Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav
Att stå högt uppe i ett fyrtorn och höra ljudet av måsar och havet är mäktigt. Vid många fyrar kan man dessutom övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna, långt borta från storstädernas brus och folkvimmel.
1. Huvudskär
I Stockholms södra ytterskärgård ligger Huvudskär som består av runt 200 öar, kobbar och skär. Ålandsskär där fyren Huvudskär ligger är en av Stockholms skärgårds vackraste öar med mjuka badklippor, vitt vågskum och ett öppet hav utanför. Det finns gott om sjöfågel och havsörnen har återvänt hit igen. Har man tur kan man även få syn på solande sälar på någon kobbe.
Ön befolkades redan på 1400-talet när tillgången på strömming och torsk var mycket god. Under 1800-talet fick Huvudskär en fyrplats med både tull och lotspersonal. Författare och konstnärer har alltid lockats till Huvudskär och August Strindberg har beskrivit det hårda livet på ön i boken ”I havsbandet”.
Ta sig hit: Under säsong kör Dalarö Sjötransporter till Huvudskär.
Boende: Huvudskär har ett trevligt vandrarhem i det gamla ombyggda Tullhuset med utedass, vatten utomhus och roddbåt att låna. Det finns även enkla lägenheter att hyra veckovis i lotshuset om man är ute i god tid. Det finns ingen affär på Huvudskär så det gäller att ta med sig egen mat för hela vistelsen. skargardsstiftelsen.se/omrade/huvudskar/bo-och-overnatta



2. Gotska Sandön
Gotska Sandön är så nära en tropisk sandstrand man kan komma i Sverige. Här finns helt fantastiska, kilometerlånga, orörda sandstränder där man kan var helt ostörd om man vill. Genom tallskogen som dominerar ön slingrar sig små stigar till stränderna. 1963 blev Gotska Sandön nationalpark, och vid Fyrbyn finns ett natur- och hembygdsmuseum, ett litet kapell samt en fyr konstruerad av ingenjören Gustav von Heidenstam. Vid Säludden finns det stor chans att se sälar som ligger och solar sig på stenarna utanför.
Många fartyg har gått på grund vid den farliga kusten utanför Gotska Sandön och det sägs att Petter Gottberg som bodde med sin familj på ön i början av 1800-talet var skyldig till flera av skeppsbrotten. Enligt berättelserna lurade han in fartyg till stranden med hjälp av en lanterna, tog deras värdefulla last och dödade sedan besättningen.
På 1860-talet kom Albert Engström då och då på besök till fyrmästaren, och Engströms dotter gifte sig med fyrmästarens son. Albert Engström har skildrat öns människor och natur i boken ”Gotska Sandön” och vid Bourgströms udde står en gammal jaktstuga där Albert, fyrmästaren och Carl Larsson brukade umgås.
Ta sig dit: Från 21 maj till 4 september går det båtar från Nynäshamn och Fårösund till Gotska Sandön. Båten lägger till vid stranden och sedan får man gå genom skogen till Fyrbyn. Bagaget och all mat transporteras på en traktor. Båt samt boende bokas på sandoresor.se
Boende: Ön är nationalpark och man kan tälta, hyra tält eller bo i stugor vid Fyrbyn. Här finns kök och kylrum för förvaring av mat samt duschar. Det finns ingen restaurang eller butik på ön så det gäller att ta med sig all mat man behöver under vistelsen. Båt samt boende bokas på sandoresor.se.
Mer info: www.lansstyrelsen.se/gotland/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/nationalparken-gotska-sandon/Pages/index.aspx och www.gotland.net/resa/gotska-sandon



