Världens största Dalahäst står utanför Avesta.
Världens största Dalahäst står utanför Avesta. Foto: Shutterstock

Dalahästens historia –har funnits sedan 1600-talet

Dalahästen har funnits hos oss i många hundra år men det var på världsutställningen i New York 1939 som den blev världsberömd.

Hos Nils Olsson Hemslöjd i Nusnäs tillverkas trähästarna som aldrig förr.

Det är nio led från träbit till färdigmålad dalahäst. Arbetet börjar redan i skogen, där rätt typ av trä måste väljas. Sedan är det olika led av tillsågning, täljning, färgning, putsning och målning.

– Vi tillverkar 400-600 hästar om dagen beroende på hur stora de är, säger Gun Olsson som är dotter till Jannes i brödraparet Olsson som startade företaget 1928.

Hon växte upp mitt i tillverkningen och brukade följa med ut och hämta och lämna hästar hos de äldre i bygden som satt och täljde. Så har de alltid arbetat, fortfarande täljs många av hästarna till av pensionärer som antingen jobbar hemifrån eller kommer till butiken.

Hantverk. Hästarna täljs för hand.

På hemslöjdsaffären kan man följa alla dessa led i tillverkningen och se hur det går till. Det finns förstås också massor av hästar att köpa, såväl som gott om annat hantverk. Överallt strosar folk omkring, både svenska och utländska turister, med en glass i ena handen och en dalahäst i den andra. Barnen gillar förstås den stora hästen utanför som man kan klättra upp på.

Symbol för Sverige

De tidigaste dalahästarna som beskrivits tillverkades på 1600-talet, men troligen har enkla trähästar täljts som leksaker långt innan dess. Hästens anseende svajade en aning genom århundradena, eftersom den var var helig i asatron blev den mindre populär när Sverige kristnades och efterlikningarna i trä accepterades inte. Men i Dalarna var traditionen redan stark och kyrkans män fick säga vad de ville. Framåt 1800-talet var dalahästen väl rotad i hantverkskulturen och man började måla blommönster på hästarna, inspirerad av möbeldekorationer.

Dalahästen har kommit att bli en symbol för Sverige.

Världsutställningen i New York

När Sverige bjöds in till världsutställningen i New York fick utställningskonstnären Anders Beckman idén att ha en enorm dalahäst vid entrén till den svenska paviljongen. En nästan tre meter hög häst skeppades över och omkring ett ton småhästar såldes som souvenirer på utställningen. Dalahästen blev omåttligt populär och kom att bli en symbol för Sverige internationellt.

Dalahästen är den vanligaste souveniren som turister köper när de besöker Sverige.

 Största Dalahästen i världen
 

I dag är dalahästen den vanligaste souveniren som turister köper när de besöker Sverige. Och för att se den allra största dalahästen i världen, 13 meter hög, får man köra till Avesta.

– Det är svårt att säga vad som gör dalahästen så populär. Men jag tror att det har att göra med att hästen har en sådan enorm betydelse för oss människor och har haft det så länge, säger Gun Olsson.

LÄS MER: Siljan runt – upplev den nya tidens lyx i Dalarna

FAKTA: DALAHÄSTEN

Historia: Har tillverkats sedan 1600-talet som en biprodukt till möbeltillverkning.

Tillverkning: Nils Olsson Hemslöjd AB, Edåkersvägen 17, nilsolsson.se

Färger: Traditionellt en röd kropp, med grimma och selar i vitt och blått. Den moderna hästen förekommer i alla tänkbara färger.

Kuriosa: Världens största dalahäst finns på en rastplats vid Riksväg 70/Riksväg 68 i Avesta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande