Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hemma hos Emma och Anders Zorn.
Hemma hos Emma och Anders Zorn.
Hemma hos Emma och Anders Zorn.
Hemma hos Emma och Anders Zorn. Foto: MAGNUS VIKTORSSON

Vackra konstnärshem i Sverige öppna för besök

Lär känna konstnärer som Karin Larsson, Bror Hjorth och Carl Milles. Hur levde de? Var fann de sin inspiration? Besök konstnärernas hem och ateljéer och få en inblick i deras liv. 

På gården Lilla Hyttnäs i Sundborn i Dalarna har Karin och Carl Larsson skapat inredningshistoria. Paret var sin tids mesta influencers och förvandlade det enkla sommarhuset till en färgsprakande världskändis. Numera är Carl Larsson-gården ett av världens mest avbildade konstnärshem, och en ikon inom svensk heminredning.

Carl Larsson-gården – Sveriges mest älskade hem

”War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru!” Så står det över ingången till Carl och Karin Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun. Att vandra runt här känns bekant på något vis. Det är inte så konstigt – huset har ju varit motiv i åtskilliga Carl Larsson-tavlor. Det är verkligen ett stycke svensk inredningshistoria: färgglada textilier, böcker, den gröna kakelugnen, möbler målade i biblioteksröd färg och överallt – pelargonier. 

– Men Lilla Hyttnäs handlar mer än bara formgivning och färgsättning. Paret presenterade ett nytt sätt att leva, med familjen, och framför allt barnen, i centrum. Carl Larsson-gården är själva sinnebilden av det kreativa och tillåtande hemmet där barnen får stå i fokus, säger museichef Chia Jonsson. 

På gården Lilla Hyttnäs har Karin och Carl Larsson skapat inredningshistoria. Foto: PER@MYREHED.COM

Det ser ut som när familjen Larsson bodde här

Det var sommaren 1882 i konstnärsbyn Grez-sur-Loing i Frankrike som det unga konstnärsparet förälskade sig i varandra. Efter några år flyttade de hem till Sverige och av Karins far fick de gården Lilla Hyttnäs. Paret blev så förtjusta i Dalarna att de lämnade Stockholm för gott för att bosätta sig i Sundborn. Och så påbörjades förvandlingen av Lilla Hyttnäs som under några decennier gick från enkel sommarstuga till ett av världens mest kända konstnärshem. 

Här är ombonat och mysigt, fornnordisk stil blandas med det borgerligt gustavianska och influenser från olika håll i världen. Hemmet ser ut som det gjorde när familjen Larsson bodde här, och det är lätt att föreställa sig deras stora julkalas och kändisfester.

– De var väldigt kreativa. De hade verkligen sin egen stil. Puderrosa väggar, lindblomsgröna lister och blåvitrandiga trasmattor – det låter ju inte särskilt snyggt, men de får ihop det. Vem som helst skulle inte ha kunnat sätta samman det här hemmet. Det spelar definitivt en roll att de är konstnärer, säger Chia Jansson. 

Förmaket i Carl Larsson-gården. Foto: PER@MYREHED.COM

Karin Larsson – förra sekelskiftets stora influencer

På senare tid har Karin Larsson fått ett eget erkännande som konstnär. Det stora genombrottet kom i samband med en utställning på Victoria & Albert Museum i London 1997. Numera betraktas hon som förra sekelskiftets stora influencer inom inredning och livsstil och hemmet i Sundborn var till stor del hennes skapelse. 

– Huset blev parets gemensamma konstprojekt. Man kan säga att parets konstnärskap levde i stark symbios – tillsammans skapade de hemmet som Carl sedan avbildade. Karin spelade förstås en viktig roll. Hon var ju också konstnär, men med så många barn hade hon svårt att hitta ro att måla. Hon skapade på annat sätt – i hantverk och i formgivningen av hemmet, säger Chia Jansson. 

Boka en guidad visning och titta in i deras hem

Den som vill se huset invändigt måste boka in sig på en guidad visning. Här kan man inte knalla runt på egen hand. Här finns inga rep som håller besökarna på behörigt avstånd. Släkten vill att Carl Larsson-gården ska kännas som ett levande hem och då får man betala med ett visst slitage. Karin Larssons handvävda sittdynor är dock inte original. Gården har följt släkten i generationer och förvaltas numera av Carl och Karin Larssons släktförening. 

