eller stora trähus längs små vägar. Och det finns nog ingen som inte tycker att de är charmiga. De äldsta spåren man funnit av falu rödfärg kommer från 1500-talet – bara en sån sak. På 1600-talet var rödfärgade timmerhus ett tecken på rikedom. I dag finns de faluröda husen överallt. Inte bara i Dalarna – men det är Dalarna du ska tacka för den röda, fina färgen på ditt hus.

”Röda stugor vandra vi förbi...” Foto: SHUTTERSTOCK

2. Dalhalla, Rättvik

Namnet på det före detta kalkstensbrottet, numera arena är en kombination av asatrons Valhall och platsens geografiska läge i Dalarna. Den naturliga arenan har kapacitet att ta emot runt 6 000 åhörare, vilket man nästan gjorde då Takida och Stiftelsen uppträdde 2017, då 5 653 personer besökte konserten. Miljön med dess klara gröna vatten framför scenen och det excellenta ljudet gör själva platsen till en lika stor upplevelse som de som uppträder.

Få platser är så magiska som Dalhalla utanför Rättvik. Foto: Shutterstock

3. Midsommar

Det finns en anledning till att tågen och bussarna mot Dalarna är fullbokade till midsommar, och att bilköerna till Rättvik och Leksand ringlar sig milslånga. Det är i Dalarna det händer. I Leksand finns Sveriges i särklass största midsommarfirande med Sveriges längsta midsommarstång. Midsommar ska firas i Dalarna. Punkt.

Ingen midsommar utan Dalarna, och inget Dalarna utan midsommar! Foto: SHUTTERSTOCK

 

4. Falukorven och knäckebrödet

Knäckebrödsindustrin är typisk för Dalarna. Finns det någon som köper något annat knäckebröd än Falu rågrut, Vikabröd eller Leksandsknäcke? Falukorven är en annan älskad råvara från Dalarna som har sitt ursprung i Falu koppargruva. 

Knäcke och falukorv, en utmärkt kombination. Foto: Shutterstock

5. Musiken och fiolerna

Miss Li, Mando Diao, Björn Skifs, Sugarplum Fairy, Jussi Björling, Marit Bergman, Sabaton, Stiko Per Larsson, Larz-Kristerz, Svenne Rubins, Charlie Norman, Putte Wickman, Orsa spelmän... Ja, herregud, ingen kan förneka att Dalarna har fött upp många fantastiska musiker. Här finns konsertarenan Dalhalla, här finns Bingsjöstämman som är en av landets största spelmansstämmor och här finns dansbandsveckan i Malung. Det finns massor av musik i Dalarna, men fiolmusiken är ändå typisk för trakten. Låt Kalle Moraeus och Orsa spelmän stämma upp i Gärdebylåten eller Koppången och du är hemma.

6. Vasaloppet

De allra hurtigaste svettas på skidor i nio mil från Sälen till Mora, men de flesta av oss äter en mysig traditionsenlig långfrukost i soffan och följer hela loppet framför tv:n. Och det funkar alldeles utmärkt det också!

Målgången i Mora. Foto: Shutterstock

7. Dalahästen

Kurbits och dalahästar har letat sig långt utanför länsgränsen och nu finns det inte bara klassiska trähästar (vilka fortfarande görs för hand i lilla Nusnäs) på var och varannan prydnadshylla i landet. Nu finns dalahästar på kuddar, kurbits på affischer, dalahästar på disktrasor, kurbits på tapeter, dalahästar på gardiner – ja, Ikea har till och med kurbitspåslakan. Tacka Dalarna för den vackra inredningen!

Dalahästen har tillverkats sedan 1600-talet, och var en biprodukt från möbelsnickeri, som från början blev till leksaker till barnen. Foto: SHUTTERSTOCK

 

8. Fjällen

Den som vill åka slalom, snowboard eller längdskidor har mycket att välja på i Dalarna. Allt från Romme i söder till Grövelsjön i norr, och däremellan Idre, Bjursås men framför allt Sälen som är ett av landets största alpina resmål. Här finns verkligen något som passar alla, vilken årstid som helst faktiskt. 

Säfsen i sommarskrud. Foto: Shutterstock

 

9. Fågelsjö Gammelgård, Orsa Finnmark

Fågelsjö Gammelgård är en av de sju hälsingegårdarna på Unescos världsarvslista, och trots att den geografiskt ligger i Ljusdals kommun tillhör den enligt landskapsgränserna Dalarna. Gården har anor från 1600-talets skogsfinska nybyggarepok. I huvudbyggnaden finns fortfarande originalinventarier från 1800-talet kvar och utgör inredningen. Övervåningen är dekorerad av dalmålaren Bäck Anders Hanssons blomstermotiv med målade ramar. 

LÄS MER: Hälsingegårdarna – Hälsinglands unika kulturarv

Foto: Catasa/Wikimedia

10. Njupeskärs vattenfall

Njupeskärs vattenfall med sina totalt 93 meter är ett av Sveriges högsta vattenfall, där vattnet fallet helt fritt 70 meter ner mot marken. Några få dagar kring midsommar kan man här få vara med om en extra häftig upplevelse. Mellan klockan tre och fem på morgonen letar sig ljuset ända solljuset ända till vattenfallet som då avger ett magiskt silverljus. 

Foto: Shutterstock

11. Långbryggan, Rättvik

Långbryggan som går 628 meter rakt ut i Siljan från Rättvik i byggdes i slutet av 1800-talet för att  ångaren S/S Rättvik skulle kunna lägga till. Idag fungerar det som blivit ett landmärke som en tilläggsplats för M/S Gustaf Vasa, och sommartid samlas badsugna vid Siljans långgrunda strand.

Foto: Shutterstock / Allt om Resor

LÄS MER: Sveriges spännande världsarv – från norr till söder