3. Landsort
På Stockholm skärgårds sydligaste ö, Öja, ligger Sveriges äldsta fyr Landsort som byggdes 1678. Här finns också ett 44 meter högt lotstorn som det går att övernatta i. Från lotstornet har man en underbar utsikt över hela den långsmala ön. På Landsort ligger en fågelstation och ön är en av Sveriges fem bästa platser för fågelskådning under vår och höst när flyttfåglarna passerar. Här har man ringmärkt fåglar i över 30 år, och från maj till augusti håller fågelstationen guidade visningar på onsdagar och söndagar.
Ta sig dit: Pendeltåg till Nynäs gård och buss till Ankaruddens brygga på Torö samt vidare färd med båt till Landsort. www.waxholmsbolaget.se
Boende: På den södra delen har militärbarackerna byggts om till vandrarhem (landsortsvandrarhem.se). Lotstornet Logi är en B&B med en fantastisk utsikt över hela ön (g-mo.se). På norra delen kan man övernatta i små stugor och här finns en gästhamn, bastu och badtunna. landsortsstuguthyrning.se
Äta: Restaurang Svedtiljas är öppen på sommaren och i juli till augusti är det livemusik på onsdagar. Nere i hamnen finns en liten butik och bar med enklare servering. landsort.com/saltboden/omsaltboden.html
Mer info: landsort.com



4. Svenska högarna
Längst österut i Stockholms ytterskärgård ligger Svenska högarna med sina kala klippor, låga enbuskar, sommarblommor i sänkorna och flyttfåglar som rastar här under vår och höst. Länsstyrelsen har nyligen utökat naturreservatet och Svenska högarna är numera Sveriges största marina reservat. I närheten av ögruppen finns också Östersjöns största bestånd av gråsäl.
Redan på 1400-talet var de isolerade öarna en viktig fiskeplats och här fanns en relativt talrik befolkning fram till 1905. Den välbevarade fyren tändes 1874 och är den enda fyr i Stockholms skärgård som har konstruerats av Gustav von Heidenstam.
Hit kom tillsynsman Alf Anderins föräldrar 1976 och här har han växt upp. Var tredje timme, dygnet runt skötte hans föräldrar mätningarna av väder, temperatur, luftfuktighet, molntyp, molnhöjd, molnmängd, sikt och våghöjd åt SMHI.
Ta sig dit: Vid bra vädret kan man ta sig ut med egen båt till Svenska högarna, annars finns det taxibåt från Simpnäs, Gräddö eller Räfsnäs. per-eliasson.se/svenska-hogarna
Boende: Det går att tälta i max två dygn och det finns även några små bodar på Svenska högarna. Glöm inte att ta med egen mat.



5. Söderarm
Söderarms vackra rödvita fyr ligger långt ute i det yttersta havsbandet på ön Torskär och byggdes 1839. I början av 1900-talet kom lotsarna hit, och 1939 byggde militären ett skyddsvärn på ön. Ibland kunde det vara 200 man som låg i beredskap härute.
Sedan 1999 finns här en boende- och konferensanläggning som håller öppet året runt. Här finns också skärgårdens häftigaste bastu med utsikt över Ålands hav. Den unika vedeldade bastun ligger i en gammal ombyggd bunker från andra världskriget. Utanför står en härlig badtunna och när det börjar bli för varmt kan man doppa sig i små naturliga havsbassänger bland klippskrevorna. Att sitta i badtunnans varma vatten och spana ut över ett öppet hav är oslagbart.
Ta sig hit: Egen båt eller taxibåt från till exempel Räfsnäs. Under några veckor på sommaren går en båtlinje från Kapellskär till Söderarm. soderarm.com/hitta-hit/transport
Boende: Gästerna kan övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna samt i en före detta militärbarack. Det går även att arrangera bröllop på ön.
Mer info: soderarm.com



6. Häradskär
Häradskär består av två öar, Lotsskäret och Stångskär med en liten bro som sammanbinder de karga öarna. Den 29 meter höga fyren står på ön Fyrskäret som ön numera heter, och från toppen av fyren är utsikten över det yttersta havsbandet i Gryts skärgård mäktig. Fyren på Häradskär tändes 1863 och var Gustav von Heidenstams första fyr med en roterande lins. Ett viktigt sjömärke för båttrafiken längst ute i Gryts skärgård.
Ta sig dit: Det finns ingen reguljär båttrafik till Häradsskär, så det är egen båt eller taxibåt från Fyrudden utanför Valdemarsvik eller ön Harstena som gäller. fangotaxibatar.se/ och www.skargardslinjen.com
Boende: Fyrvaktarbostäderna och bagarstugan går att hyra, samt även den före detta lotsutkiken och radiostationen på Häradsskär. Lars Åman har hand om uthyrning av fyrvaktarbostäderna. Telefon: 0708-776552 och mejl: l.aman@telia.com. Mer information om boende i lotsutkiken och på radiostationen som var signalspaningsstation efter första världskriget finns på haradskarslotsplats.com/hem/boende
Det går även att bo på Harstena som har flera stugor till uthyrning samt en liten butik, restaurang, bageri och bastu. harstena.se
Mer info: Det finns en webbkamera på Häradskär där man kan se hur det ser ut minut för minut. haradskarsfyrplats.se/webbkamera



7. Storjungfrun
Storjungfrun ligger långt ute i Söderhamns skärgård. Här finns fina sandstränder, skogsstigar, klapperstensfält och mysiga stugor att hyra. Den runda svartvita fyren på Storjungfrun med sitt över 20 meter höga fyrtorn är fortfarande till nytta för båtfolket och tänds vid mörkrets inbrott. De första lotsarna kom till ön 1721 och som mest har det bott 89 personer på ön.
Vid fyren har man en vidsträckt utsikt över öns små röda stugor, väderstationen, fyrhamnen, kapellet som byggdes 1619, den karga, steniga naturen och den vida horisonten. Storjungfrun är ett naturreservat och har 14 kilometer vandringsstigar som leder genom blåbärsskogen till den mycket fina sandstranden Toppartall. Stranden ligger i en bukt och här finns en brygga och grillplatser.
Ta sig dit: Från maj till augusti går M/S Hulda från Söderhamn eller Stenö havsbad & camping ett par dagar i veckan. svenskaturistforeningen.se/boende/stf-soderhamnstorjungfrun-vandrarhem/om-oss
Boende: Det finns mysiga små stugor utan el att hyra. Fyrhamnen har en gästhamn samt bastu.
Mer info: lansstyrelsen.se/gavleborg/besoksmal/naturreservat/storjungfrun.html



8. Hållö
Hållö är en mycket speciell ö med sina kala klippor, jättegrytor och vackra stenformationer. Mitt på ön står Hållös rödvita granitfyr som byggdes 1842, och från toppen av fyren syns ljusen från Smögen. Hållö är på många sätt förknippad med Evert Taube som ofta besökte ön och hans morbror Edvin Jacobsson som var fyrmästare på ön 1891-1917. I huset bredvid fyren finns en Taube-utställning, och i det gamla maskinrummet ligger kapellet där många vigslar hålls. Varje år är det några par som väljer att viga sig inne i fyrens lanternin. Under sommaren är det gudstjänst i kapellet varje söndag, och ibland hålls det musikkvällar.
På andra sidan ön ligger den så kallade marmorbassängen, en vik som med sitt grönblå inbjudande vatten lockar många besökare under varma sommardagar.
Ta sig dit: Från Smögen, Hasselösund eller Kungshamn tuffar Hållöexpressen ut och passerar många fina gamla trähus och solande sälar på sin färd mot Hållö. halloexpressen.se, utposthallo.se/Transporter.htm och hallofarjan.se.
Boende: Vid bryggan ligger en härlig bastu, och träbryggor leder upp till ett mycket trevligt vandrarhem där rummen har utsikt mot havet. utposthallo.se
Mer info: hallofyr.se



9. Utklippan
Skärgården utanför Karlskrona är Sveriges sydostligaste och består av 1650 öar. Långt ute i havet ligger naturreservatet Utklippan, med öarna Södraskär och Norraskär. Utklippans 30 meter höga fyr byggdes 1870 och ligger på Norraskär. Här hittar man också gästhamn, vandrarhem, restaurang, seglarbar och dykcenter.
Till Utklippan kommer många internationella besökare, och majoriteten av seglarna är tyskar och holländare. Utklippan är även mycket populär bland dykare då det finns många vrak i vattnen kring ön. På ett lågt skär vid Utklippan lever Blekinges största gråsälkoloni, och här kan man snorkla med sälarna.
Ta sig hit: Juni-augusti går det några dagar i veckan reguljära båtresor från Karlskrona till Utklippan. utklippan.eu/transport
Boende: Det finns ett vandrarhem på ön med plats för 20 gäster, och varje rum har sin egen utgång. I närheten av fyren ligger en litet gult hus med en vedeldad bastu. utklippan.eu
Mer info: utklippan.eu



