Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vi behöver inte resa särskilt långt i vårt eget land för att hitta vita sandstränder och kristallklara vågor, som här i Simrishamn.
Vi behöver inte resa särskilt långt i vårt eget land för att hitta vita sandstränder och kristallklara vågor, som här i Simrishamn.
Vi behöver inte resa särskilt långt i vårt eget land för att hitta vita sandstränder och kristallklara vågor, som här i Simrishamn.
Vi behöver inte resa särskilt långt i vårt eget land för att hitta vita sandstränder och kristallklara vågor, som här i Simrishamn. Foto: Shutterstock

Bilsemester i Sverige: Tips på platser och vägar

Tro det eller ej, men Sverige har både stränder som kan konkurrera med Medelhavet, och matupplevelser som matchar både Italien och Frankrike. Så packa bilen och återupptäck vårt vackra land i sommar!

Vi behöver heller inte åka utomlands för att hitta god mat, vita stränder och vackra vyer. Och med lite planering och sunt förnuft kan vi också hålla social distansering i kön till glasskiosken eller på hotellfrukosten. Här kommer några fina förslag på vägar och smultronställen i Sverige. Kanske några nya eller nygamla favoriter?

10 smultronställen i Sverige

1. Knäbäckshusen, Simrishamn

Det finns många fina stränder runt Skånes kust men lummiga och fina Knäbäckshusen slår det mesta. Här finns bra möjligheter att hålla sig på sin filt och inte vara för nära grannen. Så gott som alltid väldigt fint vatten.

Kristallklara vågor vid Knäckebäckshusen. Foto: Shutterstock

3. Riccardos glassfabrik, Halmstad

Gillar du äkta italienska glass så är ett besök på Riccardos utanför Halmstad ett måste. Det är en fin och mysig väg ut till Möllegården och här finns fina promenadstigar där du kan njuta av din glass helt på egen hand.
Adress: Möllegård 317, öppet 12:00-19:00 varje dag.

4. Husqvarna Museum, Huskvarna

Många tycker att vägarna runt Vättern, på båda sidorna, är fina och varför inte ta en sväng runt sjön och avsluta på Husqvarnas fina museum. Här finns allt från fräcka motorsågar till kylskåp och de senaste gräsklipparna.
Adress: Hakarpsvägen 1, öppet måndag – fredag 10:00-15:00, lördag 12:00-16:00, söndagar stängt.

5. Northvolt Ett, Skellefteå

När jag var liten åkte min familj alltid norrut på husvagnssemester och vi höll alltid till väster, mot gränsen till det då lite billigare Norge. Men ostkusten är fin med bra vägar som snabbt tar dig till de olika kuststäderna. Kommer du så långt upp som till Skellefteå så åk ut och titta på ett stycke modern svensk industrihistoria. Northvolt bygger norra Europas största batterifabrik och det finns en fin utsiktsplats där du kan studera bygget.
Adress: Torsgatan 122

LÄS MER: Upplev Höga kusten – ett världsarv med vida vyer

6. Åreskutan, Åre

I den svenska fjällvärlden kan du alltid känna dig ensam. Åre är minst lika vackert på sommaren som på vintern, fast med färre turister. Åka gärna på Åreskutans baksida, leta fram småvägarna och stanna till och bara andas.

Foto: SHUTTERSTOCK

7. Stocken camping, Ellös

En mycket fridfull och vacker camping på Orust. Ta båten till Kärringön eller gå bara på klipporna och se på vår vackra skärgård. En lite lugnare och ensligare vrå i det annars rätt så turistiga kustområdet.
Adress: Stockens camping 101

8. Furillen, Gotland

Är du på Gotland så finns det massor av vackra platser. Furillen är en som många tyvärr kanske missar. Märklig natur, magiskt god mat och en fascinerande historia.
Adress: Nordöstra Gotland

Magiska Furillen. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Lunedets camping, Karlskoga

Vill du ha skog bara för dig själv, mysiga vattendrag att fiska i och ett par utflyktsmål så finns östra Värmland. Utanför Karlskoga finns Lunedets camping med flera sjöar. Villingsbergs fiskeområde är några mil bort med bil, Gelleråsbanan ligger på väg in till Karlskoga och inne i stan finns bland annat Alfred Nobels Björkborn.

10. Zornmuseet, Mora

Det går förstås inte att tips om platser i Sverige utan att någon gång passera Dalarna. Siljan runt är alltid värt ett besök. Då passerar du Mora med bland annat det vackra och sevärda Zornmuseet.
Adress: Vasagatan 36, öppet 09:00-17:00 varje dag.

10 fina sommarvägar

1. Kalmar-Simrishamn-Ystad

Många gnäller på vägen mellan Kalmar och Kristianstad men ta tid på dig, stressa inte och njut av naturen. Sväng av mot Brösarp och ta väg 19 och en sen väg 9 till Ystad. Mycket att se på och många små guldkorn utmed vägen. 

Utanför Ystad hittar vi vita medelhavsstränder. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Svenska rallyt

Upplev Värmland precis som rallystjärnorna. Leta fram en eller ett par gamla kartor från rallyts hemsida och ge dig ut på upptäcktsfärd på små grusvägar i skogarna. Tänk på att här kör det biltävling i 200 km/tim – på snö och is. En upplevelse.

En vacker sommarväg i Värmland, kantad av Lupiner. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Nissastigen

Ofta nämnd som en vacker väg men också omnämnd som hemsk med tanke på tät trafik, smalt och med viss tung trafik. Men ta tid på dig att njuta och stanna ofta i bruksorterna utmed vägen. 

4. Väg 136, Öland

På Öland finns en väg och där finns alla. Men kommer du längre norrut blir det glesare med trafik och vackrare och vackrare. Ödesmättat vid fyren Långe Erik.

5. Silvervägen

Om du varit och tittat på Northvolts fabriksbygge i Skellefteå kan du ta sikte nordväst mot Arvidsjaur för att fortsätta följa ett stycke svensk industrihistoria. Du får se kalfjäll och mystisk skog i en härlig blandning.

Silvervägen sträcker sig västerut, från Skellefteå till Bodö vid norska kusten. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Vänern runt

Vatten gör något med oss människor och vill du inte åka så långt som till våra kuster får du ta sikte på de stora sjöarna. Från Karlstad till Vänersorg och Trollhättan och så tillbaka igen. Välj småvägarna så att du alltid ser vattnet. Lugnt och fridfullt och med många trevliga små samhällen. Börja med Picassostatyn i Kristinehamn , passera slussarna i Trollhättan och se akvedukten i Håverud.

LÄS MER: Vänern runt – bästa tipsen vid Sveriges största sjö 

7. E45

Börja i Göteborg och se hur långt norrut du vågar åka. Från E45 kan du ta små avstickare både till höger och vänster och vägen löper utmed hela det fina svenska inlandet. Inte alls lika hektiskt som i storstäderna eller vid kusterna.

8. Norrköping–Kalmar

De allra flesta har bråttom söderut och stönar och klagar om de råkar hamna bakom en lastbil eller en husvagn. Vägen mellan Norrköping och Kalmar kan stressa de flesta – om de har bråttom. Men det är också en vacker vägsträcka med många fina samhällen. Om du har tid att se dig omkring.

9. Ekerö-Saltsjöbaden

Vill du se en annan del av Stockholm så ta sikte på Ekerö. Åk runt lite och ställa sedan in gps:en eller titta på kartan hur du kör till Saltsjöbaden. Här ligger det lantliga Sverige alldeles intill storstaden och du behöver inte trängas med andra i varken glasskiosker eller ICA-köer. Är du inte nöjd här så leta dig ut till småvägarna i Tyresö eller Danderyd,

10. Askersund-Jönköping

Vättern runt är förstås ett alternativ till Vänern runt. Men hinner du inte runda båda våra största sjöar så välj Vätterns västra strand. Fina och lugna vägar och gott om sevärdheter. 

LÄS MER: Sveriges 16 vackraste turistvägar – värda en omväg