64 roliga sommarutflykter i Sverige – för stora och små

Njut av härliga sandstränder, sommarteater, en monumental orgel, ett spritmuseum eller en skulpturpark i slottsmiljö. Testa en båttur längs kusten, att fjällvandra med egen bil eller att fiska i Härjedalen. Vi har vaskat fram guldkornen i Sommar-sverige och har hittat 64 sommartips från norr till söder. Sverige är fantastiskt!

Johan Dahlqvist

1. Treriksröset

Treriksröset är den punkt som utgör gränsen mellan Sverige, Norge och Finland. Själva röset är en betongklump som gjöts 1926 och ligger belägen ungefär tio meter från stranden i sjön Koltajaure. Perfekt för ett besök på en plats där inte alla har varit.

Hitta hit: Bil via Finland till Kilpisjärvi cirka 30 mil. Därefter vandring 11 kilometer enkel väg eller båtresa med Mallabåten och sedan vandring 3 kilometer enkel väg till Koltajaure.

Läs mer: kirunalapland.se, karesuando.se

Vid Treriksröset möts Sverige, Norge och Finland. Foto: Anders Gustafsson

LÄS MER: Sveriges bästa vandringsleder – för nybörjare och proffs 

2. Kiruna gruva

Gruvan i Kiirunavaara i Kiruna kommun är världens största underjordsgruva för järnmalm. Med buss direkt från turistcentret åker du rakt in i berget och ner till LKAB:s Visitor Centre på 540 meters nivå. Brytningen sker i dag ännu djupare, ner till nivån 1 365 meter. Du får veta mer om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta. Begränsat antal platser. Förbokning. Minimiålder är 6 år och minimilängd 110 centimeter.

Hitta hit: Turen startar från Kiruna Lappland Turistcenter, Folkets Hus, Lars Janssonsgatan 17, Kiruna.

Läs mer: kirunalapland.se/se-gora/guidad-tur-till-lkabs-visitor-centre

Åk ner i berget i Kiruna gruva. Foto: Tomas Utsi

3. Storforsen

Piteälven är en av Sveriges fyra oreglerade nationalälvar, och vid Storforsen är den som allra mäktigast. Fallsträckan är fem kilometer och fallhöjden är som mest 82 meter. Detta gör Storforsen till Nordens största, och vattnet dånar ned mot lugnvattnet i Bredselet. Runt midsommar brukar vattenmängderna vara som störst. Vandringsstigar och handikappanpassade utsiktsramper, museum och servering finns i området.

Hitta hit: Storforsen ligger vid väg 374, 40 kilometer väster om Älvsbyn. 

Läs mer: alvsbyn.se, sveaskog.se

Storforsen är Nordens största fors. Foto: PETER LUNDBERG

4. Studio Acusticum

2012 invigdes det som då var Sveriges största orgel i Studio Acusticum i Piteås konserthus (sedan 2019 finns en ännu större i S:t Petri kyrka i Malmö). Konserthuset är ett av Europas modernaste med sin spektakulära 75 meter höga neonfärgade spira. Orgeln är monumental, och den är ett resultat av forskning och tyskt orgelbyggarhantverk signerat Gerald Woehl. Dimensionerna på Orgel Acusticum, som instrumentet heter, är imponerande: den är tio meter bred och nästan lika hög och består av 9 000 orgelpipor. Visningar av orgeln och konserthuset ordnas året runt.

Hitta hit: Studio Acusticum ligger på universitetsområdet i centrala Piteå.

Läs mer: studioacusticum.com

Jätteorgeln Studio Acusticum består av 9 000 orgelpipor. Foto: Pressbild

5. Västerbottensteatern

Shakespeares ”Romeo & Julia” har fått ett nyskrivet manus. Allt och ingenting är nytt. I Västerbottenteaterns version är Romeo och Julia två vuxna, jämställda människor som möts och blir himlastormande kära. Språket och relationerna är respektfullt uppdaterade och fördjupade, men originalberättelsens starka budskap känner vi alla igen: kärleken känner inga gränser. Spelas 12 juni–12 juli.

Hitta hit: Västerbottensteatern ligger på Nordlandergatan 1 i Skellefteå.

Läs mer: vasterbottensteatern.se

Shakespeares klassiker ”Romeo & Julia” spelas i ny version på Västerbottenteatern. Foto: ALOVE

6. Bjuröklubb

Naturreservatet Bjuröklubb lockar med en kombination av storslagen natur och fascinerande historia. Och så själva fyren. Bjuröklubb, som även kallas ”den gamla damen”, byggdes 1859 och är 52 meter hög. Utsikten är magnifik över Bottenviken, och klippan där fyren står på är sedan några år tillbaka tillgänglig för alla. Detta via en 255 meter lång ramp som bidrog till att Bjuröklubb har utsetts till Sveriges besöksvänligaste fyrplats.

Hitta hit: Bjuröklubb ligger inte långt från Lövånger. Skyltat från E4 mellan Umeå och Skellefteå. 

Läs mer: bjuroklubb.se

Foto: Pressbild

7. Smitingens havsbad

Vid Smitingens havsbad utanför Härnösand kan du både njuta av solen och söka dig ut på annorlunda strövtåg året om. Här finns vackra grottor i spännande formationer, raukar, flyttblock och klapperstensfält. Den skyltade grottstigen börjar vid stranden, och ibland får man ta hjälp av rep, broar och stegar längs stigen. Är du badsugen kan du njuta av en fin sandstrand eller klippor vid Smitingens havsbad eller ta ett dopp i Klubbsjön. Tips: välj skor med bra gummisulor om du vill gå till grottorna eller följa geologistigarna.

Hitta hit: Smitingen ligger på Härnöns östra sida. Det är skyltat från E4 i centrala Härnösand. 

Läs mer: smitingen.se

Smitingens havsbad är också ett populärt surfställe. Foto: FREDRIK KAHRSTROM

8. High Coast Distillery

High Coast Distillery ligger vackert med utsikt över Ångermanälven. I det gamla kraftverket från förra sekelskiftet finns de stora kopparpannorna, och i lagerhusen vilar tusentals fyllda whiskyfat. I destilleriets Visitor Center finns bland annat restaurang och whiskybar. Från juni till augusti är Visitor Center öppet alla dagar i veckan med tre guidade visningar per dag, och menyn i restaurangen är baserad på lokala råvaror och gärna med en touch av single malt whisky.

