På sommaren mångdubblas invånarantalet i Åhus.
Ee vackra gränderna ligger sammanslingrade och många av dem leder ner till hamnen.
I Åhus hamn ligger fritidsbåtarna tätt.
I slutet av sommaren, rättare sagt första lördagen i augusti är det dags för ålafestival.
1 AV 5
På sommaren mångdubblas invånarantalet i Åhus.
Foto: DANIEL MAJAK
2 AV 5
Foto: DANIEL MAJAK
3 AV 5
Ee vackra gränderna ligger sammanslingrade och många av dem leder ner till hamnen.
Foto: DANIEL MAJAK
4 AV 5
I Åhus hamn ligger fritidsbåtarna tätt.
Foto: DANIEL MAJAK / DANIEL MAJAK EXPRESSEN
5 AV 5
I slutet av sommaren, rättare sagt första lördagen i augusti är det dags för ålafestival.
Foto: DANIEL MAJAK

Åhus – en sommarstad värd att stå i rampljuset

Den lilla byn i nordvästra Skåne har knappt 10 000 invånare. På sommaren mångdubblas invånarantalet då besökare strömmar in. Sol och bad, glass och handboll lockar. Men Åhus hamnar alltid i skuggan av Kristianstad – nu är det Åhus tur att hamna i rampljuset.

Åhus kan dateras ända bak till järnåldern och vikingatiden. Då hette den Aos som betyder åmynning. Det var en viktig handelsstad och en ringmur uppfördes. Än i dag finns delar av ringmuren kvar och den räknas som en av de bäst bevarade i Sverige. Men det är inte i huvudsak den gamla muren som gör att turister flockas här – det är stränderna. Åhus är en tvättäkta badort. Under 1800-talet gick badtågen från Kristianstad till Åhus och släppte av folk. Idag är det samma sak med ett undantag. Det är bussar i stället för tåg som slussar människorna till stränderna. 

Populära ständer: vid Äspet och i Täppet

Det finns två väldigt kända stränder i Åhus. Det är stranden nere vid Äspet som räknas som den något lugnare stranden. Hit kommer familjer med sina barn för att njuta av värmen och vattnet. I Äspet finns inte något stort utbud av restauranger och kaféer. Här är det picknick som gäller. 

Om det ska vara mer ”hålligång” så är det stranden i Täppet ni ska till. Här finns också den 120 meter långa Åhusbryggan. Även om horisonten lockar med sin utsikt kommer du att sänka blicken. När bryggan byggdes år 1998 så bekostades bygget genom att privatpersoner och företag kunde köpa en planka och få sitt namn ingraverat på den. Namnen går fortfarande att läsa på brädorna. Det är vid den här stranden som utbudet på restauranger och attraktionerna finns. Under sommaren så får ni inte missa glasskiosken, det är alltid lång kö men det är väl värt att vänta på sin tur. Glassen som serveras är tillverkad i Åhus av Otto Glass och är både stora och goda.

Äventyrsparken Upzone är populär

Äventyrsparken Upzone är en relativt nystartad attraktion i Åhus, och har man tröttnat på minigolf och strandliv så är detta något att ta med familjen till. Hinderbanorna högt uppe i träden har varierande vårighetsnivåer. Detta är både fysiskt och psykiskt påfrestande så någon form av grundkondition är att föredra. Ingrid Persson har kört hit från Helsingborg för att låta sina tonårsdöttrar klättra.

– Vi hörde talas om parken av några vänner som varit här tidigare och klättrat så vi körde hit, säger hon samtidigt som blicken är fäst på en av döttrarna som svingar sig på några stockar ett par meter upp i luften. 

För dig som är höjdrädd eller som inte vill klättra i träd så erbjuder byn även andra aktiviteter. Åhus har en väl bevarad medeltidskärna, utgå från torget så kan du vandra längst de slingrande kullerstensgatorna och beskåda korsvirkeshus och gamla delar av byn. I närheten av torget ligger också hamnpromenaden som är väl värd ett besök. Här finns flera så kallade glass-båtar och restauranger som gärna börjar sitt namn på bokstaven Å. "Ågott", "Åmund", "Åsikten" och Åhus Gästgivaregård. Den sistnämnda, även kallad ”Gästis” är ett anrikt hotell med restaurang som har funnits sedan tidigt 1700-tal. Men är det havets läckerheter du är sugen på så ska du ta gratisbåten över Helge å till Äspets rökeri. Här kan du njuta av räkor och annat gott.

