64 roliga utflykter i Sommarsverige
Vill du få närkontakt med älgar, göra en tidsresa till 1950-talet eller se hur man tillverkar en dalahäst? Här är 64 tips på utflykter att göra i sommar – från norr till söder!
LAPPLAND
1. Treriksröset
Treriksröset är en plats i norra Lappland där man kan ta en promenad runt den gula stenen som markerar den plats där Sverige, Norge och Finland möts. Själva ”röset” är en betongklump som göts 1926, tio meter från stranden i sjön Koltajaure.
Hitta hit: Enklast är att köra till Karesuando och korsa gränsen till Finland. Finland har bilväg efter hela den svenska gränsen upp till Treriksrösets närmaste by Kilpisjärvi. Efter det vandrar man drygt en mil.
Läs mer: treriksröset.se



2. Abisko nationalpark
Mäktiga fjäll, blommande fjällängar, vackra forsar och Skandinaviens största fjällsjö. Abiskodalen har länge varit populär för naturälskare, och det är lätt att förstå att den blivit en klassiker. Dessutom midnattssol på sommaren och chans till norrsken på vintern.
Hitta hit: Tio mils bilkörning från Kiruna eller nattåg direkt från Stockholm.
Läs mer: sverigesnationalparker.se/park/abisko-nationalpark



NORRBOTTEN
3. Kebnekaise och Tarfala
Sveriges högsta berg Kebnekaise är över 2 000 meter högt. Tarfala är en av de vackraste dalarna i Kebnekaises bergsmassiv. Här kan man vandra på vandringsleder och besöka Tarfalajauresjön med sitt blågröna vatten.
Hitta hit: Nattåg till Kiruna och buss till Nikkaluokta. Sedan vandrar man 19 kilometer till Kebnekaise fjällstation. Sommartid kan man ta båt över sjön Ladtjojaure.
Läs mer: naturkartan.se (skriv ”Kebnekaise” i sökrutan)



4. Norrbottens museum
Norrbottens museum är länsmuseum i Sveriges till ytan största län. Vid museet bedrivs verksamhet inom kulturmiljövård, arkeologi, etnologi, dokumentation, arkiv, bibliotek och samlingar, pedagogik samt en omfattande utställnings- och programverksamhet.
Hitta hit: Storgatan 2 i Luleå.
Läs mer: norrbottensmuseum.se



VÄSTERBOTTEN
5. Umedalens skulpturpark
En av norra Europas främsta skulptursamlingar. Fler än 180 framstående svenska och internationella konstnärer har genom åren ställt ut sina verk i parken, och i dag finns ett 40-tal av de tidigare utställda skulpturerna permanent på området. Parken är en Västerbottens mest populära attraktioner med runt 20 000 besökare varje sommar. Gratis inträde.
Hitta hit: Parken ligger i Umedalen, fem kilometer från Umeå centrum.
Läs mer: umedalenskulptur.org



6. Norrbyskär
Norrbyskär är en ö med upplevelser för hela familjen, perfekt för en dagsutflykt. Lilla Norrbyskär är en lek- och lärpark, där den historiska miljön har återskapats i miniatyrformat. Runt ön finns stigar och informationstavlor med fakta om öns historia. Även höghöjdsbana, klättervägg, klippbad och sandstrand.
Hitta hit: Färjeläget utgår från Norrbyn fyra mil söder om Umeå. Båt med flera turer per dag under sommaren, tar 15–20 minuter.
Läs mer: visitnorrbyskar.se



ÅNGERMANLAND
7. Smitingens havsbad
En välbesökt klassisk långgrund sandstrand som anses vara en av Norrlands bästa. Havsbadet är delvis handikappanpassat, med ramp och handikapptoalett. I närheten finns vandringsleder i naturreservatet Klubbsjön dit det även går en tillgänglighetsanpassad väg.
Hitta hit: Sju kilometer sydöst om Härnösand.
Läs mer: hogakusten.com/sv/smitingens-havsbad



