Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Hennes Kunglig Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, fotograferad 2020, på Gustav III:s paviljong på Haga inför Kronprinsessparets 10-åriga bröllopsdag.
Hennes Kunglig Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, fotograferad 2020, på Gustav III:s paviljong på Haga inför Kronprinsessparets 10-åriga bröllopsdag.
Hennes Kunglig Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, fotograferad 2020, på Gustav III:s paviljong på Haga inför Kronprinsessparets 10-åriga bröllopsdag.
Hennes Kunglig Höghet Victoria, Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland, fotograferad 2020, på Gustav III:s paviljong på Haga inför Kronprinsessparets 10-åriga bröllopsdag. Foto: ELISABETH TOLL/KUNGL. HOVSTATERN

7 anledningar att älska mångsidiga Västergötland

Västergötland med sina slätter, skogar, slott och herrgårdar ligger inklämt mellan våra två största sjöar och det salta Kattegatt i väst. Det finns många anledningar att besöka det mångsidiga landskapet, här är några av dem.

Man skulle kunna säga att Västergötland är som ett eget litet land i landet. Här ryms härlighet på härlighet. Landskapet gränsar till våra två största sjöar, Vänern i norr och Vättern i öst, samt i Göta älvs mynning till Kattegatt i väster. Kusten mot Kattegatt, Göteborgs södra skärgård, karaktäriseras av klassisk västkustmiljö med kala granitklippor och skummande salta vågor. Tivedens nationalpark är ett stycke trolskt naturreservat där skog och mark får sköta sig själv för att så småningom kunna utvecklas till urskog. Och det är bara en bråkdel av alla anledningar att besöka det mångsidiga landskapet i väst.

Sedan 1980 är kronprinsessan Victoria hertiginna av Västergötland, den första sedan prinsessan Ingeborg av Danmark avled 1958. Hon fick sällskap av prins Daniel när de gifte sig 2010.

Kronprinsessparet på landskapsvandring i Västergötland, 2017. Vandringen gick längs pilgrimsleden mellan Varnhem och Hornborgasjön. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset.se

Här är 7 skäl att besöka Västergötland

1. Tivedens nationalpark, Tived

Precis på gränsen till Närke, mellan Vänern och Vättern i skogsområdet Tiveden ligger trolska Tivedens nationalpark. I den vackra miljön hittar man en mängd äventyrliga aktiviteter, som långa vandringsleder, sjöar, spännande grottor, stora klippblock som gjorda för att upptäckas och sköna badplatser. Tivedens nationalpark är samtidigt ett naturreservat där miljön ska bevaras i orört skick, för att så småningom kunna utvecklas till urskog. Här finns garanterat mycket att upptäcka.

Hitta hit: Nationalparken nås enklast söderifrån, från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund. Därifrån är det skyltat mot Tivedens nationalpark.

LÄS MER: Upptäck sagolika Tiveden i sommar

Sjö och skog i samma andetag, Tivedens nationalpark levererar. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Göteborgs södra skärgård

Göteborgs södra skärgård sträcker sig från Rivö i norr till Vrångö i söder, och alla öar är bilfria.  De största öarna är Brännö, Styrsö, Donsö, Vrångö och Asperö. Vrångö är omtalad för sin vackra natur med promenadvänliga naturreservat i både norr och söder. Vrångö har två olika vandringsslingor att välja på, södra och norra. Den södra börjar vid Mittvik och på vägen kan du njuta av utsikt över Kungsö och Tistlarna. Den norra slingan börjar vid Vrångö hamn här har du chans att skåda Vinga fyr och sedan fortsätta 3 kilometer till Vrångös naturreservat. Längst ut i Vrångö fiskhamn hittar du Kajkanten, elva vitmålade sjöbodar för uthyrning med oslagbar utsikt över havet. Du kan välja att ta med dig egen frukost eller beställa frukostpåse via via Kajkantens hemsida.
Hitta hit: Till södra skärgården går skärgårdsbåtar från Saltholmen, samt från Stenpiren i Göteborg under sommaren.

