Bo bekvämt mitt i skogen – njut av naturens magi
Fågelsång, sprakande eldar och vindens sus är det enda som stör stillheten. Följ med till naturhotellen där du kan njuta av skogens närhet och matlagning över öppen eld.
Stedsans in the woods (Halland)
Mitt mellan Falkenberg och Ljungby vid Hallasjöns norra kant, drygt en mil söder om Hyltebruk i Halland har Mette Helbæk och Flemming Hansen byggt Stedsans in the woods där skogens närhet skapar magi långt bortom allfarvägarna. Gästerna övernattar i enkla hyddor i trä varsamt byggda under träden med egna torrtoaletter utanför. Med stora glaspartier har Mette och Flemming lyckats förstärka känslan av att sova utomhus, trots att man sover i en bekväm säng med både täcke och kudde och kan njuta av naturens skådespel utanför fönstret. Det är inte ovanligt att både ekorrar, fåglar och rådjur tittar förbi.
Vi checkar in uppe vid gården, i ett mysigt trähus byggt på hjul och får med oss en picknickkorg fylld med te och en påse nötter. Hela tanken med Stedsans in the woods (betyder fritt översatt känslan för ett ställe) är att erbjuda naturupplevelser och god mat under stjärnorna. För Mette Helbæk och Flemming Hansen, som 2016 sålde hus och takrestaurang på Østerbro i centrala Köpenhamn och flyttade ut på den halländska landsbygden, har Stedsans inneburit mycket slit, men också en möjlighet att komma närmare naturen och livets ursprung. Närmare jord, skog och råvaror.
Många gäster är danskar, tyskar och holländare, men även svenskar – särskilt svenska par utan någon nämnvärd friluftserfarenhet lockas av naturupplevelserna vid sjökanten. Här ute blir kvällarna vid eldstaden, mat som lagats över öppen eld, kaffe vid sjökanten och äggröra gjord på gårdens ägg till frukost, exotiska upplevelser som få besökare upplevt förut.
Den grunda sjön är varm och bastun ännu inte uppvärmd, vilket inte har någon större betydelse när det fortfarande är varmt utomhus. Några danskar paddlar kanot, medan andra tycks uppskatta lugnet vid strandkanten. En svensk tjej lägger sig på bryggan för att plugga inför ett annalkande prov medan vi väljer att bada. Klockan halv sju serveras fördrinken.
– Välkomna till Stedsans. Jag hoppas att ni haft en riktigt fin eftermiddag, säger Flemming Hansen och serverar bubbel vid den enorma stubben som fungerar som serveringsbord.
Under kvällen avlöser serveringarna varandra: sallad från köksträdgården, fisk från sjön Bolmen i Småland, duvbröst, kantareller, squash, halländska ostar och en lång rad blommor och bär från skogens skafferi. Till det vin i en aldrig sinande ström av påfyllningar. Drycken ingår nämligen i priset. Vissa tar med sig ett glas vin och går ner till strandkanten mellan serveringarna, medan andra väntar tills eldarna tänts efter desserten. Att möta natten vid sidan av en eld just som solen går ner bakom horisonten är bara en av alla upplevelser som väntar till skogs. Mörkret därefter kräver antingen pannlampa eller lykta för att ens hitta tillbaka till hyddan, effektivt kamouflerad mellan träden. Tystnaden är underbar.
Nyrups naturhotell (Skåne)
På Nyrups naturhotell i Skåne är hotellupplevelsen helt annorlunda. Medan Stedsans bjuder på tallriksservering och vinpaket lagar gästerna på Nyrups naturhotell sin egen mat över öppen eld. Man bor i mysiga mongoliska ullhyddor i bokskogen och kan njuta av lövskogens elegans, vars ljusa partier och vida kronor inbjuder till ett stillsamt lugn.
