8 fantastiska boenden i Halland, Bohuslän & Skåne

Underbara boenden, definitivt värda en omväg för den som rör sig på vägarna i Halland, Bohuslän eller Skåne!

Marko T Wramén
Anna W Thorbjörnsson

Ibland vill man bara komma i väg, checka in någonstans mysigt, slappna av och kanske upptäcka omgivningarna. Författarna till de nya guideböckerna ”Magiska Bohuslän” och ”Bästa badutflykterna i Skåne och Halland” berättar här om några pärlor till boenden väl värda en omväg.

1. Tjolöholms allmogeby, Halland

När vi anländer till Tjolöholm är det mitt i smällkalla vintern och allt är täckt av ett decimetertjockt lager snö. På motorvägen fastnade lastbilarna i backarna och det gällde att hålla fokus på vägen, så när vi kliver ut bilen är lugnet slående och mycket välkommet. Tjolöholms slott ligger vid havet, 40 minuter söder om Göteborg. Det är en märklig men vacker historia, byggd i engelsk stil 1904 av den svensk-brittiska familjen Dickson och med välbevarade interiörer från Liberty, det anrika varuhuset i London. Vi är egentligen inte här för slottet i sig, utan för vad som kallas allmogebyn – de mer än hundra år gamla och omsorgsfullt renoverade personalbostäderna på godset som i dag fungerar som semesterbostäder. Det är sockersöta trähus med vita knutar, trädgårdar och staket. Att det är vinterklätt gör det nästan ännu sötare. Vi hämtar nyckel i ett kodskåp och kliver in i Ryktare Bengtssons stuga, namngiven efter Anders Petter Bengtsson och hustrun Anna Gabrielsdotter som var husets första hyresgäster år 1903. Det är nästan som att vi ska sova i en Carl Larsson-målning, med inredning i allmogestil. Från tamburen går vi först in till höger och möts av fint allrum med bänksoffor som kan förvandlas till enkelsängar, matbord och kök med både vedspis och elspis. På andra sidan ingången ligger sovrummet som med sin himmelssäng och kakelugn är väldigt romantiskt. Längst in finns ett snyggt badrum med dusch och golvvärme.

Solen skiner så vi går först en promenad genom skogen och ner till slottet och den fina parken. Nedanför glittrar havet med små klippöar i motljus, på stranden dukar familjer fram vid grillplatserna, vi tar sikte på lekplatsen i form av ett spännande piratskepp. Skepp ohoj!

När solen börjar stå lågt flanerar vi tillbaka till den gulliga stugan. Den runda katten Sigge slår en lov runt huset, måhända på jakt efter en munsbit från vårt bord, sitt generösa omfång till trots. 

Inne i stugan tänder vi både kakelugn och spis. Sedan blir det middag på råvaror vi köpte på vägen hit, ekologisk ryggbiff från Tjolöholms gård och polkabetor från Mariebergs gårdsbutik. Till efterrätt slottets egna kaffe och marsipanbröd från Bräutigams i Fjärås. Så gott!

Att bädda ner femåringen i en bänksoffa med det svaga knastret från vedspisen i bakgrunden är ett väldigt mysigt äventyr, vi vuxna kan sedan somna i fridfull tystnad i himmelssängen vid sidan om kakelugnen.
Hitta hit: Allmogebyn i Tjolöholm, Tjolöholms slott

Foto: MARKO T WRAMéN

LÄS MER: 15 platser i Sverige du måste uppleva någon gång i livet 

2. Arilds vingård, Skåne

Det är i mitten av maj och i Skåne bjuder maj ibland nästan på sommardagar. Uppe i nordväst, på svindlande vackra Kullahalvön en halvtimme norr om Helsingborg, står vinrankorna i rad på rad kring Arilds vingård. Mellan dem sprakar det gult om tusentals maskrosor, det är nästan som rapsfält. Paret Annette och Jonas Ivarsson planterade de första rankorna 2007 och den första skörden plockades 2010. I dag gör man flera olika viner men den fina gamla Skånegården rymmer också restaurang med stor uteservering, 22 hotellrum och 22 glampingtält (lyxcamping), man håller också på att göra en liten ställplats för husbilar, som bara kan bokas i kombination med vin- och matpaket.