LÄS MER: Guide: Paddla bland öarna i Göteborgs skärgård

Pittoreska Donsö i Göteborgs södra skärgård. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Trandansen, Hornborgasjön

Vårens dansuppvisningar av tranorna kring Hornborgasjön är ett av Västergötlands populäraste turistmål. Hit kommer runt 150 000 besökare varje vår. Den mest välkända besöksplatsen vid Hornborgasjön kallas Trandansen och ligger i sydvästra änden av sjön. Hit kommer de första flockarna med tranor redan i mitten av mars, och lämnar oftast inte förrän i slutet av april. Under dansen gör fåglarna väldiga luftsprång, bugar och cirklar runt varandra. Det finns inget schema för när trandansen börjar eller slutar, men tar du dig till platsen i början av april är chansen mycket hög att du kommer kunna se skådespelet i princip när som helst under dagen. Vid Trandansen finns gott om parkeringsplatser, utmärkta utsiktspunkter, en informationsbyggnad med tranutställning, turistinformation, souvenirförsäljning och en enkel servering. Under transäsongen finns dessutom kunniga fågelvärdar på plats dagligen och svarar på frågor om fågellivet vid Hornborgasjön.

LÄS MER: Rofylld pilgrimsvandring vid vackra Hornborgasjön 

Den 3 april 2019 kunde 27 300 tranor beskådas vid Hornborgasjön, vilket gäller som rekord än i dag. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Läckö Slott, Lidköping

Läckö Slott, också känt det ”sagolika De la Gardieslottet”, ligger som en skimrande pärla vid Vänerns strand. Det vackra medeltida slottet som är ett minne från Sveriges forna stormaktstid är ett av Västsveriges mest besökta turistmål. Det är öppet för allmänheten och här anordnas utställningar, konserter och operaföreställningar. Här finns även naturum Vänerskärgården – Victoriahuset med en restaurang och hotell. 2001 blev det kungliga residenset, komplett med tinnar och torn valt till Sveriges vackraste slott.

LÄS MER: Vänern runt – bästa tipsen vid Sveriges största sjö

Foto: shutterstock

5. Göta kanal, Sjötorp – Karlsborg

Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar Göta kanal en 390 kilometer långt, med 58 slussar, ”blått band” tvärs genom Sverige, från Östersjön till Kattegatt. Den delen som ligger i Västergötland kallas Västgötadelen och täcker sträckan mellan Sjötorp vid Vänern, och Karlsborg vid Vättern. Göta kanal är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna. Grävningen av kanalen utfördes till största delen för hand med plåtskodda träspadar, det första spadtaget togs på våren 1810. Kanalen stod klar den 26 september 1832, och hade kostat runt 9 miljoner riksdaler. Idag är Göta kanal ett mycket populärt turistmål, speciellt om sommaren, och kan upplevas både från båt och cykel.

LÄS MER: Cykelsemester längs Göta kanal – en vinnare i sommar 

Sjötorp en vindstilla sommarmorgon. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Gunnebo slott och trädgårdar, Mölndal

Bland kullar och lummiga skogar, mellan Rådasjön och Stensjön, finner du Gunnebo Slott, en av Sveriges främsta 1700-talsanläggningar. Men något slott i egentlig mening är det inte. Gunnebo uppfördes från början som sommarvilla av en icke-adlig familj och ska därför egentligen inte kallas slott. Men 1929 började dåvarande ägaren Hilda Sparre att benämna Gunnebo som ett slott, och så var det med det. Byggnaden uppfördes i slutet av 1700-talet med inspiration från franska maisons de plaisance, engelsk palladianism och Andrea Palladios renässansvillor i Italien. Stommen är timrad furu och fasaderna är klädda med liggande slätspontpanel. För att efterlikna fransk sandsten målades slottet gult. Till Gunnebo slott kommer man för att På Gunnebo gå en slottsvisning, strosa i de vackra trädgårdarna, ta del av kurser och evenemang eller ta en bit mat i restaurangen. Öppet varje dag året runt.
Adress: Christina Halls väg

Är Gunnebo slott ett slott? Är det byggt i fransk sandsten? Nej, det är i egentlig mening inget slott, och är byggt helt i trä. Foto: Mkallgren/wikimedia

7. Göteborg

”Sveriges framsida”, ”Lilla Amsterdam” och ”Lilla London”. Förutom sina välförtjänta smeknamn är Göteborg känt för en rad olika miljöer och byggnader, Liseberg, Avenyn, Marstand, Scandinavium och spårvagnsnätet till exempel. Men visste du att Göteborg är den enda staden i Sverige som har ett vedertaget engelskt namn, Gothenburg? Göteborg är en riktig sommarstad med närheten till havet och skärgården. Skaldjur smakar väl aldrig så bra som på Västkusten!

LÄS MER: Guide till Göteborg – 13 heta sommartips 

Avenyn i Göteborg. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Göteborgs 12 bästa hotell – prisvärda och lyxiga