8. Skulebergets linbana
Skulebergets linbana tar en till toppen av Skuleberget och över världens högsta kustlinje. Mellan juni och september kan man åka linbanan upp till toppen och njuta av utsikten. Turen tar mellan 10 och 20 minuter beroende på hur många som kliver av och på. Passa även på att vandra på Kalottstigen som är knappt en kilometer lång och skyltad med röda markeringar.
Hitta hit: Norrgällsta, fem mil nordöst om Kramfors.
Läs mer: hogakusten.com/sv/skulebergets-linbana



MEDELPAD
9. Tranvikens havsbad
Ett havsbad på södra Alnö utanför Sundsvall med en fin sandstrand som är både långgrund och barnvänlig och mycket populär bland badgäster på sommaren. Kallas ibland för Norrlands Hawaii. På södra delen av ön finns det flera fina badvikar och sandstränder.
Hitta hit: 23 kilometer öster om Sundsvall.
Läs mer: sundsvall.se



10. Stenstan i Sundsvall
1888 drabbades Sundsvall av en förödande brand som ödelade i princip hela staden. Efter branden bestämdes det att endast stenhus fick byggas i stadens centrum. En miniatyr av en europeisk storstad reste sig ur askan. Besök Sundsvalls museum och Medelpadsarkiv i Kulturmagasinet om du vill veta mer om Stenstan.
Hitta hit: Centrala Sundsvall.
Läs mer: stenstanvisitorcenter.se



JÄMTLAND
11. Moose Garden
Kom riktigt nära skogens konung älgen. Här får man närkontakt med älgarna samt höra spännande och roliga älghistorier. Att följa med på en av Moose Gardens älgguidningar är en unik upplevelse.
Hitta hit: Orrviken, cirka en och en halv mil sydväst om Östersund.
Läs mer: moosegarden.com



12. Mus-Olles museum
1906 öppnade Per-Olof Nilsson sitt museum. Under 75 år samlade han 150 000 föremål, askar, mynt, fotografier, frimärken och keramik. Museiområdet är beläget vid Mus-Olles egen fastighet, med hans ursprungliga och ett nyare museum, bostadshus och ett flertal andra byggnader.
Hitta hit: Ytterån, 3,5 mil nordväst om Östersund mot Åre.
Läs mer: musolles.com



HÄRJEDALEN
13. Myskoxcentrum
Myskoxcentrum i Härjedalen är en ideell förening med syfte att bevara den vilda myskoxstammen i Härjedalen genom att minska störningarna som myskoxarna utsätts för i det vilda och sprida kunskap. Här får man inte bara en naturupplevelse utöver det vanliga utan hjälper också till att finansiera hägnets arbete med forskning och avel.
Hitta hit: Härjebrygg, Bygatan 37 i Tännäs.
Läs mer: myskoxcentrum.se



14. Helags
En topptur till Helagstoppen är en av Sveriges vackraste turer. National Geographic satte turen på tredje plats på listan över världens vackraste toppturer. Börja med 12 kilometer lätt vandring från Kläppen utmed den markerade leden till STF Helags Fjällstation på 1 797 meters höjd i väglöst land. Du bor på fjällstationen och äter på restaurangen. Ta sedan en dagstur upp på Helagstoppen precis intill.
Hitta hit: Tåg till Östersund, buss vidare till Ljungdalen, taxi till Kläppen. Enklast är dock att ta egen bil.
Läs mer: svenskaturistforeningen.se/boende/stf-helags-fjallstation



15. Café Cineast
Amerikanska dinerbås, neonskyltar och en 50-talskänsla möter den som besöker Svegs filmiska kafé. Väggarna kantas av bioaffischer, och från högtalarna strömmar filmmusik. En spiraltrappa upp fortsätter vita dukens äventyrliga värld att breda ut sig – värt ett besök! Också goda bakverk som prinsesstårta, napoleonbakelser och bullar fyllda med vaniljkräm, bär eller kanel.
Hitta hit: Kyrkogatan 17 i Sveg, 17 mil väster om Hudiksvall.
Läs mer: facebook.com/cafecineast



HÄLSINGLAND
16. Wild Swedens björnsafari
Det finns ungefär 3 000 brunbjörnar i Sverige. Ekoturismföretaget Wild Sweden ordnar mellan maj och september fotosafarier bland annat i Hälsinglands skogar. Där har man specialbyggda gömslen med både sängar och toalett så att man bekvämt kan sova över. Allt som allt är man borta i 16 timmar. De flesta får se björn, ofta på nära håll.
Hitta hit: Man utgår från Bollnäs eller Sandviken.
Läs mer: wildsweden.se
17. Bergaliv landskapshotell
Strax nedanför toppen av Åsberget, 373 meter över havet nära Orbaden i ett gammalt kulturlandskap, ligger Bergaliv landskapshotell. Här bor man i naturnära rum med två bäddar och storslagen utsikt över Ljusnans dalgång.
Hitta hit: Orbaden, två och en halv mil norr om Bollnäs.
Läs mer: bergaliv.se



GÄSTRIKLAND
18. Wij Trädgårdar
I en glänta i skogen breder Wij Trädgårdar ut sig. Restaurang, butik och boende och inte minst vackra trädgårdar och parker: Landskapsparken, Rosenträdgården och Örtagården. Här bedrivs också trädgårdsutbildning vid Bollnäs folkhögskola. Sommartid ofta konstutställningar och musikevenemang.
Hitta hit: Wijberget 2 i Ockelbo, fem mil nordväst om Gävle.
Läs mer: wij.se



DALARNA
19. Skedvi Bröd
I byn Stora Skedvi i Dalarna bakades under decennier landets kanske mest legendariska knäckebröd. Efter att ha legat i träda i flera år drog Skedvi Bröd i gång produktionen igen 2014. I dag har man utökat knäckebrödsbageriet med saluhall, restaurang och mejeri. Rundtur och visning förbokas.
Hitta hit: Landsvägen 38 i Stora Skedvi i södra Dalarna.
Läs mer: skedvibrod.se



20. Carl Larsson-gården
Carl Larsson-gården i Sundborn är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Lilla Hyttnäs har följt släkten Larsson genom generationer och förvaltas av Carl och Karin Larssons släktförening. Gå en guidad tur och lär dig mer om det världsberömda konstnärsparet.
Hitta hit: Några mil nordöst om Falun.
Läs mer: carllarsson.se



21. Nils Olsson Dalahästar
Bröderna Nils och Jannes Olsson föddes i Nusnäs, en av de byar i vilken man tillverkade de första dalahästarna. Barn och barnbarn till Nils och Jannes Olsson för i dag det traditionsrika kulturarvet vidare. Se hur det går till när man tillverkar dalahästar på samma vis som 1928.
Hitta hit: Nusnäs, cirka en mil utanför Mora.
Läs mer: nilsolsson.se



VÄRMLAND
22. Sandgrund
Folkkäre Värmlandskonstnären Lars Lerin har blivit ännu mer populär de senaste åren. Hans konsthall Sandgrund är en ombyggd före detta dansrestaurang intill Värmlands museum. Lerin själv besöker konsthallen titt som tätt, så med lite tur har besökarna chans att se celebriteten i egen hög person.
Hitta hit: Västra Torggatan 24, Karlstad.
Läs mer: sandgrund.org



23. Mårbacka
Nils Holgersson och gåsen Akka tar emot besökarna vid entrén till Mårbacka. Väl inne i huset går man bokstavligt talat i Selma Lagerlöfs fotspår. Ingenting är ändrat sedan hon bodde här: möbler, porslin, tapeter – allt är original. Sedan 1942 har fyra och en halv miljon människor besökt Mårbacka, och engagerade guider berättar levande om författarens liv och gärning.
Hitta hit: Mårbacka 42, Östra Ämtervik.
Läs mer: marbacka.com



