Bästa vinteraktiviteterna i Stockholm på sportlovet
Sportlov i Stockholm – och det finns gott om roliga vinteraktiviteter att göra!
Vad sägs om att flyga fram med svävare över is och hav på Djurö, segla Kitewing över fjärden, bada i isvak eller göra skidtricks på en studsmatta vid Kungens Kurva ....
Artikeln uppdaterades i februari 2018.
1. ISJAKT
Det är rasande kul att segla fram över isen med en isjakt och med rätt vindförhållande så kan isjakterna komma upp i mycket höga hastigheter. Det finns även isjakter som tar två personer och kan man segla lite så går det fort att komma i gång. Så ofta vädret tillåter seglar Stockholms isjaktsklubb främst på Stora Värtan och Ullnasjön. Under vecka 9 pågår VM i isjakt som man i stället kan åka och titta på om man är nyfiken på sporten.
Mer info: facebook.com/stockholmsisjaktklubb och idrottonline.se/StockholmsIsjaktklubb-Issegling/Klubben/borjaseglaisjakt
2. SPORTLOV PÅ SKANSEN
På Skansen är det full fart under sportlovet med korvgrillning, ridturer och möjlighet att prova kälkar, sparkar och skidor på Bollnästorget. Finns det ingen snö så blir det styltor, tunnband och gammaldags lekar. I Skogsarbetarkojan kan barnen träffa Skogsmulle den 3 mars och få se hur skogsarbetarna levde för 100 år sen. I Skogens hus får man prova på att tälja i trä och se utställningen, Djur på vintern eller bara mysa i bokhörnan. I Back Mats stuga blir det sagor och berättelser framför brasan. På Öppen Cirkusskola och möjlighet att lär sig att gå på spänd lina, jonglera med bollar, rocka med rockring, balansera på en boll och klättra i tyg under ledning av riktiga cirkusartister. På Öppen cirkusskolan kan barnen prova på olika cirkusgrenar under ledning av riktiga cirkusartister den 24 februari och från 26 februari – 3 mars kl 11-16. Cirkusskolan pågår sen på lördagar fram 21 april. På Cirkus Brage blir det magiska föreställningar i Bragehallen varje söndag fram till 22 april.
Mer info: skansen.se/sv/kalendarium
3. LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR
Att glida fram med långfärdsskridskor på en spegelblank kärnis och sen äta sin matsäck på en klipphäll i solen är helt magiskt. Långfärdsskridskor är oerhört välorganiserat och allt man behöver göra är att gå med i Friluftsfrämjandet eller Stockholms Skridskoseglarklubb. De har många turer på helgerna och ibland även på vardagarna. De har kunniga ledare och ordnar fram bussar när det behövs. Turerna bokar man in på hemsidan, och sen är det bara att dyka upp vid utsatt tid och plats.
Mer info: Friluftsfrämjandet eller Stockholms Skridskoseglarklubb har kurser och välkomstturer för blivande åkare. På tisdagskvällar under hela februari mellan 19.00–20.30 kan man prova på att åka långfärdsskridskor på Östermalms IP. Där finns det kunniga instruktörer från SSSK och skridskor att låna.
Läs mer: alliansen.net/skridskonet/tur/index.html, friluftsframjandet.se och sssk.se
4. TOPPTUR
På tisdagskvällar är alla välkomna att med stighudar och skidor ta sig uppför Hammarbybacken. Ett litet gäng stretar sig upp och ner för backen och många tränar inför tävlingen Hammarbybacken 2H som går den 20 februari. Då ska de tävlande, under två timmar ta sig upp och nedför backen så många gånger som möjligt. Andra tränar inför kommande toppturer i fjällen. Vill man inte vandra uppför Hammarbybacken så går det också alldeles utmärkt att ta liften upp till toppen och susa nedför backen med skidor eller snowboard.
Mer info: facebook.com/Hammarbybacken-2h-566357923453243/ och hammarbybacken2h.se
5. SVÄVARE
Med svävare känns det som att man verkligen svävar fram över isen. På vintern är det ett fantastiskt färdmedel som kan färdas över både is och vatten. Den drivs av luftens strömningar och kan starta direkt på landbacken, för att sen sväva ut över is och vatten i 20–30 knop. Med utgångspunkt från Djurö kan man göra en svävartur mellan öarna. Här finns också en firma som tillverkar svävare om man skulle vilja köpa sig en egen. Svävaren tar fem personer och man sitter varmt och bekvämt inomhus. I en annan del av skärgården, vid Åsättra brygga på Ljusterö kan man också prova på att åka svävare.