Beachhandboll i Åhus

Sommarperioden är då Åhus slår till på stort och bjuder på evenemang. Störst av alla är Åhus beachhandboll som går av stapeln nere vid stranden varje år under vecka 29. Troligtvis är det den veckan som det är svårast att hitta boende för plötsligt förvandlas byn till en myrstack av människor. Gratisbussar går i skytteltrafik hela dagarna för att ta besökare från centrum till handbollsområdet. Glassköerna är som längst och stränderna fulla av människor – från morgon till kväll.

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör

I slutet av sommaren, rättare sagt första lördagen i augusti är det dags för ålafestival. Då börjar det som i området kallas för "ålagille". Då serveras det ål som är tillagad på alla upptänkliga sätt och detta serveras tillsammans med alkoholhaltiga drycker. 

Ålagillet ska upplevas i en ”ålabod” längst med kusten, någonstans mellan Åhus och Stenshuvud. Är du på ålagille någon annanstans så är du bara på en fest med ål, sägs det. 

Beachhandboll och ålagille i all ära men vodka är tveklöst Åhus största flaggskepp och den gamla spritkyrkan från 1906 ståtar fortfarande nere i hamnen. Ett besök i byn vore inte komplett utan att besöka Absoluts vodkas besökscenter. 

Sommarperioden är då Åhus slår till på stort och bjuder på evenemang. Störst av alla är Åhus beachhandboll som går av stapeln nere vid stranden varje år under vecka 29. Foto: DANIEL MAJAK

Absolut vodka produceras här

– Beträffande Absolut vodka så är det en produkt där det varje sekund både produceras och konsumeras fyra flaskor runtom i världen. Produktionen finns i Åhus och här kommer den vara kvar, säger Rebecka Olsson som arbetar på besökscentrat.  

Lockar öl mer än vodka så erbjuder bryggeriet Charlis både bryggskola och ölprovningar. Bryggeriet ligger i Trolle Ljungby, cirka 15 kilometer ifrån Åhus intill Trolle Ljungby slott. Bryggmästare Kasper Schönhult välkomnar stolt och visar dig runt. Det finns flera olika sorter att provsmaka - har du någon gång smakat hallonöl? 

LÄS MER: Här är topp 15 bästa badsjöarna i Sverige 

Är du chokladentusiast kan du börja dagen med chokladfrukost på Minas Chokladstudio som ligger bara ett stenkast ifrån bryggeriet. Detta är ett måste för alla chokladälskare. Inte nog med att du kan köpa mängder med praliner och annat gott här så erbjuds det också kurser i pralintillverkning. Ägaren Amina använder sig enbart av ekologisk choklad i sin tillverkning och andra ingredienser är närproducerat i så stor mån det går. Till och med apelsinen som finns i vissa av pralinerna kommer från gården intill. Visserligen är de odlade i växthus men närproducerade apelsiner tillhör inte vardagen i Sverige. 

Kristianstad för shopping

Om shopping står högt på listan är det ändå bäst att lämna Åhus och ta sig cirka 20 kilometer nordväst bort till Kristianstad. Staden är en av de butikstätaste i Sverige och här finns allt från små charmiga specialbutiker till de kända, stora varuhusen. I Kristianstad finns också Naturum Vattenriket. Det finns mycket som är unikt med denna plats. Det är våtmark som som ligger mitt i staden. Området erbjuder många olika promenadstråk och är man intresserad av fågelskådning är detta en plats väl värd att besöka. Och är du mer nyfiken på vattenliv kan du följa med i en simulator som tar dig med till Helgeås djup och visar vilka fiskar som döljer sig under ytan. 

LÄS MER: Semester i Sverige – spännande resmål i sommar 

Och om du gillar annorlunda platser och rekord så missa inte att Sveriges lägsta punkt finns i Kristianstad. Det är egentligen bara en konstruktion som är uppställd och det är inte någon bildfager plats men likväl så är det Sveriges lägsta punkt. Här har du vatten över huvudet, bokstavligt talat för du befinner dig 2,41 meter under havet – även om du står på torr mark.

