I Storulvånområdet finns 50 mil markerade skidleder, så det är onekligen inget problem att hitta nya turer varje dag.
1 av 7: I Storulvånområdet finns 50 mil markerade skidleder, så det är onekligen inget problem att hitta nya turer varje dag. Foto: Anna Wahlgren
Den som inte vill ta sig upp på Sylarna för egen maskin, kan tolka efter bandvagnen.
2 av 7: Den som inte vill ta sig upp på Sylarna för egen maskin, kan tolka efter bandvagnen. Foto: Anna Wahlgren
Att gå på tur har varit en växande trend i några år, och Storulvån är rätt ställe att prova på det nygamla sättet att semestra.
3 av 7: Att gå på tur har varit en växande trend i några år, och Storulvån är rätt ställe att prova på det nygamla sättet att semestra. Foto: Istock
Restaurang Ulven serverar trerättersmiddagar på jämtländskt vis.
4 av 7: Restaurang Ulven serverar trerättersmiddagar på jämtländskt vis. Foto: Anna Wahlgren
Åre å sin sida bjuder på kvällsskidåkning...
5 av 7: Åre å sin sida bjuder på kvällsskidåkning...
...härliga utförsåk...
6 av 7: ...härliga utförsåk... Foto: Karl Hägglund
...och sköna restaurangbesök.
7 av 7: ...och sköna restaurangbesök. Foto: Fredrik Thulin

Åre och Storulvån – den perfekta kombon

ÅRE & STORULVÅN. ”Hellre offpist i Storulvån, än pissed off i Åre”, är trycket på T-tröjor som säljs i skidshopen på STF Storulvån fjällstation.

Fridfulla Storulvån och ösiga Åre är varandras ytterligheter – men också en fulländad kombination.

 

TEXT & FOTO: ANNA WAHLGREN

Vägen tar slut, och vildmarken tar vid. Yrvakna tittar vi ut över gammelskogar, alpina massiv och böljande fjällandskap. För ett halvt dygn sedan lämnade vi – en familj med två barn – skolor och jobb i Stockholm, klev ombord på ett nattåg och står nu utanför STF Storulvån fjällstation mitt i Jämtlandsfjällen.

– Finns det ingen lift?

Frågan ställs av ett mellanstadiebarn som har anlänt med samma anslutningsbuss som vi.

– Svar nej. Nu ska vi för egen maskin ta oss upp för fjället, svarar pappan hurtigt.

Att gå på tur har varit en växande trend i flera år, och Storulvån är rätt ställe att testa det nygamla sättet att semestra.

– Jag har tröttnat på liftköer. Jag blir bara stressad på traditionella skidorter. Det här är min melodi, här får man ju verkligen njuta av naturen, säger Sara Eliasson, som bor på fjällstationen i en vecka.

Att hyra randonnéeskidor och dra iväg på en topptur uppför Getryggens vidsträckta fjällsluttning är ett härligt friluftsäventyr – också för yngre åkare. Foto: Anna Wahlgren

Nybörjarkurs i topptur

STF Storulvån är ett klassiskt, svenskt friluftsmecka där klockan stannade 1973. Eller 1988. Eller 2015. Här råder en slags tidlös stämning, och när man ser pensionärerna iklädda Fjällrävenknickers – som från början var klarröda, men som efter många års användning har blekts i solen – med en ryggsäck med en obekväm stålram på ryggen, är det svårt att veta om man plötsligt befinner sig i sin egen barndom.

Nostalgitrippen fortsätter inne på fjällstationen. I shopen säljs handgjorda träkåsor och Bullens pilsnerkorv, och i kaféet saluförs kakklassiker som drömmar och finska pinnar.

Dessutom ingår något så gammeldags som ”jägarsnus” – det klassiska scoutgodiset med russin, nötter och choklad – i lunchboxen.

Påminnelserna om svunna tider är förstås bara en del av sanningen. Fjällstationen har hängt med i tidsandan och erbjuder flotta trerättersmiddagar med anpassade viner. Här finns Sveriges största klättervägg i natursten som sträcker sig genom hela huset, och här säljs nybörjarkurser i toppturer.

Intresset för toppturer har ökat explosionsartat de senaste åren, meddelar chefen i skidshopen. Och det är inte längre bara extremskidåkare och människor med toppfysik som kämpar sig upp för bergen. Att på skidor ta sig upp för ett snöklätt berg, äta matsäck, beundra utsikten och sedan njutningsfullt åka ned utmed bergssidan har länge varit ett folknöje i Norge, men börjar nu på allvar också attrahera svenskarna.

– Stighudar, randonnébindningar och lavinsändare är ord som vi knappt har hört talas om, men vi är trötta på liftköer och uppkörda nedfarter – nu vill vi åt en riktig naturupplevelse, säger Karin Jansson, 53 år, som tillsammans med systern ska gå en tredagarskurs i topptur.

Systrarna Emma och Carin Rodling har en stuga i närheten av Storulvån, och uppskattar framför allt att här finns "riktiga fjäll". Foto: Anna Wahlgren

Topptur uppför Getryggen

Vi hoppar också på trenden, och hyr randonnéeskidor och drar i väg på en topptur uppför Getryggens vidsträckta fjällsluttning. Getryggen tillhör en av de snällare fjälltopparna och ligger i anslutning till fjällstationen – en perfekt nybörjartur.