Hitta hit: Destilleriet ligger cirka sex mil från Härnösand norrut i Bjärtrå, inte långt från Kramfors. Adressen är Sörviken 140, Bjärtrå. 

Läs mer: highcoastwhisky.se

På High Coast Distillery kan man lära sig mer om whiskyproduktion. Foto: Pressbild

9. Selånger Pilgrimscenter

I Selånger startar S:t Olavsleden, världens nordligaste pilgrimsled. Leden, som är 580 kilometer lång, går från just Selånger i öster till Trondheim i väster med mål vid Nidarosdomen, Trondheims mäktiga domkyrka. Pilgrimsleden går över fjäll, djupa skogar och längs sjöar. På Café Himlagott kan du njuta av fika med hembakta kakor och nybryggt kaffe i stillheten i den renoverade ladugården från 1907. 

Hitta hit: Selånger Pilgrimscenter ligger i Kungsnäs runt sju kilometer väster om Sundsvalls centrum via Västra Vägen mot Bergsåker.

Läs mer: selangerpilgrimscenter.se

Selånger är starten för världens nordligaste pilgrimsled. Foto: Pressbild

10. Hemsö fästning

Mitt i Ångermanälvens mynning, strax utanför Härnösand, ligger ön Hemsön och Hemsö fästning. Detta är en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar. Från huvudanläggningen, som är insprängd i det 140 meter höga Storåberget, får du en milsvid utsikt över kust, hav och öar. På 40 meters djup i berget skulle soldaterna också kunna överleva en kärnvapenattack. Guidade turer juni till september.

Hitta hit: Hemsö fästning ligger norr om Härnösand. Om du kommer med bil följer du skyltarna från E4 strax norr om Älandsbro. Från fastlandet till Hemsön tar man sig med Trafikverkets avgiftsfria färja.

Läs mer: hemso.butikhogakusten.se

Hemsö fästning är en av Sveriges viktigaste försvarsanläggningar. Foto: LASSE NÄSSTROM

11. Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är en väg genom vildmarken från Strömsund i Jämtland över fjället till Vilhelmina i Lappland och tillbaka till Strömsund via Dorotea och Hoting. Beskrivningen ”fjällvandra med bil” är träffande, speciellt uppe på Stekenjokksplatån, och med bilens hjälp kör du igenom lappländska kulturbygder, genom fjällskogar och över kalfjället. 

Hitta hit: Strömsund ligger längs ”Inlandsvägen” E45, tio mil norr om Östersund.

Läs mer: vildmarksvagen.se

Bild från Vildmarksvägen – tagen i juni. Foto: Pressbild

12. Teknikland

Teknikland är en retroteknisk värld av militärhistoria, fordon och annan kul gammal teknik. Här väcks minnen till liv hos den som upplevt vår 1900-talshistoria. Utställningarna ska inte ses – de ska genomföras. Det finns gott om aktiviteter för alla åldrar men med lite extra fokus på barn. Här tas leken på största allvar! Teknikland är öppet mellan 22 juni och 16 augusti.

Hitta hit: Teknikland ligger vid Optands flygfält mitt mellan Brunflo och Östersund. Med bil följer man skyltad hänvisning på E14 och svänger av vid flygplanet som står uppställt längs med vägen.

Läs mer: teknikland.se

På Teknikland finns massor att göra för teknikintresserade barn. Foto: GÖRAN BILLESON

13. Funäsfjällen

Funäsfjällen är ett av Sveriges bästa områden för lättillgängliga fjällupplevelser. Nu lanseras sju helt nya dagsturer för vandring och löpning. De nya guldturerna har ledorden bättre hållbarhet och kvalitet i leder i känslig fjällnatur. Ihop med lanseringen av de nya turerna – bland annat Svanåkläppen, korta bergsturen i Funäsdalen och Byturen i Bruksvallarna – har en ny vandringsguide utkommit.

Hitta hit: Snabbaste resvägen från Stockholm är via Gävle, Bollnäs och Sveg. Från Göteborg tar man E45 rakt norrut. Närmaste tågstation ligger på norska sidan i Röros (nsb.no). Taxitransfer till Funäsfjällen. De närmaste tågstationerna i Sverige är Sveg, Ljusdal och Östersund (sj.se).

Läs mer: funasfjallen.se/sommar

Ta en guldtur i Funäsfjällen. Foto: EMRIK JANSSON

LÄS MER: 16 magiska vandrarhem i Sverige – från norr till söder 

14. Funäsfjällens fjällsjöar

Över 200 fjällsjöar, mer än 30 mil av strömmande vatten, och allt på ett och samma fiskepass. Funäsfjällen är nu ett av Sveriges största områden för kortfiske. Här finns allt från lättillgängliga, mysiga familjevatten till kristallklara fjällvatten för de erfarna. Oavsett om du föredrar fiske med fluga, spinn eller bara vill fiska från ekan finns här något för dig. 15 000 hektar fiskevatten väntar på dig!

Hitta hit: Snabbaste resvägen från Stockholm är via Gävle, Bollnäs och Sveg. Från Göteborg tar man E45 rakt norrut. Närmaste tågstation ligger på norska sidan i Röros (nsb.no). Taxitransfer till Funäsfjällen. De närmaste tågstationerna i Sverige är Sveg, Ljusdal och Östersund (sj.se).

Läs mer: funasfjallen.se/sommar

I Funäsfjällen finns fiske för alla nivåer. Foto: Pressbild

15. Ljusnan

Forsränning i gummibåt är en rolig och actionfylld upplevelse som passar gammal som ung. Forsen i Ljusnan är i klass 3, vilket innebär medelsvår – som en röd skidbacke. Forsränningen tar tre timmar, och man måste boka minst två dagar i förväg. Åldersgränsen är 12 år, och du måste kunna simma.

Hitta hit: Forsränningen håller till i Edängeforsen i Ljusnan strax söder om Ljusdal (cirka 5 kilometer och runt 15 kilometer norr om Järvsö). Enklast hittar man genom att åka till Ljusdals golfbana och där följa vägen som övergår till grusväg och korsar golfbanan. Från golfbanan är det cirka 3,5 kilometer till forsen. Där ligger kanotklubbens stuga.

Läs mer: upplevjarvso.se

Forsränning i Ljusnan är roligt för alla. Foto: Pressbild

16. Gränsfors Bruk

Gränsfors Bruk har under mer än 100 år tillverkat handsmidda yxor. Erfarenheten och skickligheten hos den enskilde smeden är avgörande för kvaliteten och känslan i yxorna. Varje yxa signeras med smedens initialer som ett kvalitetssigill och en garanti. Här tillverkas yxor för många olika användningsområden som vedklyvning, slöjd, timring, jakt och yxkastning. Här finns också en blomkruksfabrik. 

Hitta hit: Gränsfors Bruk ligger cirka 55 kilometer söder om Sundsfall. Ta E4 till Gnarp och sedan höger mot Gränsfors.

Läs mer: gransforsbruk.com

Lär dig hur man tillverkar handsmidda yxor på Gränsfors Bruk. Foto: SAMUEL UNEUS

17. Sveriges fiskargubbemuseum

Mängder av tavlor med de skäggiga fiskargubbarna hittar du i de lummiga skogarna väster om Söderhamn, i byn Lycka. Bara namnet på byn gör en förväntansfull. Väl där möts du av tavlor, statyer och plaketter med fiskargubbar. Kitschigt museum? Jajamensan! Och speciellt högtidligt är det den 6 juni på ”Fiskargubbens dag”. Öppet enligt överenskommelse.

Hitta hit: Museet ligger söder om Söderhamns centrum via väg 50. 

Läs mer: facebook.com/fiskargubbe 

Fiskargubbar i alla tänkbara former finns på Sveriges fiskargubbemuseum. Foto: Pressbild

18. Limön

Denna ö i Gävlebukten är en liten idyll med tre badplatser, kafé och gästbrygga i det gamla fiskeläget. På Limön kan du bada, fiska, grilla vid rastplatser, vandra på naturstigen, titta på den gamla fyren och besöka kaféet under sommartid. Turbåten M/S Drottning Silvia kan du åka med sommartid mellan Gävle, Limön och Furuvik.

Hitta hit: Limöbåten utgår från Södra Skeppsbron 25 i Gävle.

Läs mer: visitgavle.se, limotrafiken.com

Limön är en idyll i Gävlebukten. Foto: Pressbild

19. Zorngården

Zorngården i Mora, byggd 1886, var en gång hem åt makarna Anders och Emma Zorn. I dag är värdparet för länge sedan borta, men huset välkomnar ständigt nya besökare. Rummen är okonventionellt inredda, och konst och konsthantverk från olika håll blandas med kurbits och dalatradition – vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn själv har designat. Särskilt spektakulärt är Stora rummet på andra våningen, som mäter nio meter i takhöjd. 

Hitta hit: Zorngården ligger centralt i Mora intill Zornmuseet på Vasagatan 36.

Läs mer: zorn.se/besok/zorngarden

På Zorngården kan man se hur Anders och Emma Zorn bodde. Foto: MAGNUS VIKTORSSON

20. Långbryggan

Långbryggan från 1895 i Rättvik är med sina 628 meter troligtvis världens längsta insjöbrygga. Poeten Bo Bergman ansåg att den var ”nästan lika lång som evigheten”. Bryggan byggdes ursprungligen som angöringsplats för ångaren S/S Rättvik som trafikerade Siljan fram till 1950-talet. I dag är Långbryggan ett mycket populärt promenadstråk och utflyktsmål. Många par väljer också att gifta sig på bryggan. Den är även tilläggsplats för M/S Gustaf Wasa, som har trafikerat Siljan sedan 1876 – i år mellan 12 juni och 18 augusti.

Hitta hit: Långbryggan ligger i centrala Rättvik nära stationen och är svår att missa.

Läs mer: visitdalarna.se/langbryggan, wasanet.nu

Långbryggan i Rättvik är troligtvis världens längsta insjöbrygga. Foto: Pressbild

LÄS MER: Siljan runt med bil – här är allt du kan uppleva 

21. Klässbols Linneväveri 

Klässbols Linneväveri i Arvika är kunglig hovleverantör och levererar dukar och servetter till Nobelfesten sedan 1991 och även till alla svenska ambassader runtom i världen. Väveriet, som är Skandinaviens enda damastlinneväveri, grundades 1920 och drivs i dag av fjärde generationen. Fabriken är öppen för besökare. I butiken kan du köpa handdukar, dukar, servetter och gardiner.

Hitta hit: Linneväveriet ligger på Damastvägen 5 i Klässbol, cirka 2 mil söder om Arvika längs väg 175 mellan Arvika och Säffle.

Läs mer: klassbols.se

Klässbols Linneväveri i Arvika fyller 100 år 2020. Foto: Pressbild

22. Mårbacka

Selma Lagerlöf, en av Sveriges mest kända författare, föddes och dog på Mårbacka i Östra Ämtervik. Som ung bestämde hon sig för att bli författare och i slutet av 1880-talet kom hennes debutroman ”Gösta Berlings saga”. Som första kvinna erhöll hon Nobelpriset i litteratur 1909. Hon var också den första kvinnan som 1914 valdes in Svenska Akademien. Tillträde till Minnesgården endast vid förbokade visningar.

Hitta hit: Mårbacka ligger ca 60 km från Karlstad norrut via väg 61. Sväng av höger mot Östra Ämtervik. Följ skyltar.

Läs mer: marbacka.com

Besök Selma Lagerlöfs hem på Mårbacka. Foto: Pressbild

23. Gårdsjö Älgpark

På en älgsafari i Gårdsjö Älgpark får du veta massor om älgar och hur de lever, både vilt och här i parken, och det finns möjlighet att ställa frågor under turen. Du kommer riktigt nära de stora och mäktiga djuren. Det är den tidigare jägaren Leffe, även kallad ”Älgmannen”, som driver parken. Men jagar älg gör han inte längre!

Hitta hit: Heby ligger nära Morgongåva längs riksväg 72 mellan Uppsala och Sala. I Morgongåva, sväng norrut vid skylten ”Älgpark 6”. Kör cirka 5 kilometer till byn Vansjö. Sväng av vid skylten ”Älgpark 1”, fortsätt cirka 1 kilometer och du är framme.

Läs mer: gardsjoalgpark.se

Lär dig allt om älgar på Gårdsjö Älgpark. Foto: Pressbild

24. Anundshög

Kring Badelundaåsen möttes forntidens handelsvägar och vattenleder, och under århundradenas lopp blev området ett kulturellt centrum för hela västra Mälardalen. Det var här man samlades till ting, ända in på medeltiden. Det var här man offrade till sina gudar och senare bad till den nye kristna guden. Det var också här man begravde sina döda. Anundshög är Sveriges största gravhög. Den är 9 meter hög och har en diameter på 64 meter. 