Gammalt blandas med nytt, det är trivsamt ordnat, men ändå inte pedantiskt. Det är ett färgstarkt, varmt och trivsamt hem som inspirerar – i dag mer än någonsin, tror Chia Jonsson. 

– Många har tröttnat på det vita, nu vill folk ha färg på väggar och möbler. Under pandemin boar vi in oss och gör om i våra hem, jag tror att människor kan hitta inspiration till sin nya stil på Lilla Hyttnäs. 

Karin Larsson och barnens rum. Foto: PER@MYREHED.COM

Inspirerades av Arts and Crafts-rörelsen i England

Själv inspirerades paret Larsson av allt möjligt. Arts and Crafts-rörelsen i England, med William Morris som förgrundsgestalt, syns bland annat i färgsättningen. Det fornnordiska avspeglas i möbler och i Karins textilier. Och redan när paret bodde i Frankrike upptäckte de den japanska konsten – på Lilla Hyttnäs har Carl målat blommor i japansk anda och Karin har broderat en duk med japanska familjesymboler.

Färgen var viktig, det är inte minimalism och det avskalade som präglar Carl Larsson-gården. 

– Paret satte inte bara färg på väggarna utan också på möblerna. De köpte antika möbler av god kvalitet som de målade om i starka färger, och piffade på sitt eget sätt. De tyckte om det praktiska. De ville inte ha sängbord på ben, utan byggde in borden så att de slapp dammet. Och det finns mycket smart platsbyggd förvaring runtom i huset. Blommorna var också viktiga. Det fanns alltid färska blommor inomhus. Det mesta hämtades från trädgården. Under vinterhalvåret satte de kanske bara en enkel tallkvist i en vas, och så här års var det mycket astrar och luktärter. 

Vackra trädgården på Lilla Hyttnäs. Foto: Per Eriksson

Karin och Carl var före sin tid och stilbildare

Ljuset, Karins fria inredningsstil, och det livliga familjelivet så som det skildras i Carls akvareller har blivit synonymt med bilden av Sverige.

– Carl Larsson-gården har betraktats som det svenskaste av det svenska. Men det stämmer ju inte. Karin och Carl var väldigt före sin tid, så här såg det generellt inte ut i de svenska hemmen. Carl Larsson-gården var ju inte alls representativ, även om den var stilbildande i vissa kretsar. 

CARL LARSSON-GÅRDEN

Var? I Sundborn utanför Falun i Dalarna. 

Läs mer: www.carllarsson.se

LÄS MER: 12 världsberömda museer du kan besöka från soffan

6 andra konstnärshem värda ett besök

1. Brucebo, Gotland – föremål från när och fjärran

Var? En knapp mil norr om Visby på Gotland. 

Vem? Carolina Benedicks-Bruce föddes in i den förmögna familjen Benedicks, och hon fick en högborgerlig uppväxt i Stockholmstrakten. Hon gick bildhuggarklassen på Konstakademin i Stockholm, och var lärling hos skulptören Falguiére i Paris. Carolina Benedicks-Bruce var förtjust i Frankrike och hon vistades länge i både Paris och i konstnärskolonin i Grez där hon träffade kanadensaren William Blair Bruce. När han var i tjugoårsåldern skickades han till Frankrike för att få en konstnärlig utbildning. I Barbizon utvecklade han sitt impressionistiska måleri, men karriären gick inte riktigt som han önskade. När han träffade Carolina var han både utblottad och nere. De första gemensamma åren var paret ständigt på resande fot i Europa och Amerika. De hade lägenheter i Grez, Paris och Rom, men slutligen slog sig paret ner på Gotland. 

Om Brucebo: Paret började bygga sitt gemensamma Gotlandshem i början av 1900. Brucebo är ett originellt hus där gränserna för vad som är inne och ute har suddats ut, och det är fyllt av både parets egen konst och föremål från när och fjärran. Vid sin död 1935 testamenterade hon huset, och större delen av konsten och sin förmögenhet, till Brucebostiftelsen. Huset är vackert beläget mitt i Brucebo naturreservat, nära Själsö hamn och fiskeläge. Att vandra runt i trädgården och det närliggande naturreservatet är en upplevelse i sig. 

Läs mer: www.brucebo.se

Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce slog sig ner på Gotland. Foto: Hedda Rabe

2. Zorngården, Dalarna – hit kom kändisar som prins Eugen

Var? I Mora i Dalarna. 

Vem? Anders Zorn växte upp under enkla förhållanden, som utomäktenskaplig son till en kvinna från Mora och en tysk bryggarmästare. Hans konstnärliga talang upptäcktes tidigt och redan som femtonåring kom han in på Konstakademin i Stockholm. Han gjorde sig främst känd som porträttmålare, men i dag förknippas Anders Zorn framför allt med folklivsskildringar från Dalarna och målningar av badande kvinnor i skärgårdsmiljöer. Zorn var särskilt intresserad av ljusets spel över ansikten och kroppar. Emma Zorn, född Lamm, kom från en välbärgad, borgerlig Stockholmsfamilj. Familjen umgicks i konstnärskretsar och Emma träffade Anders när han skulle porträttera hennes systerson. Efter fyra års hemlig förlovning lyckades Anders övertyga Emmas familj om att han skulle kunna ta hand om henne. Efter Anders död förde Emma arvet av sin make vidare, och hon låg bland annat bakom bildandet av Zornmuseet. 

Om Zorngården: Zorngården är byggd och inredd av Anders Zorn och hans fru Emma runt förra sekelskiftet. År 2017 fyllde Zorngården 75 år som museum. Intill gården ligger Zornmuseet, här visas ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar och skulpturer. 1896 flyttade makarna Zorn, efter lång tid utomlands, hem till Sverige och Zorngården i Mora. Det medförde ett ökat intresse för hembygden, vilket syntes i Anders Zorns måleri. Med inspiration från både den engelska konstinriktningen Arts & Crafts Movement och den lokala hantverkstraditionen skapade makarna Zorn ett hem för sig själva, men också en plats för ett rikt umgängesliv. Hit kom kändisar som prins Eugen, Carl och Karin Larsson och Albert Engström. Särskilt utmärker sig stora rummet på övervåningen, som mäter nio meter i takhöjd. I den vackra trädgården ståtar Zorns egna skulpturer bland rosenbuskar, köksväxter och fruktträd. 

Läs mer: www.zorn.se

LÄS MER: Ubåtsbas från kriget blir gigantiskt konstmuseum 

Zorngården är byggd och inredd av Anders Zorn och hans fru Emma.
Zorngården är byggd och inredd av Anders Zorn och hans fru Emma.
Zorngården är byggd och inredd av Anders Zorn och hans fru Emma.
1 AV 2
Zorngården är byggd och inredd av Anders Zorn och hans fru Emma.
Foto: MAGNUS VIKTORSSON
2 AV 2
Foto: MAGNUS VIKTORSSON / Magnus Viktorsson

3. Millesgården, Lidingö – konstnärshem och museum

Var? Herserudsvägen 32 på Lidingö utanför Stockholm. 

Vem? Carl Milles är en av Sveriges mest kända skulptörer. Under 1900-talets första hälft var han den dominerade skulptören i landet med ett stort antal offentliga uppdrag. Han är född Andersson, men pappans smeknamn ”Mille” inspirerade Carl och hans syskon att anta familjenamnet Milles. Carl Milles skulpterade i tunga material såsom brons och granit, och han placerade gärna skulpturen i en fontän. Millesgården är hans största skapelse som han arbetade med under femtio år. Han träffade sin fru, österrikiska Olga Granner, när de båda studerade konst i Paris. Olga målade främst porträtt och det är känt att hon var självkritiskt lagd. Hon ifrågasatte ständigt sitt konstnärskap och sin förmåga och hon lär ha förstört många målningar och skisser. Olga och Carl Milles fick inga barn. Efter Carls död levde Olga sina sista år i Graz, där hon avled 1967, 93 år gammal. Paret ligger begravda på terrassen Lilla Österrike på Millesgården. 

Om Millesgården: Millesgården är både ett konstnärshem och ett museum. Carl och Olga Milles köpte tomten Herserudsklippan 1906 med syfte att skapa ett hem med tillhörande konstateljéer. Under fem decennier utvidgades och utvecklades Millesgården i samarbete med Carl Milles halvbror, arkitekten Evert Milles. I slutet av 1930-talet öppnades huset för allmänheten i samband med att Millesgården donerades till svenska folket. Carl och Olga Milles bodde då i Amerika. I Millesgårdens konsthall visas tillfälliga utställningar. Utöver konsthallen finns en konsthall med skulpturer som är det Millesgården är mest känt för. 

Läs mer: www.millesgarden.se

Frukostrummet på Millesgården. Foto: Lars Ekdahl

4. Bror Hjorths hus, Uppsala – tillbyggd konsthall

Var? Norbyvägen 26, Uppsala. 

Vem? Bror Hjorth fick sitt stora genombrott i mitten av 1930-talet när flera av hans skulpturer censurerades på en utställning eftersom de ansåg vara för erotiskt utmanande. Bror Hjorths största skulptur Näckens polska invigdes 1967 och står vid tågstationen i Uppsala. Brors stil är folklig, modern och färgstark och starkt inspirerad av folkkonsten. 

Om Bror Hjorths hus: Bror Hjorths Hus är ett konstnärsmuseum i Uppsala, inrymt i Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé på Norbyvägen. Bror Hjorth levde och arbetade här i tjugofem år. Efter konstnärens död omvandlas huset till museum. Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall. 

Läs mer: www.brorhjorthshus.se

Bror Hjorth levde och arbetade här i huset i tjugofem år. Foto: Mattias Enström/Bror Hjorths Hus

5. Sandgrund Lars Lerin, Värmland – stora panoramafönster

Var? I Karlstad i Värmland. 

Vem? Lars Lerin, uppvuxen i Sunnemo i Värmland, anses vara en av världens mest framstående akvarellkonstnärer. Han är främst känd för illustrationerna från sina resor runtom i världen. Men han är också en av Sveriges mest älskade och folkkära konstnärer, delvis tack vare program som ”Vänligen Lars Lerin” och ”Lars Lerins lärlingar”. Lars Lerin är också en populär författare och hans bok ”Naturlära” har tilldelats Augustpriset. Lars Lerins make, Manoel Marques Lerin, är intendent på Sandgrund Lars Lerin konsthall. Han är själv fotograf och har gett ut flera böcker tillsammans med Lars Lerin. Paret har medverkat i den prisbelönta dokumentärfilmen ”För dig naken”, som handlar om deras första möte och om vägen att försöka hitta ett liv tillsammans. 

Om Sandgrund Lars Lerin: Sandgrund är Lars Lerins permanenta konsthall, belägen i den ombyggda restaurangen Sandgrund. Året om visas Lars Lerins utställning, men här finns även ett gästutställningsrum. Lars Lerin är extremt produktiv och hela hans produktion får inte plats i konsthallen samtidigt. Därför hängs konsten om ungefär en gång per år för att hålla konstutställningen levande. Restaurangen Sandgrund invigdes 1969. Året innan hade den klassiska restaurangen Stadsträdgården bränts ner av en pyroman. Arkitekt Uno Asplund fick i uppdrag att rita en ny krog på Sandgrundsudden, och bygget blev en succé. Dess moderna arkitektur och stora panoramafönster mot Klarälven uppmärksammades till och med internationellt. Under 1970-talet förvandlades Sandgrund till ett danspalats, och i dag är Sandgrund alltså ombyggt till konsthall.  

Läs mer: www.sandgrund.org

Lars Lerin är extremt produktiv och hela hans produktion får inte plats i konsthallen samtidigt. Foto: Trond Isaksen /TRONDISAKSEN/STATSBYGG

6. Albert Engströmsgården, Småland – hembygdsgård

Var? I Hult, en mil öster om Eksjö i Småland. 

Vem? Författaren och tecknaren Albert Engström föddes 1869 i Lönneberga socken. Efter några år flyttade familjen till Hult. Skämtteckningar var Albert Engströms signum, men han målade också landskap och porträtt. Han studerade vid Valans konstskola med Carl Larsson som handledare. Han blev så småningom invald i Svenska Akademien, och brevväxlade med August Strindberg. I bekantskapskretsen fanns också Bruno Liljefors och Gustav Fröding. Albert Engström hade dessutom ett hem i Roslagen. Han förvärvade gården Augustberg utanför Grisslehamn – också den fungerar som ett museum i dag. 

Om Albert Engströmsgården: Det är en traditionell hembygdsgård med gamla byggnader – alla med koppling till Albert Engström. Här växte Albert Engström delvis upp. På gården finns Albert Engströms föräldrahem Norrhemmet, den av Albert Engström omskrivna Malla på Mons stuga, samt flera äldre byggnader från Hult. Intill byns kyrka ligger Albert Engströms omskrivna fattigstuga som hembygdsföreningen har återställt i autentiskt skick. På kyrkogården är Albert Engström begraven. 

Läs mer: www.engstromsgardenhult.se

Albert Engströms hus i Småland. Foto: Catrin Joelsson

LÄS MER: 10 spännande museer i Sverige du borde besöka