10. Örskär
Långt ute i norra Roslagens ytterskärgård, norr om Gräsö, ligger Örskär fyr. Här har det funnits en fyrplats sedan 1680-talet och på 1800-talet bodde här runt 70 personer. Från bryggan får man vandra 1,5 kilometer till den gamla stenfyren som är en av Sveriges äldsta, och byggdes 1740 av arkitekten Carl Hårleman. Den unika fyren är fortfarande i bruk och saknar en trappa invändigt. I stället snirklar sig en gång av cement upp till fyren som har en plattform med en fantastisk utsikt runt hela ön med skog, öppet hav och kala klippor. Framför fyren finns ett härligt naturligt klippbad som är skyddat från vågorna och har en stege ner i havet. De underbara släta klipporna utanför fyren är perfekta för en picknick.
Ta sig hit: Från Öregrund till Gräsö går det en vägfärja och från norra Gräsö går det en liten båt ut till Örskär. orskarsfyr.se/hitta%20hit.html
Boende: De gamla fyrvaktarbostäderna är ombyggda till ett trevligt vandrarhem med 18 bäddar. Det finns även stugor att hyra mellan 1 maj och 30 september. Serveringen vid fyren är öppen från midsommar till mitten av augusti och erbjuder enklare mat, kaffe samt ett stort utbud av olika ölsorter. orskarsfyr.se
Mer info: skargardsstiftelsen.se/omrade/orskar



11. Högbonden
Det lilla fiskeläget i Bönhamn ligger på Höga kusten som är den 10 mil storslagna kustremsan mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Härifrån kan man ta turbåten ut till Högbonden eller hyra en kajak för att paddla ut till ön. Högbondens fyr ligger 75 meter över havet, och är Sveriges näst högsta fyr. En brant stig leder upp till fyrvaktarbostaden där vandrarhemmet ligger. Från rummen har man en mäktig utsikt över Bottenhavet. I trädgården dukas en god middag upp på ett långbord, och efteråt kan man vandra ner till bastun som ligger nere vid havet. En trappa leder ner till en liten naturlig pool mellan klippskrevorna.
Ta sig hit: På sommaren går det båtar från Bönhamn och Barsta till Högbonden. hogbondenfyr.se/resa-hit
Boende: En brant stig leder upp till vandrarhemmet där man kan övernatta. hogbondenfyr.se/bo
Mer info: hogakusten.com/sv/hogbonden och ansstyrelsen.se/vasternorrland/besoksmal/naturreservat/hogbonden.html
LÄS MER: Upplev Höga kusten – ett världsarv med vida vyer



12. Stora Karlsö
Från maj till september kan man besöka Stora Karlsö som ligger utanför Klintehamn på Gotland. Högt uppe på en klippa hittar man fyren som byggdes 1887 och här på klippavsatserna häckar över 30 000 alkfåglar som tordmule och sillgrissla. 65 procent av Sveriges bestånd av sillgrisslor finns här på Stora Karlsö. I maj lägger de sina ägg. När ungarna sedan är flygfärdiga hoppar de från klipporna i skydd av mörkret rakt ner till hanarna som väntar i vattnet och lockar på sina ungar.
Många väljer att åka på en dagstur till Stora Karlsö där besökare kan få en guidad tur och lära sig mer om öns speciella natur, fåglar, djurliv och historia. Stora Karlsö är ett av världens äldsta naturskyddade områden och grundades av Willy Wöhler som köpte ön 1887. Carl von Linné var här på besök 1741, och det finns gamla foton från 1918 på besökande turister. Nere vid hamnen ligger ett kafé, en bar och en restaurang där man kan fika, ta något att dricka eller äta en trerätters middag.
Ta sig dit: Från Klintehamn går det dagligen båtar ut till Stora Karlsö. storakarlso.se/resa-till-stora-karlso
Boende: På Stora Karlsö kan man övernatta på vandrarhemmet nere vid havet, eller i ett trevligt hotellrum högt uppe vid fyren. Det går även att övernatta i fyrmästarens och fyrbiträdets hus. storakarlso.se/bo-pa-stora-karlso och svenskaturistforeningen.se/boende/stf-stora-karlso-vandrarhem
Mer info: storakarlso.se/om-stora-karlso