Hitta hit: Från E18 väst – följ E18 genom Västerås fram till Anundshögsmotet. Följ där brun sevärdhetsskyltning fram till Anundshög. Efter vägkorsningen finns parkeringar vid Caféet. Från E18 öst – ta av vid Anundshögsmotet. Följ där brun sevärdhetsskyltning fram till Anundshög. Efter vägkorsningen finns parkering vid Caféet.

Läs mer: anundshog.se

Sveriges största gravhög Anundshög är ett minne från forntiden. Foto: Pressbild

25. Krokbornsparken

Krokbornsparken är Sveriges äldsta folkpark. Den anlades 1796 för att ge arbetarna möjlighet att roa sig utan den förgörande alkoholen. Halvön där parken är placerad utformades som en engelsk park med olika nöjesinslag, danssalong, karuseller och gungor och amfiteater. Här finns också en servering sommartid.

Hitta hit: Krokbornsparken ligger centralt i Hällefors, ta in på Svedbergsvägen. 

Läs mer: krokborn.se

Krokbornsparken är Sveriges äldsta folkpark. Foto: Pressbild

26. Askersunds skärgård

I norra Vättern finns fullt av öar, jämfört med ”Stor-Vättern”. Strax söder om Askersund finns över 200 öar som tillsammans utgör en fin sötvattenskärgård som man kan ta sig runt i med egen båt, kajak eller med passagerarfartyget M/S Wettervik från Askersund. 

Hitta hit: M/S Wettervik utgår från hamnen i Askersund.

Läs mer: wettervik.se

Utforska Askersunds skärgård med M/S Wettervik. Foto: Pressbild

27. Sjöparkens växthus

I Sjöparkens växthus är det grönt året om. Entrén utgörs av Vinterträdgården och Palmrummet. På sommaren får en del växter flytta ut från Kameliarummet och Citrusrummet och ge plats för utställningar. Här finns också Barnens växthus och Basilikahuset med kryddor. Kumla sjöpark har bad och picknickplatser för den som inte äter på restaurangen Goda Rum. 

Hitta hit: Parken ligger centralt i Kumla på Kyrkogatan 45.

Läs mer: visitkumla.se/gora/aktorer/kumla-sjopark

Kumla sjöpark har både bad och picknickplatser. Foto: Pressbild

28. Uppsala domkyrka

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrka. Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435. Många kända personer i Sveriges historia är begravda här, bland dem kungarna Gustav Vasa och Johan III och deras drottningar samt botanisten Carl von Linné. Här finns också ett skrin med Erik den heliges reliker.

Hitta hit: Domkyrkoplan 2, mitt i centrum av Uppsala.

Läs mer: destinationuppsala.se

Uppsala domkyrka invigdes 1435. Foto: Pressbild

29. Öregrund

Från slutet av 1800-talet till andra världskriget var Öregrund en omtyckt kurort. Det var också under kurortstiden som sommargästerna från storstäderna köpte upp många av husen i Öregrund, vilket gjorde att halva staden stod tom under större delen av året. Annars är Öregrund mest känt för Lars Molins film ”Badjävlar” från 1971, där skådespelaren Ernst Günther blev arketypen för en motbjudande, dryg och förmögen person. Fortfarande är Öregrund en av Sveriges bäst bevarade trästäder och en charmerande idyll. Inte minst finns här färgsprakande solnedgångar i havet.

Hitta hit: Från väg 76 mellan Gävle och Östhammar tar du av till Västergatan cirka 6 kilometer norr om Östhammar och fortsätter cirka 9 kilometer till Öregrund.

Läs mer: visitroslagen.se

Öregrund är en charmerande idyll. Foto: Pressbild

30. Söderköping

Söderköping är en småstadsidyll med Göta kanal som går genom staden, omgiven av en levande landsbygd och vackra Sankt Anna skärgård. Under Göta kanals glansdagar var staden en betydelsefull handelsstad, och är också inspelningsplats för de populära ”Madicken”-filmerna. Söderköping har dessutom en lång historia som kurort. Brunnen var en självklar spadestination flera hundra år innan ordet ”spa” ens var påtänkt. Dagens spaprogram är dock lite annorlunda mot det som doktor Lagberg ordinerade i början av 1800-talet. Då var det väckning klockan 04.30 som gällde. Sedan väntade vattenlavemang och kallvattenkur med ”sittbad”.

Hitta hit: Ta E4 mot Norrköping. Följ sedan skyltning E22 mot Kalmar. Efter cirka 15 minuters bilresa är du i Söderköping. Följ skyltning Söderköpings Brunn.

Läs mer: sbrunn.se

Söderköpings brunn har varit en självklar spadestination sedan början av 1800-talet. Foto: Pressbild

31. Mariefred

Mariefred lockar med mysiga små kvarter, specialbutiker, konstgallerier, god mat och sörmländsk idyll. Här kan du också uppleva historiens vingslag på Gripsholms slott, och där se en av Europas största porträttsamlingar och världens konstigaste uppstoppade lejon. Eller så paddlar du kanot, spelar golf eller studerar båtlivet i gästhamnen.

Hitta hit: Från Stockholm kör E4/E20 till Södertälje. Fortsätt väg E20 mot Göteborg. Efter drygt 3 mil tar du väg 223 mot Mariefred (skyltat). Eller ta ångbåten från Klara Mälarstrand i Stockholm under sommaren.

Läs mer: imariefred.nu

Gripsholms slott är ett av Sveriges tio kungliga slott. Foto: RAPHAEL STECKSÉN / KUNGL. HOVSTATERNA

32. Vingåkers Factory Outlet

Det finns en lång tradition i Vingåker av konfektionsproduktion. Under större delen av 1900-talet har industrin sysselsatt tusentals personer. Faktum är att Vingåkers Factory Outlet sedan 1997 ligger i en av dåtidens modernaste konfektionsfabriker från 1938, där man förfogar över 7 000 kvadratmeter. Ledordet är kvalitet för Sveriges största outlet av märkeskläder. 

Hitta hit: Vingåkers Factory Outlet ligger på Widengrensvägen 1 i Vingåker. Från Södertälje E4 söderut till avtagsväg mot Gnesta, väg 57 sedan i Flen, vänster via väg 52 till Vingåker.