Tack vare goda tågförbindelser och lokalbussar till Frostavallen kan man åka kollektivt till naturhotellet och traska de sista fem kilometrarna genom skogen. Trots att få människor förknippar Skåne med vidsträckta naturupplevelser är bokskogen som gjord för vandringsturer. Det finns flera fina vandringsleder (2,9–10 kilometer långa) och anslutning till både Skåneleden och Pilgrimsleden.
Incheckningen på Nyrups naturhotell är ambitiös och man får en fin genomgång av hur allt fungerar. Utedassen, diskstationen, eldstäderna - det är särskilt viktigt att elda ansvarsfullt i iordningställda eldstäder när det är torrt ute – och rummen visas minutiöst. Den som aldrig tänt en eld, en fotogenlykta eller en gasolvärmare förut får en pedagogisk genomgång och dessutom får man lära sig att klyva ved på ett säkert sätt. I stället för yxa och huggkubbe används en cracker där vedbiten klyvs mot en gjutjärnsegg med hjälp av en lätt slägga.
Strax efter klockan fem är råvarorna på plats och det är dags att planera kvällens middag. Det finns ett enkelt recept, mängden råvaror får man helt enkelt måtta på en höft.
– Inledningsvis jobbade vi med kompletta recept, men vi upptäckte rätt snart att gästerna fokuserade mer på mängden råvaror än på själva upplevelsen. Numera guidar vi i stället gästerna lätt och tipsar om saker som de inte bör glömma och matlagningen blir precis så spontan som jag vill att den ska vara, säger Camilla Jönsson som driver Nyrups naturhotell.
Vi lagar middag på den stora schweiziska gjutjärnsspisen och låter måltiden ta tid. Potatis- och rotsaksstomp med färsbiffar och ramslökspesto till huvudrätt och smält rabarber med grädde och havrefras till dessert. Därefter rykande hett kokkaffe som avslutning.
Det danska paret Bente och Klaus Lange firar bröllopsdag och har med sig både vin och dessertvin och bjuder laget runt, just så generöst som bara danskar gör. Det finns ingen alkohol att köpa och den som vill dricka vin eller öl till maten får ta med sig det på egen hand. Däremot finns vatten och äppelmust för den som föredrar alkoholfria alternativ.
Efter en lugn och behaglig natt i ullhyddan vaknar jag tidigt av ljuset som strilar in genom takfönstret. Först vid åttatiden gör jag eld för att kunna koka kaffe och njuta av värmen från eldstaden. En efter en vaknar övriga gäster och kommer yrvakna släntrandes över kullarna.
– Det här måste vara en av de bättre bröllopsdagarna vi någonsin haft. Kanske inte den mest exklusiva när det kommer till kronor och ören, men däremot en av de mer stillsamma dagarna där vi har tid för varandra, säger Klaus Lange. Helt enkelt ett dygn att minnas.
Naturlogi (Östergötland)
Två och en halv mil söder om Linköping, i Dänskebo mitt mellan Haraldsbo och Törnevik driver systrarna Josefine Espenkrona och Linnea Salbark mysiga Verklighetens gård och boendet Naturlogi. Bortsett från ett inrett vindskydd med myggnät, madrasser, filtar och kuddar, erbjuder Linnea och Josefine också boenden i typiska skogsrum, där man sover i en bekväm dubbelsäng omgärdad av naturen utanför. De största – Nästena - har en stor veranda under tak och en egen badtunna. Det mindre skogsrummet – Vistet - har en liten privat lägerplats utanför. Man hyr rummen för en eller flera nätter i taget och får en mysig frukostkorg levererad fram på morgonkvisten. Dessutom finns tre campingplatser på gården lämpliga för husbilar, vans eller husvagnar och några trädtält som monterats likt hängmattor mellan träden och möjlighet att bo i eget tält.
– Våra gäster är framför allt storstadsmänniskor som inte är så naturvana. Man vill gärna komma ut och njuta av naturen, men vet inte riktigt hur man ska göra och då passar våra paket alldeles utmärkt, berättar Linnea Salbark som också hyr ut friluftsutrustning till den som saknar egen sovsäck, vilket behövs i vindskyddet och i trädtälten. Dessutom kan man köpa middagskorgar med färdiga ingredienser som tillagas över öppen eld.
