Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I dag har Jönköping mycket mer än pizza och kebab att erbjuda.I dag har Jönköping mycket mer än pizza och kebab att erbjuda.I dag har Jönköping mycket mer än pizza och kebab att erbjuda.
Nästan precis invid Vätterns vattenlinje ligger restaurang Sjön.Nästan precis invid Vätterns vattenlinje ligger restaurang Sjön.Nästan precis invid Vätterns vattenlinje ligger restaurang Sjön.
Brasserie Park – här finner man mat från det franska köketBrasserie Park – här finner man mat från det franska köketBrasserie Park – här finner man mat från det franska köket
Den Småländska kolonin vill bjuda besökarna på en svensk kulinarisk matresa.Den Småländska kolonin vill bjuda besökarna på en svensk kulinarisk matresa.Den Småländska kolonin vill bjuda besökarna på en svensk kulinarisk matresa.
El Gordo serverar tapas som i Barcelona.El Gordo serverar tapas som i Barcelona.El Gordo serverar tapas som i Barcelona.
N.E.O står för "Nuevo Elegante Osteria".N.E.O står för "Nuevo Elegante Osteria".N.E.O står för "Nuevo Elegante Osteria".
1 AV 7
Restaurangerna du inte får missa i Jönköping
2 AV 7
I dag har Jönköping mycket mer än pizza och kebab att erbjuda.
Foto: Colourbox
3 AV 7
Nästan precis invid Vätterns vattenlinje ligger restaurang Sjön.
Foto: Instagram
4 AV 7
Brasserie Park – här finner man mat från det franska köket
Foto: Instagram
5 AV 7
Den Småländska kolonin vill bjuda besökarna på en svensk kulinarisk matresa.
Foto: Instagram
6 AV 7
El Gordo serverar tapas som i Barcelona.
Foto: Instagram
7 AV 7
N.E.O står för "Nuevo Elegante Osteria".
Foto: Facebook/N.E.O

Är det här Sveriges mest otippade matstad?

Maria Celin, 41, Stockholmsbaserad småländska och före detta Jönköpingsbo, vill slå ett slag för gourmetboomen i sin gamla hemstad. Här tipsar hon om de bästa restaurangerna i den alltjämt växande residensstaden.

Om jag förr skulle beskrivit Jönköping, rent kulinariskt, skulle jag nog benämna stan som kebabpizzans Mecka. Kebab och pizza har så länge jag kan minnas varit stans nationalrätt. Fredagspizzan, fyllepizzan, bakfyllepizzan, lunchpizzan, det fanns egentligen inget tillfälle då pizzan var fel. Man behövde inte gå hungrig många meter innan ens pizzahunger kunde mättas.

Men något hände i staden som är känd för den goda kebabsåsen. Det blommade upp en ny slags matkultur. Mat inte bara för att snabbt mätta hungriga magar utan mat som intresse, vacker mat och mat inspirerad av den tydliga matboomen som rådde och  fortfarande i allra högsta grad råder i Sverige. Mästerkockar på tv, större utbud av annorlunda och bra råvaror i butikerna och en större vilja att lägga pengar på god och fin mat.

LÄS OCKSÅ: Fikaguide till Alingsås

Tommy Myllymäki-revolutionen

Det går inte att frångå faktum att Tommy Myllymäki har haft en stor betydelse för Jönköpings matutveckling sedan han rotade sig i stan och bildade familj. Kanske var det startskottet för andras drömmar om att driva finkrog i stan. Bara någon vågar ta första steget så blir det enklare att haka på.

Vi får hålla tummarna att det där med att smålänningar är snål-länningar bara är nonsens och att ”fine dining” har kommit till Jönköping för att stanna. För är det något stan behöver så är det mångfald.

LÄS OCKSÅ: 15 svenska platser du måste se innan du dör

El Gordo

Två HV 71-killar och en krögare, där har vi initiativtagarna till den spanska restaurangen El Gordo. David Petrasek, Björn Melin och Anders Boberg ville från början öppna en köttrestaurang, men ett besök i Barcelona ändrade riktningen. El Gordo serverar tapas och fokus ligger mycket på att ge gästerna samma känsla som på tapasbarer i Barcelona. Lillsjöraden 12,

www.elgordo.se

N.E.O

På restaurang N.E.O serverar man Medelhavsinspirerad mat med allt från långkok till spanska smårätter. N.E.O startades av Tommy Myllymäki men drivs nu av Jens Markulf och Per Samuelsson. De har en stor uteservering mot Munksjön som man gärna utnyttjar när solen ligger på. N.E.O står för ”Nuevo Elegante Osteria”. Södra Strandgatan 6,

www.restaurangneo.se

Den småländska kolonin

I en av Jönköpings mest anrika byggnader ligger denna restaurang som fått betyget ”Mycket God Klass” i White Guide. De vill bjuda besökarna på en svensk kulinarisk matresa och hämtar i möjligaste mån maten från närproducerande gårdar. Miljön i restaurangen har hög mysfaktor och personalen rör sig klanderfritt mellan kök och bord. Kyrkogatan 4,

www.densmalandskakolonin.se

Brasserie Park

Här finner man mat från det franska köket men även svenska klassiker. Det serveras allt från sniglar till plankstek. Att de delar kök med Den Småländska Kolonin borgar för en god kvalitet. Lokalen är luftig och miljön känns typiskt franskt brasserie. Även denna restaurang (samt Den Småländska Kolonin), ägs av Jens Markulf och Per Samuelsson. Kyrkogatan 6,

www.brasseriepark.se

Sjön

Nästan precis invid Vätterns vattenlinje ligger restaurang Sjön. De gigantiska panoramafönstren ger fin vy över den stora sjön. Även denna restaurang startades av Tommy Myllymäki men har ganska nyligen bytt ägare. De nya ägarna har inte förändrat något drastiskt på menyn eftersom chefskocken arbetat flera år med Tommy. Deras ambition är att servera mat gjord på säsongsråvaror och i möjligaste mån använda sig av lokalproducerat. Man kan hitta såväl japanskinspirerade rätter som lamm från gårdar ett par mil från restaurangen. Östra Storgatan 173,

www.sjon.se