Läs mer: vfo.se

I Vingåker finns Sveriges största outlet av märkeskläder. Foto: Pressbild

33. Spritmuseum

Spritmuseum, före detta Vin & Sprithistoriska Museet, är ett teknik- och kulturhistoriskt specialmuseum för vinets, brännvinets och punschens historia. Museet är inriktat på alkoholkulturen i Sverige och består av tre utställningslokaler, inklusive den permanenta utställningen ”Spritlandet Sverige” – en interaktiv utställning där besökarna använder sina sinnen genom att bland annat lukta på olika dofter i doftstationer. 

Hitta hit: Spritmuseum finns på Djurgårdsvägen 38-40, mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid Wasahamnen.

Läs mer: spritmuseum.se

Spritmuseum med Gröna Lund i bakgrunden. Foto: Pressbild

34. Fjäderholmarna

Ta en tur till de historiska öarna som sedan 1381 omnämns som Fjäderholmarna. Under den 25 minuter långa båtresan kan du njuta av Stockholm från Saltsjön. Väl i land väntar en mysig skärgårdsmiljö bland bryggor, pittoreska byggnader och solvarma klippor. Här finns ett brett utbud av hantverk och krogar.

Hitta hit: Båt från Slussen eller Nybroplan.

Läs mer: fjaderholmarna.se

Fjäderholmarna är Stockholms närmaste skärgårdsöar. Foto: Pressbild

35. Tusen öars kryssning           

Denna guidade heldagskryssning visar upp det bästa av Stockholms skärgård. Ombord på klassiska skärgårdsbåten M/S Waxholm III från 1903 njuter man av skärgårdens växlingar från innerskärgård och smala passager till öar i det yttersta havsbandet. Strandhugg och guidningar görs på tre öar: Kymmendö, som August Strindberg kallade för Hemsö i Hemsöborna, Bullerö, där Bruno Liljefors höll till, och så klassiska seglarmetropolen Sandhamn. Tusen öars kryssning är en lång, härlig dag fylld av upplevelser och intryck som går mellan den 27 juni och 9 augusti.  

Hitta hit: M/S Waxholm III avgår från Nybrokajen.

Läs mer: stromma.se

Tusen öars kryssning är ett perfekt sätt att uppleva skärgården. Foto: Pressbild

LÄS MER: Stockholms skärgård – guide till bästa öarna 

36. Dalslands kanal

Kryssa på Dalslands kanal med M/S Storholmen, M/S Dalslandia eller M/S Nils Ericson af Håverud mellan Håverud och Bengtsfors eller vice versa. Och så tar du rälsbussen tillbaka till avgångsplatsen. Själv kanalen förbinder Vänern med den norska gränsen, 25 mil totalt och med en höjdskillnad på 66 meter. Håverud, med sin unika akvedukt, är en av höjdpunkterna längs kanalen.

Hitta hit: Från E45 strax norr om Mellerud, ta vänster mot Håverud.

Läs mer: dalslandskanal.se

Slussa på mysiga Dalslands kanal. Foto: Gaby Karlsson Hain / Dalslands Turist AB

37. Dal-Västra Värmlands Järnväg

Har du drömt om att trampa dressin i orörd natur så är detta platsen. Järnvägen är 93 kilometer lång och sträcker sig från Mellerud i söder genom Dalslands och Värmlands vackra och skiftande natur till Kyrkerud i Årjäng i norr. Långa sträckor går längs kanten av Dalslands kanal och andra vackra vattendrag. Bengtsfors är knutpunkten. 

Hitta hit: Stationsgatan 5 i Bengtsfors är adressen.

Läs mer: dvvj.se

Trampa dressin genom skiftande natur. Foto: Pressbild

38. Nordens Ark

Nordens Ark är en unik djurpark med utrotningshotade djurarter från länder med liknande klimat som vårt, i en storslagen skärgårdsmiljö vid Åbyfjorden. Här kan du träffa på ett 80-tal djurarter, alltifrån tigrar till grodor. Här finns också klappvänliga djur som fjällko, gutefår och gotlandskanin. Vid Nordens Ark finns även hällristningar och ekopark med fina vandringsmöjligheter. 

Hitta hit: Nordens Ark ligger i hjärtat av Bohuslän, 20 kilometer från Smögen. Kommer du söderifrån, ta E6 mot Oslo. Efter Munkedal/Håby är det skyltat från E6. Från norr, ta E6 mot Göteborg och följ skyltning mot Nordens Ark (Smögen och Kungshamn).   

Läs mer: nordensark.se

Grönfläckig padda – en av många djurarter som finns på Nordens Ark. Foto: Pressbild

39. Bohus fästning

Bohus fästning ligger på en 40 meter hög klippa i Nordre älv, i sydöstra delen av Kungälv. Det är en välbevarad borg som började byggas av den norske kungen Håkon Magnusson 1308 för att stärka försvaret av Norges dåtida sydgräns. Borgens placering i skärningspunkten mellan Sverige, Danmark och Norge har spelat en stor roll i historien. Trots att fästningen har varit med om hela 14 belägringar har den aldrig blivit intagen. Den utsågs 2019 till ett av Västra Götalands sju underverk.

Hitta hit: Med bil. Oavsett om du kommer på E6:an eller E45:an så kör av mot Kungälv och följ brun skyltning ”Bohus fästning”.

Läs mer: bohusfastning.com

Bohus fästning har spelat en stor roll i den svenska historien. Foto: Pressbild

40. Gullholmen

Mysiga och härliga Gullholmen med Hermanö är så nära ett smultronställe i Bohuslän som man kan komma. Ön ligger i Orust kommun, längst ut i kustbandet utan bilförbindelse, och är ett av Bohusläns allra äldsta och mest pittoreska fiskelägen. Här har det bott människor sedan 1200-talet. På den lilla ön Gullholmen står husen tätt, och du kan lätt se skillnad på de små, enkla fiskarstugorna och de mer pampiga kaptenshusen från öns storhetstid under sillperioderna på 1700- och 1800-talen. I dag finns här runt 100 åretruntboende på ön som har affär, kyrka, bibliotek och biograf. Doften från glasskiosken i hamnen skvallrar om de allra underbaraste glassrån som du kan tänka dig. 

Hitta hit: Från Göteborg, ta E6 norrut mot Oslo. Avfart mot ”Stenungsund, Tjörn, Orust”, över Tjörnbroarna in på Orust och vidare tills man kommer till Varekil.  Ta vänster mot ”Ellös, Mollösund”, kör förbi Tegneby kyrka ner för en brant och lång backe, ta vänster mot ”Hälleviksstrand, Stocken” och följ därefter skyltarna mot Gullholmen fram till färjeläget i Tuvesvik. Sista biten till Gullholmen åker man färja.  

Läs mer: gullholmen.se

Gullholmen – ett smultronställe i Bohuslän. Foto: Johan Dahlqvist

LÄS MER: 10 hotell och pensionat på svenska Västkusten 

41. Tjolöholms slott 

Nordens främsta arts and crafts-anläggning är belägen på en vidsträckt halvö. Det påkostade slottet byggdes av den svensk-brittiska familjen Dickson och ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman. Slottet stod klart 1904, och inredningen är spektakulär med interiörer från varuhuset Liberty i London. Här finns ett överdåd av brittisk ”comfort” samt för sin tid toppmoderna bekvämligheter som rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare med en vikt på ett ton, som drogs av hästar. 

Hitta dit: Tjolöholms slott ligger cirka 4 mil söder om Göteborg på Tjolöholms byväg 53 i Fjärås. Från E6 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning. 

Läs mer: tjoloholm.se

Tjolöholms slott anses vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Foto: Pressbild

42. Varbergs fästning

Möt norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – och världens enda kända pålade mosslik. Syrorna i mossen där han hittades såg till att varken ben, hår eller kläder förmultnade. Till och med håret finns kvar på Bockstensmannens skelett. Mannen dog under oklara omständigheter i mitten av 1300-talet. 1936 hittade en 11-årig pojke kvarlevorna när han harvade på Bockstens mosse i Rolfstorps socken i Varbergs kommun. Någon hade drygt 600 år tidigare pålat ner mannen i mossen, sannolikt för att hindra honom från att bli en gengångare.

Hitta hit: Museet ligger på adressen Fästningen i vid hamnen i Varberg.

Läs mer: museumhalland.se

Bockstensmannen levde på 1300-talet. Foto: CHARLOTTA SANDELIN / HALLANDS KULTURHISTORISKA MUSEUM

43. Läckö slott

Läckö slott ligger magiskt på en udde längst ut på Kållandsö. Slottet uppfördes av Skarabiskoparna 1298, men övertogs på 1600-talet av greve Magnus Gabriel De la Gardie. Här finns sommaropera, hotellboende i Naturum eller på fina Edward Hotel i Lidköping, restauranger, utställningar och en slottsträdgård. Sommarens utställning heter ”Hanteras varsamt – fragilt, flyktigt, förgängligt” med föremål från Nationalmuseum, och operan är ”Tintomara” i två akter av Lars Johan Werle efter Carl Jonas Love Almqvists roman ”Drottningens juvelsmycke”. Spelas från 11 juli till och med 1 augusti. 

Hitta hit: Från Lidköping är det skyltat mot Läckö slott, som ligger cirka 25 kilometer norrut på Kållandsö.

Läs mer: lackoslott.se

Läckö slott ligger längst ut på Kållandsö. Foto: Pressbild

44. Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Totalt häckar nästan 50 ovanliga arter av våtmarksfåglar här, plus ugglor som berguv och sparvuggla. Sjön är också en av de viktigaste rastplatserna i landet för flyttande våtmarksfåglar. Annars är nog Hornborgasjön mest känd för de tiotusentals tranor som rastar här under våren i syddelen av sjön i Trandansen. Missa inte att besöka Naturum Hornborgasjön på den östra sidan av sjön. 

Hitta hit: Naturum Hornborgasjön ligger i Broddetorp, avfart från väg 184 mellan Skara och Falköping.

Läs mer: visithornborgasjon.se

I Naturum Hornborgasjön finns en utställning om sjöns historia och fågelliv. Foto: Pressbild

45. Varnhem

Varnhem och Västergötland var en gång i tiden Sveriges viktigaste plats. Bakom Varnhems klosterkyrka ligger ruinen av Kata Gård, och fynd berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Kyrkans krypta kan mycket väl vara landets äldsta bevarade rum. Kata Gård har fått sitt namn efter kvinnan som härskade på storgården under vikingatidens slutskede. I klosterkyrkans romansk-gotiska miljö ligger också Stockholms grundare Birger Jarl och fyra svenska medeltidskungar begravda.

Hitta hit: Varnhem ligger en avtagsväg från väg 49 mellan Skara och Skövde. 

Läs mer: varnhem.se

I Varnhems klosterkyrka ligger Birger Jarl begravd. Foto: MÅRTEN BERGKVIST

46. Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum har en samling av internationell klass som omfattar konst från 1400-tal till nutid. Samlingen av nordisk konst kring sekelskiftet 1900 är unik i sitt slag. En central del av denna utgörs av Fürstenbergska galleriet. Bland samlingarna finns verk av Albert Edelfelt, Ernst Josephson, P S Krøyer, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Edvard Munch, Anders Zorn, Rembrandt, Rubens, Monet, Picasso och Chagall med flera. Göteborgs konstmuseum har tre stjärnor i Michelin Green Guide.

Hitta hit: Högst upp på Avenyn i centrala Göteborg hittar du Göteborgs konstmuseum med adress Götaplatsen. Här finns också stadsteatern och konserthuset, plus fontänen med en naken och blyg Poseidon. 

Läs mer: goteborgskonstmuseum.se

Göteborgs konstmuseum har en konstsamling av internationell klass. Foto: Pressbild

47. Göteborgs skärgård

Längs med kusten breder skärgården ut sig som ett pärlband av öar. Bara en kort båtresa, eller exempelvis till Öckerö med bilfärja, från centrala Göteborg kan du strosa längs pittoreska gränder, ljuvliga salta bad, fina klippor och promenadstigar. Packa ner en utflyktskorg och ett badlakan och styr kosan västerut mot övärlden. 

Hitta hit: De tio bebodda öarna i Göteborgs norra skärgård når du med båt från Stenpiren eller med bil, buss eller cykel via väg 155 i riktning mot Hisingen/Öckerö till Lilla Varholmens färjeläge. Öarna i södra skärgården är bilfria, och du når dem enkelt året runt med Styrsöbolagets båtar från Stenpiren i city eller från Saltholmens färjeterminal.