24. Alsters herrgård
Nationalskalden Gustaf Fröding föddes 22 augusti 1860 på Alster herrgård. I dag drivs den i kommunal regi som en minnesgård över Gustaf Fröding och är öppen för allmänheten från maj till september. Guiderna läser dikter och berättar bland annat om censuren som drabbade Fröding 1896, då hans diktsamling ”Stänk och flikar” gavs ut.
Hitta hit: Alsters Herrgårds väg 3, Alster. En knapp en mil öster om Karlstad.
Läs mer: karlstad.se (skriv ”Alsters herrgård” i sökrutan)



VÄSTMANLAND
25. Grythyttans Gästgivaregård
Grythyttans Gästgivaregård grundades 1641 på order av drottning Kristina. Här kan man bo, äta och fika. Systeranläggningen Guldkringlan bakar allt bröd och alla bakverk som man kan avnjuta här. Guldkringlan är ett kafé och konditori som har funnits i Grythyttan sedan 1928.
Hitta hit: En mil söder om Hällefors.
Läs mer: grythyttansgastgivaregard.se
26. Engelsbergs bruk
Enligt Unesco ligger det allra bäst bevarade svenska bruket i Engelsberg. Det anlades 1681 och utvecklades till ett av världens allra modernaste järnbruk under 1700- och 1800-talet. Anläggningen omfattar herrgård och park, brukskontor, arbetarbostäder och industribyggnader. Engelsberg är det enda bruket i Sverige som har kvar både byggnaderna och det mesta av den tekniska utrustningen.
Hitta hit: I Fagersta, några mil norr om Västerås.
Läs mer: engelsberg.se



NÄRKE
27. Fagertärn
Ett naturreservat som lockar mängder med turister och biologer som vill se de unika röda näckrosorna som blommar från midsommar till andra hälften av augusti. Finns även vita och gula näckrosor.
Hitta hit: Skyltat från Aspa bruk, längs väg 49 söder om Askersund. Skylt finns även på vägen Askersund–Tived, 1 kilometer norr om Bosjön. Från parkeringen går en 2,5 kilometer lång markerad stig runt sjön. Glöm inte kikare, näckrosorna växer ofta en bit ut i sjön.
Läs mer: lansstyrelsen.se/orebro (skriv ”Fagertärn” i sökrutan)



28. Stjernsunds slott
Ett av Sveriges vackraste slott med vatten på tre sidor och en välbevarad inredning från 1850-talet, då familjen Bernadotte ägde slottet. Guidade turer i slottet genomförs dagligen från mitten av maj till slutet av augusti. Finns även guidade turer i slottsparken som förbokas via Slottsbutiken.
Hitta hit: Vackert beläget på en udde i Alsen, strax söder om Askersund.
Läs mer: visitaskersund.se/gora/kultur/museum/stjernsunds-slott.html



UPPLAND
29. Botaniska trädgården
Botaniska trädgården i Uppsala är en av Sveriges äldsta botaniska trädgårdar. Under våren fylls gräsmattor av blommande lökar och sippor. Blomningen fortsätter sedan under hela sommaren. Framåt sensommaren är köksväxtlandet som vackrast, och på hösten bjuder både inhemska och exotiska träd och buskar på färgprakt.
Hitta hit: Direkt väster om Uppsala slott.
Läs mer: botan.uu.se



30. Pelle Svanslösparken
Pelle Svanslös lekplats är utformad efter miljöer i böckerna om Pelle Svanslös. Här kan barnen leka i Pelles källare och vind, klättra i Gammel-Majas domkyrkotorn, besöka Tusse Batongs kontor och Råttströms konditori samt provåka bussen till Skogstibble.
Hitta hit: I Carolinaparken i Uppsala.
Läs mer: destinationuppsala.se (skriv ”Pelleparken” i sökrutan)



SÖRMLAND
31. Gripsholms slott
Renässansslottet Gripsholm började byggas för mer än 450 år sedan. Till höjdpunkterna hör välbevarad 1500-talsinteriör från Vasakungarnas tid, Gustav III:s teater samt Statens porträttsamling över betydande svenskar.
Hitta hit: Ligger vid Mälaren i Mariefred, cirka sju mil från Stockholm.
Läs mer: kungligaslotten.se (skriv ”Gripsholms slott” i sökrutan)
32. Hyr kajak i Trosa
Hos Apelago i Trosa kan man hyra en- och tvåmanskajaker, paddleboard och cykel. I omgivningarna finns mycket vackert att upptäcka, vare sig man vill ut på ett större äventyr eller en kortare avslappnande tur. Hyr på plats från Trosa Gästhamn.
Hitta hit: Trosa Gästhamn, Uddbergagatan 1b i Trosa.
Läs mer: apelago.se
33. Hedenlunda slott
Hedenlunda slott ligger naturskönt i Vadsbro socken. I slottsparken finns gravfält från yngre järnåldern, vilket visar att platsen haft stor betydelse. Med utsikt över Hedenlundasjön och den vackra slottsparken är det lätt att slappna av. Välj mellan dagspa eller slottsweekend.
Hitta hit: Åtta kilometer från Flen utmed riksväg 221.
Läs mer: hedenlundaslott.se
STOCKHOLM
34. Rosendals Trädgård
Rosendal är en handelsträdgård med fruktträd och vinrankor, grönsaksfält, växthus, komposter, rosenbuskar, lekplats, plantbod, gårdsbutik, vedugnsbageri och kafé med lunch – allt ekologiskt och hållbart med naturen i fokus.
Hitta hit: Trädgården ligger på höger sida strax efter att man har passerat Rosendals slott på Djurgården.
Läs mer: rosendalstradgard.se



35. Landsort på Öja
Landsort är namnet på den fyr, by och lotsplats som ligger på ön Öjas sydligaste udde. Öja är en långsmal ö, drygt fem kilometer lång och cirka 500 meter bred med fina promenadvägar och vacker natur. Det finns boende- och övernattningsmöjligheter året runt.
Hitta hit: Båtar går från Ankaruddens brygga strax söder om Nynäshamn.
Läs mer: landsort.com



36. Fjäderholmarna
Fjäderholmarna är den skärgårdsö som ligger närmast Stockholm, och båtresan hit tar bara 20 minuter. På sommaren är detta en oerhört populär ö, med många turister på restaurangerna. Man kan också sola på klipporna och njuta av den pittoreska miljön.
Hitta hit: Båtar går från Strandvägen och Slussen sommartid.
Läs mer: visitstockholm.se/o/fjaderholmarna



BOHUSLÄN
37. Pater Noster
Längst ut i havsbandet på den karga och vindpinade ön Hamneskär ligger fyren Pater Noster. Fyren, som inte längre är i bruk, är en 32 meter hög så kallad Heidenstammare i sju sektioner. Den är gjord helt i stål och gjutjärn och ger en fantastisk utsikt över ön, havet och horisonten.
Hitta hit: Väster om Marstrand. Ribbåt från Marstrandsön eller Koön.
Läs mer: marstrand.se (skriv ”Pater Noster” i sökrutan)



38. Skaldjursfiske i skärgården
Följ med en lokal fiskare ut på en dagstur med båt i den bohuslänska skärgården. Testa på att fiska, vittja burar på kräftor och hummer eller skörda ostron och musslor. Turerna kombineras ibland med tillagning och avsmakning av fångsten.
Hitta hit: Utgår bland annat från Smögen, Lysekil och Marstrand.
Läs mer: vastsverige.com (skriv ”Skaldjursfiske” i sökrutan)
39. Fjällbacka
Gå i Fjällbackas deckardrottning Camilla Läckbergs litterära fotspår. Under en 45 minuter lång guidad vandring – ”cosy crime walk” – får man möta mordplatser, karaktärer, händelser och höra korta betraktelser om Fjällbacka skärgård.
Hitta hit: Cirka fem mil söder om Strömstad.
Läs mer: fjallbackainfo.se/mordvandring
HALLAND
40. Knystaforsen
Danska paret Eva och Nicolai Tram driver en hållbar krog i den gamla sågen i Rydöbruk. Restaurangen rymmer 18 sittande, vilka serveras avsmakningsmenyer komponerade av lokala råvaror. Knystaforsen har av restaurangguiden White Guide fått klassificering Mycket god klass.
Hitta hit: Rydöforsvägen 4 i Rydöbruk, fyra mil öster om Falkenberg.
Läs mer: knystaforsen.se