Naturreservatet Forsakar är förtrollande

Älskar du att vandra så ta dig till Forsakarsravinen och Degeberga backar, cirka 20 kilometer sydväst om Åhus. Naturreservatet Forsakar består av en förtrollande bokskog och här finns dessutom två av Skånes högsta vattenfall. Det är inte konstigt att det går sägner om att det bor både pysslingar och troll här. Det finns flera olika leder som du kan följa och det är ordentligt skyltat. Om det tar på krafterna att vandra så stanna till vid Café Trolldegen och ta en fika. 

Oavsett om du vill ligga på stranden hela dagarna eller om du vill ha en kulinarisk upplevelse så har Åhus någonting för dig. Och när du ändå befinner dig här så utforska de omgivande byarna och städerna också.

GUIDE: Åhus med omnejd

Se & göra

EXPERIENCE BESÖKSCENTER

Guidade turer där du får information om Absolut vodka och deras framgångssaga. Se till att hämta ut biljetter innan besöket som är gratis. 

Köpmannagatan 23

UPZONE

Utmana dig själv och dina nära och kära i en hinderbana som är uppe i träden. Få motion samtidigt som adrenalinet rusar. 

Ligger längst ut på Fädriften i Åhus.

VATTENRIKET KRISTIANSTAD

Välj någon av samtliga promenadstråk och utforska såväl vatten som natur. Det finns flera turbåtar som går dagligen på Helgeå.

Äta & dricka

ÄSPETS RÖKERI

Restaurang och butik i ett. Här serveras stora portioner och med väldigt prisvänliga barnmenyer. 

Åvägen 4B, Åhus.

ÅMUND

Med egenproducerad öl och fantastiskt goda revben är utsikten över hamnen bara en bonus. Väl värt ett besök.

Skeppsbron 7, Åhus

PIZZERIORNA I ÅHUS

Samtliga pizzerior i Åhus serverar plankpizza, en specialitet för byn. Oxfilé och potatismos på pizza är väldigt gott. Dessa pizzor räknas till några av Sveriges ovanligaste. De flesta våghalsar som provar den blir glatt överraskade. Välj en av pizzeriorna i byn och testa!

Shopping & nöjen

HOUSE OF MI

En väldigt mysig livsstilsbutik som säljer både kläder, inredningssaker och blommor. De har ett brett sortiment och mycket unika prylar som är perfekta att ge bort som presenter.

Köpmannagatan 17

Bo bra

ÅHUS GÄSTGIVAREGÅRD

Ett av Åhus mest välkända hotell. Dess placering ända nere vid hamnen i kombination med fantastisk mat gör detta till en vinnare. Boka gärna in dig på afternoon tea under ditt besök.

Gamla Skeppsbron 30

ÅHUS SEASIDE

Välj mellan enklare bed and breakfast boende eller checka in på ett av de fina hotellrummen. Du befinner dig ända nere vid Täppetstranden.

Kantarellvägen 1

STF ÅHUS VANDRARHEM

Ett väldigt prisvärt boende mitt i centrala Åhus. Perfekt för dig som nöjer dig med enklare boende. Vandrarhemmet är känt som cigarrkungens hus då det tidigare varit en cigarrfabrik. 

Stavgatan 3

Resfakta: Åhus

Resa dit: Flyg från Arlanda till Kristianstad med Sparrow Aviation eller Flex Flight. De har avgångar cirka sex gånger i veckan. Annars kan du flyga till Malmö och sedan ta tåg till Kristianstad och vidare med buss till Åhus. Det avgår också tåg dagligen från Stockholm till Hässleholm där byte sker till Kristianstad. Bästa alternativet från Göteborg är att ta tåget.

Restid: Med flyg från Stockholm tar det strax över en timme. Med tåg tar det cirka fyra och en halv timme från Stockholm och cirka fem timmar från Göteborg. Att köra bil tar cirka sex timmar från Stockholm och cirka tre timmar från Göteborg.

Bästa tiden: Mellan juni och augusti. Det är då som Åhus har som mest attraktioner som är öppna och det finns mycket att hitta på här. 

Ta dig runt: Mycket i Åhus är på gångavstånd men det finns bussar som trafikerar byn också. Tillgång till bil eller cykel kan vara att föredra.  

Bra att veta: Under vecka 28 är det beachfotboll och vecka 29 är det beachhandboll. Det är under denna period som det befinner sig som mest människor i Åhus.