Läs mer: goteborg.com/skargard

Göteborgs skärgård är fylld av mysiga öar. Foto: Pressbild

48. Universeum

Mitt i Göteborg ligger Universeum, Nordens största science center ­– ett sju våningar stort äventyr för hela familjen. Utforska några av Europas största akvarier med totalt 3 miljoner liter vatten, spännande experiment och en hel regnskog inomhus där du går på hängbroar i ett gigantiskt 25 meter högt kapokträd.

Hitta hit: Universeum ligger vid Korsvägen, granne med Liseberg. Adressen är Södra vägen 50 i Göteborg.

Läs mer: universeum.se

Universeum är en av Göteborgs bästa familjeattraktioner. Foto: BEATRICE TÖRNROS

49. Kolmården

Nordens största djurpark bjuder på äventyr för hela familjen och lockar med tigrar, hajar och delfiner, totalt runt 60 arter. Och så världens starkaste björn – Bamse – där du i Bamses Värld kan träffa Lille Skutt, Skalman, Bamse och de andra från berättelserna. Vildmarkshotellet, som ligger ett stenkast från djurparken, har öppet året runt.

Hitta hit: Från E4:an med bil kan du välja mellan avfarterna 125, 126 eller 129. Längs avfarterna är det skyltat till Kolmårdens djurpark och Vildmarkshotellet.

Läs mer: kolmarden.com

På Kolmården finns djur från hela världen. Foto: BEATRICE GRAALHEIM

50. Varamobaden

Det är ingen tillfällighet att Motala kallas Göta kanals huvudstad. Var du än befinner dig i Motala har du bara fem minuter till vattnet. Baltzar von Platen, Göta kanals upphovsman, ligger begravd här vid kanalen. I Motala finns också en uppskattad gästhamn och ett fantastiskt insjöbad. Varamobaden, runt tre kilometer nordväst om centrala Motala, är Nordens längsta insjöbad med en fem kilometer lång sandstrand med långgrunt, barnvänligt vatten. 

Hitta hit: Varamobaden ligger cirka tre kilometer från centrum av Motala mot nordväst. Ta väg 50 mot Askersund/Örebro och sväng sedan vänster in på Badstrandsvägen. 

Läs mer: motala.se

Varamobaden är Nordens längsta insjöbad. Foto: Johan Dahlqvist

51. Grevskapet Gränna-Visingsö

I grevskapet Gränna-Visingsö, med anor från greve Per Brahe, kan du verkligen fylla dina sinnen. Här finns lugnet och vänligheten. Här finns många utflyktsmål och Vätterns hemlighetsfulla vatten. Här finns vacker natur i exempelvis Röttle by, och också den charmiga 1700-talssmåstaden Gränna med alla rödvitrandiga polkagrisar och Grenna Museum med sitt Polarcenter om Andrés luftfärd, men också härliga Visingsö. På Visingsö åker du med fördel Remmalag – en hästdragen åkvagn – och njuter av landskapet och de många ekarna.

Hitta hit: Gränna ligger längs med väg E4, ett par mil norr om Jönköping.

Läs mer: jkpg.com

Remmalagen på Visingsö har funnits i över hundra år. Foto: Johan Dahlqvist

LÄS MER: Vättern runt – smultronställen du inte ska missa 

52. Huseby bruk

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka hundra år i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet. Strosa i trädgårdarna eller gå på upplevelseguidning på slottet. Elisabeths Trädgård Restaurang & Café ligger vackert intill Husebyån nära sjön Åsnen. 

Hitta hit: Huseby bruk ligger 22 kilometer söder om Växjö i Grimslöv, utefter väg 23 mellan Växjö och Malmö. Cirka 2 timmars bilväg från Malmö.

Läs mer: husebybruk.se

Att komma till Huseby bruk är som att resa tillbaka hundra år i tiden. Foto: Pressbild

53. Bilkyrkogården i Ryd

Bilkyrkogården i Ryd känns som något som tiden glömde bort. Upp emot hundra bilvrak, huvudsakligen från 1930-1960-talet, håller här på att sakta upplösas och sjunka ner i jorden. Det är en andäktig känsla att vandra runt bland bilvraken, en märklig kontrast mellan en nutida ruin och den skira, vackra grönskan. Och se hur ormbunkarna växer upp genom plåt och rost. Allemansrätten råder, och det kostar inget att vandra runt bland vraken. 

Hitta hit: Bilkyrkogården ligger lättåtkomligt intill väg 119 några kilometer väster om Ryd. Adressen är Kyrkö Mosse, Ryd, Tingsryd.

Läs mer: visittingsryd.se/sv/bilkyrkogarden-pa-kyrko-mosse

Bilkyrkogården i Ryd är en annorlunda upplevelse. Foto: Pressbild

54. Solliden

Sollidens slott byggdes 1903–1906 som en sommarbostad åt den blivande drottningen Victoria. Numera är det sommarbostad åt vår nuvarande kungafamilj. Det är ett populärt utflyktsmål, främst tack vare slottsträdgården. Strax intill ligger den italienska renässansträdgården. Här finns också en engelsk park med sydeuropeiska trädarter. Dessutom Kaffetorpet med anor från 1890. Det är lätt att förstå vad vår kung Carl XVI Gustaf menar när han säger: ”Solliden är vår dröm på vintern och vårt paradis på sommaren”.

Hitta hit: Sollidens slott ligger strax söder om Borgholm i nära anslutning till Borgholms slott. Följ väg 136 mot Borgholm, och sväng sedan av mot Sollidens slott. Kör sedan förbi Borgholms slott och följ skyltarna mot Solliden.

Läs mer: sollidensslott.se

Sollidens slott är kungafamiljens sommarbostad. Foto: Pressbild

55. Evas Kroppkakor

Kroppkakor är inte bara Ölands landskapsrätt, den är också rakt på sak – här behövs ingen sallad eller sidoplock, bara en fylld bulle gjord på en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök. Ät och njut! Evas kroppkakor görs för hand sedan 2005. Dessutom är kroppkakorna naturligt laktos-, gluten- och allergenfria. När det är som mest serverar Eva cirka 3 000 kroppkakor på en dag tillsammans med smör, lingon och grädde – du väljer tillbehören själv.

Hitta hit: Evas Kroppkakor ligger på Hagslättsvägen 14 i Köpingsvik norr om Borgholm, strax efter Köpingsvik. Kör ut ur Köpingsvik norrut. I höjd med Lundegårds camping ser du gula skyltar som visar vägen. Sväng höger nästan precis mitt emot campingen.