Mer info: En tur med svävare tar runt 45 minuter och kan bokas på hemsidan. I mån av is så kommer man också att kunna göra en 15 minuters prova på tur den 3–4 mars. Mellan 11.00–15.00 startar svävarturen i Grisslinge med utgångspunkt nedanför Delselius och kostar 150 kr.
Läs mer: trafiklinjer.se, upplevelsepresent.se/ak-svavare-i-skargarden/ och svischair.se/paket/index.htm
6. SKRIDSKOSEGLING
Skridskosegling på isen innefattar Kitewing, Draksegel, Issurfing och Vinge. Kitewing är den vanligaste vindsporten och med ett lätt vindsurfingsegel, skridskor och lite vind kan man segla fram på isen i 50 km/timmen och mer. Kitewing är den vindsport som man lär sig fortast och kan man vindsurfa eller segla så går det snabbt att lära sig. Issurfing har ett vindsurfingsegel och en bräda med medar och Draksegel är ett äldre skridskosegel. Vinge är den snabbaste formen av skridskosegling där man står inuti ett ihåligt vingskridskosegel. När isen ligger, seglar skridskoseglarna nästan varje dag och ofta på Baggensfjärden, Görveln eller Värtan.
Mer info: På hemsidan finns kontaktpersoner som man kan kontakta om man är intresserad av att testa Kitewing. Det går också att segla på snö med skidor eller med skateboard och rollerblades på vägen.
Läs mer: skridskoseglarna.se/Prova-paHittaKlubb/, facebook.com/groups/kitewingsweden och surfspot.se/hyra-av-kitewing-4-0-i-dacron-ic4.html
7. SNOWKITE
Med ett kitesegel kan man segla på snö, is eller vatten. Är det snö använder man skidor eller snowboard och är det is så kan man använda skridskor. Det är lättare att lära sig att segla kite på snö än på vatten, och kan man segla lite så underlättar det. På Gärdet och andra stora fält brukar många som åker snowkite samlas. Är det snö eller is på vattnet så är Ullnasjön och Stora Värtan populära. När det inte är snö så drar sig Kiteåkarna gärna längre norrut till surfcamps i Grövelsjön, Vemdalen och Sälen.
Mer info: Surfbussen anordnar kvällskurser i teori och dagskurser i Stockholm och Vemdalen. De kan även hjälpa till att hitta instruktörer i svenska fjällen.
Läs mer: surfbussen.nu/kiteskola
8. CURLING
urling är en mycket gammal sport som startade redan på 1500-talet på frusna sjöar i Skottland. Fortfarande använder man en 19 kg tung slipad sten från den obebodda skotska ön Isle of Craig. I Danderydhallen finns åtta curlingbanor där ett gäng från 6–64 personer kan boka upp en tid. Då ingår skor att låna och en tränare som förklarar hur en match går till. Ett lag består av fyra spelare, och det ligger mycket taktik bakom en match för att få curlingstenarna så nära boets mittpunkt som möjligt.
Mer info: Det går att boka in sig på ett två timmars pass vid louise.scheja@no1curling.se.
Läs mer: danderydscurling.com
9. SKIDOR
Precis bredvid Haninge pendeltågstation ligger Rudans friluftsområde som har Stockholms längsta skidspår med konstsnö. Spåret är 1,7 km och går genom både skog och fält. Alla skidar åt samma håll och vanliga skidåkare blir lätt varvade av vältränade skidåkare i kroppstajta, neonfärgade skidkläder. På torsdagar efter klockan 15.00 är spåret preparerat för skate. Under kalla vintrar finns det 5 km längdspår och spåret är upplyst till 22.00. Bredvid spåret ligger också en liten sjö där man kan åka skridskor på en plogad bana. I Täby och vid Ekebyhovsbacken på Ekerö finns också konstsnöspår samt skidliftar och skiduthyrning. Det finns även skidspår på Gärdet, Stadion, Kristinebergs IP, Spånga IP och Viksjö golfbana.
Mer info: För barn och ungdomar under 18 år kostar det ingenting och vuxna betalar 60 kronor för att använda spåret i Rudans friluftsområde.