Dagen efter testar vi snöskor. Sporten har aldrig riktigt slagit i Sverige, men är näst efter alpin utförsåkning Frankrikes största vintersport. Vi fäster snöskorna direkt på vinterkängorna, vilket gör att vi kan ta oss fram i kuperad, snöig terräng och i lössnö utan att sjunka ner till knäna. Vi vandrar genom skogsdungar och ut på öppna myrar, och den efterlängtade fjällkänslan infinner sig. Det är tyst, fridfullt och magiskt vackert. Barnen plockar fram mobilerna och tar selfies.

De flesta dagarna går vi dock på vanliga turskidor. Många vi stöter på gör den klassiska Jämtlandstriangeln, och bor på olika fjällstationer varje natt. Själva tycker vi att det är skönt att ha Storulvån som bas och göra dagsutflykter. Här går vi ner i varv. Vi spelar yatzy framför brasan, läser de nyköpta pocketböckerna, hänger i bastun med strålande fjällutsikt, och njuter av långa middagar i restaurang Ulven.

Det är svårt att föreställa sig att skidmetropolen Åre ligger bara en timmes bilresa bort. De båda skidorterna är varandras motsatser och extremer, men det ska visa sig att de är alldeles perfekta att kombinera.

Efter fem dygn på fjällstationen börjar vi (läs: framför allt barnen) helt enkelt längta efter andra skidäventyr. Vi är trötta i benen efter allt längdskidande och den vilda naturen har gjort att vi kommit in i en skön semesterlunk. Vi ser fram emot att få avsluta skidveckan med några dagars bekväm utförsåkning i Åre.

Bekväm utförsåkning i Åre. Foto: Jonas Kullman

Fäviken & Holiday Club

Vi byter alltså en STF-anläggning mot en annan, och befinner oss plötsligt på Åre Torg, sex mil från Storulvån. Här lyser Fjällrävenknickers med sin frånvaro, däremot skiner färgglada Peak Performanceställ och Houdinifleecetröjor upp torget.

Åre är det närmaste Alperna vi kan komma i Sverige. För bara något decennium sedan fanns mest lokala handlare i byn, men inför VM 2007 påbörjade Åre förvandlingen till en skidort med internationellt mått. Samtidigt har Åre bevarat sin bykänsla med småbutiker och mysiga restauranger. Vi bor mitt i byn, som sägs vara krogtätare än Stureplan.

Vandrarhemmet är enkelt och mysigt, och det är läget som är grejen – 50 meter till kabinen och 50 meter till torget. Här bor framför allt andra barnfamiljer, och barnen hittar snabbt kompisar som gör dem sällskap i bastun. En ensamstående pappa med tre barn – varav ett med gipsad arm – lagar köttbullar med makaroner i köket, och en familj med tonårsbarn beställer hämtpizza.

Våra Årehöjdpunkter är kvällsskidåkningen och alla sköna restaurangbesök. Barnen gillar Fävikens korvkiosk allra bäst. Undersåkerskorv med egenproducerade tillbehör som potatismos, räksallad, rostad lök och hemlagad ketchup. Allt serverat i traditionell papplåda. På barnens pluslista hamnar också Holiday Clubs äventyrsbad, medan jag längtar tillbaka till kallkällan i Storulvån.

För oss blir Storulvån-Åre-kombon en ultimat skidsemester. Vi har täckt in allt, känns det som. Alla återvänder hem nöjda.

 

Av: Anna Wahlgren

 

LÄS MER:

Resfakta: Åre

Åre är Sveriges mesta skidort. Här finns flest fallhöjdsmeter och backarna står i en klass för sig med svenska mått mätt.

Bo: Allt från designhotell till pensionat och lägenheter, priser varierar från några hundralappar och uppåt. STF Åre Torg Vandrarhem ligger mitt i byn med ski-in, ski-out läge.

Pris: Dubbelrum från 550 kronor per natt.

Resa hit: Flyg, buss eller tåg. Egen bil tar cirka åtta timmar från Stockholm.

Liftkort: Pris: Vuxen, en dag: 425 kronor, fem dagar: 1 910 kronor.

Läs mer: www.are.se

www.destinationfjallen.se

www.skistar.se

Resfakta: STF Storulvåns fjällstation

Storulvån är själva porten till Jämtlandsfjällen. Fjällstation är också startpunkten för den klassiska "Jämtlandstriangeln" till Blåhammaren och Sylarna.

Bo: STF Storulvån Fjällstation

Pris: Dubbelrum från 1 300 kronor per natt. Bädd från 225 kronor per natt. Tillägg för helpension: 420 kronor per dygn.

Resa hit: Tåg till Enafors järnvägsstation, väster om Åre. Direktanslutning från Östersund, Stockholm, Göteborg och Malmö. Busstransfer till Storulvån med Wänseth Buss. Boka busstransfer minst en dag i förväg.

Läs mer: www.stf.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande