Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Som vanligt bjuder Gröna Lund på skräck i höstlovstider.
Som vanligt bjuder Gröna Lund på skräck i höstlovstider.
Som vanligt bjuder Gröna Lund på skräck i höstlovstider.
Betjänten Läskil Lump skrämmer höstlovsbesökare på Hallwylska palatset.
Betjänten Läskil Lump skrämmer höstlovsbesökare på Hallwylska palatset.
Betjänten Läskil Lump skrämmer höstlovsbesökare på Hallwylska palatset.
De dödas dag i Mexiko uppmärksammas på Etnografiska museets halloweenfirande.
De dödas dag i Mexiko uppmärksammas på Etnografiska museets halloweenfirande.
De dödas dag i Mexiko uppmärksammas på Etnografiska museets halloweenfirande.
1 AV 4
2 AV 4
Som vanligt bjuder Gröna Lund på skräck i höstlovstider.
Foto: GRÖNA LUND/JOHAN GRAMéN
3 AV 4
Betjänten Läskil Lump skrämmer höstlovsbesökare på Hallwylska palatset.
Foto: Hallwylska palatset
4 AV 4
De dödas dag i Mexiko uppmärksammas på Etnografiska museets halloweenfirande.
Foto: Shutterstock

8 tips på saker att göra på höstlovet i Stockholm

Snart bär det dags för både halloween och höstlov.

Det betyder att suget efter kittlande skräck är enormt både bland skollediga unga och nöjessugna vuxna.

Här höstlovets 8 läskigaste halloweenarrangemang i Stockholm

1. Halloweenparaden Shockholm

Stockholms stora, årliga Halloween-parad hölls första gången 2010 och har sedan dess vuxit för varje år. Hit välkomnas alla som känner för att klä sig läskigt och som gärna visar upp sig. Paraden börjar med en festlig samling i Kungsträdgården och löper sedan genom Gamla stan via Slottet och Stortorget och där efter tillbaka till Kungsan via Helgeandsholmen. Som avslutning bjuds på underhållning av flera sorter, som livemusik och prisutdelningar, bland annat för paradens bästa kostymer.

Fri entré. Paraden till Gamla stan startar 17:00. Samling i Kungsträdgården från 15:00.

Läs mer: shockholm.se

2. Natt på museet

Även denna halloween ordnar Nordiska museet spökvandringar i sina lokaler efter ordinarie stängningstid. Enligt ryktet vaknar massor av skrämmande ting till liv här om natten när porten är låst och allt är tyst och stilla. Det talas om en despotisk kung, försvunna barn och rysliga myter från Arktis.

Det som erbjuds är en interaktiv museiupplevelse som passar allehanda  halloweenfirare, men kanske allra mest barn upp mellan 6 till 12 år (i vuxens sällskap).

Spökvandringarna, som pågår i cirka 60 minuter, hålls tisdagen den 29 oktober och torsdagen den 30:e torsdag var 15:e minut från klockan 18:45 till 21:15.

Läs mer: nordiskamuseet.se

Det blir kusligt värre när Nordiska museet håller nattöppet i halloween. Foto: Nordiska museet/Mats Landin / ©NORDISKA MUSEET

3. Sekten, ny kuslighet på Gröna Lund

En ny attraktion för i år är den kusliga Sekten, ett mystiskt sällskap som håller till i ett ödehus långt ute i ödemarken, där en narcissistisk och auktoritär ledare för vidare sina hedniska irrläror till en grupp tillgivna medlemmar. Blir du inte skrämd nog av detta kan du precis som i fjol gå ombord på ett kusligt skepp vars innanmäte är utformat som en en 200 meter lång labyrint i tre skräckinjagande våningar.

Bland hemskheterna för de något yngre märks Pettson och Findus spökhus.

Observera att Gröna Lund nu begränsat antalet besökare per dag till 12 500 på grund av bygget av den nya berg- och dalbanan.

Datum: 25 oktober till 3 november.

Läs mer: gronalund.com

4. Fasor från förr på Skansen

Under höstlovet anordnar friluftsmuseet en rad kusliga och spännande aktiviteter för hela familjen på temat ”Fasor från förr”. Du kan bland annat lyssna på berättelser i stugorna, delta i kul pyssel och träffa invånarna i de historiska stadskvarteren. Här får uppleva oroligheterna som bryter ut när koleran kommer till staden. Du kan också besöka kyrkans vapenhus för att höra om de döda och andra läskiga väsen som hör kyrkogårdar till. Även i Back Mats stuga duggar kusligheterna tätt när det berättas sägner om gastar, gengångare och andra döingar.

Den som vill pyssla kan exempelvis göra egna amuletter eller örtpåsar.

Öppet alla dagar 26 oktober till och med 3 november 10-16.  Fri entré för barn upp till 15 år under hela höstlovet.

Läs mer: skansen.se

Dödgrävare hör till de många skrämmande figurer som gömmer sig i höstmörkret på Skansen. Foto: Skansen

6. Gör en monstermask på Östasiatiska

I Östasien är legenderna om spöken och andar oändligt många. Inte minst i Japan och Korea. Det är dessa två länders många andar, spöken och andra monster som höstlovsaktiviteterna på Östasiatiska museet på Skeppsholmen speciellt inriktar sig på.

Med utgångspunkt i de traditionella berättelserna får besökarna vara med om att göra såväl monstermasker som skräckfigurer i lera. Dessutom hålls läskiga monsterguidningar varje dag klockan 12.30 där man får möta alla möjliga hemskheter.

Aktiviteterna pågår från 26 oktober till och med 3 november, 12-16. Fri entré men materialkostnad om 40 kronor.

På Östasiatiska museet kan du också ta del av teprovningar och här finns även ett kafé med influenser från dagens Tokyo och en butik med produkter från Japan och Kina.

Läs mer: varldskulturmuseerna.se

5. Spökjakt på Drottningholms slottsteater

Drottningholms Slottsteater är byggd 1766 och ligger precis bredvid Drottningholms slott. Den gamla teaterns passar förstås perfekt till kusliga halloweenupptåg. Det har de ansvariga tagit fasta på när de under höstlovet ställer till med dramatiserade visningar av teatern. Där besökarna tillsammans med den Auktoriserade Spökjägaren leta efter gråtande, sjungande och dansande spöken i den mörka teatern. Ju senare på dagen du kommer, desto läskigare blir jakten.

Dessutom erbjuds ”spöksånger med Madame Pia” (för små barn) och pysselverkstad där du kan göra din egen teater- eller pumpamask. Pågår från 29 oktober till och med 3 november.

Läs mer: dtm.se

Helvetet så som det skildras på den gamla slottsteatern på Drottningholm. Foto: Drottningholms slottsteater/Lou

7. Skelettverkstad och De dödas dag

Etnografiska museet på Gärdet laddar upp rejält med skräckisaktiviteter på höstlovet. Såväl skelettverkstad som en utställning om den omtalade mexikanska traditionen att fira ”De dödas dag”.

I verkstaden får besökarna bland annat hjälp att tillverka sprattlande skelett av hårdpapp (så kallade skelettmarionetter).

Mexikos De dödas dag är känd för sina många skräckinjagande dockor och figurer av skett och döda. Här får vi veta mer om traditionen och kan också lära oss om skillnaderna mellan halloween i USA och allhelgonhelgen i Sverige.

27 oktober till 3 november 12.30 till 16.00 (stängt 28 oktober). Fri entré, men materialkostnad 50 kronor.

Läs mer: varldskulturmuseerna.se

8. Hellwyleen på Hallwylska palatset

På palatset bjuds i höstlovstider en ruskig upptäcktsfärd genom huset på Hamngatan i hjärtat av Stockholm. En ”fasansfull” och dramatiserade visning för modiga barn utlovas när det nu åter börjat spöka i palatset.

Allt börjar med att fröken Sträng kommer till det märkliga huset Hellwyl för att arbeta som guvernant. Vad är det för fläckar på mamsells förkläde, och är inte betjänten Läskil väl blek? Hur gick det egentligen till när den förra guvernanten slutade? För modiga barn från 7 år.

26 oktober till och med 3 november. Tre upptäcktsfärder varje dag, kl 12.30, 13.30 samt 14.30. Biljetter vuxen: 150 kronor, barn : 60.

Läs mer: hallwylskamuseet.se

Läs mer: Bästa höstryset i Sveriges nöjesparker