Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Längs Siljan finns många fina och långgrunda stränder.
Längs Siljan finns många fina och långgrunda stränder.
Längs Siljan finns många fina och långgrunda stränder.
Längs Siljan finns många fina och långgrunda stränder. Foto: Shutterstock

Bästa bad- och campingplatserna runt Siljan

Vackra området kring Siljan erbjuder många fina bad och campingplatser. Sollerön, Leksand, Rättvik och Orsa är några av platserna med fina långgrunda stränder.

Elin Bergman

1. Siljansbadet, Rättvik

Det är otroligt långgrunt här. Man kan gå riktigt långt ut utan att behöva ta ett endaste simtag. När du tröttnat på att plaska i vattnet är det bara att lägga sig på sandstranden som sträcker ut sig långt, bara omkring 50 meter från Rättviks centrum.

Långbryggan, byggd 1895, gör också skäl för sitt namn. 628 meter lång sägs den vara världens längsta insjöbrygga. Utefter bryggan kan du gå ner i vattnet från små avsatser och badstegar.

Här ligger Siljansbadets camping, en 4-stjärnig campingplats med ett stort utbud av aktiviteter och nöjen.

Adress: Långbryggevägen 4

Siljansbadet med långbryggan. Foto: Shutterstock

2. Västanviks-badet, Leksand

Västanviksbadet passar dig som vill vara lite aktivare på stranden: du kan hyra roddbåt, kanot eller kajak.

En stor gräsmatta fungerar som "solterrass" (om du inte vill ligga på sandstranden). 

Härifrån har du utsikt över Leksands kyrka och måhända ångbåten "M/S Gustaf Wasa" på sina Siljansturer och Österdalälven.

Badet ligger omkring fyra kilometer utanför Leksand i riktning Siljansnäs.

Adress: Västanvik Siljansnäsvägen 130

LÄS MER: Siljan runt – upplev den nya tidens lyx i Dalarna

3. Orsa camping, Orsa

Vid Orsa camping ligger "Dalarnas riviera".

Namnet har den fått tack vare sin popularitet bland folk i alla åldrar. Stranden ligger längs med hela Orsa Camping och är över en kilometer lång och långgrund - den passar alltså utmärkt för hela familjen. 

Även för dig med hund är detta en ypperlig strand för här finns en särskild del för hund och matte.

Det finns också två lekplatser på området; en i piratstil och en med nät för volleybollspel.

Om sjön är för kall kan du i stället plaska runt i någon av de tre bassängerna och de två vattenrutschkanorna. Poolområdet är öppet mellan mitten av juni och mitten av augusti.

Adress: Bowlingvägen 1, orsacamping.se

 4. Sollerö camping

Sollerön ligger på Siljans västra sida, mindre än en och en halv mil om söder om Mora och här finns ett fint bad intill Sollerö camping (du behöver med andra ord inte gå långt för att ta en glass mellan doppen). Det finns så klart en välskött sandstrand här, så väl som en mindre brygga. Både barn och vuxna trivs här, på en strand som känns lite mer privat och mindre central än Siljansbadet. Men det bästa kanske ändå är utsikten när solen börjar gå ner en vindstilla dag. Det går nästan inte att beskriva hur vackert det då är på Sollerön, när solen ramas in endast av gröna skogar och blänkande vatten.

Info: sollerocamping.se

 5. Siljansnäs camping

Ännu mer avskilt och mysigt är det på Siljansnäs bad och camping, strax över en mil nordväst om Leksand. Badet ligger i en skyddad vik där vattnet håller en högre temperatur än på många andra håll i Siljan. Dessutom är det väldigt långgrunt. Så pass grunt är det att du kan gå över till Storön på andra sidan viken.

Adress: Fjärdgattu 17, Siljansnäs, siljansnascamping.se

 6. Leksands sommarland

På detta mecka för barn och lekglada vuxna finns så klart en massa olika badtillfällen. Välj mellan naturbad vid Leksands strand eller svalka dig i någon av de tre poolerna. Det är inga som helst problem att aktivera sig mellan doppen. Här finns flera vattenrutschkanor i olika läskighetsgrad, hoppborgar, ja, listan kan göras lång. Denna badplats passar mindre bra om du vill ha en lugn, skön dag på stranden. Men vill du ha äventyr som 300 meters forsränning och värstingrutschkanor likt så är Leksands sommarland helt klart grejen för dig. 

Adress: Siljansvägen 75, Leksand, leksandresort.se/sommarland

LÄS MER: Dalahästens historia – har funnits sedan 1600-talet