Läs mer: evaskroppkakor.se

Kroppkakor – Ölands landskapsrätt. Foto: Pressbild

56. Asunden

Öster om Slite ligger Asunden – en hemlighetsfull ö, eller halvö, som inte många känner till. Kanske beror det på att området har varit ett militärt skyddsområde. Nu är det emellertid fritt fram att åka till detta naturreservat med många raukar, sällsynta växter, fåglar och strandängar. Bada går utmärkt, och på håll ser du Slite. Det finns en bro fram till ön, men ön är bilfri så bilen måste du lämna på parkeringen vid bron. 

Hitta hit: Ta väg 147 från Slite norrut, följ skyltar mot Hellvi och sväng vid Barläst. Därefter skyltat. 

Läs mer: gotland.net/sv/plats/asunden

På Asunden finns både raukar och sällsynta växter. Foto: Pressbild

57. Stora Karlsö

Stora Karlsö med sina mäktiga klintar och dramatiska natur är häckningsplats för många olika fågelarter som tordmulor och sillgrisslor. Har du tur kan du få vara med på en ”hoppkväll”. Det är då de nykläckta ungarna kastar sig från klipphyllorna ner till de väntande föräldrarna i vattnet. Ön är ett av världens äldsta naturskyddade områden och är rik på udda sevärdheter. Växter, fåglar, fossil och kulturhistoria – här finns något för alla intressen. 

Hitta hit: Båt från Klintehamn runt 40 minuter där en guidad tur ingår i priset på ön.

Läs mer: gotland.com

Stora Karlsö är känd för sin dramatiska natur. Foto: Pressbild

LÄS MER: Bo vid en fyr – magiska platser bland klippor och hav 

58. Strandpromenaden i Karlshamn

I Karlshamn finns mycket att upptäcka, inte minst den härliga vandringsleden utmed havet i centrala Karlshamn. Strandpromenaden är cirka 2 kilometer lång och går mellan utvandrarmonumentet av Karl Oskar och Kristina i Näsviken och ut till Vägga fiskehamn, där det finns både rökeri, fiskrestaurang och camping. Utefter promenaden finns flera trevliga grillplatser.

Hitta hit: Strandpromenaden ligger lättillgängligt i närheten av Näsviken. 

Läs mer: visitkarlshamn.se

Strandpromenaden i Karlshamn är en härlig vandringsled. Foto: Pressbild

59. Hanö

Den sägenomspunna ön Hanö lockar med Bönsäcken, Drakmärket och en oändlig utsikt. Ön fick fast befolkning strax före mitten av 1800-talet. ”Drakmärket” är den plats vid Fyrhallarna där en drake slog i berget, och Bönsäcken är en märklig stenrevel på öns norra sida som består av miljontals ovala stenar som rör på sig.

Hitta hit: Båt från Nogersund, 37 kilometer från Karlshamn via E22 och sedan väg 123.

Läs mer: visitblekinge.se

Den legendariska Bönsäcken på Hanö. Foto: Pressbild

60. Torups bokskog

Torups bokskog (kallad kort och gott för Bokskogen) ligger i Svedala kommun. Bokskogen räknas till en av Sveriges vackraste platser och lockar besökare året om. Här finns inte bara ett rikt djurliv och många riktigt gamla träd, utan också ett vackert slott, kaféer, en välbesökt skogslekplats och utegym.

Hitta hit: Ta E65 mot Ystad från Malmö. Bokskogen ligger cirka 2 kilometer sydost om Bara och 15 kilometer öster om Malmö. 

Läs mer: malmo.se/uppleva-och-gora/besoksmal/bokskogen

Torups bokskog – perfekt för en picknick. Foto: FREDRIK JOHS

61. Wanås slott

Väster om Knislinge, i Östra Göinge kommun i norra Skåne, ligger Wanås slott från 1400-talet. Wanås är en plats där konst, natur och historia möts. Här finns en av världens främsta skulpturparker med över 70 verk av kända konstnärer, däribland Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono och Ann-Sofi Sidén. I den omgivande bokskogen finns fina promenadstigar, och vid slottet hittar du både gårdsbutik och restaurang.

Hitta hit: Från Malmö, ta väg E22 mot Kalmar till Kristianstad. Vid Kristianstad, ta väg 19/23 till Osby. När du kommer till Knislinge följ brun vägskyltning. Efter cirka 3 kilometer är du framme. 

Läs mer: wanaskonst.se

Wanås slott har en av världens främsta skulpturparker. Foto: Pressbild

62. Kungsparken

Malmö beskrivs ofta som ”Parkernas stad”, och Kungsparken anses vara den vackraste. Den sträcker sig från Stadsbiblioteket till Malmöhus slott och Tekniska museet. Parken är en perfekt början på en promenad vidare mot Ribersborgsstranden. Kungsparken är Malmös äldsta offentliga stadspark och invigdes 1872. I Kungsparken hittar du ett av Malmös populäraste kaféer, Slottsträdgårdens kafé.

Hitta hit: Parken ligger väster om Malmö stadsbibliotek.

Det är ingen slump att Malmö kallas för ”Parkernas stad”. Foto: Pressbild

63. Ribersborg

Ribersborgsstranden är ett bad- och fritidsområde i stadsdelen Västra Innerstaden, med både handikapp- och nakenbad. ”Ribban”, som badet kallas i folkmun, ligger ett par kilometer från centrala Malmö. Här finns också Ribersborgs kallbadhus från 1898, med vedeldad bastu och salta bad året om. Här finns även två stora utomhusbassänger (havsbassänger).

Hitta hit: Limhamnsvägen, Brygga 1. 

Läs mer: ribersborgskallbadhus.se

Ribersborgs kallbadhus byggdes 1898. Foto: Pressbild

64. Malmö Folkets Park 

Malmö Folkets Park ligger i ett av Malmös nöjestätaste kvarter, och i själva parken finns det massor att göra och uppleva, till exempel reptilcenter, äventyrsgolf, Barnens Scen, Far i Hatten och Nöjesteatern. 

Hitta hit: Malmöexpressen stannar precis utanför Parken, och kommer du med tåg är Triangelstationen närmast. Från uppgången på triangeltorget är det bara att följa Friisgatan fram till Parken.

Läs mer: malmofolketspark.se

Malmö Folkets Park ligger i ett av Malmös nöjestätaste kvarter. Foto: Pressbild

LÄS MER: Sveriges 15 världsarv – från norr till söder