Läs mer: skidspar.se/stockholm/haninge/rudans-friluftsgard, skidspar.se/stockholm/taby/taby-konstsnospar, skidspar.se/stockholm/jarfalla/viksjo-golfbana och ekebyhov.com/langdskidspar
10. VINTERBADA
På Hellasgården kan man bada bastu och ta sig ett dopp i en isvak. På måndag och onsdag är det arombastu på kvällarna och torsdagskvällar är stillsam bastu med lugn och ro. Det finns också ett café och en plogad bana på Källtorpsjön samt uthyrning av långfärdsskridskor och längdskidor. En annan trevlig vedeldad bastu är Domarudden vid Åkersberga som ligger precis vid i liten sjön. Vill man unna sig en riktigt lyxig bastu kan man ta pendeltåget till Nynäshamns Havsbad och ta ett uppfriskande dopp i havet. Här finns en fin vedeldad bastu med panoramafönster och även en ångbastu. Det finns också en stor uppvärmd pool utomhus och i restaurangen serveras det riktigt god mat.
Mer info: Det är bara att dyka upp på ordinarie öppettider.
Läs mer: hellasgarden.se/sv/bastu ochsodexomeetings.se/nynashavsbad/privat/sportlov/
11. BOUNCE
Om det inte går att ta sig ut till skidbackarna under sportlovet, så finns det möjlighet att träna skidtricks på Bounce. Här kan man hoppa på en trampolin med specialskidor eller snowboard av hårt skumgummi. Inga pjäxor behövs. Hela Bouncehallen vid Kungens Kurva är full med olika studsmattor, X-park (ninjabana med hopp och klättring), Freerun, slackline och väggar att springa uppför. Det går också att spela dodgeball (spökboll) och Slam Dunk där man hoppar upp och kastar in en basketboll i en korg.
Mer info: Under helger och sportlov är det många barnfamiljer och åldersgräns är från 3 år. Ingen övre åldersgräns finns och man blir som barn på nytt. Bounce finns även i Göteborg och Malmö.
Läs mer: bounceinc.se
12. PIMPELFISKE
Under sportlovet anordnar sportfiskarföreningar pimpelfiske på olika sjöar runt om i Stockholm. Sportfiskarna har ett projekt som heter Klassdraget där 15 000 skolungdomar per år får chansen att komma ut och fiska på skoltid. Den lokala fiskeföreningen och skolan anordnar en friluftsdag där metspön eller pimpelspön delas ut gratis. Håll utkik på hemsidan efter lokala aktiviteter.
Mer info: sportfiskarna.se
13. NATURHISTORISKA RIKSMUSEET
Under sportlovet håller Naturhistoriska riksmuseet öppet och erbjuder flera aktiviteter. Bland annat håller museet nattöppet, visar flertalet filmer och håller i en lärorik kurs om svenska rovdjur.
Mer info: nrm.se
FLER VINTERAKTIVITETER
BOTKYRKA WINTER GAMES
Botkyrka Winter Games för barn och ungdomar anordnas den 27–28 februari i Idrottshuset och Ishuset i Tumba och 28 feb – 1 mars i Botkyrkahallen och Maxihallen i Hallunda mellan 10.00–14.00. Det är gratis och alla är välkomna att prova på ett tjugotal olika idrotter som skatboard, basket, bordtennis, dans, judo, innebandy, friidrott, skidskytte, parkour samt DJ och mycket mera.
Mer info: facebook.com/botkyrkawintergames/
ISSKULPTERING OCH ISKLÄTTRING
Om man är en grupp på tio personer så kan Northern Hemisphere arrangera snöskovandring, isskulptering, lavinkurs och isklättring när vädret tillåter.
Mer info: nh.se
HÄRINGE SLOTT
Häringe slott är ett mycket välkomnade och barnvänligt slott med stora rum och gångar att utforska. Det finns lekrum, Sveriges äldsta bowlingbana, en skärgårdsbastu och ett stort naturreservat runt slottet. Under sportlovet anordnas bland annat matlagningskurs för barn, vinprovningar och dagliga guidade visningar av slottet. Hotellrummen kostar under sportlovet från 1 195 kr per natt för boende, frukost och middag. Även hundar är välkomna.
Mer info: haringeslott.se
PULKAÅKNING
Pulkaåkning är skoj både för gammal och ung. Här är några förslag på pulkabackar!
Hagaparken, Vasaparken, Kronobergsparken, Rålambshovsparken, Tegnérlunden, Observatorielunden, Högalidsparken, Vitabergsparken, Lumaparken, Humlegården, Gärdet, Skytteholmsparken, Hellasgården, Ålstensbacken, Johannelundstoppen, Farstanäset, Vårbergstoppen, Nybohovsbacken, Hägerstensåsen, Flottsbrobacken, Ullnabacken, Ekebyhovsbacken, Solhemsbackarna och Lida.