Det är tälten som drar, vi har sett dem förr och nu ska vi äntligen få prova att sova i dem. Men först blir det lite vin och mat i restaurangen. Pojken, som nu hunnit fylla sex, hittar genast en lekkompis i vinmakarparets yngste son, medan vi blir serverade av deras äldsta dotter. Vi börjar med ostar och charkuterier från Bjäre tillsammans med gårdens egna mousserande vin. Till huvudrätt blir det superlokalt – lammfärsbiffar på lamm som betat mellan rankorna och husets egna rosévin i två varianter. Ljuvligt! Marängsvissen med dessertvin var inte dum den heller. Den lille pojken dyker till sist upp efter att ha hälsat på husets hund Molly och sedan lirkar vi med honom mot nattning. Tälten står vackert mitt bland vinrankorna, utspridda i en cirkel längs plankgångar. Inuti väntar en bekväm dubbelsäng med tjocka täcken, mattor, stolar och bord, läslampor och kontakter och en liten värmare för kyliga kvällar. Centralt finns duschbås och rustik tvättränna utomhus samt toaletter inomhus. Vi borstar tänderna i det fria och läser sedan saga i tältet alltmedan fåren bräker precis utanför. Spännande!

Morgonen efter vaknar vi till fågelkvitter och får – här är vi mitt i naturen med böljande fält åt ena hållet och lövskog åt det andra, bortom allt hav åt flera håll. Fantastiskt! Vi hugger in på den välförsedda frukostbuffen med stor aptit och kontemplerar sedan ett dopp i havet vid någon av de tre badplatserna i fiskeläget Arild, en kort promenad bort. Två av Sveriges finaste golfbanor är också nära, St Arild och Mölle, och naturligtvis Kullabergs naturreservat med vandring, bad, dykning, kajaker och tumlarskådning.
Hitta hit: Lilla vägen 71, Nyhamnsläge 

ANNONS: Läs mer och boka Arilds vingård här [extern länk]

Foto: ANNA W THORBJORNSSON / ANNA W THORBJORNSSON

3. Carlstens fästning, Bohuslän

Högsommaren är här och vi har tagit oss ut till ön Marstrand i Bohusläns södra skärgård. Det är lätt gjort, man kan ta både buss och bil till färjeläget på fastlandet, 50 minuter norr om Göteborg, sedan går en liten färja över sundet på bara några minuter, på ön kan man gå till allt. Även den som aldrig satt sin fot på ön associerar nästan direkt till seglarskor, kungligt sommarnöje och utsmyckade trävillor från förra sekelskiftet. Allt detta finns också mycket riktigt på Marstrand, dessutom i rikliga mängder. Varje sommar är ön utgångspunkt för flera prestigefyllda seglingsrace, och Oscar II:s årligen återkommande besök i slutet av 1800-talet har gett platsen ett evigt kungligt skimmer. Från färjan promenerar vi uppåt genom den pittoreska trästaden, ett riktigt västsvenskt kulturarv som fortfarande lever i allra högsta välmåga. Målet är massiva Carlstens fästning som vakar överst på den klippiga ön. Den byggdes efter freden i Roskilde 1658, när Bohuslän och Marstrand blev svenskt, till skydd för hamnen och den del av den västsvenska flottan som förlades här. Efter att ha fungerat som både försvarsfort och fängelse är Carlstens fästning numera öppet för besökare.

Det går bra att promenera runt på egen hand, men vill du höra berättelserna om Lasse-Maja och andra berömda fångar så kan du boka en guidad tur. Då och då hålls konserter här och den hungrige kan slå sig ner med en nygräddad våffla på fästningens kafé. Förutom fästningen i sig, med alla murar, innergårdar och torn, finns här flera utställningar av föremål och med berättelser om fästningens historia. Två gånger har fästningen blivit anfallen, först av danskarna år 1677 och sedan av norrmännen år 1719. Båda gånger förlorade Sverige, båda gångerna fick svenskarna tillbaka fästningen igen genom förhandlingar och fredsslut.

1882 lades Carlsten ner som militär befästning, men annan verksamhet tog vid. Under åren 1907–1837 höll till exempel Skeppsgossekåren till här, föregångaren till dagens Sjövärnskår, en ungdomsorganisation där ungdomar lär sig ro, segla och navigera och samtidigt förbereds för en eventuell karriär i flottan. Och ända fram till 1993 hade försvaret en kustspaningsradar uppe i tornet.

Det som inte alla känner till är att det också går att sova över i fästningen. När portarna stängs vid dagens slut blir vi kvar med egen nyckel, vilket fantastiskt äventyr! Det som förr var fängelseavdelningen för officerare är numera omgjort till hotell. Här finns alla bekvämligheter, och den historieintresserade kan även beskåda fästningens samling av hillebarder, svärd och annan utrustning som pryder korridoren utanför hotellrummen. Frukosten är mysig och serveras inne på en vacker lummig fästningsgård med fågelkvitter. Men mest speciellt är ändå att gå runt bakom murarna på kvällen, när det är tyst och lugnt. Vi går ensamma över gamla vallgravsbryggor och spanar in i fuktiga fängelsehålor. När solens strålar sakta är på väg att försvinna letar vi oss upp i en brant stentrappa till taket på den centrala bastionen, i sällskap med var sin kall öl. Utsikten här uppifrån över kobbar, skär och fyrar i fjärran är både historisk och makalöst vacker.
Hitta hit: Kungsgatan, Marstrand

ANNONS: Läs mer och boka Carlstens fästning här [extern länk]

Foto: MARKO T WRAMéN

 

4. Lådfabriken, Bohuslän

Ta en traktens son och en holländare, båda med känsla för design, ge dem en liten före detta lådfabrik och be dem skapa ett modernt bed & breakfast. Då hamnar du här, ett kort stenkast från havet i ett snyggt och annorlunda hus med känsla av både Amsterdam och Berlin. Det finns fyra rum, kajaker och cyklar ingår, och värdparet lagar fisk och skaldjur till de gäster som så önskar. På baksidan sträcker sig en lummig trädgård ner till vattnet där det finns en grund badvik (där många lokalbor lärt sig simma som barn). En kort promenad bort ligger en badbrygga. Det är inte heller långt med bil till Mollösund, ett av Bohusläns många pittoreska fiskelägen.
Hitta hit: Sollid 398, Edshultshall

ANNONS: Läs mer och boka Lådfabriken här [extern länk]

Foto: MARKO T WRAMéN

5. Steninge kuststation, Halland

Steninge kuststation öppnades redan på 30-talet som pensionat och har efter det fungerat både som kollo och vandrarhem. Numera erbjuder den klassiska vita byggnaden boenden i pensionatsstil (några rum har egen toalett, men de flesta i korridoren) och man har både dubbelrum och familjerum. Frukosten är fantastisk med vegansk närproducerad inriktning. Extra kul är också att du kan njuta av morgongröt tillagad av Per Carlsson, tvåfaldig världsmästare i grötkokning! Kommer du dagtid är det mysigt att sitta i kaféets trädgård, där små kan roa sig på en liten lekplats medan vuxna dricker kaffe eller något annat svalkande. Inom gångavstånd finns en fin sandstrand, vandringsleder, cykelleder och så fina Göstas café och restaurang.
Hitta hit: Steninge kustväg 30

Foto: ANNA W THORBJORNSSON

6. B & B Skärterum, Halland

Mitt ute på landet i Halland gömmer sig väldigt söta lilla B & B Skärterum, med romantiska rum och gullig trädgård. Hit åker du för att slappna av och pussas, men inte alltför långt bort finns världsarvsklassade radiostationen Grimeton från 1920-talet med sex 127 meter höga antenner och ett museum. Skogar, golfbanor och Ullared finns också nära.
Hitta hit: Skärte 34, Rolfstorp

Foto: MARKO T WRAMéN

7. Nature Shelter Hotel – Åsljungagården, Halland

Sprillans nytt men ändå gammalt. Vid Åsljungagården på Hallandsåsens sydsida var Marko på sommarkollo som barn, sedan den byggdes på 1950-talet har här varit allt från kursgård till asylboende. Våren 2021 tog paret Peter Bengtsson och Jeanette Gostomski över och skulpterar nu om anläggningen till vad de kallar en urban naturupplevelse – vandra på Skåneleden i skogen utanför, sov i en miljö som har en kontinental känsla. Man tar emot första gästerna i juni.
Hitta hit: Friluftsvägen 30, Åsljunga

8. Vandrarhemmet Skepparpsgården, Skåne

En kort promenad in i skogen från parkeringen vid badplatsen Haväng på Österlen ligger Skepparpsgården, en vacker gammal fyrlängad skånsk gård med anor från 1700-talet med både korsvirke och stråtak. Gården har dock flyttats två gånger, en gång vid enskifte 1820 och andra gången på 1940-talet när skjutfältet anlades. 1952 invigdes vandrarhemmet av Dag Hammarskjöld, som bodde här ibland. Efter renovering 1994 finns det tolv rum och 47 bäddar.

På den söta innergården har man kafé med hembakta kakor (gott!) och smörgåsar, samt glass och dryck. Perfekt efter en dag på stranden eller som mat- och glasspaus mellan sandlekarna. Tomten är stor med utemöbler i sol och skugga. En av Sveriges mest hyllade stränder ligger några minuters gång bort, och Österlens hela utbud finns i närheten.
Hitta hit: Skepparpsgården, Haväng, Kivik 

Foto: MARKO T WRAMéN

LÄS MER: 9 ljuvliga utflykter i Skåne – sommarens pärlor