41. Kattegattleden
Kattegattleden är en 390 kilometer cykelled som sträcker sig längs kusten från Helsingborg till Göteborg. Den är uppdelad i åtta etapper, och de som går genom Halland, som sträckaorna Halmstad–Falkenberg, Falkenberg–Varberg och Varberg–Kungsbacka är lättcyklade och bjuder på kust och hav, öppna landskap och natursköna naturreservat.
Hitta hit: Kika på hemsidan för att se var du kan börja och sluta.
Läs mer: kattegattleden.se



42. Åkulla bokskogar
Åkulla bokskogar är ett 50 kvadratkilometer stort naturområde i det inre av Halland i den triangel som Varberg, Falkenberg och Ullared bildar. Inom området finns ett tjugotal sjöar och tolv naturreservat. Det anses vara ett av Sveriges främsta bokskogsområden tack vare den rikedom av ovanliga och hotade arter som finns här.
Hitta hit: Cirka två mil öster om Varberg.
Läs mer: akullabokskogar.nu



DALSLAND
43. The 72 Hour Cabin
The 72 Hour Cabin är en del av programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden, en satsning från regeringen. Bor gör man i ett glashus på en egen udde en bit ovanför sjön och kan tillbringa dagarna med att vandra i skogen, paddla kajak och ta roddbåten ut på en fisketur.
Hitta hit: Dalslands Aktiviteter i Steneby, mellan Dals Ed och Bengtsfors.
Läs mer: dalslandsaktiviteter.se/72-hour-cabin



44. Tollebols kvarn
Ända sedan 1870-talet har Tollebols vattenkvarn funnits här, och numera är den byggnadsminnesförklarad. På sommaren finns här ett mysigt kafé, och du kan också titta på kvarnens maskineri och köpa med dig kvarnens eget mjöl. I området finns ett interaktivt museum som visar hur livet på gården såg ut för 100 år sedan.
Hitta hit: Vid Åmålsån, två kilometer väster om Åmål.
Läs mer: matografiska.com/tollebolskvarncafe



SMÅLAND
45. Äventyrsberget Isaberg
I hjärtat av södra Sverige ligger äventyrsberget Isaberg. Här finns ett stort utbud av friluftsaktiviteter, från lugna strövområden och barnfamiljsaktiviteter till pulshöjande och fartfyllda upplevelser – allt från mountainbike och rodelbana till hinderbana och höghöjdsbana.
Hitta hit: Nissastigen i Hestra, 15 kilometer norr om Gislaved.
Läs mer: isaberg.com



46. Åsnens nationalpark
Nationalparken i Åsnen sträcker sig över ett artrikt landskap av sjöar, öar, skog och våtmarker. Den är 1 873 hektar stor, och 75 procent av ytan består av vatten. Här kan du uppleva vildmark, gammal bokskog och en insjöskärgård med ett hundratal stora öar till små skär.
Hitta hit: Ligger i Alvesta och Tingsryds kommun och på gränsen till Växjö kommun. Det finns en huvudentré i Sunnabron och en entré i Trollberget på den västra sidan av sjön.
Läs mer: visitasnen.se



47. High Chaparral
High Chaparral är en nöjespark med västerntema. Här bjuds det på actionfyllda shower, bisonoxar, tågrån, hjulångare, guldvaskning, cowboys och mycket annat. Ett paradis för barn och vuxna som vill leka cowboyer och en upplevelse av att stiga rakt in 1870-talets Amerika.
Hitta hit: I Kulltorp mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo.
Läs mer: highchaparral.se



VÄSTERGÖTLAND
48. Textilmuseet i Borås
Textilmuseet ligger i Textile Fashion Center, och hit ska man bege sig om är intresserad av mode och couture. På entréplanet finns olika basutställningar och hörsal. Utanför ligger museibutiken och tygaffären På Skrå. På övre planet visas tillfälliga utställningar med varierande teman som byts ut kontinuerligt.
Hitta hit: Skaraborgsvägen 3a, mellan Borås centrum och Knalleland.
Läs mer: textilmuseet.se
49. Läckö slott
Läckö slott ligger på Kållandsö, den näst största ön i Vänern. Slottet är öppet för allmänheten, och det ordnas utställningar, konserter och operaföreställningar. Nationalmuseum visar föremål från 1600-talet ur sina samlingar i våningarna och i Skattkammaren.
Hitta hit: Cirka två och en halv mil norrut på Kållandsö och två mil från Lidköping.
Läs mer: lackoslott.se



GÖTEBORG
50. Hamnbadet i Jubileumsparken
I Jubileumsparken i Frihamnen har man sedan 2015 kunnat bada mitt i stan, och i juni 2023 öppnade det nya hamnbadet i samband med Göteborgs 400-årsfirande. Det består av tre bassänger – två är saltvattenbassänger och den tredje innehåller sötvatten. På hamnbadet kan upp till 500 personer vistas samtidigt.
Hitta hit: Ligger i Jubileumsparken i Frihamnen.
Läs mer: goteborg.se/wps/portal/enhetssida/jubileumsparken



51. Gatukonst i Göteborg
Västsverige är ett område med fler än 250 muralmålningar och annan urban konst. Göteborg kan stoltsera med runt 100 stora väggmålningar av olika slag. Detta beror på flera konstprojekt som har lockat hit internationella och svenska konstnärer. Just denna mural är från Södra Larmgatan.
Hitta hit: Titta på hemsidan för tips på adresser att bege sig till.
Läs mer: goteborg.com/guider/gatukonst-i-goteborg



52. Röhsska museet
Röhsska museet är Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Här presenteras historiska och samtida design och konsthantverk. I samlingen ryms konsthantverk, industridesign och mode liksom specialsamlingar av bland annat bokband, affischer, allmogetextiler och japanska träsnitt.
Hitta hit: Vasagatan 37, intill Avenyn.
Läs mer: rohsska.se
ÖSTERGÖTLAND
53. Askebystenen
Runstenen i Askeby ristades på 1000-talet. Inskriften är svårläst men blir i översättning: ”... och Ger... läto göra denna bro ... läto resa denna sten efter Skär(v), sin gode frände”. Invid runstenen finns ett gravfält med sju runda och tre kvadratiska stensättningar.
Hitta hit: Åk väg 35 från Linköping mot Västervik. Ta vänster vid skylt Askeby. Kör genom Askeby samhälle och fortsätt cirka 800 meter. Stenen är placerad på vänster sida och synlig från vägen.
Läs mer: svenskakyrkan.se/akerbo/runstenen-i-askeby



54. Friluftsmuseet Gamla Linköping
Friluftsmuseet Gamla Linköping är ett av Östergötlands största besöksmål och ett av Sveriges mest besökta museer, med närmare 450 000 besökare varje år. Här blir historien levande, och man kan uppleva stad, land och skog som för hundra år sedan.
Hitta hit: Två kilometer väster om Linköpings centrum.
Läs mer: gamlalinkoping.info



ÖLAND
55. Ölands Museum Himmelsberga
Ölands Museum Himmelsberga är platsen för öländsk nutid och dåtid. I gårdarna finns hus och miljöer från 1700- och 1800-tal, med inredning och utrustning som hörde livet till på den öländska landsbygden.
Hitta hit: Himmelsberga, sju kilometer sydöst om Borgholm.
Läs mer: olandsmuseum.se
56. Byrums raukar
Vid Byrum ligger Ölands mest kända raukområde med ett hundratal raukar utmejslade ur en särskild sorts lagrad kalksten som kallas för ordovicisk. Den har fått sitt namn från de fossila bläckfiskar, ortoceratiterna, som är vanliga i den. Bergarten är ännu äldre än den gotländska kalkstenen. De öländska raukarna är heller inte fristående som de gotländska.
Hitta hit: På norra Ölands västsida, vid Byrum.
Läs mer: alltpaoland.se/platser/byrums-raukar



GOTLAND
57. Marias Hästeri
Ett stall och ridskola som erbjuder ridlektioner och dagsutflykter till häst, familjeägt sedan åtta generationer. Ta en dagsutflykt och rid längs åkervägar och på stigar genom gles tallskog. Vid bra väder rider man även genom vattnet. Tempot anpassas till deltagarnas förkunskaper.
Hitta hit: Skradarve i Grötlingbo på södra Gotland.
Läs mer: mariashasteri.se
58. Fårö
Under högsommaren är det full aktivitet på Fårö. Här kan man hyra cyklar, kajaker och trampbåtar. På Sudersand är det den långgrunda sandstranden som lockar. På Fårö finns även gott om restauranger, kaféer, loppmarknader och gårdsförsäljare.
Hitta hit: Färja går från Fårösund, drygt fem mil nordöst om Visby, till Broa på Fårö.
Läs mer: faro.se
BLEKINGE
59. Torhamn
Fiskehamn och gästhamn nordväst om Torhamns udde och angöringsplats för skärgårdstrafiken. Här finns kaféer, restaurang, barnvänlig badplats och butiker med hantverk, konst och livsmedel. En vacker kustmiljö med naturreservat, fågelstation och hällristningar.
Hitta hit: Bussförbindelse till Jämjö och Karlskrona.
Läs mer: visitkarlskrona.se



60. Blekingeleden
Den 27 mil långa lättvandrade Blekingeleden startar i Sölvesborg och går genom bokskogar, förbi odlingslandskap och sjöar. Hela leden består av 15 etapper, var och en mellan 9 och 30 kilometer, tydligt uppmärkta med skyltar och stolpar.
Hitta hit: Börja eller sluta var du vill utmed leden.
Läs mer: blekingeleden.com



SKÅNE
61. Söderåsens nationalpark
Bokskogsklädda åsar, dramatiska dalar, strömmande vattendrag och en tjusig utsikt över det skånska landskapet väntar i Söderåsens nationalpark. Området är en av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa, cirka 16 kvadratkilometer stor.
Hitta hit: Strax öster om Helsingborg.
Läs mer: visitskane.com
62. Tomatens Hus
Tomatens Hus är en liten gårdsbutik med egen odling av olika sorters tomater i alla möjliga färger, former och storlekar som säljs i lösvikt i gårdsbutiken. Man kan även köpa kryddor, sallader och plantor som tomat, gurka, chili och paprika – och över 150 olika pelargonsorter.
Hitta hit: Mellan Glumslövs backar och Vallåkras dalgång i nordvästra Skåne.
Läs mer: tomatenshus.com



MALMÖ
63. Malmö Saluhall
I saluhallen kan man njuta av lugna fikamorgnar, livlig lunchrusch och alla tempon däremellan. Det är så gott som omöjligt att komma härifrån utan en påse med något gott i, som en prinsesstårta i chokladpralinformat eller en bit Monte Enebro från Möllans Ost.
Hitta hit: Gibraltargatan 6 i Malmö.
Läs mer: malmosaluhall.se
64. Moderna Museet Malmö
Sedan december 2009 finns Moderna museet på två platser – i Stockholm och i Malmö. Moderna Museet Malmö har ett självständigt utställningsprogram, här visas samtidens mest betydande konstnärer och moderna klassiker varvat med urval ur Moderna Museets samling.
Hitta hit: Ola Billgrens plats 2–4. Tio minuters gångväg från centralstationen.
Läs mer: modernamuseet.se/malmo/sv



LÄS MER: Nyheterna i Sveriges nöjesparker 2023
LÄS MER: 15 ljuvliga och personliga svenska pensionat
LÄS MER: Gotaleden – vandring i hjärtat av Västergötland