Trots att vi flera gånger sovit i vindskydd på många olika platser i landet är det något helt annat att faktiskt sova bekvämt på en mjuk madrass med kuddar och myggnät som skydd mot insekterna. Inte undra på att vindskyddet varit ovanligt populärt i sommar och att bokningarna ser bra ut långt fram på höstkanten. Där uppe - vindskyddet ligger på en höjd med fin utsikt över landskapet runtomkring – är nämligen chanserna att se vilda djur som bäst. Men då gäller det att vara tyst, stiga upp tidigt och njuta av naturens närhet. Och så en sak till: glöm inte kikare och gärna en kamera med teleobjektiv.
Stedsans in the woods
Stedsans in the woods är en helhetsupplevelse för dig som älskar bra mat och enkelt boende. Bortsett från hyddor i trä kan man också bo i egen husbil eller tälta.
Plus: Superbra mat, mysigt läge och ett säreget lugn.
Minus: Det går inte att köpa öl eller vin till bastun (det måste man ha med sig). Det är svårt att åka kollektivt till boendet.
Info: stedsans.org
Ta dig dit: Enklast med egen bil. Man kan också åka tåg till Falkenberg och fortsätta med hyrbil därifrån. Från Falkenberg är det 57 kilometer.
Att göra: Paddla kanot på Hallasjön vid Stedsans in the woods. Det finns tre kanadensare att låna och dessutom kan man ta med sig en egen sup och ge sig ut på den flikiga sjön. Hallasjön är drygt 2,6 kilometer lång och 1,7 kilometer bred.
Nyrups naturhotell
Nyrups naturhotell ligger mitt i Skåne i bokskogens varma famn. Du bor i mysiga mongoliska ullhyddor och lagar din egen mat över öppen eld. STF-anslutet.
Plus: Mysigt, ombonat och personligt. God introduktion där du vid incheckningen får möjlighet att lära dig sådant som du inte kan, men kanske behöver. Typ göra upp eld och tända spisen.
Minus: Det finns ingen dryck att köpa. Du måste ha med dig egen dryck om du vill dricka annat än vatten och äppelmust som ingår i priset.
Info: naturhotell.se
Ta dig dit: Enklast med egen bil, men man kan också åka kollektivt till Frostavallen (tåg till Höör och buss 444 till Frostavallen) och sedan gå de sista fem kilometrarna genom skogen. Från Malmö är det drygt 6 mil.
Att göra: Vandra runt Nyrups naturhotell. Det finns flera olika vandringsturer runt Frostavallen, den 16 kilometer långa Pilgrimsleden, Dagtorpsslingan (9,9 kilometer) runt Dagtorpssjön och den betydligt kortare Bjäretslingan (3,3 kilometer) som ligger närmast hotellet.
Naturlogi
Naturlogi på Verklighetens gård strax söder om Linköping är en mysig helhetsupplevelse i Östergötlands härliga skogar. Här bor du bekvämt i skogsrum, vindskydd, tält eller husbil/van.
Plus: Nytt, fräscht och genomtänkt. Varje rum ligger avskilt i skogen så att man inte störs av andra besökare. Hållbart (allt byggmaterial har växt och sågats i eget sågverk på gården).
Minus:Svårt att ta sig hit med buss (du får gå de sista kilometrarna).
Info: naturlogi.se
Att göra: Grottur till Trollegater utanför Rimforsa. Mäktiga Trollegater är en av Sveriges största urbergsgrottor knappt hundra meter lång som nås behändigt med cykel (11 kilometer). Du kan hyra elcykel hos Naturlogi och cruisa längs småvägarna fram och tillbaka till grottorna.
LÄS MER: Vildmarks-safari i Sverige